Fråga om hyfs & stil

Hyfs & stil-lådan stänger för jullov och öppnar igen 7 januari – välkommen åter då med nya frågor.
Prenumerera på RSS

Etikettspalten: Om bra sätt

Skrivet av Magdalena Ribbing 06:00, 26 december 2009 i kategori Människor emellan, Tack, Socialt vett, Etikettspalter

Varför ska jag? Frågan är ständigt återkommande i min spalt så snart det gäller något som man inte vill göra. Frågeställarna vill slippa allt från att be om ursäkt till att säga tack och däremellan att flytta sin kasse från sätet intill, hålla upp dörren eller låta bli att fråga om andras vikt, ekonomi och graviditet. Med mycket mera.

Ja, varför ska man besvära sig överhuvudtaget? Bry sig om vad andra tycker eller känner?

Svaret är att man måste inte.

Ingen måste vara hyfsad eller hänsynsfull. Det finns inga lagar om hygglighet. Men det finns en allmän uppfattning om vad som är trevligt sätt, och det sammanfattas i orden hänsyn och vänlighet.

Trevlig är alltså den som tar hänsyn och är vänlig. Räcker det? Ja! Så vad är hänsyn? Att förstå att ens egen person inte är viktigast. Men det är den ju? Visst, det vet vi alla. Var och en är sig själv närmast, förstås. Fast det ska verkligen inte alla andra inse. Självupptagenhet är inte godkänd för den som vill betraktas som välartad. Själva poängen i det sociala samspelet är att alla vet att de ingår i en gemenskap, ingen kan bortse från alla andra.

Därför är det ”just jag” som ska säga ursäkta när ”jag” råkar knuffa någon, tack när ”jag” får en plats erbjuden på bussen, pengar tillbaka i kassan, en dörr hållen för ”mig”, en vänlighet sagd. Det är ”just jag” som ska flytta min kasse från tomsätet intill, låta bli att fråga nya bekantskaper om deras barnlöshet, lön och oätna mat.

Och ”jag” blir en omtyckt, välkommen person om ”jag” dessutom svarar vänligt på tilltal, ser glad ut när ”jag” hälsar, tackar för presenter och avstår från att säga ofördelaktigheter om andra, när- eller frånvarande.

Enkelt, eller hur? I alla fall värt ett allvarligt menat försök.

Magdalena Ribbing

Skriv kommentar

Kommentera med ditt facebook-konto (valfritt)

På DN.se vill vi att du tar del av vårt regelverk för kommentarer innan du skickar din kommentar. Regelverket hittar du här.

@doktorn tar ordet
Vad är det för psykiska sjukdomar som inverkar på hyfs och stil?

Den manodepressiva, 18:29, 27 december 2009. Anmäl

OK om man drabbas av "varför ska jag"individer på sin fritid, men att ha en sådan person som kollega?
Mitt jobb bygger på att vi som är involverade i det,gör sitt. Nu är det så, att en av kollegorna satt i system med"varför skall jag" attityden. Tog ett tag innan vi kom på det, men nu är det olidligt. Tyvärr så har våra chefer föga intresse av att gå "vår" väg, uten ser saken som ett personalekonomiskt dilemma. Vad kostar det att byta ut denne person, mot att jobbet faktiskt blir gjort? AV OSS ANDRA!
Vi andra får då täcka upp för vår "kollega" när "kollegan" varit djupt upptagen att på betald arbetstid fixa sina, och andras, deklarationer, sitt arbete vid sidan om som förskolechef och sin brevkurs i ett sk religiöst samförbund.
"Kollegan" bedriver även skrivarbete på sin arbetstid, för att med illa dold förtjusning, lämna kvar sitt jobb åt oss som kommer efter. Med chefernas tysta bistånd.
Men visst ser X glad ut, och visst är X en trevlig prick när allt löper X väg. "Jobba?JAG?"

anjimoo, 17:12, 27 december 2009. Anmäl

Instämmer förstås helt med Magdalenas definitioner av bra sätt ovan. MEN nämnde häromkvällen den nyliga diskussionen om bussvett för en kanadensisk sociolog som förtjust sade att Sverige är ett extremt exempel på ett land där man är så rädd för social kontakt att man förmodas förutse och agera förebyggande vis-à-vis varje tänkbart behov hos medmänniskorna för att kunna undvika direkt kontakt. I det här fallet att praktisera sig in till en obekväm fönsterplats med alla kassar staplade i knät i en halvtom buss för att en ännu opåstigen extremfeg person inte ska behöva besvära sig med att säga till att den vill sitta på platsen bredvid. Och i förlängningen folkuppfostringsfascister som sätter sig direkt på kassen istället för att markera önskan att sitta, eller spanar in "blockerad" fönsterplats i halvtom buss för att trycka sig in där.

