Sık Sorulan Sorular Print

ABD’YE TARIM ÜRÜNLERİ İTHALATINDA ZORUNLU FDA KAYDI

1) Gıda İşletmelerinin FDA’ya Kayıt Ettirilmesi:
Bioterörizm Kanunu uyarınca, ABD’de tüketilen insan ve hayvan gıdalarını üreten, imal eden, paketleyen veya depolayan bütün ABD’li ve yabancı gıda işletmeleri 12 Aralık 2003 tarihine kadar FDA’ya kayıt yaptırmak zorundadır. FDA’ya kayıt yaptırmayan işletmelerden ithal edilen ürünler ABD’ye giriş limanında el konulacak ve ABD’ye girişine izin verilmeyecektir.
Kayıt sırasında yabancı gıda işletmeleri ABD’ye yaşayan veya ABD’de işyeri olan ve fiziken ABD’de bulunan bir temsilci göstermek zorundadır.
Kayıt işlemi; internet üzerinden veya gerekli bilgilerin bulunduğu CD-ROM’un FDA’ya ulaştırılması ile yapılabilecektir. İnternet üzerinden kayıt işlemleri 16 Ekim 2003 Perşembe günü başlamıştır. Haftada 7 gün, günde 24 saat kayıt yaptırılabilecektir. İlgili internet adresi; http://www.fda.gov/furls/ ’dır. Kayıt işlemi her işletme için sadece bir defa yapılacak ve gerektiğinde kayıtlardaki değişiklikler 60 gün içersinde güncellenecektir. Kayıt işlemi için herhangi bir ücret ödenmeyecektir. Daha az masraflı ve daha hızlı olması nedeniyle internet üzerinden kayıt işlemi tavsiye edilmektedir. İnternet üzerinden kayıtlarda gerekli bilgilerin tamamının sağlanması halinde anında bir onay ve kayıt numarası alınabilecektir.

Kayıt sırasında gerekli olan bilgiler; işletmenin (ve varsa ana işletmenin) adı, adresi, telefon numarası; sahibinin, işletmecinin veya yetkili temsilcisinin adı, adresi ve telefon numarası; işletmenin kullandığı bütün ticari ünvanlar; uygulamaya tabi ürün kategorileri; formu dolduran tarafından verilen bilgilerin doğru ve gerçek olduğuna dair beyan; yabancı işletmelerin ABD’deki temsilcisinin adı, adresi, telefon numarası ve acil durumlarda ulaşılması amacıyla ABD’li temsilcinin veya belirlenen bir başka kişinin telefon numarasıdır. Zorunlu olan bu bilgilerin dışında isteğe bağlı olarak başka bilgiler de sunulabilecektir.
Sözkonusu Kanunda “Gıda” olarak kabul edilen maddeler; yiyecekler, bebek yiyecekleri, içecekler (alkollü içecekler ve şişelenmiş su dahil), sebzeler ve meyveler, balıklar ve deniz ürünleri, süt ürünleri ve yumurta, gıda olarak kullanılan pişmemiş (işlenmemiş) tarım ürünleri, konserve ve dondurulmuş yiyecekler, fırıncılık ürünleri, çerezler ve şekerler (sakız dahil), canlı gıda hayvanları, hayvan besinleri ve evcil hayvan yiyecekleridir.
İlgili düzenleme gereğince; gıda imalatı veya işlemesi, paketlemesi veya depolanması yapılan ve ikametgah olarak kullanılan evler, şişelenmemiş içme suyu dağıtım kuruluşları, gıda taşıması yapan nakliye araçları, çiftlikler, lokantalar, perakende gıda işletmeleri (marketler gibi), kar amacı gütmeyen gıda işletmeleri, balıkçılık araçları, ABD Tarım Bakanlığı tarafından denetlenen et, kümes hayvanları ve yumurta işletmelerinin kayıt yaptırma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Bir yabancı işletmenin ürettiği, imal ettiği, paketlediği veya depoladığı bir gıda ürününün bir başka yabancı firmaya üzerinden ABD’ye ithal edilmesi halinde, ilk yabancı firmanın kayıt zorunluluğu bulunmamakla birlikte, ikinci firma sadece çok az bir işleme yapıyorsa (etiket yapıştırma gibi) her iki işletmenin de kayıt yaptırması gerekmektedir.

2) İthal Edilecek Gıda Ürünlerinin Önceden FDA’ya Bildirilmesi:
Bioterörizm Kanunu uyarınca, 12 Aralık 2003 tarihinden başlayarak ABD’ye ithal edilecek “yukarıda belirtilen” gıda ürünlerinin ABD’ye gelmeden önce gümrük komisyoncusu, ithalatçısı veya ABD’deki temsilcisi ya da ithal edilecek ürünlerle ilgili bilgisi olan herhangi bir kişi tarafından elektronik olarak FDA’ya bildirilmesi ve FDA’dan bir onay numarası alınması zorunludur. Bu bildirime göre FDA tarafından ithal edilecek ürünün fiziken kontrol edilip edilmemesine karar verilecektir.

Önceden bildirimi hiç yapılmamış veya eksik yapılmış ürünlerin ABD’ye ithaline izin verilmeyecek ve bu ürünler limanda veya güvenli bir depoda tutulacaktır.
Bildirim işlemi Otomatik Gümrük Müşaviri Arayüzü (ABI-Automated Broker Interface) veya Otomatik Ticari Sistem (ACS-Automated Commercial System) ya da http://www.access.fda.gov adresi üzerinden FDA önceden bildirim arayüzü ile yapılabilecektir.

Önceden bildirim sırasında; bildirimi yapanın adı, telefonu, faks numarası, e-mail adresi, şirket ünvanı ve adresi; bilgileri ileten kişi ile bilgileri sağlayan kişinin farklı olması halinde, bilgileri ileten kişinin adı, telefonu, faks numarası, e-mail adresi, şirket ünvanı ve adresi; ürünlerin adı ve miktarı; üreticinin kimlik bilgileri; varsa imalatçının kimlik bilgileri; üretildiği ülke; nakliyeci ile ilgili bilgiler; ürünlerin yüklendiği ülke; ürünlerin tahmini varış tarihi ve yeri; ithalatçı ile ilgili bilgiler; ithal edildikten sonraki taşıma işlemini yapacak firma ile ilgili bilgiler; ürünlerin nasıl taşınacağı ve planlanan sevkiyat bilgilerinin sunulması zorunludur, bu bilgilerin herhangi birisinde bildirim yapıldıktan sonra değişiklik yapılması halinde yeni bir bildirimin yapılması gerekir.

Önceden bildirim elektronik olarak yapılacak ve FDA’nın olumlu yanıtı yine elektronik olarak alınacaktır. Bildirimin; ürünler ABD’ye gelmeden 5 günden daha önce ve karayoluyla gelen ürünler için en az 2 saat, havayolu veya demiryolu ile gelen ürünler için en az 4 saat, deniz yoluyla gelen ürünler için 8 enaz saat önceden yapılması gerekmektedir. Giriş limanına getirilen ürünlerin FDA’nın verdiği onay numarasını taşıması gerekmektedir. Posta yoluyla gönderilen ürünler için FDA’nın onayı ürünler postaya verilmeden önce alınmalıdır.

