Persberichten

Bekijk hier alle persberichten van Elsevier

Gezondheids-ABC
Voor deze Speciale Editie zijn de beste stukken uit Elsevier geselecteerd over de gezondheid van het lichaam en zo gepresenteerd dat een beeld ontstaat van wat de medische stand anno 2015 vermag. Waar is de meeste vooruitgang geboekt? Waar valt nog winst te behalen? Wat is gezonde voeding? Wat is er te doen tegen pijn?

Lees het persbericht

Lachen!
In deze bundel vertellen twintig cabaretiers over hun vak en hun vakmanschap, onder anderen: Karin Bloemen, Toon Hermans en Herman van Veen.

 

Lees het persbericht

Piet de Jong - 100 jaar!
Op 3 april is Piet de Jong honderd jaar geworden. Hij is vaak de meest onderschatte premier van Nederland genoemd. De bescheiden KVP’er droeg zelf bij aan het oordeel dat hij gedurende zijn regeerperiode (1967-1971) slechts een beetje op de winkel had gepast.

Lees het persbericht

Elsevier Belasting Aangiftegids 2015
Het overgrote deel van de Nederlanders doet zijn belastingaangifte dit jaar digitaal. Elsevier brengt een nieuwe, compacte gids op de markt die de lezer stap voor stap door het elektronische aangifteprogramma loodst.

 

Lees het persbericht

De nacht van de 1.836 doden
Het was niet alleen ‘de hand des Heren’. De dijken waren verwaarloosd en burgemeesters niet op hun taak berekend. De stormvloed van 1953 was meer dan een natuurramp. Er werd geblunderd door waterschappen, politici en bestuurders. Dat en meer wordt gereconstrueerd in De nacht van de 1.836 doden en zesentwintig andere historische reportages.

Lees het persbericht

Ons België
Nederland en België: ooit één geweest, maar gescheiden verder gegaan. Met geen enkel land in Europa is de wisselwerking van Nederland in het verleden zo intens geweest als met België. En nog steeds is dat zo. Tweehonderd jaar nadat Willem I het Verenigd Koninkrijk uitriep, op 16 maart 1815, brengt de redactie van Elsevier een rijkelijk geïllustreerde Special van 100 pagina's uit.

Lees het persbericht

Vuile handen
Tijdens zijn werk in het hart van politiek Den Haag sprak Coen Brummer met denkers uit binnen- en buitenland over hun politieke avonturen. Was er ruimte voor hun ideeën? Of regeert toch de waan van de macht? 


Lees het persbericht

Denken over Carthago
Emeritus hoogleraar Oude Geschiedenis Fik Meijer(1942) laat in de Huizinga-lezing 2014, de 43ste, zien hoe het denken van de Romeinen over de Carthagers zich ontwikkelde vanaf het moment dat Gaius Duilius hun in 260 v. Chr. een nederlaag in een zeeslag toebracht en hoe de Romeinen niet alleen winnaar op het slagveld werden, maar ook in de beeldvorming.

Lees het persbericht

De Bernhard-interviews
Prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld (1911-2004) liet zich niet opsluiten in zijn officiële functies. Hij was een charmeur en, zo gaf hij zelf toe, een prins met temperament. De Bernhard-interviews bevat twaalf in Elsevier verschenen gesprekken uit de periode 1953 tot 1995.

Lees het persbericht

Enkele reis Nederland
In mei 1986 schrijft Elsevier een omslagartikel over de problemen die immigranten in Nederland veroorzaken. Wie zich in die tijd kritisch uitlaat over allochtonen krijgt al snel het verwijt van vreemdelingenhaat. Toch blijft het weekblad op basis van eigen waarneming, cijfers en feiten berichten over deze 'blinde vlek' in de Nederlandse media. De voor deze bundel geselecteerde stukken geven een helder en gedetailleerd beeld van hoe immigratie vanaf begin jaren zeventig van Nederland een ander land maakte.