monica, 15:29, 27 december 2009. Anmäl

Apropå bussäten. Satt härom dagen på bussen i Stockholms innerstad. Halvtomt på bussen och min ryggsäck på sätet bredvid. Mina ben är ganska långa och fick inte plats på min sida så de måste jag också vika åt sidan så de tar en del av platsen bredvid. När någon närmar sig ler jag och erbjuer ryggsäcksplatsen. Men får ett ilsket blängande tillbaka, uppenbarligen pga min rygga. Då menar jag att det är fel när bussen är halvtom. Ingen ska behöva säga till om en väska på en sittplats. Men, den kan gott få ligga där tills att någon närmar sig. Det är också en slags hänsyn att tillåta varandra en viss bekvämlighet så länge ingen annan drabbas.

God Fortsättning, 11:15, 27 december 2009. Anmäl

Nej för tusan Ribbing! Jag bara skojade lite här. Jag tog "[s]å vad är hänsyn? Att förstå att ens egen person inte är viktigast" absolut bokstavligen och drog det till sin absoluta spets and waaay beyond, s.a.s. Avsiktlig vantolkning. Jag hoppades att det skulle framgå att jag inte var alldeles allvarlig, men som någon uttryckte det, "det är fysiskt omöjligt att skriva med glimten i ögat." Det ligger nog en hel del i det. Nog om detta.
Jag uppskattar din spalt och försöker assimilera det som fattas min egen hyfs.

Helge Petter, 11:10, 27 december 2009. Anmäl

Men sånt här är ju helt andra saker än när jacquett är det korrekta plagget, exakt hur mörka ens strumpor måste vara, eller vilket som är det 'korrekta' skaldjursbesticket. Det är väl det som är skillnaden på att bete sig som folk och att upprätthålla etiketten (som inte har något med det att göra - det är ett sätt för den etablerade överklassen att hålla ställningarna mot de nyrika, alltsedan medeltiden).

Johan, 11:06, 27 december 2009. Anmäl

MAGDALENA SVARAR: Till Helge Petter 06-01, snurrigheten är helt på din sida, ingenstans har jag skrivit att B ska tycka att det är viktigare att A får ha sina kassar kvar på ledigplatsen. Till doktorn tar ordet 04.30, sjuka personer ska visas minst samma respekt som de mer eller mindre friska men man kan inte utgå från att alla är sjuka. Till Hans, 26 dec, du har sannerligen tur! Till Katten 21.47, en nyskriven spalt läggs ut här efter nyår, och jag fortsätter att läsa kommentarerna. Håll ut! Det gör jag!

Magdalena Ribbing, 09:09, 27 december 2009. Anmäl

På bussen. person A sitter med kassar på sätet intill; om person B, som just stigit på, blir erbjuden sittplatsen med kassar på bör han/hon tacka nej eftersom det, enligt Ribbing (!), ska vara viktigare (ur person B:s synvinkel) att person A får ha sina kassar på sätet än att person B får sitta!
Det blir ju snurrigt det här?! :P

Helge Petter, 06:01, 27 december 2009. Anmäl

Jag förstår vart Puttefnask vill komma, att det finns så många Jag-Jag-Jag i samhället och extra tydligt - och farligt! - blir det i trafiken. För övrigt undrar jag hur det ska gå när MR tydligen tänkt att ta ledigt ända fram till 7 januari! Men man kan ju hoppas att det läggs ut extra många frågor och svar den dagen...

Katten, 21:47, 26 december 2009. Anmäl

God Almighty: Gyllene reglen ska visst finnas i alla religioner. Har dock kommit på ett undantag och det är machocister (som jag inte kan stava till). Annars föredrog jag att spalten hette vett och etikett, som är något man bör känna till men kan fnissa lite åt. Hyfs och stil är något helt annat - och ibland inte samma sak.

LisaX, 19:37, 26 december 2009. Anmäl

Tycker att det är en bra spalt, MEN önskar att man tar bort dumma kommerntarer som går helt stick i stäv med all hyfs och sunt förnuft.
Låt individen vara hur ohyfsad den vill, men snälla ge dem inte utrymme här, det finns andra fora för dem.
Vissa idiotfrågor tycker jag också MR tar bort, de sänker kvaliteten.

mw, 18:43, 26 december 2009. Anmäl

Tack snälla Magdalena! Det här är något jag har undrat över ett bra tag. Vissa frågeställare och kommentatorer verkar leta efter anledningar till och sätt att få sin vilja igenom till varje pris, om inte annat så genom att komma på specialsituationer, i stil med "men om jag är höggravid, nyopererad och enbent, måste jag ändå låta 100-åringen ta sittplatsen?". Varför ens bry sig om att läsa en spalt som i stort handlar om hur JAG ska bete mig för att bidra till en bättre samhällsmiljö, närn egentligen bara vill ha någon som ger en grönt ljus att göra som man vill? För det krävs uppenbarligen ingen spalt.
Tyvärr begriper jag inte ditt inlägg om trafiklagstiftningen, Puttefnask; den handlar om allmän säkerhet.