ABD’ye gelen kişilerin ticari amaç dışında özel tüketimleri amacıyla yanlarında getirdikleri gıda ürünleri, başka bir ülkeye ihraç edilene kadar ABD’deki varış limanını terk etmeyen gıda ürünleri, ABD Tarım Bakanlığı tarafından düzenlenen et, kümes hayvancılığı ve yumurta ürünleri, ABD dışında yerleşik birisi tarafından kendi evinde ürettiği ve ABD’de yaşayan birisine kişisel tüketim amacıyla hediye olarak günderilen gıda ürünleri önceden bildirim yükümlülüğünün dışında tutulmuştur.

Kayıt yaptırma ve önceden bildirim zorunluluğu ile ilgili konularda yardıma ihtiyaç duyulması halinde aşağıdaki numaralardan bilgi alınabilir:
Telefon (ABD içerisinden aramalarda): 1 800 216 7331 veya 301 575 0156
Telefon (ABD dışından aramalarda) : 001 301 575 0156 (T.S.İ. 14:00- 06:00 saatleri arasında)
Faks : 001 301 210 0247
E-mail : furls@fda.gov
Yukarıda birinci bölümde belirtilen kayıt sırasında ABD’de yerleşik bir temsilci gösterilmesi zorunluluğu nedeniyle, gıda ihracatçılarımızın bu konuda New York Ataşeliğimize müracaat etmeleri halinde gereken yardım sağlanacaktır. "

ABD'DE ŞİRKET KURMA

Dünya genelinde en büyük ekonomiye sahip ABD'de şirket kurmak, şüphesiz rekabetin en yoğun yaşandığı bu piyasada, özellikle ekonomik maliyetlerin düşürülmesi ve çeşitli teşvik mekanizmalarından yararlanılması açısından önem taşımaktadır.

Sözkonusu şirket kurulurken, ülkemizde de olduğu gibi en önemli husus kurulacak şirketin türüdür. Şirketler, "Ticari Varlığın Yegane olarak Sahipliği (Sole Proprietorship)", "Ortaklık (Partnership)", "Ticari Şirketler (C veya S Corporations)", "Sınırlı Ortaklık (Limited Partnership)", "Sınırlı Sorumlu Kuruluş (Limited Liability Company)" şeklinde faaliyet gösterilebilmektedir.

New York'ta yerleşik "Maurice Robert Zara" avukatlık firmasının www.zaralawny.com adresinden ulaşılabilen internet sayfasında farklı şirket statüleri hakkında karşılaştırmalı bilgi verilmektedir. Özellikle ortaya çıkması muhtemel hukuki anlaşmazlıkların çözümünde, seçilen şirket türü hukuki prosedürün şeklini değiştirmektedir.

Şirketin türüne karar verildikten sonra, şirketin faaliyet göstermesi açısından zorunluluk arz eden önemli hususlar aşağıda sıralanmıştır:

· Lisans: Şirketin faaliyet göstermesi  için iş yerinin bulunduğu Eyalet Valiliği/Yerel İdare gibi resmi kuruluşlardan alması gereken ruhsattır.
· İşveren Kimlik Numarası: Özellikle işçi çalıştırılan şirketler için zorunludur.
· Yerleşme Sertifikası: Kiralanacak veya satın alınacak gayrimenkula ait belgedir.
· Firma ismi: Kurulacak şirketin belirli bir ismi olması gerekmektedir.
· Marka, patent: Şirkete ait telif haklarının korunması ile ilgili olarak belge alınması şirketin yararınadır.
· Vergi: Vergi ödemek için numara almak zorunludur.

ABD'de şirket kurmak isteyen yabancı işadamlarının "oturma" ve "çalışma" iznine sahip olması zorunludur. Şirketin türüne karar verilmesinin ardından; genellikle Eyaletlerin Valilik Ofislerinde faaliyet gösteren ilgili bölüme başvurularak, formların doldurulmasının ardından bu bölümün verdiği "lisans" ile ticari faaliyet gösterme yetkisi alınmaktadır. Şirkette ABD'li bir ortağın bulunması kuruluş aşamasının kolaylaşmasını sağlamaktadır. Şirketin kurulması ve lisansın alınmasının ardından, eğer işadamı şirket ortağı ise E1, şirketin sponsorluğunda yönetici ise H1B vizesi almak üzere vize statüsünü değiştirme talebinde bulunabilmektedir. Her iki vize, aslında ABD'de "geçici çalışma" vizesi olup, sırasıyla 2 ve 3 yıllık kalış süreleri sağlamaktadır. Vize konularında göçmen işlerinde uzmanlaşmış avukat veya danışmanlık firmaları ile temasa geçilmesi tavsiye edilmektedir.

 ABD genelinde yabancı uyrukluların mülk edinmesinde herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Gayrimenkül alım satım işlemleri ülkemizde "emlakçı" şeklinde nitelendirilebilecek firmalar aracılığıyla yapılmakta, hem alıcı hem satıcı bu firmalara komisyon vermek suretiyle işlemi gerçekleştirmektedir. Alım-satım işlemlerinde banka veya diğer mali kurumların sağladığı 30 yıla varan vadeli krediler de kullanılabilmektedir.

ABD'deki federal yönetim biçiminden dolayı, şirket kurma ve teşvik mekanizmaları uygulama bazında eyaletler arasında farklılık göstermektedir. Bu itibarla, ABD'de faaliyet gösterilecek bölgenin seçilmesinin ardından, şirket kurma prosedürlerinin belirlenmesi ve teşvik imkanlarının araştırılması önemlidir.

Belirli eylatlerde şirket kurma prosedürleri aşağıda yer almaktadır. Diğer eylatlerdeki şirket kurma prosedürleri burada sayılanlarla benzerlık göstermesıne rağmen her eyalette farklı uygulamalar olabilmektedir. Farklı uygulamalar konusunda bilgi alabilmek için ilgili eyaletin internet sayfasından öğrenmek mümkündür.

ABD’de bir yatırım yapmak, bir ticari iş kurmak istiyorsanız öncelikle değişik şirket kuruluş tipleri arasından size ve işinize en uygun ve avantajlısını seçmeniz gerekmektedir.
ABD’de bir iş kurmak veya bu konuda bir teşebbüsünüz olmasa bile, Amerikalı ticari şirketlerle (Tüzel, özel kişi, v.s.) iş yapma durumu ortaya çıkabilir. Örneğin, bir Amerikan şirketinden alacaklı olmanız durumunda haklarınızı elde etme şekliniz büyük bir oranda ABD’li şirketin veya varlığın kuruluş şekline göre değişiklik göstermektedir. Buna ek olarak, herhangi bir durumda Amerika’da dava açmanız gerektiği takdirde, hakkınızı aramanız, dava açma yolu, davanın yürütülmesi ve uygulaması kısmen dava edilen şirketin şekline göre farklılık gösterir.
Aşağıda birbiriyle kıyasladığımız bu ticari şirketler, birbirinden farklı ve ayrıcalıklıdır. Her birinin kuruluş şekli diğerinden farklı olup avantaj ve dezavantajları mevcuttur. Kuruluş şekilleri farklı olduğu gibi işleyiş şekillerinde de farklılıklar ve göz önüne alınması gereken artı ve eksiler vardır.

C ve S TİCARİ ŞİRKETLER
Ticari C ve S şirketler, Amerika’da büyük ve küçüklüğüne bakılmaksızın, ticari işlemlerin uygulanmasında en esnek ticari varlık şeklidir.
Bir ticari oluşumun, ticari bir şirket olması, hak sahiplerinin ve yönetimin kavram olarak ayırımına dayanır. Buna rağmen, bir tek şahıs hem hissedar, hem genel müdür hem de başkan olabilir. Ancak, normal olarak bir şirket, birden fazla hak ve pay sahipliğini ihtiva eder.

