Rymden

Spela schack med Christer Fuglesang

Publicerat 2009-04-15 13:36

För att visa Flash-innehåll på DN.se behöver du installera en flashspelare.

Hämta Adobe Flash Player

Christer Fuglesang är inte bara astronaut utan även en inbiten schackspelare. Under sin andra rymdfärd spelade han schack med DN.se-läsarna.

DN Teman i artikeln

Rymdschack – så går det till

Schackpartiet börjar när Christer Fuglesang kliver in i karantän, cirka en vecka före uppskjutningen.

Christer Fuglesang kommer att spela vit och därmed göra första halvdraget.

När Fuglesang har gjort sitt drag, kommer den flerfaldige svenske mästaren Richard Wessman i samråd med DN:s schackredaktör Ulf Hörberg, nominera tre motdrag.

DN.se-läsarna får därefter rösta om vilket drag som ska verkställas. Det framröstade motdraget kommuniceras med Fuglesang som i sin tur gör ett nytt drag

Samtliga drag kommenteras av Richard Wessman och spelets gång går att följa drag för drag i ovanstående grafik.

Efter 30 drag tvingades Christer Fuglesang ge upp. "Det hade säkert gått att kämpa på ett tag till, men på sikt är situationen omöjlig", säger Fuglesang.

Vill du vinna ett fint schackpris? Svara på frågor och tävla!

Ser du inte schackbrädet? Uppdatera webbläsaren så kommer det snart tillbaka!

Rymdschack – så går det till.

Enklare noteringar av dragen i rymdschacket.

DRAG 30 (svart): e3-c2
Kommentar: "DNs läsare flyttar springaren (hästen) från e3 till c2. Från c2 hotar springaren både vits torn på a1 och löpare på c1. Man kan tala om ett dubbelhot. På det särskilda schackspråket talar man om "gaffel". Vit befinner sig i ett svårt läge och kan knappast undvika förlust av material"

DRAG 30 (vit): g1-h2
Kommentar: "Vit flyttar sin kung, som var hotad av tornet på f1, till h2. Kungen hade inte något annat fält att gå till. Efter kungsdraget hotar vits torn att slå svarts springare. Springaren har flera fält att gå till. Vilket springardrag är starkast?"

DRAG 29 (svart): f3-f1
Kommentar: "Svarts torn går till den första raden, där det sätter vits kung i schack. Springaren på e3 och tornet på f1 samarbetar fint."

DRAG 29 (vit): g2-g3
Kommentar: "Vit räddar sitt torn, som på g2 var angripet av svarts springare, genom att flytta det till g3. På g3 är tornet garderat av löparen på e1."

DRAG 28 (svart): d6-c7
Kommentar: "Svart flyttar löparen, som på d6 var hotad av vits centrumbonde på e5, till c7. På c7 är löparen säkert placerad, skyddad av bönderna på damflygeln. Kan vit rädda sitt torn, som på g2 är hotad av svarts springare?"

DRAG 28 (vit): e4-e5
Kommentar: "Vit rycker fram med sin centrumbonde till e5 och hotar därmed svarts löpare på d6. Om svart nu slår tornet på g2 med sin springare, tar vit tillbaka med kungen på g2 och hotar på så vis både tornet på f3 och löparen på d6. Till vilket fält bör den angripna löparen gå?"

DRAG 27 (svart): f8xf3
Kommentar: "Det enda draget. Svart tar tillbaka damen på f3."

DRAG 27 (vit): e2-f3
Kommentar: "Vit byter dam på f3. Om svart tar tillbaka med tornet befinner vi oss i ett slutspel, där svart har fördel med en bonde mer och en öppen f-linje. Vits torn på g2 står även illa på g2, där det angrips av svarts springare."

DRAG 26 (svart): g3-f3
Kommentar: "DNs läsare slår f-bonden med damen. Efter de senaste dragen har svart fått ett materiellt övertag. Ett annat problem för vit är kungens försvagade skydd."