 Lees het persbericht 

The Act of Abjuration
Deze moderne Engelse vertaling is ideaal om cadeau te geven aan Engelstalige familieleden, vrienden en collega’s. De tekst van het Plakkaat wordt voorafgegaan door gedegen inleidingen van Martin Berendse, directeur van het Nationaal Archief, en de Amerikaanse historicus Stephen E. Lucas.

Lees het persbericht

Wat te doen met anti-democratische partijen?
Wie met geweld een democratie omver wil werpen, zal zich moeten verantwoorden tegenover de rechter. Maar wat wacht politici die binnen de kaders van de wet strijden voor het einde van de democratie?


 Lees het persbericht

Heimweeland
Reportages over de strijd van Nederlanders tegen verandering. Zes jaar lang zwierf verslaggever Jelte Wiersma voor Elsevier door Nederland. Hij bestudeerde de effecten van het voortdurende geëxperimenteer door bestuurders met Nederlanders en hun omgeving.

Lees het persbericht

Speciale Editie Terrorisme in Nederland
In de onthullende Speciale Editie Terrorisme in Nederland reconstrueert de redactie van Elsevier in 44 historische kronieken 78 van die terroristische daden. Wie mocht denken dat terrorisme vooral iets is voor het verre buitenland, gaan de ogen open: ook Nederland heeft vier gewelddadige decennia achter de rug.

Lees het persbericht

Speciale Editie 100 Iconische Foto's
In deze Speciale Editie presenteert de redactie van Elsevier, na veel discussie en speurwerk, en geholpen door specialisten, haar overzicht van de honderd meest iconische persfoto's uit de Nederlandse geschiedenis. De uitgave wordt ingeleid door dr. Martijn Kleppe, die in 2013 promoveerde op een studie naar icoonfoto's.

Lees het persbericht

Achter de dijken
Veel Nederlanders zien het niet, maar hun land is helemaal niet zo gewoon. Buitenlanders zijn verbaasd over zaken die hier 'normaal' worden gevonden. Elseviers Syp Wynia kijkt naar zijn land met het oog van zo'n buitenstaander.

Lees het persbericht

Elsevier lanceert website Beste studies 2014
Vanaf woensdag 24 september kunnen scholieren die een opleiding willen doen aan een hogeschool of universiteit, plus studenten op zoek naar een passende master-opleiding terecht op bestestudies.elsevier.nl.


 Lees het persbericht

Speciale Editie Onze oudste bedrijven
De geweldige ligging en de handelsgeest en het ondernemerschap van zijn inwoners brachten het kleine Nederland ver. In deze Speciale Editie presenteert Elsevier in samenwerking met onderzoeker Marius van Nieuwkerk een imposante lijst van 1.260 ondernemingen die minimaal 100 jaar terug werden opgericht en die (al dan niet zelfstandig) nog actief zijn.

Lees het persbericht


Gevelde Eiken

Vlak voor de dood van Charles de Gaulle in 1970 sprak de Franse schrijver/politicus André Malraux met de oud-president over zeer uiteenlopende onderwerpen: kunst, geschiedenis, Napoleon, politiek, oorlog, premier in oorlogstijd Georges Clemenceau, filosofie en Frankrijk.

 Lees het persbericht

Fatale vlucht MH17
Donderdagmiddag 17 juli 2014 stort vlucht MH17 neer in het oosten van Oekraïne. Een raket van nog geen 6 meter lang maakt een einde aan de levens van 298 onschuldigen, onder wie 196 Nederlanders. Binnen een etmaal kent iedereen wel iemand die door de rampspoed is getroffen.

Lees het persbericht

Hitlers ongehoorzame hond
Robert Stiphout reconstrueerde voor Elsevier schakelmomenten uit het Nederlandse verleden. Met oog voor detail schrijft hij reportages over vergeten gebeurtenissen en vertelt hij verhalen over voorvallen uit de geschiedenis.

 Lees het persbericht

Ter Herinneriner Juliana & Bernhard
Deze rijk geïllustreerde Ter Herinnering Juliana & Bernhard, geschreven door AKO-prijswinnaar Dik van der Meulen, biograaf van Multatuli en koning Willem III, belicht niet alleen de complete levensloop van Juliana en Bernhard, maar ook een monarchie die eigenlijk niet meer bestaat.