Şirket denetim mekanizmasını oluşturan Yönetim Kurulu, hisse sahipleri tarafından, şirket yıllık toplantısında seçilir. Yönetim Kurulu, şirketin başkanını, as başkanını, şirket genel sekreterini ve mali müşavirini tayin eder. Şirket başkanı, şirketin kadrosunu ticari hayatın gereklerine göre seçer.

Şirket ile ilgili bilgiler ve şirketin yapılanma planı, ayrıca, şirket sermaye miktarı, hisse tipi (Par–value/no par–value) ve New York Eyaletinde şirketin dava edilmesi halinde resmi bildirimin yapılacağı şirket adresi, şirketin ilgili makamlarca tasdik edilen ticari belgesinde (Certificate of Incorporation) belirtilir.
Vekilimizden ayrı bir talimat almadığımız sürece, ofisimiz C ve S şirketlerini New York’ta standart olan değeri kayıtsız 200 hisse dağıtma kapasitesine göre kurar.
Buna ek olarak şirket, şirket içi ilişkiler sözleşmesine (Corporate Bylaws) uygun olarak yönetilir. Şirket içi ilişkiler sözleşmesinde, yönetim kurulu, hissedarlar ve diğer memurların fonksiyonları ve birbirleri ile olan ilişkileri ayrıntılı olarak belirtilir.

İlişkilerin sıkı olduğu küçük hacimli şirketlerde, hissedarlar, dışarıdan gelecek bir hissedarı önlemek için ve şirket yönetimini kendi ihtiyaçlarına uygun olarak oluşturmaları için Hissedarlar Arası Yazılı Sözleşme (Shareholders’ Agreement) imzalarlar. Bu sözleşme, hisse sahipliğini, şirket yönetimini, kimlerin şirket yöneticisi veya memur olabileceği ve herbirinin görevi, hisselerin kime, nasıl ve hangi şartlara uygun satılabileceğini, ve hissedarların birbirleri ile ve şirket ile olan ilişkilerini kapsar. Aksi takdirde, yani Hissedarlar Arası Yazılı Sözleşme bulunmayan şirketlerde, hissedarlar arası ve şirket ile ilgili ilişkiler New York Şirketler Kanununca (New York Business Corporation Law) belirlenir.
Genel olarak küçük şirketlerde, hissedarlar dışarıdan gelecek bir hissedarı önlemek için şirketten ayrılan hissedarın hisselerini kendileri satın almayı tercih edebilirler.

Belirtilmesi gereken diğer bir nokta ise, şirketin önemli karar ve aktivitelerinin yazılı bir şekilde (Corporate Resolutions) kaydının tutulması gerekliliğidir. Bazı iş adamları bu gerekliliği önemsememektedirler.

Şirket kuracak iş adamlarının önem vermesi gereken noktalardan biri de şirket ile kendi şahsi mal varlığının (örneğin banka hesabı) ayrı tutulması ve şirketin mal ve mülkünün şahsi mal ile karıştırılmamasıdır. Aksi takdirde, New York mahkemeleri, şirketin değişik tüzel kişiliğini korumayıp, hissedarları şirketin borçlarından kişisel olarak sorumlu tutabilmektedirler (Piercing the Corporate Veil). Bu riskin ortadan kaldırılması ancak, yazılı, düzenli ve açık olarak hissedarların ve şirketin mal varlığınının ayrılığını ortaya koyan, şirket resmi kararları ile mümkündür.

Ana şirket türlerinden bir tanesi C türü (C Corporation) şirkettir. Bu şirketin C türü olarak adlandırılmasının nedeni ABD Federal vergi hukukunun “C” bölümüne tabii olmasıdır. S türü şirket (S Corporation) ise söz konusu kanunun “S” bölümüne tabidir. Aşağıda belirtilen avantaj ve dezavantajlar bu iki şirket türünü kapsayacak şekilde hazırlanmıştır.

Avantajları:
1. Kişisel sorumluluğun olmaması – Kişisel sorumluluk yoktur: Şirket formaliteleri yerine getirildiği sürece, şirket yöneticisi ve hissedarları şirket borçlarından, kendi şahsi mal varlıkları ile kesinlikle sorumlu değildirler.
2. Sermaye bulma imkanı – Şirket kendi varlığında bulunan hisseleri Hissedarlar Arası Sözleşmeye uygun olarak büyük veya küçük miktarlarda satabilir. Buna ek olarak bankalar ve kredi veren diğer kurumlar, bu tür şirketlerin devlet kurumları tarafından tescil edilmiş olması ve düzenli bir ticari hayata sahip görünmeleri nedeni ile kredi vermeye* diğer şahıs kuruluşlarına oranla daha fazla isteklidirler.
* New York’taki ticari bankalarda iş kredisi için başvuru, bankadan bankaya ve kredi talebinde bulunan şirketin öz geçmişine göre değişirken. Genel olarak: a.Başarılı bir iş grafiği , ve b. 2-3 senedir kurulmuş ve çalışıyor olma gerekliliği vardır.

Dezavantajları:
1. Kurumsal formalitelerin bulunması – Şirket ticari belgesini, ilgili New York resmi makamlarına kayıt ettirmek zorundadır (New York Eyaletindeki ilgili bölge sekreteri Eyaletin başkenti olan Albany şehrindedir).
2. Şirketin çalışmaya başlaması – Şirketin ticari belgesi kanuna uygun olarak resmen kayda girmedikçe şirket resmi olarak kurulmuş sayılamaz. Şirketin ticari belgesini (Receipt of Filing of Certificate of Incorporation) almadan çalışmaya başlaması hissedarların kişisel sorumluluğuna neden olur. Hukuk büromuz normal olarak bir şirketi üç iş günü içerisinde kurmaktadır. Acil durumlarda, daha fazla maliyetin kabul edilmesi halinde bir iş günü içerisinde kurulması mümkündür.
3. Şirket merkezi diğer ortaklıklarda olduğu gibi kolay olarak değiştirilmez. Şirketin kurulduğu eyalet dışındaki eyaletlerde aktif olması istendiğinde her ilave eyalet için o eyalette belirli bir ücret karşılığında, o eyaletin kanununa göre kayıt ettirilip, gerekli masraflar ödenmelidir (Authorization to do business as a foreign – Non New York – Corporation in the State of New York).
4. Masraflar – Bir şirketin kurulma masrafları hisse miktarı ve hisse değerlerine göre değişmekte olduğu gibi, şirket her sene kurumlar vergisi (Franchise tax) ödemek zorundadır.
5. İki aşamalı vergilendirme (Double taxation) – C türü şirketler iki kere vergiye tabi tutulmaktadırlar. Birinci aşamada vergilendirme şirket brüt gelirinden şirket masrafları düşüldükten sonra geriye kalan kısım üzerinden alınır. İkinci aşama ise hissedar geliri ve maaşları üzerinden yapılmaktadır.

Dikkat Edilecek Hususlar:

S türü şirketlerde vergilendirme: C ve S türü şirketler arasındaki en önemli fark vergilendirme yöntemlerindedir. S türü şirketlerde, şirketin kendisi, gelir vergisi ödememektedir. Şirketin kar ve zararlarını şirket ortakları, kişisel olarak üstlenir. Yani çifte vergilendirme söz konusu değildir. Vergilendirme konusunda, S türü şirketlerde şirket sahipleri ortak olarak göze alınmaktadır.

