Καλωσήλθατε στο archive.gr


 Αρχική | Ψηφιακή Βιβλιοθήκη | Θέματα | Αρχείο | Digit | Συνέδρια | Βιβλιοκριτική | Επικοινωνία

Περιεχόμενα
home
 Αρχείο Δημοσιεύσεων
 Θεματικές Ενότητες
 Η δημοσίευσή σας
search
 archive.gr
 pathfinder.gr
read
 Online Βιβλιοθήκη
 Εγκυκλοπαίδεια
 Βιβλιοπαρουσιάσεις
 Ειδικά Θέματα
galleries
 Research Gallery
 Hadjidakis Archive
info
 Ποιοι-Πώς -Γιατί
 Δημοσκοπήσεις
 Εκτυπώστε...
community
 Blue-Cafe
 Τα σχόλιά σας
 Forum
 Το μήνυμά σας

Favorites

e-zine kosmos
H Περιπέτεια
της Αναζήτησης


Ενημερωθείτε-Επικοινωνήστε
chat...chat...chat!


Ευλιμένη
Κλασική Αρχαιολογία
Επιγραφική-Νομισματική
Παπυρολογία

Login
username

password

Εγγραφείτε...αν το θέλετε βέβαια!

  
Καλωσήλθατε στο archive.gr

Το Project Archive είναι ένας δικτυακός τόπος που έχει ως στόχο του τη δημοσίευση μελετών, δοκιμίων και πηγών σε θεματικές ενότητες που σχετίζονται με κάθε όψη του πολιτισμού. Όλες οι δημοσιεύσεις έχουν τη σφραγίδα των ανθρώπων που κόπιασαν να τις παράγουν ή να τις αρχειοθετήσουν.

Η ελπίδα μας είναι πως θα χειριστείτε όλο αυτό το αυξανόμενο υλικό με σεβασμό και για προσωπικές σας ερευνητικές ανάγκες. Δεν επιθυμούμε να το δούμε αντιγραμμένο σε μελέτες ή διαφημίσεις παντός είδους, οι δε συγγραφείς επιφυλάσσονται του δικαιώματός τους στην πνευματική ιδιοκτησία επί των κειμένων τους.

Καλώς ήλθατε, λοιπόν, και καλή περιήγηση


Online Βιβλιοθήκη - update 05.09.04

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους επισκέπτες του archive.gr, ότι βρίσκονται καταχωρημένα στην Online Βιβλιοθήκη πλέον των 1100 έργων σε 51 -προς το παρόν- κατηγορίες, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων έρευνας και του χώρου της αποκαλούμενης γκρίζας βιβλιογραφίας.

Τα σχόλιά σας ή οι προτιμήσεις σας είναι πολύτιμος οδηγός στην προσπάθειά μας να εισάγουμε τους υπόλοιπους 1900 τίτλους έργων της B' φάσης αυτής της προσπάθειας.


On line περιοδικά

Τα on line περιοδικά που προτείνονται από το archive.gr είναι ανοικτής πρόσβασης. Περιοδικές εκδόσεις με εγγραφή και πληρωμή -όσο και αν διαφημίζουν την εγκυρότητά τους- δεν έχουν θέση σε ένα δικτυακό τόπο που κινείται με γνώμονα την πεποίθησή ότι στη γνώση πρέπει να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση. Σε περίπτωση, λοιπόν, αλλαγής του status ανοικτή πρόσβαση οι περιοδικές αυτές εκδόσεις αφαιρούνται. Όσο παρέχουν ελεύθερα το υλικό τους ή τουλάχιστον ένα μέρος του υλικού τους θα παραμένουν προς χρήσιν των ενδιαφερομένων. Το παρόν εκδίδεται ως απάντηση στα εκφρασμένα παράπονα ορισμένων εκδοτικών φορέων του διαδικτύου και σε όσα προκύψουν στο μέλλον...

