Vad är granit

Vad är granit? Snabbsvar

Sveriges vanligaste bergart som återfinns i hela landet. Är extremt stark och tål såväl slag som värme betydligt bättre än de flesta andra stenarter och material. Granitens färgskala är förvånande bred: alltifrån ljus grå till röd.

Vad är granit? Svar för stenfantaster

Namnet härrör från latinets granum som betyder korn. Graniten, som är en av de vanligaste bergarterna på den kontinentala jordskorpan, är typisk för Jorden och tycks inte förekomma på exempelvis Månen och Mars. Den bildas genom kristallisation från en het magma, djupt ner i jordskorpan, och består av mineralen fältspat, kvarts och normalt något glimmer.

Graniten är nästan alltid helt massiv eftersom den vanligen saknar inre struktur. Ur ett brytnings- och bearbetningsperspektiv brukar granit benämnas som en så kallad hårdsten, i motsats till marmor, kalksten och andra mjuka bergarter som benämns lössten. Dess hårdhet och därigenom hållbarhet, har gett graniten ett grundmurat rykte som en sten med superegenskaper. Något människan har känt till ett tag. Giza, den mest välbevarade av Egyptens pyramider är delvis tillverkad i granit. Den klassiska curlingstenen är naturligtvis i granit, härrörande från Skottland där den första stenen tillverkades redan 1750.

I takt med den tilltagande försurningen i delar av världen, har granit tagit över ledartröjan från marmor när det gäller utomhusmonument och andra offentliga konstverk. Graniten står nämligen emot yttre påverkan betydligt bättre än marmor. Kända svenska monumentala objekt är det gamla riksdagshuset i Stockholm och Televerkets före detta huvudkontor i Göteborg.

Vad är bohusgranit?

Bohusgranit är en lokal variant av bergarten och yngst i Sveriges urberg; blott 920 miljoner år gammal. Man finner den i Bohuslän där ett 30 km brett massiv längs bohuskusten från Gullmarsfjorden i Lysekil som dess sydligaste gräns till Idefjorden i Strömstad som dess nordligaste.

Vad är bohusgranit

Bohusgraniten ligger bakom uppväxten av den omfattande stenindustrin i norra Bohuslän under årtiondena runt sekelskiftet 1900. Bohusgraniten fick snabbt ett välförtjänat gott rykte tack vare dess exceptionella klyvbarhet och utseende, och började tidigt användas som gatsten, byggnadssten och ornamentsten. Dess utseende växlar med skiftande kornstorlek och färg som varierar alltifrån ljus grå till röd.

Bohusgraniten är naturligtvis Bohusläns landskapssten.

De vanligaste ytbearbetningarna

Råkluven granit är det närmaste obearbetad yta man kan komma. Den uppstår naturligt när man kilar isär ett granitblock. Produkter är typiskt stolpar och trappstegsfrontar.

Flammad granit kallas även bränd. En sågad yta behandlas med eldslåga, får en temperaturchock och reagerar genom att bli sträv, vågig och mycket vacker. Flammad granit passar perfekt uppe på trappsteg och hällar.

Krysshamrad granit får sin småkuliga struktur genom att en sågad yta hamras – maskinellt eller för hand – med hjälp av en krysshammare (den ser ut som en traditionell kötthammare). Krysshamrad granit passar till trappor och hällar.

Polerad granit är spegelblankt och underhållsfritt. Färg och struktur kommer fram exceptionellt väl och ytan är smutsavvisande och lätt att rengöra. Den polerade graniten återfinns ofta i badrum och kök.

De vanligaste ytbehandlingarna