Ancak S türü şirket kurabilmek için şirket aşağıda belirtilen üç önemli koşulu yerine getirmek zorundadır:
1. Hissedar sayısının 35’den az olması,
2. Bütün hissedarların gerçek şahıslar olması (yani başka bir şirket veya ortaklık bu şirketin hissedarı olamaz),
3. Tüm pay sahiplerinin Amerika’da kanuni vergi ikametgahı elde etmiş olması (greencard sahibi olmaları veya Amerika’da söz konusu yıl içinde 183 gün oturmuş olmaları),
4. ABD Federal vergi hukukunca S şirketi statüsünün zamanında seçilmiş olması,
5. Tek sinıf hissesi olması.
Bu tür bir şirketin kurulabilmesi ile ilgili gerekli bilgi ve belgeler için, lütfen son bölümde yer alan “İstenilen Bilgi ve Belgeler Listesi” kısmına başvurunuz.
SINIRLI SORUMLU KURULUŞ
Kayda değer şekilde ilgi gören bu ortaklık çeşidinde, şirket sahipleri ortaklığın sağladığı faydalar yanında şirket olmasından kaynaklanan avantajlara da sahip olmaktadır.

Sınırlı sorumlu şirketin kuruluşunun özellikleri diğer şirketlerin özelliklerine benzemektedir. Bu kuruluşun ana yapısı Organizasyonlar Yasasında belirtilmiş olup, kuruluşun işleyişi ayrıntılı olarak, üyeler tarafından imzalanan Yönetim Anlaşmasında (Operating Agreement) açıklanır.

Sınırlı sorumlu şirketin sahipleri, üyeler olarak adlandırılmaktadır. Üyeler kendi başlarına kuruluşu yönetebilecekleri gibi, Yönetim Anlaşmasında belirtildiği şekilde, yönetimi kendilerinin atayacakları kişi veya kişilere, yöneticilere devredebilirler.

Avantajları:

1. Sınırlı sorumluluk - Kuruluş kaidelerine uygun davrandıkları sürece, bu tür bir kuruluşun sahipleri ve yöneticileri, kuruluşun borçlarından kişisel olarak sorumlu değildirler.
2. Bir aşamalı vergilendirme - Şirketin kar ve zararlarını şirket üyeleri kişisel olarak üstlenir.
3. Şirket zarar etmesi halinde kişisel vergi indirimi - Sermaye yatırılmış olması halinde Sınırlı Sorumlu Kuruluşun zararı durumunda, kuruluşun üyelerine kişisel vergi indirimleri verilmektedir.

Dezavantajları:

1. Kuruluş formaliteleri - Sınırlı sorumlu şirket ticari belgesini eyalet resmi makamlardan (Albany’deki Secretary of State) almadan çalışmaya başlayamaz.
2. Masraflar – Ticari belgenin alınabilmesi için gerekli formların doldurulması ve masrafların ödenmesi gerekmektedir (İlgili resmi kurum – Albany’de Secretary of State).
3. İlan zorunluluğu - Sınırlı ortaklıkta olduğu gibi şirketin, kanunda belirtilen iki gazetede kuruluşunu, adi ortaklarını, ticari amacını ve istenilen diğer bilgileri ilan etme zorunluluğu vardır. İlan yapılmaksızın bu kuruluşun New York’ta dava açması söz konusu değildir.
4. Formalitelerin tamamlanma süresi - Hukuk büromuz normal olarak bu tür bir şirketi üç iş günü içerisinde kurmaktadır. Aciliyetin söz konusu olması durumunda bir gün içerisinde de kurulması mümkündür. Ancak ilan süresinin tamamlanması altı haftayı gerektirmektedir.
5. Şirket merkezinin kolaylıkla değiştirilememesi - Şirketin kendi bölgesinden diğer bir bölgeye geçmesi halinde, yeni bölgede ticari hayatına devam edebilmesi için izin alması ve gerekli masrafları ödemesi gerekmektedir.
6. Bu kuruluşla ilgili kanunda yorum sorunları vardır. Sınırlı sorumlu kuruluş Amerikan hukukunun yeni bünyesine aldığı bir kuruluş şeklidir (New York’ta 1994). Şirketler, ortaklık ve tek başına mal işletme sahipliği gibi ticari varlıkların tersine bu yeni kuruluş çeşidi henüz yeterli içtihat üretmiş değildir.
Bu tür bir şirketin kurulabilmesi ile ilgili gerekli bilgi ve belgeler için, lütfen bu bölümün sonunda yer alan “İstenilen Bilgi ve Belgeler Listesi” kısmına başvurunuz.

ORTAKLIK

Ticari varlık, birden fazla sahibinin olması durumunda bir ortaklık olarak işlemlerini yürütebilir. Kurulan ortaklık ortakların isimlerinin dışında bir isim altında faaliyet gösterecek ise, ortaklığın şirket dökümanları, ortaklığın bulunduğu yerin Bölge Müdürlüğüne sunulup tasdik edilmelidir*.
* Manhattan’da, “County Clerk’s Office”, 60 Centre Street.
Bu tür bir ticari ortaklık aşağıda belirteceğimiz Sınırlı Ortaklık ile karıştırılmamalıdır. Bu ortaklıkta, ortaklar, ortaklığa mal varlığı katkısında bulunup, bu ortaklığın borçlarından kişisel olarak tüm varlıkları ile sorumludurlar.
Ortaklar, ortaklığın zarara uğraması durumunda, bu zararı kişisel gelir vergilerinden düşebilirler.

Bu ortaklık, bir ticari şirkette olduğu gibi hiyerarşiye sahip bulunmayıp, bütün ortaklar yönetimde söz hakkına sahiptir. New York Eyalet kanununa göre, her bir ortak, ortaklığın bir temsilcisi olup bu ticari ortaklığı bağlayacak sözleşmeleri yapma yetkisine sahiptir. Dolayısı ile, bu tür ticari varlıkta ortak seçimi son derece önemlidir.

Avantajları:

1. Kuruluş Formaliteleri – Kuruluş sınırlı formaliteye tabidir. New York Eyalet kanununa göre, ortaklık, ortakların anlaşması ile kurulur. Devlet kurumlarına bildiri yapılması veya herhangi bir başvuruda bulunulmasına gerek yoktur. Bununla beraber, ortakların, ticari işlemlere bir avukat tarafından hazırlanacak yazılı bir ortaklık anlaşması olmadan başlaması tavsiye edilmez. Bu anlaşma, her ortağın hak sahipliğini, sorumluluğunu, ortaklar arasında kar ve zarar dağılımını ortaya koyacaktır.
2. Derhal çalışmaya başlayabilir.
3. Ticari işlemlere geçebilmesi için herhangi bir masrafa gerek yoktur (Yukarıda belirtildiği gibi bir ortaklık anlaşmasının gerektiğine bir kez daha dikkatinizi çekmek isteriz).
4. Vergilendirme – Bir aşamalı vergilendirmeye tabidir. Ortaklık, vergi beyanında bulunmak zorundadır fakat ortaklığın kar ve zararlarını ortaklar kişisel olarak üstlenir.
5. Ticari varlığın iş merkezi kolaylıkla değiştirilebilir. Amerika’nın her yerinde bu ticari varlığın yürütülmesi mümkündür.