DRAG 26 (vit): f2-g2
Kommentar: "Kungen är spelets viktigaste pjäs; om kungen går förlorad är nämligen spelet förlorat. För att rädda sin kung, som var hotad av svarts dam, går vit med tornet till g2. Svart kan bl a välja mellan att ta tornet med damen, som på g2 är garderad av springaren på e3, och att ta bonden på f3."

DRAG 25 (svart): h3-g3
Kommentar: "DNs läsare flyttar svarts dam till g3, där den sätter vits kung på g1 i schack. Om vits kung går till h1 finns det en risk att svart i ett senare läge kan spela på matt med en tornmanöver till h6 (efter g6-g5). Alternativet är att skydda kungen med torn på g2."

DRAG 25 (vit): f1-f2
Kommentar: "Vit flyttar tornet, som angreps av svarts springare, till f2. Från f2 håller tornet ett öga på fältet h2, vilket innebär att vits dam hotar att slå springaren på e3. Hur skall svart fortsätta sitt angrepp mot vits kung?"

DRAG 24 (svart): c4-e3
Kommentar: "Svarts springare (häst) närmar sig vits kungsställning och från e3 hotar den vits torn på f1. Tillsammans med damen på h3 och löparen på d6 kan den medverka i ett giftigt kungsangrepp. Om vits dam slår springaren blir det schack matt på h2."

DRAG 24 (vit): f2-e1 Se Fuglesangs drag i webb-tv.
Kommentar: "För att förhindra ett svart damdrag till h2 med schack och matt flyttar vit sin löpare till den första raden. Efter det att löparen gått undan till e1 skyddar vits dam, över den andra raden, fältet h2. De senaste dragen har svarts pjäser hittat framskjutna placeringar. Särskilt damen på h3 och springaren på c4 är offensivt placerade, ungefär som ett farligt anfallspar i fotboll. Nu gäller det att hitta målområdet, runt vits kung."

DRAG 23 (svart): h4-h3
Kommentar: "Svarts dam slår bonden på h3. På grund av att löparen på f2 blockerar den vita damens väg från e2 till h2 uppstår hotet svart dam till h2 schack och matt. Kan vit rädda sin kung?"

DRAG 23 (vit): e3 – f2
Kommentar: "Vits löpare backar från e3 till f2. Från f2 hotar löparen svarts dam. Samtidigt angriper vits dam springaren på c4. Vad gör svart?"

DRAG 22 (svart): b6-c4
Kommentar: "Svarts springare (häst) går från b6 till c4. Om vits dam slår springaren kan svart sätta schack och matt med dam på g3 och därefter h2. I en sådan attack får damen understöd av löparen på d6."

DRAG 22 (vit): d3-e2
Kommentar: "Vits dam går från d3 till e2. Från den andra raden kan damen nå kungsflygeln, t ex fältet g2, och på så vis försvara vits kung mot angrepp. Före damdraget var ett allvarligt hot från svarts sida att spela damen från h4 till g3, med idén att sätta matt på h2, men nu kan vits dam försvara på g2."

DRAG 21 (svart): e7-h4
Kommentar: "Svarts dam söker sig mot kungsflygeln. På grund av att vits springare (häst) lämnat e2 är fältet g3 försvagat. Ett omedelbart hot är ett damdrag till g3, med obehagliga hot mot vits kung. Ett annat hot är att slå bonden på h3 med damen. Hur bemöter vit dessa hot? En vändning i partiet, som hittills gått i vits favör, verkar nära."

DRAG 21 (vit): e2-c3
Kommentar: "Vit flyttar sin springare (häst) från e2 till c3, varifrån den kontrollerar centrala fält på e4 och d5. Springaren har nu rört sig från c3 till e2 för att sedan återvända till c3, vilket innebär en viss förlust av tempo (tid). Kanske är en idé bakom draget att genomföra manövern Sc3-e4 efter en inledande framstöt med e4-e5."

DRAG 20 (svart): a8-e8
Kommentar: "DNs läsare flyttar tornet från utgångsfältet a8 till det centrala fältet e8. Damen och tornet arbetar nu tillsammans på den halvöppna e-linjen. Även om svart har en bonde mindre innebär pressen med tunga pjäser (dam och torn) på de halvöppna e- och f-linjerna att det finns chanser till motspel."

