Prenumerera Robert Hahns aktiviteter

Robert Hahn har kommenterat på:

Gerdmar tycks avundsjuk på att jag fick Jesusintervjun

Min invändning mot Lena Anderssons artikel, och mot hela Dagens Nyheters hantering av ämnet religion, är att den anammat för mycket av Hans Johansons tankevärld. Det vore bra en en så stor tidning som DN försöker tränga något djupare in i andliga frågor än att påstå att bl.a. påstå att Jesu död var en PR-kampanj. Det är inte särskilt seriöst. Det vore bra om man kan föra fram djupsinniga synpunkter för och emot, såsom alltid när man diskuterar något. Nu skriver DN bara sådant som är mot andliga synsätt. Jag har i alla fall aldrig stött på något annat. Många människor han ägnat en stor del av sina liv åt att tränga in i kristendomens tankegångar så det finns mycket att ta del av och att resonera kring. Men Lena Andersson presterar bara ytlighet. Jag har bloggat om detta på http://roberthahn2011.wordpress.com/2011/04/23/dagens-nyheter-och-religionen/ om du vill läsa mer. Försökte tipsa Lena Andersson själv om resonemanget på bloggen men hennes E-mail på DN bara studsar tillbaka .

Robert Hahn har kommenterat på:

KTH godkänner att anställda mobbar

Till Jonas N. Självklart är det okay om VoFFarna på KTH uttrycker sina åsikter som privatpersoner om vardagliga ting, politik och annat. Men de utger sig för att vara uttolkare av vetenskap, och då blir det faktiskt problematiskt för KTH eftersom denna högskola bedriver en vetenskaplig verksamhet som de vill ska ha gott anseende. Med andra ord bör VoFFarnas vetenskapssyn vara rimligt samstämmig med KTHs, annasr finns en tänkbar konflikt mellan anstöllning och bisyssla. Ännu mer problematiskt är det när VoFFarna använder ett ur akademisk tradition starkt avvikande sätt att hantera vetenskapliga frågor och samtidigt anger sina tjänstebeteckningar från KTH - då uttrycker de sig nämligen i sin tjänsteutövning och inte som privatpersoner, och vad som då sägs har KTH ett delansvar för (tyvärr). Lägg då ovanpå detta att VoFFarna på KTH sysslar med något som med fog kan kallas för systematisk mobbning och t o m skyddar spökskrivare av typ Garvarn som därmed inte kan åtalas för förtal enligt svensk lag..... Ja, jag kan inte se annat än att KTH har ett rejält problem här. De har inte alls rensat luften i frågan.

Robert Hahn har kommenterat på:

Vetenskap och Folkbildning har trampat i klaveret

Den hör historien är sedelärande. Artikelförfattaren har tydligen suttit i VoFs styrelse och i åratal delat ut förvillarpriset men sedan när hans egen ideologi blir utpekad så är det hela inte lika acceptabelt längre. Säkrast vore om VoF får återgå till sin gamla strategi att ge förvillarpriset till enskilda alternativmedicinare som inte har förmåga eller kraft nog att försvara sig. Allra bäst vore om VoF bara utdelar priset inom ämnen där man själv besitter goda kunskaper, men så är nästan aldrig fallet. Risken för klavertramp är enorma. Vi andra har för länge sedan förstått att antipriser av det här slaget är alldeles fel metod att föra en vetenskaplig fråga framåt. Den skapar bara låsningar och tron att vetenskap kan polariseras så att en är oförvitlig medan en annan är en knasboll. Att del ut förvillarspris bäddar för förenklingar av ofta rätt komplicerade frågor. Dessutom lockar föreningen till sig personer som är mer intresserade av att bedriva mobbning än att diskutera vetenskap. Skrota det här "priset" en gång för alla och befria vetenskapen från mobbare.

Robert Hahn har kommenterat på:

Vetenskap och Folkbildning (VoF) skadar svensk forskning

Många av VoFs invändningar mot mig speglar inte vetenskap utan vetenskapstro. Det man mest är sura på, ett kapitel i boken "Klara svar från andevärlden" handlar om att sjukdomar kan ha en mening både för individen och i ett vidare samhällsperspektiv. Jag tycker att det är en intressant tanke både ur filosofiskt och andligt perspektiv. Det kan inte vara fel att lyssna på den och fundera över vad som som kommer farm i ett sådant resonemang. Tycker jag. Men det tycker inte VoF, och framför allt deras grundare Sven Ove Hansson. Det må han tycka, men då skall han säga det och inget mer. Nu kallar han det för psuedovetenskap på universitet. Båda påstående är felaktiga. Dels sker det inte på universitet och dels är det inte pseudovetenskap. Ja, varför inte pseuodvetenskap? Jo, kapitlet utger sig inte för att vara vetenskap. VoF 1:a definition passar alltså inte in. Men VoFs 2:a definition passar heller inte in, eftersom frågan om sjukdomar kan ha en mening inte är möjligt att pröva vetenskapligt. Det behövs dock en viss sakkunskap inom ämnet medicin för att förstå det, och sådan sakkunskap saknar både Jerkert, Essén och Hansson. Om de rådfrågat en medicinare hade de kunnat få ett rakt svar på dne frågan Detta är ett av många exempel på hur VoF amatöristiskt missbrukar vetenskapens namn genom att i det begreppet även innefatta sin egen tro och sitt eget förnuft.