Lees het persbericht

Eerste uitreiking Elsevier/Johan de Witt-scriptieprijs
De historische Vereniging Vrienden van De Witt reikt dit jaar in samenwerking met het weekblad Elsevier voor het eerst de Elsevier/Johan de Witt-scriptieprijs uit. De scriptieprijs gaat voortaan jaarlijks naar de beste geschiedenis-scriptie die betrekking heeft op de Republiek der Nederlanden in de periode 1625 – 1688.

Lees het persbericht

Ter Herinnering Cees Bantzinger
In deze 100 pagina's tellende Ter Herinnering Cees Bantzinger (1914-1985) wordt het leven beschreven van de kunstenaar/journalist. Zijn eerste schreden in de kunst, zijn huwelijk met zangeres Jettie Paerl, de oorlogsjaren, waarin hij een illegale uitgeverij begon en het geheim dat Banztinger zijn hele leven met zich meedroeg. Bestel nu

Lees het persbericht

De adelaars van het Witte Huis
In het boek De adelaars van het Witte Huis zijn de biografieën gebundeld die Amerika-kenner Rik Kuethe schreef van alle ministers van Buitenlandse Zaken sinds de Tweede Wereldoorlog: van de briljante Henry Kissinger tot de doortastende James Baker en de onvermoeibare Hillary Clinton. Bestel nu

Lees het persbericht

Speciale Editie Onze Eerste Wereldoorlog
Terwijl van 1914 tot 1918 miljoenen soldaten uit de Europese buurlanden sneuvelden in de loopgraven, kabbelde het leven in Nederland rustig voort. Althans, dat is lang het beeld geweest. In werkelijkheid werd ook het neutrale Nederland diep geraakt door de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog. Alle reden voor de redactie van Elsevier om in de Speciale Editie Onze Eerste Wereldoorlog extra aandacht te schenken aan de 'Grote Oorlog'.

Lees het persbericht

Speciale Editie Het Vaticaan
Het Vaticaan geeft geestelijk leiding aan bijna 1,2 miljard rooms-katholieken wereldwijd. Een aantal dat, de secularisering in West-Europa ten spijt, blijft groeien. Deze Speciale Editie belicht alle facetten van het Vaticaan, dat door zijn gesloten karakter altijd iets mysterieus heeft gehad. Lees meer over de paus, de heilige stoel, de rijke historie en de banden met Nederland.

  Lees het persbericht

Speciale Editie Ons Brazilië
In de zeventiende eeuw bezat Nederland korte tijd delen van het enorme  Brazilië, later waagden Nederlandse boeren de oversteek. Tegenwoordig zijn er Nederlandse ondernemers die kansen wagen in 'booming Brasil'. Aan de vooravond van het Wereldkampioenschap voetbal in Brazilië publiceert Elsevier de Speciale Editie Ons Brazilië over de Nederlandse sporen in het land van carnaval en caipirinha.

  Lees het persbericht

 Zesde H.J. Schoo-lezing: Frans Timmermans
 Minister Frans Timmermans (PvdA) van Buitenlandse Zaken houdt dinsdagavond 2 september op uitnodiging van weekblad Elsevier in de Rode Hoed in Amsterdam de zesde H.J. Schoo-lezing. Timmermans zal zijn langetermijnvisie uiteenzetten op het Europese en Nederlandse veiligheidsbeleid in het licht van de geopolitieke ontwikkelingen aan de oostgrens van de Europese Unie.

 Lees het persbericht

Speciale Editie Ons IQ

Alles wat u moet weten over intelligentie: verstand, emotie en intuïtie. Plus: zo wordt u slimmer. Wat IQ ook precies mag zijn, het is in de moderne maatschappij misschien wel de belangrijkste capaciteit die een mens heeft. In deze Speciale Editie brengt de redactie van Elsevier daarom alle facetten van intelligentie in woord en beeld.