DRAG 20 (vit): b3-d3
Kommentar: "Vits dam går till d3, där den står säkert placerad bakom de vita centrumbönderna. Pjäser står ofta bra i brädets mitt, där de når många fält. Här har vit hittat en sund formering med dam, springare och löpare bredvid varandra i centrum."

DRAG 19 (svart): d8-e7
Kommentar: "DN:s läsare flyttar svarts dam från utgångsfältet d8 till e7. En idé bakom damdraget är att öppna för ett samarbete mellan tornen på den sista raden. Draget öppnar t ex för ett torndrag från a8 till e8. En annan tanke bakom draget kan vara att understödja en senare framstöt med c-bonden från c6 till c5. Från e7 och d6 kontrollerar löpare och dam fältet c5."

DRAG 19 (vit): e6-b3
Kommentar: "Det första draget från rymden.Vit drar tillbaka sin dam till b3, där den står säkert samtidigt som den garderar e3 och är aktiv på b-linjen. Kanske kan en framryckning med a-bonden (a2-a4-a5), med indirekt hot mot svarts b-bonde, följa i ett senare läge."

DRAG 18 (svart): e7-d6
Kommentar: "DN:s läsare flyttar löparen från e7 till d6. En poäng med löpardraget är att diagonalen mot h4 öppnar sig för svarts dam på d8. En annan tanke är att i ett senare läga gå med ett torn till e-linjen, som efter löpardraget har öppnats, för att hota svarts dam."

DRAG 18 (vit): b3-e6
Kommentar: "Vits dam tar tillbaka pjäsen och Fuglesang behåller ett materiellt övertag med en bonde mer. Svart kan erbjuda ett nytt pjäsbyte genom att gå med löparen till g5, men det finns alternativ. På sikt vill svart få motspel på de halvöppna d-, e- och f-linjerna."

DRAG 17 (svart): c7xe6
Kommentar: "Svarts springare slår vits löpare på e6. Kan vit ta tillbaka pjäsen? Om vit tar tillbaka pjäsen är det materiella läget forfarande en bondes övervikt för Fuglesang."

DRAG 17 (vit): c1-e3
Kommentar: "Fuglesang utvecklar svartfältslöparen till e3. Den tidigare framryckningen med e-bonden från e3 till e4 öppnade för detta löpardrag. Vits centrumbonde på d4 är nu garderad av både löpare och springare."

DRAG 16 (svart): d5-c7
Kommentar: "DNs läsare flyttar springaren till c7. Fältet c7 öppnades upp när svart för ett par drag sedan gick framåt ett steg med c-bonden. Från c7 angriper springaren vits löpare på e6, som i och för sig skyddas av damen på b3."

DRAG 16 (vit): e3-e4
Kommentar: "Fuglesang avancerar med sin e-bonde. Genom att flytta fram bönder i centrum kan man ta terräng, dvs få mer utrymme för sina pjäser. Från e4 hotar bonden svarts springare på d5. Till vilket fält skall springaren gå?"

DRAG 15 (svart): f6-d5
Kommentar: "DNs läsare flyttar springaren från f6 till det centrala fältet d5. Springare mår bäst i brädets mitt, där de når många fält. Från d5 kan springaren bl a nå fältet c7, varifrån den angriper vits löpare på e6."

DRAG 15 (vit): c3-e2
Kommentar: "Vit flyttar sin springare (häst) till e2, varifrån den skyddar kungens ställning och särskilt fältet g3. På så vis förhindras manövern svart dam från d8 till d6 och vidare till g3 med hot mot vits kung. En annan idé bakom springardraget är att skydda bonden på d4 och därmed förbereda en framstöt i brädets mitt med e3-e4-e5. Slutligen kan springaren nå fältet f4, och kanske senare e6, från e2. Springare är verkligen flexibla och rörliga pjäser, som kan vara svåra för motståndaren att hålla reda på."

DRAG 14 (svart): c7-c6
Kommentar: ”Svart flyttar fram sin c-bonde ett steg. Från c6 kontrollerar bonden det viktiga fältet d5. Senare i partiet kan d5 bli en utpost för en av svarts springare (hästar). Ett drag som ligger i luften är dam till d6.”