Dezavantajları:

1. Kişisel sorumluluk - Bütün ortaklar, ortaklığın tüm masraf ve zararlarından kişisel olarak sorumludurlar.
2. Anlaşmazlıkların ortaya çıkması - Bu çeşit ortaklıklarda, önemli veya önemsiz bir takım anlaşmazlıklara rastlanabilir. Ortaklık anlaşmasında yer almadıkça, ortaklar, genel olarak tatmin olmayan bir ortağı ortaklıktan çıkaramazlar. Ayrıca, azınlıkta olan ortakların mahkemeye başvurması halinde ortaklığın dağılması mümkündür.

Dikkat Edilecek Hususlar:
“Ticari varlığın yegane olarak sahipliği” bölümünde belirtilen hususlar burada da geçerlidir. Bu tür bir şirketin kurulabilmesi ile ilgili gerekli bilgi ve belgeler için, lütfen son bölümde yer alan “İstenilen Bilgi ve Belgeler Listesi” kısmına başvurunuz.

SINIRLI ORTAKLIK

Sık olarak kullanılmayan bir ortaklık şeklidir. Yukarıda açıklanan C türü şirketin bazı avantajlarını sağlar. Aynı zamanda C türü şirketinin bazı dezavantajları da bulunmaz.

Bu ortaklığın üyelerinin en azından bir tanesinin aktif ortak (General Partner) olması zorunludur. Sınırlı ortaklık, özellikle geniş sermaye gerektiren ticari işletmelere uygundur. Aynı zamanda sınırlı ortaklık, tek bir şahıs veya belirli bir sanayi kolunda yeterli tecrübesi olan küçük bir grup tarafından işletilecek hukuki varlıklar için uygun bir ortaklık çeşitidir.

Bu ortaklık türü ayrıca vergi zararlarından yararlanılmasını sağlar. New York’ta sınırlı ortaklık özellikle gayrimenkul alım-satımı ve eğlence endüstrilerinde benimsenmektedir. Diğer konuları kapsayan ticari yatırımlarda genel olarak bu ortaklık tercih edilmemektedir.

Avantajları:

1. Kişisel Sorumluluk - Sınırlı ortakların kişisel sorumluluğu yoktur. Adi–sınırsız ortaklar ise kişisel olarak bu ortaklığın borçlarından sorumludurlar.
2. Vergilendirme - Bir aşamalı vergilendirmeye tabidir. Ortaklık, vergi beyanında bulunmak zorundadır fakat ortaklığın kar ve zararlarını ortaklar kişisel olarak üstlenir.
3. Sermaye bulma imkanı - Sınırlı ortaklar hisseleri şirket hisseleri gibi alınıp, satılabilir.

Dezavantajları:

1. Kuruluş formalitelerinin gerekliliği – Sınırlı ortaklık ticari belgesini ilgili eyalet resmi makamlarından (Secretary of State) almak zorundadırlar.
2. İlan zorunluluğu – Diğerlerinden farklı olarak, sınırlı ortaklık kanununda belirtilen iki gazetede şirket kuruluşunu, adi ortaklarını, ticari amacını ve diğer istenilen bilgileri ilan etmek zorundadırlar.
3. Kişisel Sorumluluk – Adi ortak için sınırsız sorumluluk vardır.
4. Formalitelerin tamamlanma süresi - Sınırlı ortaklığın kurulması için belge ve formların tamamlanmasını gerektiren süre ile birlikte 6 hafta olan ilan süresinin beklenmesi gerekmektedir.
5. Şirket merkezi diğer ortaklıklarda olduğu gibi kolayca değiştirilemez. Sınırlı ortaklığın kendi bölgesinden başka bir bölgeye geçmesi halinde, yeni bölgede faaliyetlerini devam ettirebilmesi için izin alması ve gerekli masrafları ödemesi gerekmektedir.
Bu tür bir şirketin kurulabilmesi ile ilgili gerekli bilgi ve belgeler için, lütfen son bölümde yer alan “İstenilen Bilgi ve Belgeler Listesi” kısmına başvurunuz.

TİCARİ VARLIĞIN YEGANE OLARAK SAHİPLİĞİ

Sahibi ve yöneticisi tek şahıs olup, kendisi tüm sorumluluk ile kar ve zararları şahsen üstlenir. Aşağıda da belirttiğimiz gibi kendi ismini kullandığı sürece bu tür ticari işletmeler formalite olmadan (hukuki formalite) yürürlüğe girer. Ancak, sermaye, sadece şahsın kişisel maddi gücüne bağlı olduğu için genelde çok küçük çapta işlerdir.

Avantajları:

1. Kuruluş kolaylığı - Kuruluş formalitesi yoktur. Kanunda belirtilmiş bazı sanayiler dışında şirketin herhangi bir şekilde kaydına ve resmi makamlara bildirimine gerek yoktur.
2. Masraflar – Kuruluş ve organizasyon masrafı yoktur.
3. Derhal çalışmaya başlayabilir.
4. Standard vergilendirmeye tabiidir. Yani sadece şahıs gelir vergisi öder. Ticari varlığın iş merkezi kolaylıkla değişebilir.
5. Genel olarak New York Eyaletinin her yerinde çalışması mümkün olup, herhangi bir hukuki başvuru ve masrafı yoktur (İşleten kişi kendi ismini kullandığı sürece).

Dezavantajları:

1. Kişisel sorumluluk - Ticari varlığın sahibi tek başına ve kişisel olarak tüm masraf ve zararlardan sorumlu olup, kişisel olarak dava edilebilir.
2. Sermaye sağlama imkanlarının sınırlılığı - Bankalar ve diğer sermaye sağlayacak kaynaklar, herhangi bir ticari kaydı bulunmayan ve formalitelerden uzak ticari şirketlere kaynak sağlamada genelde pek istekli bulunmamaktadırlar. Ayrıca, bu tür bir ticari varlığa ortak katılamaz, yani kısaca sahipliğin bölünmesi söz konusu değildir

Dikkat Edilecek Hususlar:

Bu hukuki varlığa sahip bulunan kişi, herhangi bir devlet kurumunun izni olmadan kendi kişisel ismini kullanabilmekle beraber, şirket olduğuna ilişkin “Inc.”, “Limited”, “Corp.” gibi bir ticari ünvan kullanamaz.