33ο Φεστιβάλ Βιβλίου

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και του δήμου Αθηναίων, που είναι συνδιοργανωτής και φιλοξενείται στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου Η έκθεση θα λειτουργεί κάθε μέρα -μέχρι τις 17 Οκτωβρίου- από 18:00 έως τις 22:30 και τις Παρασκευές και τα Σάββατα έως τις 23:00, ενώ τις Κυριακές από 10:00 μέχρι 14:00 και από 18:00 μέχρι 22:30.

Η οικονομική πολιτική του Χαρίλαου Τρικούπη και ο Εμμ. Ροΐδης
02 Saturday October @ GTB Daylight Time από admin (54 αναγνώσεις)
ΙστορίαΊσως ο τίτλος τούτης της μελέτης ξενίζει, καθώς θα μας απασχολήσουν δύο φαινομενικά ασυσχέτιστες μεταξύ τους φυσιογνωμίες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Η μία είναι ο Χαρίλαος Τρικούπης και η δεύτερη ένας νεοέλληνας συγγραφέας ο Εμμανουήλ Ροΐδης. Σκοπός μας είναι να σκιαγραφήσουμε την οικονομική πολιτική του πρώτου, που σχεδίασε και εφάρμοσε κατά τις διάφορες χρονικές περιόδους στις οποίες διετέλεσε πρωθυπουργός, και να σχολιάσουμε ένα απόσπασμα από άρθρο του δεύτερου στην εφημερίδα «Ασμοδαίος». Οι δύο αυτοί άνδρες δεν ήταν άγνωστοι μεταξύ τους. Αν αναλογιστούμε ότι ο Εμμ. Ροΐδης συνεργάστηκε[1] στην εφημερίδα Ώρα του Χαρ. Τρικούπη, και υπήρξε υποστηρικτής της πολιτικής του, καταλαβαίνουμε ότι οι σχέσεις τους ήταν άμεσες.

(Περισσότερα ... | 19856 bytes | | Βαθμολογία 5)

Η ηθική φιλοσοφία του Thomas Hobbes (1588-1679)
02 Saturday October @ GTB Daylight Time από admin (88 αναγνώσεις)
ΦιλοσοφίαΟ φιλόσοφος Thomas Hobbes που γεννήθηκε το 1588 έζησε σε μια από τις πιο ταραγμένες περιόδους της ευρωπαϊκής ιστορίας, και έτσι δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι οι θεωρίες του μιλούν απαισιόδοξα για την ανθρώπινη φύση. Το 1610 γνώρισε τον Francis Bacon και γοητεύτηκε από τις απόψεις του Γαλιλαίου για τη δυναμική. Συνάντησε τον Γαλιλαίο το 1636 και πείστηκε πως έπρεπε να μεταφέρει αυτές τις ιδέες σε ένα σύστημα κοινωνικής φιλοσοφίας.[1]

(Περισσότερα ... | 30391 bytes | | Βαθμολογία 4.88)

Οι Βυζαντινοί και ''οι άλλοι'' τον 11º και 12º αιώνα
20 Monday September @ GTB Daylight Time από admin (102 αναγνώσεις)
ΠολιτισμόςΑπό μια ολόκληρη χιλιετία βυζαντινής αυτοκρατορίας, σε αυτή τη μελέτη θα εστιάσουμε τη μελέτη μας σε δυο σημαντικούς αιώνες· τον 11ο και τον 12ο. Αυτό που βασικά θα μας απασχολήσει είναι η κοινωνία του Βυζαντίου σε σχέση με τους «άλλους», δηλαδή μειονότητες και ομάδες ατόμων ξένης προέλευσης και θρησκείας. Η προσπάθεια μας αυτή χωρίζεται σε δυο βασικά μέρη. Στο πρώτο θα περιγράψουμε τους τρόπους και τις διόδους μέσω των οποίων οι κάτοικοι της βυζαντινής αυτοκρατορίας έρχονταν σε επαφή με τις ομάδες των ατόμων που προαναφέραμε. Οι επαφές αυτές δεν ήταν κάτι που γινόταν αποκλειστικά στο εσωτερικό της αυτοκρατορίας, αλλά και έξω από αυτήν, σε γειτονικούς λαούς. Στο δεύτερο μέρος θα μας απασχολήσει η αντιμετώπιση που είχαν οι αλλόθρησκες και οι μη ελληνόφωνες πληθυσμιακές ομάδες, από τους Βυζαντινούς στο εσωτερικό της αυτοκρατορίας.