DRAG 14 (vit): d1-b3
Kommentar: "Fuglesang går ut med damen till b3. Vits dam och löpare står nu på samma diagonal och garderar varandra. Damdraget var ett sätt att skydda löparen på e6. Svart hotade att gå med damen till d6 med dubbelhot mot g3 och e6."

DRAG 13 (svart): d7-b6
Kommentar: ”DNs läsare flyttar springaren från d7 till b6. En tanke bakom draget kan vara att öppna linjen för svarts dam. En annan idé är att senare i partiet flytta in springaren mot brädets mitt. Från b6 kan springaren till exempel nå d5, där den är starkt placerad.”

DRAG 13 (vit): f2-f3
Kommentar: "Fuglesang flyttar fram sin f-bonde ett steg och garderar därmed bonden på g4 ordentligt. Efter den tidigare framryckningen med bonden till g4 är vits kungsställning något försvagad, men svarts pjäser är långt från vits kungsflygel."

DRAG 12 (svart): g8-h8
Kommentar: "DNs läsare gömmer svarts kung i brädets hörn. På h8 står kungen säkert, skyddad av tre svarta bönder. Efter de senaste dragens slagväxling har vit en bonde mer, men svart har möjlighet att skapa motspel på de öppna linjerna i centrum."

DRAG 12 (vit): c4-e6
Kommentar: "Vits löpare slår bonden på e6 och hotar därmed, på diagonalen e6-g8, svarts kung. Man säger att vit sätter kungen i schack. För att rädda sin kung har svart två alternativ, antingen att gömma kungen i brädets hörn eller att blockera diagonalen med tornet på f7."

DRAG 11 (svart):  f7-g6
Kommentar: "DNs läsare väljer ett vågat drag, som offrar bonden på e6. När bonden på f7 slår springaren (hästen) på g6 blir e6 utan skydd. En poäng med draget är att linjen för tornet på f8 öppnas upp."

DRAG 11 (vit): e5-g6
Kommentar: "Fuglesang byter springare mot löpare på g6. Efter bytet har vit, men inte svart, kvar det så kallade löparparet, dvs både den vita och svarta löparen. För att få fördelen av löparparet har vit dock försvagat sin kungsflygel något, med det tidigare bondedraget till g4. Vit har, som så ofta i schack, vägt en viss fördel mot en annan nackdel."

DRAG 10 (svart): b8-d7
Kommentar: "DNs läsare utvecklar springaren (hästen), som går från b8 till d7. Det är den sista lätta pjäsen, det vill säga springare eller löpare, som utvecklas. Vit har två huvudlinjer att välja mellan; antingen att stärka upp skyddet av sin centralt placerade springare genom att flytta fram f-bonden två steg till f4, varifrån den garderar e5, eller att helt enkelt byta springaren på e5 mot löparen på g6."

DRAG 10 (vit): f3-e5
Kommentar: ”Fuglesang flyttar sin springare (häst) till det centrala fältet e5. Man brukar säga att springare står som bäst i brädets mitt, där de når många fält. En underliggande idé bakom springardraget är att byta springare mot löpare på g6.”

DRAG 9 (svart): h5-g6
Kommentar: ”DNs läsare behåller klokt nog sina pjäser på brädet. Det vågade springaroffret på g4 var ett alltför vågat alternativ. Två bönder är normalt för litet kompensation för en pjäs. Efter det sundare löpardraget är ställningen fortfarande jämn och balanserad.”

DRAG 9 (vit): g2-g4
Kommentar: ”Vit flyttar fram sin bonde från g2 till g4 och hotar därmed svarts löpare på h5. En liten nackdel med bondedraget är att vits kungsställning blir något försvagad. En fördel är att vit tar terräng (utrymme) på kungsflygeln. Framryckningen med g-bonden är offensiv.”

DRAG 8 (svart): 0-0
Kommentar: ”Även svart sätter kungen i säkerhet. Ett viktigt nyckelfält är e4. En fråga är hur och när vit ska genomföra bondframstöten e3-e4. Ett vanligt tema är en framryckning i centrum, antingen med e3-e4-e5 eller e3-e4 följt av d4-d5.”