Buna ilaveten bu ticari varlığın sahibi: Ticari varlığın isim belgesini alması gerekmektedir (kendi ismini kullanmayacaksa); SS4 formunu –Vergi numarası formu– alabilmesi için resmi makamlara müracaat etmek zorundadır. Bu isim belgesi ve vergi numarası belgesi olmadan New York’ta dava açılması söz konusu olmadığı gibi SS4 formu federal vergi dairesi ile kayıt edilmeden, bu hukuki varlık adına New York’ta banka hesabı da açılamaz.
Bu tür bir şirketin kurulabilmesi ile ilgili gerekli bilgi ve belgeler için, lütfen son bölümde yer alan “İstenilen Bilgi ve Belgeler Listesi” kısmına başvurunuz.
İSTENİLEN BİLGİ ve BELGELER LİSTESİ
Müşterilerimize en iyi ve hızlı bir şekilde yardım edebilmemiz için, müşterilerimiz tarafından aşağıda belirtilen bilgi ve belgelerin verilmesi gerekmektedir. Bu durumda zaman kaybı söz konusu olmayacaktır.
1. Müşterinin ismi ve halihazırda işlettiği ticaretin ünvanı,
2. Yabancı bir ticari yatırımın yeni bir şubesinin açılması planlanıyor ise, bu yabancı yatırımın şirketleşmiş olup olmadığı ve ikameti,
3. Müşterinin iş adresi, telefonu, faks numarası ve mevcut ise elektronik mektuplaşma adresi – (E–mail adresi)
4. Muhtemel ticari işin Amerika’da hangi adreste planlandığı,
5. Ticari işin konusu, ne türde mal veya hizmetin alınıp satıldığı veya üretildiği, satışların parekende veya toptan olup olmadığı,
6. Amerika’da kaç elemanın çalışma kadrosuna alınacağı,
7. Mevcut ise müşterinin Amerika’daki Sosyal Güvenlik Numarası (Social Security Number),
8. Müşterinin hangi tarihte Amerika’daki ticari yatırımını başlatmayı planladığı,
9. Ticari işin bir ortaklık olması halinde,
· Bütün ortakların adları, adresleri, ve vatandaşlık durumları,
· Her bir ortağın ortaklık payı,
· Her bir ortağın katkıda bulunacağı sermaye miktarı,
· Ticari işin nasıl yürütüleceğine ilişkin, hangi ortağın hangi işte ne mesuliyet yükleneceğine vs. dair ortaklar arasında varılmış olan anlaşmanın ana maddeleri*.
* Bu bilgiyi ancak ortaklık anlaşması hazırlamamız isteniyorsa sunmanız gerekmektedir.
10. Ticari iş sınırlı ortaklık şeklinde kurulacak ise, 9 nolu şıkta belirtilen bilgiler ile birlikte adı ortakların (General Partners) isimlerinin verilmesi,
11. Ticari yatırım, Sınırlı sorumlu kuruluş veya Ticari şirket olacak ise,
· Üyelerin ve hissedarların isim ve adreslerinin ve ayrıca vatandaşlık ve ikamet durumlarının,
· Her bir üyenin veya hissedarın sahip olacağı hisse miktarının,
· Şirketin Yönetim Kurulunu oluşturacak üyelerin isim ve adreslerinin,
· Şirketi yönetecek kişilerin (Başkan, asbaşkan, şirket sekreteri, mali müşavir) isimleri,
· Sınırlı Sorumlu Kuruluş ise yönetici olacak üyelerin isimleri verilmelidir.
12. Şirketin hangi türe göre kurulacağı bildirilmelidir.
13. Şirket (C veya S Corporation) isteniyorsa, şirketin hisse dağıtma sayı hakkı bildirilmediği sürece Ofisimiz New York eyaletinde standart olan değeri kayıtsız 200 hisse dağıtma kapasitesine sahip olarak kurar. Değeri kayıtsız hisse, New York Eyaletinde resmi kayıda geçmiş ticari belgesinde (Certificate of Incorporation) ve şirket kitabında spesifik olarak kayıtlı bir değeri olmayan hissedir.
14. Kurulacak olan şirket veya tüzel kişiliğin muhasebe yılının başlangıç tarihi. Müşterimiz aksini talep etmediği sürece ofisimiz muhasebe yılını New York’ta standart olan 1 Ocak olarak tayin eder.
15. C veya S türü şirket isteniyorsa ve vekilimiz ortaklar arası anlaşma hazırlamamızı istiyorsa anlaşmanın kapsamına dahil olacak diğer unsur ve konuları (örneğin, hisse devri ve yönetimde oy hakkı üzerine getirilecek kısıtlamalar v.s.) müşterimizle bizzat görüşmek isteriz.

- ABD'DEKI BAŞLICA TOPTAN VE PERAKENDE MAĞAZA ZİNCİRLERİ İLE ÇOK KATLI MAĞAZALARA İLİŞKİN  BİLİNMESİ GEREKENLER NELERDİR?


ABD Perakende Piyasasının Yıllık Hacmi:

ABD tüketici harcamalari ekonomik faaliyetlerin %70'ini kapsamaktadir. Perakende sektörü, kurulus ve çalisan sayilari bakimindan ABD'deki ikinci büyük endüstridir. Perakende sektöründe, 22 milyon kisi istihdam edilmekte ve yillik satis hacmi 3 trilyon dolari asmaktadir.

Zincir Mağazalarin Perakende Piyasasındaki Payı:

Perakende pazarinin sayisal açidan %95'lik kismi tek magaza seklindeki küçük ölçekli girisimlerde olusmakta ve bu magazalar toplam satis hacminin  %50'sinden daha az bir kismini gerçeklestirmektedir. Buna karsilik sayisal olarak sadece %5'i olusturan zincir magazalar, toplam perakende piyasasinin %50'lik kismindan fazlasini olusturmaktadir.


Zincir Mağazaların Gelişim Trendleri:

ABD ekonomisinin son iki yildir yakaladigi hizli büyüme trendi ve tüketici güven endeksindeki artis gibi konjonktürel gelismeler ve ABD'de Kisi Basina Düsen Milli Gelirin yüksekligi, tüketimin yüksek, tasarruf oranlarinin düsük olmasi, hane halkinin genelde iki gelirli olmasi gibi yapisal etkilerle perakende sektörü bir bütün olarak hizla gelismeye devam etmektedir. Ancak, sektör alt gruplar halinde incelendiginde kendi içinde farkli trendlerin varligi da görülmektedir. Wal-Mart'in basi çektigi süpermarket zincirlerinde açik arayla en büyük zincir olan Wal-Mart, sektör için en büyük tehdit olarak algilanmakta, sirket magaza sayisni hizla artirarak diger marketlerin cografi olarak pazara girmesini engellemeye çalismaktadir. Diger taraftan, dogal ve organik ürün satan market zincirlerinin gittikçe daha popüler hale gelmesi sektörü zorlamaktadir. Çok katli magazalarda son yillarda karsilikli sirket satin almalar ve sirket evlilikleri hiz kazanmakta ve çok katli magazalar son yillarda artan sirket zararlariyla bir dönüsüm yapma zorunlulugu içerisinde daha lüks ürünlere yönelim trendi içine girmektedir. Bunun disinda, "convenience store" ya da "pharmacy" olarak adlandirilan zincirler, giderek bu alana giren "grocery store" olarak adlandirilan süper marketlerin rekabet baskisi altinda kalmaktadir. Alt sektörlerdeki farkli trendlere ragmen ortak trendin; magaza zincirlerinin artan oranda daha yüksek kaliteli ve lüks tüketim mallarina yönelmeleridir.

Şehir Merkezleri/Bölgelerdeki Yoğunlaşma:

ABD pazarinin büyüklügü, zincir magazalarin büyük ölçekleri ve perakende sektörünün tüketime yönelik hemen her alanda faaliyet göstermesi gibi ABD pazarinin kendine has özellikleri nenediyle, yogunlasma biçimlerini ana hatlariyla alt sektörler bazinda incelemek gerekmektedir. Bu çerçevede; Wal-Mart, Costco gibi düsük fiyat ve büyük miktar sunan büyük ölçekli süpermarketler sehir dislarinda ve ABD genelinde yerlesim alanlari daginik oldugu için küsük yerlesim yerlerinin kümelendigi bölgelere yakin yerlerde, büyük metropollerde ise sehirlerin dis çevresinde yogunlasmistir.  Düsük fiyata odaklanma yerine tüketiciye yakin olmanin verdigi avantaja odakli Safeway gibi daha küçük süpermarketler ise sehir içlerinde yogunlasmistir. Yine ayni sekilde günlük kisisel tüketim ve ilaç gibi ürünlerin satildigi daha küsük ölçekli "convenience store" veya "pharmacy" ler sehir içindeki islek merkezlerde bulunmaktadir.  Diger taraftan, agirlikli olarak tekstil ürünleri  satan "çok katli magazalar" genelde büyük metropollerin gelir düzeyi yüksek müsteriye hitap eden merkezlerinde ve "mall" adi verilen, sehirlerin dis çevresinde bulunan  alis veris komplekslerinde yer almaktadir.