Robert Hahn har kommenterat på:

Vetenskap och Folkbildning (VoF) skadar svensk forskning

Det Magnus G skriver om AIDS framkommer i en intervju. Varför påstår du och VoF att det är jag som säger så? Jo, enligt Sven Ove Hansson har alla ett uppdrag att vara vetenskapliga "poliser" och sålla bort sådant som är ovetenskapligt. Det får inte uttryckas ens. Någon sådan roll tänker jag inte ta på mig. Detta med att skuld smittar är nämligen Hanssons och VoFs eget påhitt. Men sluta nu med att projicera innehållet i en intervju på mig som person. Och sluta kalla den som inte agerar vetenskaplig polis för ovetenskaplig. Jag tror inte Magnus G vet så mycket om vad kvacksalveri är, faktiskt. Det har med yrkesutövning att göra och inte mindre med vad som står i en andlig bok.

Robert Hahn har kommenterat på:

Vad Vetenskap och Folkbildning tycker och inte tycker

Artikeln ovan är en reklamtext för föreningen VoF och knappast avsett för debatt. Men den blottlägger det jag påpekat i en egen artikel på Newsmill, nämligen att föreningen ser mycket lättsamt på svårigheterna som är förknippade med att framföra relevant och saklig vetenskapskritik. Vilken amatör som helst duger. I själva verket är vetenskapskritik ganska svårt och kräver god sakkunskap. Nyheten är att VoF i princip inte har några åsikter alls, eller ens står för allt de skriver som organisation. Bristen på riktlinjer och normer gör att verksamheten lätt blir en tyckarsmedja. Lekstugan är till stort privat och karriärmässigt förfång för de som utsätts för VoFs påhopp, ett etiskt problem som alltid är förknippat med att offentligt peka ut andra som avvikande. Skall man peka ut någon så är det verkligen viktigt att man har rätt och har diskuterat saken inom sin organisation. Nu tycks något gemensamt ansvar inte längre finnas, varken vetenskapligt eller etiskt. VoF riskerar att bli en täckmantel för vem som helst som vill skämma ut någon annan i vetenskapens namn. Det finns åtskilliga exempel på att VoF inte alls är särskilt bra på konsumentupplysning. Jag skall ge ett exempel. Mina 4 andliga böcker har författats på fritiden och har verkligen inte ett skvatt med mitt jobb som forskare att göra. De kritiseras av Sven Ove Hansson i ”Vetenskap eller villfarelse” i kapitlet ”Pseudovetenskap vid svenska universitet”. I ingressen skriver Jerkert & Hansson att kapitlet ”tar upp de mest uppseendeväckande fallen av pseudovetenskap som förekommit vid våra universitet och högskolor på senare år”. Men 3 år senare påstår samme Hansson i Läkartidningen Nr 46, 2008, s. 3360 att ”jag har inte påstått att Hahn bedrivit sin andliga verksamhet på universitetet.” Det Hansson skriver i boken, som fortfarande sprids på VoF kurser på universiteten, är i själva verket en illvillig insinuation som enbart syftar till att skada mig. Just den effekten har påståendet haft. Mina chefer på jobbet tyckte i alla fall inte att situationen var speciellt kul när Hanssons påstående var färskt, det kan jag tala om. Jag gavs heller ingen möjlighet till replik, lägga till rätta eller att förklara mig. Är detta "konsumentupplysning" så är det usel sådan. Jag måste erkänna att jag, när jag började intressera mig för andliga frågor vid sidan av mitt jobb som vetenskaplig forskare, förstod att jag förr eller senare skulle drabbas av någon form av kritik. Men jag trodde aldrig att den skulle vara så illvillig och ha så låg kvalitet som den VoF stått för. Jag upprepar - föreningen är ett problem för svensk forskning.

Robert Hahn har kommenterat på:

Vad Vetenskap och Folkbildning tycker och inte tycker

VoF är ju mycket aktiva på Wikipedia där kritik från VoF i något sammanhang synes vara av synnerligen hög dignitet i texterna kring olika privatpersoner. Texten ovan får mig att tror att det inte är VoF som står för kritiken utan personen som framfört den (VoF säga ju ovan knappast ha några synpunkter alls). Ändra på Wikipedia!