(Περισσότερα ... | 16432 bytes | | Βαθμολογία 4.92)

Οι απαρχές της κατασκευής κεραμεικών.
09 Thursday September @ GTB Daylight Time από admin (146 αναγνώσεις)
ΑρχαιολογίαΤο άρθρο αυτό πραγματεύεται το ερώτημα της απαρχής – των απαρχών της παραγωγής κεραμικών. Θα αναπτυχθούν δυο υποερωτήματα: ποιοι παράγοντες οδήγησαν στην εισαγωγή της χρήσης των κεραμικών στις ανθρώπινες κοινότητες, και γιατί υιοθετήθηκαν από την κοινωνία συνολικά. Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα αναζητάται στο μαγικό – συμβολικό – τελετουργικό πεδίο, ενώ για τη δεύτερη επιχειρείται μία συνοπτική παρουσίαση των λύσεων που προτείνονται στην τρέχουσα βιβλιογραφία. Σκοπός είναι να δειχτεί η πολυδιάστατη φύση του προβλήματος, και να επιχειρηθεί μια προσέγγιση για την απάντησή του.

Κ.Παπακώστα - Αρχαιολόγος, M.Sc.


(Περισσότερα ... | 25853 bytes | | Βαθμολογία 5)

Ήρωες Θεραπευτές και Ασκληπιός
07 Tuesday September @ GTB Daylight Time από admin (146 αναγνώσεις)
Πολιτισμός«Χρυσόκανθε, ιερό ανάμεσα στα φυτά που ανακάλυψε ο Ασκληπιός, ζητώ χαρούμενα να ‘ρθεις σ’ εμένα, μ’ επίδραση μεγάλη, κι ό,τι σου ζητώ να πραγματοποιήσεις με πίστη καλή[1]».

(Περισσότερα ... | 19548 bytes | | Βαθμολογία 5)

Η πεζογραφία από τον ρεαλισμό στον μοντερνισμό
24 Tuesday August @ GTB Daylight Time από admin (125 αναγνώσεις)
Λογοτεχνία Τα μέσα του 19ου αιώνα βρίσκουν την Ευρώπη σε μια κατάσταση κοινωνικής, πολιτικής και ιδεολογικής αναταραχής. Οι εξελίξεις στον τεχνολογικό τομέα αφενός ενδυναμώνουν τις ιδέες του Διαφωτισμού περί της αδιάλειπτης προόδου του ανθρώπινου γένους και, αφετέρου, γίνονται μοχλός ανύψωσης νέων ιδεολογικών δογμάτων, «που έρχονται σε αντίθεση με την ωφελιμιστική αντίληψη ότι η προαγωγή του ατομικού καλού συνεισέφερε στην ευτυχία του συνόλου»[1]. Παράλληλα, όμως, με την εισαγωγή των σοσιαλιστικών θεωριών, οι εθνικιστικές ιδεολογίες παραμένουν ζωντανές και μάλιστα ενισχύονται υπό το βάρος των νέων δεδομένων στον τομέα του διεθνικού οικονομικού ανταγωνισμού.

(Περισσότερα ... | 18639 bytes | | Βαθμολογία 4.85)

«Ειρωνεία και Ουμανισμός στο Μωρίας Εγκώμιον»
01 Sunday August @ GTB Daylight Time από admin (148 αναγνώσεις)
ΛογοτεχνίαΠερί τα μέσα του 14ου αιώνα οι κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στην βόρεια Ιταλία θα επιτρέψουν την δημιουργία μιας αναγεννητικής κίνησης στον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων, η οποία αργότερα θα ονομαστεί πρώτος Ουμανισμός. Από τα μέσα του 15ου αιώνα, κυρίως, και μέχρι τον 17ο θα επεκταθεί στις περισσότερες χώρες της ευρωπαϊκής Δύσης. Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της αναγέννησης της γνώσης και της επιστήμης ήταν ότι δεν έβαζε πια στο κέντρο το θεό και την πίστη, αλλά τον άνθρωπο και τον κόσμο.