Organize Perakende Sektöründe İlk Beş Mağaza Zinciri :

ABD'de bulunan magaza zincirlerinine iliskin olarak, hacimleri itibariyle ilk bes magaza zincirini: Wal-Mart Stores, Inc., Costco Wholesale Corporation, Target Corporation, Sears, Roebuck and Co. ve K-Mart Corporation firmalari olarak siralandirmak mümkündür.  Diger taraftan, ABD'nin ilk bes çok katli magazasi olarak da, JC Penney Company Inc., May Departmen Stores Co., ve Nordsrom Inc. ve Federated Department Stores Inc. firmalari siralanabilir.

 Ayrica, ABD'de bulunan ilk yüz perakende satis magazasinin satis ve gelirlerine iliskin bilgilere www.nrf.com  internet sayfasindan ulkasmak mümkündür.


İlk Beş Mağaza Zincirinin Yıllık Cirolari(2004 Yılı İtibariyle):

1- Wall Mart Stores, Inc.            : 288.189.000.000 ABD Dolari.
2- Costco Wholesale Corporation  : 47.145.712.000 ABD Dolari.
3- Target Corporation   : 46.839.000.000 ABD Dolari.
4- Sears, Roebuck and Co.   : 36.099.000.000 ABD Dolari.
5- K Mart Corporation .   : 19.701.000.000 ABD Dolari.

İlk Beş Mağaza Zincirinin Sermaye Yapıları:

En büyük bes zincir magaza zinciri de dahil olmak üzere olmak üzere, zincir magaza sirketleri ABD'nin son derece gelismis  sermaye piyasalarinda islem gören sirketlerdir. Bu nedenle, tam anlamiyla yabanci ve yerel sermayeli ayirimi yapmak teknik olarak mümkün görülmemekle birlikte, daha genel bir degerlendirmeyle bu firmalarin büyük çogunlugunun yerel sermayeli firma olarak degerlendirmek daha dogru olacaktir.

Ilk Beş Mağaza Zincirinin Toplam Satış Alanları, Satış Stratetijisi ve Yapılanma Şekli:

1- Wall Mart Stores, Inc.   : ABD çapinda  indirimli satis yapan bir magazalar zinciridir. Firmanin 1478 adet indirimli satis magazasi, 1471 adet Supercenter'i, üyelik sistemi ile çalisan toptan satislarin yapildigi 538 adet Sam's Club isletmesi ve 64 adet Market isletmesi bulunmaktadir. ABD disinda uluslararasi olarak Güney Amerika, Kanada, Ingiltere, Çin, Almanya ve G.Kore'de magaza isletmeleri bulunmaktadir.

2- Costco Wholesale Corporation : Üyelik sistemi ile çalisan ve indirimli fiyatlarla toptan satis yapan bir 'warehouse' zinciridir. Costco, ABD'de 327 adet olmak üzere Meksika, Kanada, Ingiltere, Kore, Tayvan ve Japonya'da toplam 417 adet 'warehouse' olarak tanimlanan ve büyük depolari andiran magazalar isletmektedir.

3- Target Corporation   : Target Corporation'in 47 eyalette 1331 magazasi bulunmaktadir. Bu magazalarda, hazir giyim ürünleri, elektronik esya, mücevherat, gida ürünleri, kozmetik-temizlik ürünleri, ev ve mutfak esyalari gibi degisik ürün gruplari satisa sunulmaktadir. Internet adresi www.target.com üzerinden de satis yapan firmanin kar oraninda %11 artis oldugu gözlemlenmektedir.
 
4- Sears, Roebuck and Co.   : Kendi adi altinda ABD, Puerto Rico ve Kanada'da magazalari bulunmaktadir. Sears magazalarinda beyaz esya, bahçe bakim ekipmaninin yaninda hazir giyim, altin - gümüs mücevherat ve dekoratif ev esya satislari da  yapilmaktadir.

5- K Mart Corporation   : Kmart Corporation Mart 2005'te Sears Roebuck Co. tarafindan satin alinmistir. Yeni firma yapilanmasina göre Kmart magazalari ayni ad altinda isletilmeye devam edilerek, magazalarinda önceden oldugu gibi hazir giyim ürünleri, temizlik malzemeleri, ev tekstili, mutfak ve ev esyasi satmayi sürdürecektir.


Yerli/Yabancı Ürün Ağırlığı:

ABD ekonomisnin yapisal özellikleri geregi ABD özellikle yüksek teknoloji ürünleri disinda üretimden çok hizmet sektörü agirlikli bir görünüm arz etmektedir. Ayrica, Amerikan is gücünün verimliliginin çok yüksek olmasina ragmen, yüksek isçilik maliyetleri nedeniyle tüketime yönelik ürünlerin büyük bir kismi düsük maliyetli ülkelerden ithalat yoluyla temin edilmektedir. Agirlikli olarak çok katli magazalarda satilan tekstil ürünlerinin çok büyük bir orani ithal yoluyla saglanmakta, ABD'nin son derece gelismis tarim sektörüne ragmen yiyecek malzemelerinin önemli bir bölümü ile kisisel tüketime yönelik ürünlerin önemli bir bölümü ithal agirliklidir.

Satın Alma Yöntemleri:

ABD Perakende sektörünün olaganüstü büyük ölçegi ve çesitliligi nedeniyle satin alam yöntemleri ile ilgili sektörün tamamini kapsayan tek bir cevap olmamakla beraber, en büyük zincir magazalari incelendiginde bu zincirlerin satin alma "sourcing"  departmanlari bulunmakta ve bu departmanlar genel stratejiyi belirlemekte, ve ölçeklerin büyüklügü ve cografi olarak genis bir alana yayilmasi nedeniyle yerel satin almalar cografi bölgeler bazinda "dealer" tabir edilen araci/toptancilar, ithalata yönelik satin almalar ise dünyanin çesitli bölgelerinde ve kilit ülkelerdeki satin alma ofisleri ve/veya "dealer"lar kanaliyla yapilmaktadir.

Satın Alma Politikalarindan Hareketle Türk Ürünlerinin Ilgili Zincir Mağaza Sektörüne Giriş Şansi Bulunmakta mıdır?

ABD  Pazarinda rekabet avanataji bulunan ürünler Türkiye'den ABD'ye yapilan ihracat miktarlari da degerlendirilerek 2006 yili startejisi çerçevesinde hedef ürün olarak belirlenmis olup, bu ürünlerin nihai tüketiciye yönelik zincir magazalara giris lsansi bulunmaktadir.  Buna karsin, ABD'li zincir magazalarin çok büyük miktarla siparis vermeleri nedeniyle, Türk ihracatçilarinin ABD pazarinda karsilastigi genel sikinti olan ölçek sorunu bulunmakta ve kar majlari, ürüne bagli olmakla beraber ABD içindeki yogun rekabet ve ithalattaki rekabet nedeniyle düsük olmaktadir.  

 Hangi Sektörlerin Satış Pazarlama Politikalarina Ağırlık Verilmelidir?