Lees het persbericht

De Nacht van de Economie
Gaat het echt beter? Of houden wij onszelf voor de gek?
De Amerikaanse economen Paul Krugman en Carmen Reinhart, dé toonaangevende economen in het aanhoudende debat over de wereldwijde economische crisis, komen naar Nederland voor de Nacht van de Economie!

  Lees het persbericht

De geboortepapieren van Nederland
Eind maart verschijnt bij Elsevier Boeken De geboortepapieren van Nederland, ingeleid en toegelicht door Coos Huijsen en Geerten Waling. Dit boek bevat in hedendaags Nederlands de belangrijkste drie teksten uit de Nederlandse geschiedenis: de Unie van Utrecht (1579), de Apologie (1581) en het Plakkaat van Verlating (1581).
 
  Lees het persbericht

Spanning in Europa
In dit boek zijn de beste en mooiste interviews over de Europese Unie samengebracht die Elsevier sinds de jaren zestig heeft gepubliceerd. Ze illustreren de spanning tussen de Brusselse ambities en de binnenlandse scepsis.


Lees het persbericht

Elsevier Stijlboek
Wat in Elsevier staat, moet begrijpelijk, bondig, foutloos en aantrekkelijk zijn geformuleerd. Het doel is leeslust, geen leeslast.



Lees het persbericht

Handboek Minister
De tekst van dit Handboek Minister was vele decennia geheim. Toch werd er door journalisten en politici vaak naar verwezen, ook als ze het boek nog nooit in handen hadden gehad.

Lees het persbericht

Economen
Een bonte stoet van economen gaf het afgelopen decennium in de media acte de présence om de banken-, schulden en eurocrisis van duiding en commentaar te voorzien. Deze bundel bevat de interviews die Elsevier hield met 33 gezaghebbende namen.

Lees het persbericht

Wim Pijbes: Nederlander van het Jaar
De redactie van Elsevier heeft dit jaar Wim Pijbes aangewezen als Nederlander  van het Jaar. De 52-jarige directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam heeft  op inspirerende wijze een weg uit de crisis gewezen.


 Lees het persbericht

Nieuwe moordverhalen
Wat bezielde de moordenaar van de jonge studente Tessa Klaver in Groningen? Wie zat er achter de moord op de trotse oma Ida Klijnstra in het Friese dorp De Blesse? Hoe kon Bob H. zijn eigen vrouw Sandra Hazeleger wurgen? Met oog voor detail beschrijft Gerlof Leistra moordzaken in alle hoeken van het land.

Lees het persbericht

Vrijlating van Judith Spiegel
De redactie van Elsevier is bijzonder verheugd over de vrijlating van Judith Spiegel en Boudewijn Berendsen. Spiegel is freelance-journaliste en werkt onder meer voor Elsevier in Jemen, waar zij en haar partner in juni werden ontvoerd.

Lees het persbericht

Te Wapen!
In Te wapen! zijn Eric Vrijsens beste reportages en reconstructies over de Nederlandse krijgsmacht gebundeld. Een spannend, diepgravend en buitengewoon goed geïnformeerd boek.


 Lees het persbericht

Nelson Mandela Ter Herinnering: 1918-2013
Van rebellenleider tot internationaal icoon van verzoening: in Ter Herinnering – Nelson Mandela (1918-2013) leest u een uitgebreide beschrijving van het bewogen leven van Nelson Rolihlahla Mandela.


Lees het persbericht

Publiceren over jezelf
Ga de crisis te lijf met LinkedIn en andere sociale media. Een onmisbare gids voor managers, bestuurders en topambtenaren vol handige tips van een ervaren journalist. Deze gids, Publiceren over jezelf. Aan de slag met LinkedIn en andere sociale media, helpt mensen die nog nooit hebben gepubliceerd om dat te doen, nu ze wel moeten. Het doel: regisseur worden van je eigen loopbaan.

 Lees het persbericht

Politieke Almanak 2014
Onmisbaar voor iedereen die wegwijs wil worden of blijven in politiek Den Haag en Brussel. De Politieke Almanak 2014 van de redactie van Elsevier is dé actuele gids voor de macht, met 354 compacte biografieën – plus foto – van de beslissers in de Tweede Kamer, de Eerste Kamer, het kabinet, de politieke partijen en de ambtelijke top in Den Haag.