(Περισσότερα ... | 12952 bytes | | Βαθμολογία 4.95)

Ορθοδοξία και Ισλάμ. Προσεγγίσεις και αντιπαλότητες
01 Sunday August @ GTB Daylight Time από admin (169 αναγνώσεις)
ΙστορίαΗ Ορθοδοξία ήταν το πρώτο χριστιανικό δόγμα που λόγω γεωγραφικής εγγύτητας σχεδόν εξ’ αρχής βρέθηκε αντιμέτωπο με την νέα πίστη που ονομαζόταν Ισλάμ, καθώς και με τις επεκτατικές τάσεις του. Η στάση των Ορθοδόξων έναντι του Ισλάμ δεν ήταν πάντοτε η ίδια. Στην αρχή προσπάθησαν να το γνωρίσουν και να το προσεγγίσουν μέσα στα πλαίσια κάποιου «θεολογικού διαλόγου», που συχνά είχε προσηλυτιστικό χαρακτήρα, ενώ αργότερα στάθηκαν αρνητικά απέναντί του ως αμυνόμενοι, ιδίως όταν αυτό εκπροσωπήθηκε από τους Τούρκους. Τον αιώνα που πέρασε, η στάση της Εκκλησίας άλλαξε και πάλι και το Ισλάμ επαναπροσεγγίσθηκε μέσα από έναν πιο «ανοιχτό» νέο «διάλογο αγάπης» και αλληλοκατανόησης, στη βάση της λογικής ότι πάντοτε η γνωριμία και η προσέγγιση αμβλύνει τις αντιθέσεις.

Κ. Τσοπάνης. Δρ Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Θρησκευμάτων

(Περισσότερα ... | 24334 bytes | | Βαθμολογία 5)

Μορφολογία της αγροτικής αλβανικής κατοικίας
22 Thursday July @ GTB Daylight Time από admin (206 αναγνώσεις)
ΑρχιτεκτονικηΚάθε προϊόν της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας στηρίζεται σε γνώσεις που έχουν αποκτηθεί στο παρελθόν και αποτελούν την βάση για την παραγωγή νέων εξελιγμένων μεθόδων στο μέλλον. Και έτσι στην προσπάθεια των δύο αξιόλογων αρχιτεκτόνων της Αλβανίας Emin Rita, Pirro Thomo, να κατανοήσουν το μορφολογικό σύστημα της αλβανικής κατοικίας, διαπιστώνουμε πως η εξέλιξη της συνδέεται στενά με την ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα της εποχής.

(Περισσότερα ... | 21093 bytes | 6 Παρατηρήσεις | Βαθμολογία 4.80)

Η σημασία της αναπαράστασης
18 Sunday July @ GTB Daylight Time από admin (230 αναγνώσεις)
ΛογοτεχνίαΑπό τα τέλη του 16ου έως τα τέλη του 17ου αιώνα στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία κυριαρχούν οι αισθητικές τάσεις του μπαρόκ. Παράλληλα, περί τα μέσα του 17ου αιώνα, κάνει την εμφάνισή του το ρεύμα του κλασικισμού, το οποίο, ενώ θα επικρατήσει κυρίως στη Γαλλία, θα καταστεί συγχρόνως φορέας σημαντικών επιδράσεων στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία της μετέπειτα εποχής. Στην παρούσα μελέτη θα εξετάσουμε τις επιδράσεις των δύο αυτών κινημάτων στη λογοτεχνία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην δραματουργία, η οποία αποτελεί το κυρίαρχο λογοτεχνικό είδος αυτής της εποχής. Θα επιμείνουμε ιδιαίτερα στην έννοια της αναπαράστασης που αποτελεί σήμα κατατεθέν της συγκεκριμένης εποχής. Στη συνέχεια θα εξετάσουμε την ιδιαίτερη περίπτωση του Σαίξπηρ, ιδιαίτερα το πώς η έννοια της αναπαράστασης εκφράζεται μέσα από το έργο του, με σημείο αναφοράς την τραγωδία Άμλετ και το Σονέτο 18.

