Start Skriv ut

Kontroll och tillsyn av försvarsmateriel

ISP är förvaltningsmyndighet för ärenden och tillsyn enligt lagen (1992:1300) om krigsmateriel och ska pröva ansökningar om tillverkning, tillhandahållande, utförsel och samarbeten med utlandet.

Lagen

Lagen (1992:1300) om krigsmateriel är en förbudslag. Det är förbjudet att tillverka, handla med och exportera produkter eller att samarbeta med utländska företag utan tillstånd. Export är tillåten om det behövs för att tillgodose det svenska försvarets behov av materiel eller kunnande eller i övrigt är säkerhetspolitiskt önskvärd, samt att det inte står i strid med principerna och målen för svensk utrikespolitik.

Riktlinjer

Riktlinjerna för krigsmaterielexport styr prövningen i varje enskilt fall. Riktlinjerna innehåller en rad förutsättningar som bör vara uppfyllda och beskrivningar av situationer då export eller samverkan bör medges.

Faktisk utförsel

Det är viktigt att skilja på utförseltillstånd och faktisk utförsel. Företagen ansöker om utförseltillstånd när de slutit kontrakt. Leveranserna, det vill säga den faktiska utförseln, kan ske över ett antal år och ofta inte alls under det år då kontraktet undertecknades.

Följdleveranser

Länder som köper försvarsmateriel från Sverige ska även i en framtid kunna känna sig säkra på att eventuella kompletteringar i form av ytterligare materielsystem, reservdelar, komponenter eller ammunition skall kunna levereras utan inskränkningar. Dessa leveranser kallas följdleveranser. Enligt gällande riktlinjer bör sådana också godkännas såvida inte EU eller FN utfärdat ett embargo mot det aktuella köparlandet. Därför är frågan om följdleveranser en viktig fråga om Sverige vill kunna verka på marknaden för försvarsmateriel.