 Lees het persbericht

Bali, toen het nog een paradijs was
De veelzijdige kunstenaar W.O.J. Nieuwenkamp maakte tussen 1908 en 1922 tekeningen, prenten en verhalen over Bali. Hij kan zonder overdrijving de ontdekker van de schoonheid van Bali worden genoemd.


 Lees het persbericht

Ideeën en werkelijkheid
Deze bundel bevat de teksten die zijn uitgesproken op het besloten colloquium ‘Ideeën en werkelijkheid’, dat werd gehouden ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van Frits Bolkestein. De drie voornaamste thema’s die in het boek aan de orde komen, zijn immigratie, de Europese Unie en ontwikkelingssamenwerking.

 Lees het persbericht

Gezond verstand: Inspirerende ideeën van 24 politieke denkers
Intellectuelen hebben veel politieke schade aangericht. In hun studeerkamer bedachten zij wereldvreemde theorieën die geheel voorbijgingen aan de weerbarstige werkelijkheid. Ook dweepten zij met totalitaire ideologieën. Gelukkig zijn er ook steeds politieke denkers geweest die het vaandel van het gezond verstand hoog hielden.

 Lees het persbericht

Taalamuses: 126x de woorden van het goede leven
Sinds 2001 verzorgt René van Rijckevorsel een taalrubriek voor Elsevier Stijl (tot en met 2009 Elsevier Thema geheten). In zijn stukjes ontleedt hij alledaagse begrippen uit de wereld van onder meer mannen- en vrouwenmode, wonen, luxe, carrière, de onderwerpen die in Stijl aan bod komen.

 Lees het persbericht

 width=

Ter herinnering aan de Amerikaanse president John F. Kennedy
John Fitzgerald Kennedy was slechts 1.037 dagen president toen hij, tot ontzetting van de hele wereld, dit najaar vijftig jaar geleden op vrijdag 22 november 1963 in Dallas werd vermoord. In de Ter Herinnering-uitgave John F. Kennedy 1917- 1963) brengt Elsevier het leven van Kennedy, zijn afgebroken presidentschap en zijn nalatenschap in beeld.

 Lees het persbericht

Nederland bij de tijd: verandering voor zekerheid
In een uitverkochte De Rode Hoed in Amsterdam greep minister-president Mark Rutte op 2 september jongstleden de H.J. Schoo-lezing aan om het belang van zelfredzaamheid in tijden van crisis te benadrukken. Nederland bij de tijd: verandering voor zekerheid bevat de uitgebreide en enigszins bewerkte versie van de Schoo-lezing en de tekst van de Popperlezing die Mark Rutte op 27 september 2011 in Antwerpen hield.

 Lees het persbericht

Nieuw uiterlijk voor weekblad Elsevier
Weekblad Elsevier heeft een nieuw uiterlijk. Aan de volgorde van de  rubrieken en de inhoud is niets veranderd. Maar het ontwerp is  grondig aangepakt door Komen Grafisch Ontwerp. Ook de cover en het logo zijn vernieuwd.


 Lees het persbericht

Elsevier Live Economendebat
Weekblad Elsevier nodigde topeconomen Paul Krugman en Carmen Reinhart uit om te spreken tijdens het Elsevier Live Economendebat. Dat debat wordt op dinsdag 12 november gehouden in Het Muziektheater Amsterdam.


 Lees het persbericht

Elsevier Juist
Elsevier heeft een nieuw maandblad: Juist. Het maandblad verschijnt naast het weekblad en bevat unieke, niet eerder gepubliceerde artikelen. De andere uitgaven van Elsevier – Speciale Edities, Elsevier STIJL, Elsevier Ter Herinnering en Elsevier Boeken – blijven ook bestaan en in dezelfde frequentie verschijnen. Juist verschijnt zowel in print als digitaal (via de Elsevier-app op de iPad én online).

 Lees het persbericht