(Περισσότερα ... | 16411 bytes | | Βαθμολογία 5)

88 δημοσιεύσεις (9 σελίδες, 10 ανά σελίδα)
[ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 ]
Αναγνώσεις

Δεχτήκαμε
242965
αιτήσεις από Δεκέμβριο 2003

Online

Υπάρχουν 3 επισκέπτες και 0 μέλη

Θέλετε να γίνετε μέλος; Μήπως χάσατε το password; ιδού η λύση

  
Chat

nickname:

chat password:

κανάλι:

γραμ/σειρά:

applet:

ελληνικό
αγγλικό


Link!
Πανεπιστήμια
Ε.Α.Π.
Αιγαίο - Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας - Επικοινωνίας
MIT Opencourseware
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Πϋλη

Fora φοιτητών
E.A.Π Forums

Φοιτητής.Gr
Αμφιθέατρο

Ηλεκτρονικά περιοδικά
ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑ
American Journal of Archeology
Classics Ireland
Stanford Journal of Archeology
Gottinger Forum fur Altertumswissenschaft
ΠNEYMA.GR
e-telescope
ΑRACHNION
Didaskalia - Ancient Theater Today
HISTOS
The Classical Quarterly
Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση

Έρευνα
www.komvos.edu.gr
Ευρωπαϊκό Δίκαιο
Ίδρυμα Μείζονος΅Ελληνισμού
Ιθάκη
Achaeology on line
Roman Law Resources
William Smith's Dictionary of Greek and Roman Antiquities
Stoa.org
Congress Library
Stanford Encyclopedia

Γραμματεία
Project Perseus
Μικρός Απόπλους

Ψηφιακές Βιβλιοθήκες
Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κρήτης
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
Εθνική Βιβλιοθήκη - Πανεπιστημιακές Επετηρίδες
Σπουδαστήριον Νέου Ελληνισμού
Ελληνομνήμων
Γαλλική Σχολή
Internet Archive
Bibliotheca Augustana
Μυριόβιβλος

Ενδιαφέρουσες σελίδες
Ιδεόπολις
Filosofia.Gr
Netrino.Gr

Συζητήσεις

 Αρχαίος θρακικός πολιτισμός
 Πικάσο και αρχαιοελληνικές επιδράσεις
 ερώτηση
 Το πρόβλημα της ελληνικής ιστορικής συνέχειας
 Τσα!

archive.gr Forums


Εγκυκλοπαίδεια
· Ανθρωπολογία
· Αρχαιολογία
· Θρησκειολογία
· Πολιτισμός
· Φιλοσοφία
· Λογοτεχνικόν

Παρουσιάσεις
· T - Τα βρώμικα μυστικά της επιστημονικής έρευνας
· P - Ψυχή - Tόμος Α΄
· T - The Battle of Salamis
· H - Homeri Ilias. Recensuit / testimonia congessit.
· T - The Mandeans, the People of the Fourth Religion
· I - Iambi et Elegi Graeci ante Alexandrum cantati
· M - Myth and Cult: The Iconography of the Eleusinian Mysteries
· H - Η σιωπηλή γλώσσα των συναισθημάτων
· M - Μανδαίοι, ο λαός της τέταρτης θρησκείας
· A - Αντίληψη, κατανόηση και κατασκευή του χρόνου

Για τα παράπονά σας και προβλήματα του δικτυακού μας τόπου στείλτε e-mail εδώ
Οι δημοσιεύσεις ανήκουν στους συγγραφείς τους. Όλα τα υπόλοιπα © 2003-2004 archive.gr
Web site engine\'s code is Copyright © 2002 by PHP-Nuke. All Rights Reserved. PHP-Nuke is Free Software released under the GNU/GPL license.
Εμφάνιση Σελίδας σε: 2.311 Δευτερόλεπτα