Navigatie overslaan en naar de inhoud gaan
Logotipo de San Fermines e ilustración de un mozo y un toro

San Fermin

Geschiedenis van... Ernest Hemingway

De universele bekendheid van de Sanfermines is voor een deel te danken aan de verwijzingen naar dit feest van Ernest Hemingway in zijn krantenartikelen en in zijn roman "The sun also rises", in de Spaanstalige wereld bekend als "Fiesta".

De Nobelprijswinnaar bezocht Pamplona voor het eerst in gezelschap van zijn eerste vrouw, Hadley Richardson, op 6 juli 1923. De Sanfermines maakten zo’n indruk op hem dat hij meerdere keren terugkwam. Zijn laatste reis naar de stad was in 1959. Tijdens zijn bezoeken aan Pamplona logeerde hij veelal in Hotel La Perla aan het Plaza del Castillo.

In die tijd kon men hem vaak op de terrassen van het Plaza del Castillo zien, voor de stieren uit zien rennen tijdens de Encierro of in de arena, waar jonge stieren met houten balletjes op hun hoorns hem soms te pletter lieten schrikken.

Hij was een groot bewonderaar van de stierenmarkt en van de matadors. Hij miste ook geen enkel stierengevecht. Hij was een trouwe klant van restaurants en bars zoals Casa Marceliano. In deze taveerne genoot hij van de traditioneelste gerechten van de Navarrese keuken en hij heeft altijd het recept van de stokvispuree met gamba’s bewaard die hij daar van zijn vriend Matías Anoz had gekregen.

In zijn volle feestagenda bleef nog wat tijd over voor zijn favoriete hobby, de vissport, die hij in de forelrijke rivieren van Navarra beoefende. Deze uitstapjes naar het platteland worden gereflecteerd in de reis die Jake Barnes en Bill Gorton, hoofdpersonen uit het boek “The sun also rises”, door de Pyreneese valleien maken.

Sinds de eerste verslagen van Hemingway hebben talrijke Noord-Amerikanen Pamplona tijdens de San Fermín-feesten bezocht. Voorbeelden hiervan zijn o.a. David Black, die 40 keer kwam; Matt Carney, die een groot stierenrenner van de Encierro werd dankzij zijn goede vriend en meester, Jerónimo Echagüe; Alice Hall, Joe Disler, Ray Morton en de toneelschrijver Arthur Miller en zijn vrouw, de Oostenrijkse fotografe Inge Morath. James Michener behandelt in "The drifters" de aanwezigheid van buitenlanders tijdens de Sanfermines.

Naast zoveel beroemdheden volgen burgers uit de hele wereld het voorbeeld van Hemingway en gaan zij naar Pamplona om ter plekke hét Feest te leren kennen.