Do unto others..., 16:52, 26 december 2009. Anmäl

Mycket bra skrivet. Att säga "ursäkta" när man knuffar någon existerar inte i Stockholm/Uppsala-trakten. Eller att flytta på sig för andra. Till och med när man står still på exempelvis busshållsplatser eller tittar i skyltfönster kan folk gå in i en eftersom de förväntar sig att man ska flytta sig för dem. De skulle aldrig gå in i en lyktstolpe, men att gå in i en människa som står still är fullt acceptabelt. Lär inte folk sina barn artighet längre?

Eva, 13:48, 26 december 2009. Anmäl

Tro det eller ej, men själva poängen med att vara vänligt är att väl menande människor skall slippa känna sig sårade och trampade på. Det handlar faktiskt mest om genuin medkänsla, inte om att själv känna sig überduktig och samla stilpoäng eller god karma.

Henrik, 13:45, 26 december 2009. Anmäl

Jag har lärt mig mycket av denna spalt. Jag har alltid tyckt att jag är väldigt väluppfostrad och artig, men ibland har jag läst något som jag helt enkelt inte har tänkt på förut. Det finns alltid rum för förbättring, tack och lov.

Mina, 12:59, 26 december 2009. Anmäl

Behandla andra som du själv vill bli behandlad, punkt.

God Almighty, 12:56, 26 december 2009. Anmäl

Men 'varför ska just jag' är ofta en helt befogad tanke. Om du själv inte kan ge nåt vettigt svar på den så har du troligen att göra med nån som fiskar efter att skaffa sig en fördel på din bekostnad.

Puttrik, 12:33, 26 december 2009. Anmäl

Låter som du lever i en ängslig värld där åsikter och socialt småprat är klinisk förbjudet. Kanske inte precis min bild av hur en trivsam och givande samvaro med andra människor brukar se ut.
(Är själv från Uppsala, dvs "typ" Stockholm, enligt många.)

Henrik, 11:49, 26 december 2009. Anmäl

Jag tror inte det Sandra. jag inser också att det finns självupptagna och ohyfsade människor som Magdalena beskriver. Men, i stort sett alla människor jag träffar är artiga, trevliga, tackar, håller koll på sina ungar, likväl som sina gamla föräldrar, går in med rena skor, alt utan, håller upp dörrar, lämnar företräde vid trånga passager, tackar ja eller nej i tid till inbjudningar, kommer inte med konstiga krav till demsamma, uttalar inte massa främligsfientliga eller homofoba kommentarer, gnäller inte på sina fruar/män/svärföräldrar/ungar/grannar/hundar/marsv in eller bästa kompisar. Efter att ha läst den här spalten ett år så inser jag m.a.o. hur priviligerad jag är. Märkligt är också att jag lever i Stockholm där ju ovanstående inte ska vara möjligt. Så de enda som egentligen beter sig lite illa mot mig är denna spalts moderatorer som många gånger utan urskiljning tar bort ens kommentarer.

Hans, 09:48, 26 december 2009. Anmäl

Jättebra skrivet Magdalena. Det känns ofta som om folk verkar tycka att de gör något extra när de visar tacksamhet eller hjälper andra. Verkar som många inte vet vad hyfs är. Det är faktiskt inte ansträngande att hålla upp dörren åt någon eller att tacka om någon håller upp dörren åt en osv.

Sandra, 08:10, 26 december 2009. Anmäl

Nyheter från Mat & Dryck

Pasta i rullar Foto: Eva Hildén Smith

Pasta i rullar

Laga Lätt Snabblagade ostfyllda pastarullar med nötknaprig topping kan bli ett skönt avbrott från julmaten. .

Nyårsmat

Mathias Dahlgren serverar asiatisk lax, biff Dahlgren och nostalgi med hemgjord puckstång. Foto: Lina Alriksson och Magnus Skoglöf Mathias Dahlgren serverar asiatisk lax, biff Dahlgren och nostalgi med hemgjord puckstång.

Stjärnkockens nyårsmeny

Mathias Dahlgren lagar en festlig nyårssupé, med rätter som smakar som på en finkrog men är betydligt lättare att laga. Se recept

Fler tips på festmat till nyår.