ABD Pazari için Zincir Magazalarda satis sansi bulunan ürünler, Müstesarligimiz 2006 yili ABD Pazara Giris Stratejisi çerçvesinde belirlenmistir.

"Private Label" Ürünlerin Dayaniksiz Tüketim Mallari Içerisindeki Payi

Süpermarket zincirleri içerisinde "private label" ürünlerin payi %21'dir.
 

Bu Alanda Üretimde Bulunan Türk firmalarının Pazara Giris Şansı Nedir?

2006 yili ABD Pazara Giris Stratejisi çerçevesinde hazirlanan raporda ayrintisi ile yer verildigi üzere, ABD'li tüketicilerin satin alma davranislarinda ABD üretimi ve gelismis ülkeler menseli ülkeler disindaki ürünlerin tüketici satin alma karari üzerinde olumsuz etkisi oldugu, ancak fiyatin göreceli olarak daha uygun olmasi halinde tüketici üzerindeki olumsuz etkinin nötrlendigi seklindeki pazar arastirmasi çerçevesinde, "private label" ile pazara giris sansi pazarda taninan önemli sayida markasi olmamasi nedeniyle daha yüksektir.


ABD’deki Başlıca Department Store'ların İsimleri ve İrtibat Bilgileri Nedir?

SEARS, ROEBUCK AND CO
3333 Beverly Road
Hoffman Estates, IL 60179
Phone: (847) 286-2500
Fax: (847) 286-7829
Email: invrel@sears.com
Web Site: http://www.sears.com/

Sears, kendi adı altında ABD, Puerto Rico ve Kanada'da mağazaları bulunan bir  'department store'  zinciridir. Sears mağazalarında beyaz eşya, bahçe bakım ekipmanının yanında hazır giyim ve dekoratif ev eşya satışları da  yapılmaktadır. Firmanın başlıca üst düzey yöneticileri:

Alan Lacy 
Chairman, Chief Executive Officer

Gwendolyn Manto
Exec. VP Geneal Mang. - Apparel

William White
Exec. VP Gen. Mang. - Full lıne store Operatıons
Sears Retail


JC PENNEY COMPANY INC (HOLDİNG CO)
6501 Legacy Drive
Plano, TX 75024
Phone: (972) 431-1000
Fax: (972) 431-1362
Email: jrae1@jcpenney.com
Web Site: http://www.jcpenney.com/

JC Penney, kendi adı altında doğrudan mağaza satışlarının yanında katalog ve internet üzerinden  hazır giyim ve ev eşyaları satışı yapan bir mağaza zinciridir. ABD çapında 1021 adet mağazası bulunmaktadır. Son rakamlara göre 147.000 çalışanı bulunmaktadır. Firmanın başlıca üst düzey yöneticileri:

Myron Ullman, II
Chairman of the Board, Chief Exec. Officer

Ken Hicks
President & Chief Merchandising Officer


MAY DEPARTMENT STORES CO.
611 Olive Street
St. Louis, MO 63101
Phone: (314) 342-6300
Fax: (314) 342-4470
Web Site: http://www.mayco.com


May Department Stores'un 36 değişik eyalette department store formatında 444 adet işletmesi bulunmaktadır. 2003 yılı satışları toplam 13.3 milyar ABD Dolarıdır.  Son rakamlara göre May Department Stores Co.'da 58.000 kişi çalışmaktadır. Firmanın başlıca üst düzey yöneticileri:

Eugene S. Kahn
Chairman of  the Board
Chief Executive Officer

Gabriela E. Bohn
Corporate Purchasing

Laurence M. Hellmann
Merchandise Research

'May Department Stores' Altında İşletilen Department Store'lar:

Famous-Barr
601 Olive Street
St. Louis, MO 63101
314) 539-8838
www.famousbarr.com
 
Filene's
426 Washington Street
Boston, MA 02108
www.filenes.com
 
Foley's
1110 Main Street
Houston, TX 77002
(713) 405-6000
www.foleys.com

Hecht's
685 North Glebe Road
Arlington, VA 22203
www.hechts.com

Kaufmann's
426 Washington Street
Boston, MA 02108
www.kaufmanns.com

Lord & Taylor
424 Fifth Avenue
New York, NY 10018
Tel: 212391-3344

L.S. Ayres
601 Olive Street
St. Louis, MO 63101
www.lsayres.com
Tel: (314) 539-8838

Meier & Frank
6160 Laurel Canyon Boulevard
North Hollywood, CA 91606
www.meierandfrank.com

Marshall Field's
700 Nicolet Mall
Minneapolis, MN 55401
(612) 375-2200

Robinsons-May
6160 Laurel Canyon Boulevard
North Hollywood, CA 91606
www.robinsonsmay.com

 

Strawbridge's
685 North Glebe Road
Arlington, VA 22203
www.strawbridges.com

The Jones Store
601 Olive Street
St. Louis, MO 63101
(314) 539-8838
www.thejonesstore.com

Bridal Group
c/o David's Bridal
1001 Washington Street
Conshohocken, PA 19428
610-943-5400

NORDSTROM INC.
1617 Sixth Avenue, Suite 500
Seattle, WA 98101
Phone: (206) 628-2111
Fax: (206) 628-1795
Email: invrelations@nordstrom.com
Web Site: http://www.nordstrom.com/

Nordstrom, kendi  adı altında ABD'nin 27 eyaletinde 150 mağazası bulunan bir  'department store' zinciridir. Aynı mağazanın Avrupa genelinde butik tarzında işletilen 31 mağazası bulunmaktadır. Mağaza satışları dışında katalog ve internet üzerinden satış yapan Nordstrom bay, bayan, çocuk hazır giyim ve ayakkabı ürünleri satışı yapmaktadır.
Firmanın başlıca üst düzey yöneticileri:

Bruce Nordstrom
Chairman

Erik Nordstrom
Exec. VP of Ful Line Stores


FEDERATED DEPARTMENT STORES INC
151 West 34th Street
New York, NY 10001
Phone: (212) 494-1602
Fax: (212) 494-1838
Web Site: http://www.fds.com/

Federated Department Stores ABD çapında  "Macy's" ve "Bloomingdale's"  isimleri altında  393 department store mağazası işletmektedir. Bu mağazalarda bay, bayan ve çocuk giyimi başta olmak üzere dekoratif ev-mutfak eşyaları ve ev tekstili satışları yapılmaktadır.  Firmanın başlıca üst düzey yöneticileri:

Terry Lundgren
Chairman, CEO

Thomas Cody
Vice Chair, External Affairs

NEIMAN MARCUS GRP
1618 Main Street
Dallas, TX 75201
Phone: (214) 741-6911
Fax: (214) 741-6857
 Web Site: http://www.neimanmarcusgroup.com

ABD çapında Neiman Marcus adı altında işletilen 35 mağazası, Manhattan, New York'ta Bergdorf Goodman adı altında  iki adet department store işletmesi  bulunmaktadır. Neiman Marcus, lüks ve butik hazır giyim satışı yapan bir deparment store mağaza zinciri olarak tanınmaktadır. Firmanın başlıca üst düzey yöneticileri:

Richard Smith
Chairman

Brian Knez
Vice Chairman


SAKS INC.
750 Lakeshore Parkway
Birmingham, AL 35211
Phone: (205) 940-4000
Fax: (423) 981-6325
Email: julia_bentley@saksinc.com
Web Site: http://www.saksincorporated.com

R. Brad Martin, 52
Chairman of Directors and Chief Exec. Officer

James Coggin, 62
Pres and Chief Admin. Officer