13-04-2007

roy_horbASSET.jpg Roy Horb is een Surinaamse militair, die deel uitmaakte van de groep van zestien die op 25 februari 1980 de staatsgreep pleegde in Suriname. Na deze zogeheten Sergeantencoup werd hij de rechterhand van legerleider Desi Bouterse. Nadat de militairen succesvol de macht over hebben genomen, wordt Horb lid van de negen personen tellende Nationale Militaire Raad.

Niet iedereen legt zich bij de machtsovername neer. Zo pleegt Wilfred Hawker op 15 maart 1981 een tegencoup. De actie mislukt en hij belandt in de gevangenis. Ook de staatsgreep van Surendre Rambocus op 11 maart 1982 mislukt, maar hij weet Hawker wel te bevrijden.

De band tussen Horb en Bouterse blijkt geen lang leven beschoren: in de loop van 1982 krijgt het tweetal een verschil van mening over de te volgen koers. Bouterse zoekt daarop toenadering tot de linkse regimes van Fidel Castro in Cuba en Maurice Bishop in Grenada. Horb kon zich niet in die keuze vinden en zoekt zijn heil in Pittsburg om met de CIA te overleggen. Hij gebruikt een overleg met Henk Chin A Sen als dekmantel. Naast CIA-informant zou Horb ook informant zijn geweest van de Nederlandse Inlichtingendienst Buitenland (IDB).

Tribunaal
Ondanks zijn dekmantel komt toch het ware doel van zijn reis uit. Daarop probeert Horb tevergeefs een bestand te sluiten met vakbondsleider Cyrill Daal en André Haakmat, maar Bouterse ziet niets meer in zo'n akkoord. Tijdens de Decembermoorden verplicht Bouterse zijn voormalige rechterhand mee te doen. Hij moet bekentenissen afdwingen bij gevangenen en maakt samen met Bouterse en Paul Bhagwandas deel uit van het 'tribunaal'. De enige persoon die de afslachting heeft overleefd, Fred Derby, zou zijn leven te danken hebben aan Horb. Die zou hebben gepleit voor diens vrijlating.

Anderhalve maand later, op 30 januari 1983, wordt Horb - inmiddels majoor en plaatsvervangend commandant van het Surinaamse leger - zelf in de boeien geslagen. Hij wordt verdacht van het ondermijnen van de staatsveiligheid. Horb zou betrokken zijn bij een complot om Bouterse te vermoorden. Drie dagen later wordt Horb dood aangetroffen in zijn cel in de Devil-strafbarak. Hij zou zelfmoord hebben gepleegd door zich te verhangen aan het koordje van zijn sportbroekje.

Vermoord
Na zijn dood verschijnt het boekje De Decembermoorden in Suriname; Verslag van een ooggetuige. Het verslag is van de hand van Jan Sariman, maar verschijnt anoniem. Het zou zijn gebaseerd op mondelinge mededelingen van Horb. Horb had Sariman ook een notitie nagelaten die luidde: "Als ik mocht doodgaan bij een verkeersongeluk, door verdrinking of wat dan ook, weet één ding: ik ben vermoord. Vermoord door Desi en zijn bende."

Meer over: ADB, bouterse, CIA, De Decembermoorden in Suriname, decembermoorden, Devil-strafbarak, Fred derby, Paul Bhagwandas, rechterhand, Roy horb, Sariman, vermoord, Verslag van een ooggetuige, zelfmoord

Geef uw reactie



Naam
E-mail
Verberg mijn e-mailadres
Toon mijn e-mailadres bij mijn bericht
URL
Woonplaats
Land
Commentaar
  Type de tekens uit het plaatje over in onderstaand veld. Dit ter voorkoming van SPAM-berichten.
 
Stuur een kopie van dit bericht naar mijn eigen e-mailadres