Fler tips på festmat till nyår. Oxfilé späckad med ädelost, fylld avokado och smaskiga desserter av choklad och bär – här hittar du din favorit!

Bästa skumpan! Bengt-Göran Kronstam har koll på bubblet. 8

Julmat

Webb-TV
Bengt-Göran Kronstam

Kronstams kluckande klappar

DN:s vinexpert Bengt-Göran Kronstam ger goda tips på sådant som är både klappat och klart. Svårt att hitta julklappar?

Snabbaste julmaten Foto: Beatrice Lundborg

Snabbaste julmaten

Lättfixat. Tove Nilsson har de bästa sistaminuten-tipsen för ett snabbfixat julbord med lite hemlagat och lite färdigköpt. 5

Stort test: Julskinka. Här ser du hur mycket vatten, fett och salt skinkan innehåller. 2

Sök recept

Fler alternativ

Rätter

Huvudingredienser

Tillagningstider

Högtider

Festfixare

Kronstams vin

Festfixare

Nyårsbubbel. Kronstam tipsar om bästa nyårsskumpan, kopiorna och rosé. 8

Reportage

Njut av en lyxig frukost

Helgmys. Passa på att duka upp en härlig frukostbuffé med äggröra, smoothies, pannkakor och annat gott.

Middag med DN:
Meny vecka 52
Meny vecka 53

Så vad är hänsyn? Att förstå att ens egen person inte är viktigast. Men det är den ju?”

Ribbing i Hyfs & stilbloggen

Ohyfsat sätt att ta ett bett?

Ohyfsat sätt att ta ett bett? Läsare blir galen på att flickvännen biter på naglarna. Ribbing svarar.

Så lyckas du med pepparkakshuset.

Så lyckas du med pepparkakshuset. Att bygga pepparkakshus med barnen kan lätt bli kaos – men det finns genvägar. 2

DN-test: Julmat.

DN-test: Julmat. Kryddor, traditioner och skinka – här är 10 frågor om julens rätter.

Nyheter från Förstasidan

Knark stals från sjukhus Foto: Fotoavdelningen på USÖ

Knark stals från sjukhus

Universitetssjukhuset i Örebro drabbat. Bland annat har morfin och Oxycontin stulits någon gång under den senaste veckan. 1

Modin skrällen i OS-truppen Foto: Kamil Krzaczynski / AP

Modin skrällen i OS-truppen

"Jag trodde att jag var borta ur spekulationerna". Många skade-drabbade spelare i Bengt-Åke Gustafssons trupp, inklusive "Foppa". 11

Gustafssons öde kan avgöras före OS. Blir han kvar eller ej? 1

"Saknar Samuelsson". Tre frågor till DN:s Sven Gustavsson. 1

Rutin före ungdom. Bengt-Åke Gustafssons val.

Tre Kronors OS-trupp. De 23 spelarna som reser med.

Hur tror du Tre Kronor klarar sig i OS?

Se resultat

Intet nytt om Saab

Men hoppet lever i Trollhättan. "Tankarna kretsar ju hela tiden kring vad som händer med Saab, men det är GM som har nyckeln."

Att abdikera eller inte abdikera... Foto: Ingvar Andersson

Att abdikera eller inte abdikera...

Nämner Danmarks drottning Margrethe ordet ”abdikera” i talet klockan 18 på nyårsafton från sitt skrivbord i Christian IX:s palats? Läs mer

Vad får man göra i konstens namn? Foto: DN / Scanpix

Vad får man göra i konstens namn?

Blodbassänger, rondellhundar och sex med prostituerade. Här är fem skandaler som vi älskade att uppröras av under 00-talet. Läs mer 20

Sport

Rogge ”besviken” på Tiger

OS-basen om otrohetsaffären. ”Idrottare på den nivån måste veta att bandet mellan privatliv och yrkesliv är oupplösligt”.

Dawit Isaak har suttit fängslad
 dagar,  tim,  min och  sek.

15 svar om graviditeten

Allt om Barn Varför jobbar min partner plötsligt mer än någonsin tidigare? 15 svar om graviditeten

Sminkbloggen ser rosenrött.

Sminkbloggen ser rosenrött. Rynkor, torrhet, trötthet. Rosor rår på det mesta.

Svindlande magplask.

Svindlande magplask. Fredrik Strage häpnas över att det går att göra en sämre film än ”Göta kanal 2 - Kanalkampen.” 88

Läs mer

Allt om Motor ”Continental Supersport” är inte bara Bentleys snabbaste bil. Den går dessutom på E85. Läs mer