DRAG 8 (vit): b1-c3
Kommentar: ”Fuglesang utvecklar springaren (hästen) från startfältet b1 till c3. Från c3 når springaren flera viktiga fält, t ex e4 och d5. Draget förbereder på sikt en framryckning med de vita bönderna i centrum, i första hand med framstöten e3-e4. Genom en framryckning med e-bonden kan vit öppna diagonalen för löparen på c1.”

DRAG 7 (svart): f8-e7
Kommentar: ”DNs läsare förbereder kort rockad genom att flytta ut löparen från f8 till e7. Efter löpardraget kan svart rockera, dvs flytta kungen till g8 och tornet till f8 i ett drag. Rockad är det enda schackdraget där två pjäser får röra sig samtidigt.”

DRAG 7 (vit): 0-0
Kommentar: ”Genom specialregeln rockad sätter vit sin kung i säkerhet. När kungen och tornet hoppar över varandra kommer också tornet att sättas i spel. Senare i partiet kan till exempel tornet gå till e1 där det är aktivt på e-linjen. Specialdraget rockad betecknas 0-0 på det speciella schackspråket.”

DRAG 6 (svart): g4-h5
Kommentar: ”Svarts löpare backar till h5. Det är ofta en god idé att behålla löparparet. Efter löpardraget till h5 har svart både den löpare som går på vita fält och den som går på svarta fält kvar.”

DRAG 6 (vit): h2-h3
Kommentar: "Vit flyttar fram sin kantbonde ett steg och hotar på så vis svarts löpare på g4. Löparen kan antingen bytas mot springaren (hästen) på f3 eller backa till h5 eller f5. Löpare och springare är ungefär lika mycket värda. Man brukar säga att de motsvarar cirka tre bönder i värde."

DRAG 5 (svart): e7-e6
Kommentar: "Svart flyttar fram sin e-bonde ett steg och öppnar därmed vägen ut för svartfältslöparen på f8. Det är viktigt att utveckla löparen för att komma till kort rockad. En defensiv poäng med bondedraget är att diagonalen c4-f7, dvs den vita löparens väg mot f7, blockeras."

DRAG 5 (vit): f1-c4
Kommentar: "Vit tar tillbaka den offrade bonden. Från c4 riktar löparen in sig mot f7. En farlig idé är springardrag till e5 följt av löpardrag till f7. Det kan sätta svarts kung i schack och matt."

DRAG 4 (svart): c8-g4
Kommentar: "Svarts löpare går till g4. Från g4 binder löparen den vita springaren på f3. Om springaren på f3 flyttar hamnar vits dam i slag. Man talar då om bindning."

DRAG 4 (vit): e2-e3
Kommentar: ”Fuglesang flyttar klokt nog fram sin e-bonde endast ett steg. Om bonden gått två steg framåt hade svarts springare kunnat slå bonden. En tanke bakom att flytta fram e-bonden är att öppna löparens väg från f1 till c4. Vit vill helt enkelt slå svarts bonde med sin löpare.”

DRAG 3 (svart): g8-f6
Kommentar: ”I hård konkurrens med ett löpardrag från c8 till f5, i svarts tredje drag, väljer DNs läsare att hoppa ut med hästen från g8 till f6. Om vit nu går med sin e-bonde från e2 till e4 kan hästen slå bonden. Man säger på schackspråk att hästen kontrollerar e4.”

DRAG 3 (vit): g1-f3
Kommentar: "Fuglesang väljer det flexibla springardraget, som behåller möjligheten att välja mellan e2-e3 och e2-e4. Från f3 kan springaren senare gå till det centrala fältet e5. Från e5 angriper springaren bl a fälten c4 och f7."

DRAG 2 (svart): d5-c4
Kommentar:"DNs läsare tar gambitbonden. Varianten kallas för Antagen damgambit och är väl utforskad i spelöppningsteorin. Vit har tre huvudalternativ: 3. e2-e3 eller 3. e2-e4, i båda fallen med idén att så snabbt som möjligt ta tillbaka bonden med vitfältslöparen (f1-c4), samt 3. g1-f3, som behåller såväl e2-e3 som e2-e4 som möjliga fortsättningar."