Robert Hahn har kommenterat på:

Vetenskap och Folkbildning (VoF) skadar svensk forskning

Sorry, ser just att jag skrivit fel. Larhammar sägs vara professor i neurovetenskap. I själva verket är han det i medicinsk cellbiologi. Länken är: http://www.tentakel.vr.se/nummer/200809/recensioner/bocker/skapelsekonspirationen.5.5f58b11111d968fce768000750.html om länken den inte går hem, slå www.vr.se, sök på Larhammar så hittar du snabbt dit. Att se saken från två håll kan tillföra mycket. En företeelse kan exempelvis ha en biologisk förklaring men också en övergripande emotionell. Om du letar efter orsaken till värk i axeln går det självklart att finna vita blodkroppar och immunologi som "förklarar" detta. Men finns en övergripande förklaring? Stress e.dyl, eller kanske något annat kan också ha stressat eller suttit i en stillasittande ställning. Är man nöjd med den första vetenskapliga förklaringen eller vill man också se denna andra, mer övergripande? Ibland blir sådana frågor filosofiska och kan bli mycket intressanta. De är knappast kvacksalveri. Om du snackar om kvacksalveri får du precisera dig.

Robert Hahn har kommenterat på:

Vetenskap och Folkbildning (VoF) skadar svensk forskning

Svar till Magnus G: Den som i den offentliga debatten uppträder som "vetenskaplig polis" måste själv uppfylla höga krav på vetenskaplighet. Det är just den saken jag diskuterar här. Om VoF kunde försöka uppnå den noggrannhet och efterliknar den akademiska process som finns vid våra universitet och högskolor så skulle mycket vara vunnet. Då vore man inne på rätt spår. Nu sysslar man istället med en hel del aktiviteter som mer liknar dålig kvällstidningsjournalistik. Språket är ett sådant problem. Inte ens när Dan Larhammar skall skriva en bokrecension på Vetenskapsrådets hemsida så kan han låta bli att tala om "bluffare". Han presenterar sig dessutom som professor i neurofysiologi, vilket han inte är. Ja, det är just sådant här man måste putsa bort om man med någon form av tilltro skall tillrättavisa andra. Det sker ju i kraft av att man anser sig veta mer, tycka rätt och agera rätt. Vill VoF fortsätta som idag, eller vill man bli mer vetenskapligt, ja det är dagens millnings-fråga. Stundom är det också fråga om en brist i att kunna se saker från två håll. Ett exempel är - läser jag en text som aspirerar på att vara vetenskap eller läser jag just nu något som har ett annat syfte? Enligt VoFs andra, bredare definition av pseudovetenskap så spelar ju texten syfte, eller en "intellektuella spelplanen", ingen roll. Effekten av detta blir snart absurda, och man kan egentligen börja leka med begreppet pesudovetenskap lite som det passar. Det första definitionen är däremot bra. Man bör inte opåtalat få säga att något är vetenskap som inte är det. Sättet man säger det på kan dock väljas bättre ön att försöka skapa maximal offentlig utskämning, vilket VoF gör. När man publicerar negativa artiklar om folk bör också börja informera dem om vad som är på gång och självmant erbjuda utrymme och möjlighet för bemötande. Det ingår i god publicistisk sed, men det struntar VoF i. Ja, det här är ytterligare ett etiskt problem som tyvärr marginaliserar VoF som organisation. Stefan Einhorn säger att vishet präglas av en förmåga att kunna se saker från två håll. Just det har han väldigt rätt i. Kan VoF det?

Robert Hahn har kommenterat på:

Vetenskap och Folkbildning (VoF) skadar svensk forskning

Till sign Putte: Millningen betyder att man får välja mellan att VoF antingen köra på som hittills eller att börja arbeta med att utveckla sin vetenskapliga sida. Varför inte peer review på artiklar? Varför inte använd sakkunniga editorer? Sådant är självklart inom den vetenskapliga publikationsvärlden. Varför inte här, om man nu vill värna om det vetenskapliga? Man måste ha riktigt sakkunniga på frågorna för att kunna skilja mellan vetenskap, förnuft och vetenskspstro.


  • 1
  • 2

För denna sida ansvarar Robert Hahn


annons:
Anmäl

Om mig:

Bor: Tullinge, Stockholm
Född: 1954

Robert Hahn är läkare och forskare i klinisk medicin, f.n. forskningschef på Södertälje sjukhus AB och adjungerad professor vid Linköpings Universitet


annons:

Newsmill-bloggen

Newsmill till TV4 News

 Nyhetsbolaget, som bla producerar Nyheterna i TV4 och TV4 News tar över Newsmill. För våra ...

annons:
annons:

Om Newsmill

Newsmill är det första sociala mediet i Sverige som spinner kring nyheter och debatt. Vi publicerar varje dag olika personer med exklusiv kunskap om dagens viktiga händelser. Om du har egna erfarenheter av de frågor vi tar upp kan du omedelbart medverka i debatten. Newsmill är en del av TV4-gruppen.

 

Läs mer om Newsmill

Newsmill-bloggen

Newsmill till TV4 News

 Nyhetsbolaget, som bla producerar Nyheterna i TV4 och TV4 News tar över Newsmill. För våra ...

Vad är att Milla?

Millningen är ett sätt att kommentera med känslor. Du väljer ett ord eller ett namn som du vill mäta i opinionen och läsarna kommenterar genom att välja en av fyra känslolägen som representeras av fyra färger. Rött är arg, blått är glad, grön nyfiken och gult är uttråkad. Resultatet visas direkt och rubriken på artikeln färgas med den färg som de flesta väljer.


 
© 2008 Newsmill. All rights reserved.