Λίγα Λόγια για τη Σαλαμίνα

Η Σαλαμίνα είναι το μεγαλύτερο νησί του Σαρωνικού και το πιο κοντινό στην Αττική, από την οποία χωρίζεται με το στενό της Πάχης (Β.Δ. – πλάτος διαύλου 500μ) και το στενό του Πειραιά (Α- Πλάτος διαύλου 1200μ).

Το μήκος των ακτών φτάνει τα 104χιλ. ενώ ψηλότερη κορυφή είναι το Μαυροβούνι (365μ). Διοικητικά η Σαλαμίνα υπάγεται στο νομό Αττικής (Νομαρχία Πειραιά) και εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνας.

Ο καταγεγραμμένος πληθυσμός του νησιού ανέρχεται (απογραφή 2001) σε 37.091 κατοίκους. Από το 1998 έχει δύο δήμους: Το Δήμο Σαλαμίνας (29.607 κάτοικοι) και το Δήμο Αμπελακίων (7.484 κάτοικοι).

Διαμονή – Φαγητό – Διασκέδαση

Για φαγητό ο επισκέπτης δεν θα συναντήσει κανένα πρόβλημα. Σε όλες τις περιοχές του νησιού υπάρχουν ταβέρνες, ουζερί και εστιατόρια. Για τη νυχτερινή του διασκέδαση λειτουργούν χειμώνα – καλοκαίρι καφετέριες, pub και κοσμικά κέντρα.

Όσο για τη διαμονή του υπάρχουν τα ξενοδοχεία:

«Βοτσαλάκια» (Σελήνια) Τηλ: 210 4671334 / 210 4671432

«Γαβριήλ» (Αιάντειο) Τηλ: 210 4662275 / 210 4662223

Κολύμπι

Για κολύμπι προσφέρονται οι περιοχές Ρέστη, Αιάντειο, Ηλιακτή, Πέρανι, Κύριζα, Μαρούδι, Περιστέρια, Κολώνες, Σατερλί, Σελήνια, Πυργιακόνι και Κανάκια.

Συγκοινωνία

Η συγκοινωνία με την Αττική είναι τακτική και καθ’ όλο το 24ωρο. Υπάρχουν οι γραμμές Παλούκια – Πέραμα (με Φέρρυ μπόουτ ή καραβάκι ανά 15’ , διάρκεια διαδρομής 15’), Παλούκια – Πειραιάς (με σύγχρονα επιβατηγά σκάφη κάθε 30’ κατά τη διάρκεια της ημέρας, διάρκεια διαδρομής 40’) και Φανερωμένη – Νέα Πέραμος (με φέρρυ μπόουτ κάθε 30’, διάρκεια διαδρομής 5’).

Στο νησί η συγκοινωνία γίνεται με λεωφορεία (ΚΤΕΛ) για κάθε περιοχή και ταξί που εξυπηρετούν όλο το 24ωρο.

Αξιοθέατα

Αξιοθέατα η Σαλαμίνα έχει πολλά. Οπωσδήποτε απαιτείται να επισκεφτεί κανείς το περίφημο Σπήλαιο του Ευριπίδη στην περιοχή Περιστέρια, η ταύτιση του οποίου από τον Καθηγητή αρχαιολόγο Γιάννη Λώλο λίγα χρόνια πριν, έφερε το νησί μας και πάλι στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια, αξίζει μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο στα Κανάκια, όπου πραγματοποιούνται ανασκαφές από τον ίδιο αρχαιολόγο με πολύ ελπιδοφόρα μέχρι στιγμής ευρήματα.

Άλλοι μάρτυρες του αρχαίου πολιτισμού του νησιού είναι η Αρχαία Πόλη και ο Αρχαίος Λιμένας Αμπελακίων (όπου και η γνωστή Ναυμαχία του 480 π.Χ.), το σωζόμενο τείχος της Αρχαίας Πόλης στο Καματερό και η αρχαιολογική συλλογή απέναντι από τη σημερινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Στη Σαλαμίνα βρίσκεται επίσης η ονομαστή Ιερά Μονή Φανερωμένης, ένα βυζαντινό μοναστήρι με υπέροχες τοιχογραφίες και σπάνια χειρόγραφα, το οποίο, σύμφωνα με την παράδοση έκτισε ο Άγιος Λαυρέντιος, προστάτης του νησιού. Γνωστή είναι ακόμη η Ι.Μ. Αγίου Νικολάου στα Λεμόνια όπου, για να φτάσετε, διανύετε ένα υπέροχο δάσος, μερικά σημεία του οποίου προσφέρονται για την καταπληκτική θέα που παρέχουν στον επισκέπτη.

Η Σαλαμίνα έχει πολλές μικρές και μεγάλες εκκλησίες: Τον Άγιο Δημήτριο στο κέντρο της Κούλουρης (πόλη της Σαλαμίνας), μέσα στον οποίο υπάρχει ο τάφος του Καραϊσκάκη, τον προφήτη Ηλία στον ομώνυμο βράχο, το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγ. Πέτρου στα Αμπελάκια, τον Άγιο Ιωάννη και την Αγία Σωτήρα στο Μούλκι (Αιάντειο) και πολλές άλλες που αξίζει κανείς να επισκεφτεί και να θαυμάσει από κοντά.

Αξίζει επίσης μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Σαλαμίνας, που στεγάζεται στο Δημαρχείο, όπου φυλάσσεται ένας πλούσιος λαογραφικός θησαυρός με σπάνια αντικείμενα και τις γνωστές παραδοσιακές φορεσιές, στο Ευριπίδειο θέατρο που έχει χτιστεί αμφιθεατρικά στο Λόφο Πατρίς και στο Πέτρινο Θεατράκι στα Σελήνια, ενώ μπορείτε να σεργιανίσετε στην παλαιά αγορά του Αμπελακίου με τα αρχοντικά του σπίτια, να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα από το Αιάντειο και να περπατήσετε το βράδυ στην ωραία παραλία των Σεληνίων.

Η συνεισφορά της Σαλαμίνας στον πνευματικό πολιτισμό είναι σημαντική. Ενδεικτικά αναφέρουμε το ζωγράφο Πολυχρόνη Λεμπέση, το φιλόλογο – λαογράφο Πέτρο Φουρίκη, το θεατρικό συγγραφέα Δημήτρη Μπόγρη, το βυζαντινολόγο Δημήτριο Ι. Πάλλα. Στη Σαλαμίνα όμως ζούσε μεγάλο χρονικό διάστημα και έγραφε και ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Άγγελος Σικιελανός. Το σπιτάκια στο οποίο έμενε βρίσκεται και σήμερα απέναντι από την Ι.Μ. Φανερωμένης.

 

Copyright(c) 2004 - ANATROPES INTERNET