DRAG 2 (vit): c2-c4
Kommentar: "Vit flyttar fram c-bonden två steg. Gambit betyder bondeoffer och i Damgambit, som inleds med partidraget, offrar vit sin c-bonde. Svart kan antingen ta bonden med 2. - d5-c4 eller försvara sin egen d-bonde med 2. - e7-e6. Ytterligare ett alternativ är den så kallade slaviska damgambiten, som inleds med 2. - c7-c6."

DRAG 1 (svart): d7-d5
Kommentar: "DNs läsare svarar med dambonde två steg, inledningsdraget till damgambit. Genom att flytta dambonden öppnas diagonaler för löpare och dam samtidigt som terräng tas i centrum (brädets mitt). Vit brukar normalt svara med 2. c2-c4, vilket öppnar för gambiten (bondeoffret) eller 2. g1-f3, som är något mer avvaktande."

DRAG 1 (vit): d2-d4
Kommentar: "Fuglesang öppnar med dambonden två steg, vilket är aningen mindre skarpt än huvudalternativet 1. e2-e4. Svart kan välja mellan två huvudlinjer; antingen damgambit som inleds med 1. - d7-d5 eller någon indisk variant, efter 1. - Sg8-f6. En rad andra, mindre vanliga drag, t ex 1. - e7-e6, är också möjliga."

Läs mer: Månlandningen lyfte forskningen

Bloggat om artikeln(0)

(Vad är Twingly?)

Visar  (av totalt ).

Vill du ha en bra start på dagen?

Läs Dagens Nyheter. Klicka för ett bra erbjudande.

Nyheter från Förstasidan

Bombmannens far förvarnade USA

Orolig över sonens religiösa extremism. USA:s säkerhetstjänst hade upprättat akt, men uppgifterna var för vaga för flygförbud.

Bombman anklagas formellt. Skulle spränga flygplanet.

Efter fredagens terrorlarm. Skärpta kontroller på Arlanda.

Sörenstam – bäst i Sverige Foto: Robert Laberge / Getty Images

Sörenstam – bäst i Sverige

Bara damer på palllplats. DN rankar 00-talet bästa svenska idrottare. 1

Här är hela DN-listan. Sveriges 31 bästa idrottare under 2000-talet. 4

Här är Sörenstam tvåa. Sports Illustrated listar 00-talets kvinnor. 5

Vem ser du som Sveriges bästa idrottare under 00-talet?

Se resultat

"Hormoner räddar kvinnor från sjukdom och tidig död”

Debatt 27 december. Medicinsk expert: Att ökningen av kvinnors livslängd bromsats upp, beror på att de slutat ta hormoner efter larmrapporter om bröstcancer. 1

Två knivskurna vid bråk i Solna

Tre personer gripna. Två män fick föras till sjukhus med knivskador efter ett större bråk i Solna under natten till söndagen.

Fortfarande utan el Foto: Roger Larsson / Scanpix

Fortfarande utan el

4.000 hushåll i Dalsland drabbade. Snöfallet orsakade många strömavbrott runt om i landet på annandagen. På sina håll har avbrottet varat i två dygn. 10

Ekonomi

Facebook vs Google

Kamp om teknikkompetens. Google och Facebook tävlar om vem som kan erbjuda de mest välsmakande förmånerna.

Dawit Isaak har suttit fängslad
 dagar,  tim,  min och  sek.

Sminkbloggen ser rosenrött.

Sminkbloggen ser rosenrött. Rynkor, torrhet, trötthet. Rosor rår på det mesta.

Läs mer

Allt om Motor ”Continental Supersport” är inte bara Bentleys snabbaste bil. Den går dessutom på E85. Läs mer

Datortrenderna 2010.

Datortrenderna 2010. 2010 har vi inte bara pekskärmar på mobilerna utan även på datorerna, spår tidningen PC Pro.

Pastarullar med ricotta.

Pastarullar med ricotta. Snabblagade pastarullar med nötknaprig topping kan bli ett skönt avbrott från julmaten.