Ελληνική αρχική σελίδα » Ανακοινώσεις, Δραστηριότητες και Προκηρύξεις » Δραστηριότητες » Δραστηριότητες Τομέα Ιστορίας » Προβολή Δραστηριότητας Τομέα Ιστορίας

Προβολή δραστηριότητας του Τομέα Ιστορίας

21.10.2011

USC Shoah Foundation Institute’s Visual History Archive & ΕΚΠΑ

 

Το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών απέκτησε οριστικά, από αρχές Οκτωβρίου, πρόσβαση στο Ψηφιακό Αρχείο Μαρτυριών Ολοκαυτώματος του University of Southern California (USC). Το Visual History Archive -που δημιουργήθηκε με χορηγία του Ιδρύματος για τη Σοά [Ολοκαύτωμα] του Στίβεν Σπίλμπεργκ- είναι το μεγαλύτερο οπτικοακουστικό ιστορικό αρχείο στον κόσμο. Η συλλογή του περιλαμβάνει σχεδόν 52.000 μαρτυρίες που βιντεοσκοπήθηκαν σε 56 χώρες και σε 32 γλώσσες κατά το διάστημα 1994-1999. (Βλ. και το επισυναπτόμενο άρθρο της Karen Jungblut, Director of Research and Documentation του Shoah Foundation Institute).  Με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου συγκεντρώθηκαν συνεντεύξεις επιζώντων των ναζιστικών στρατοπέδων θανάτου (κυρίως από Εβραίους, αλλά και από ομοφυλόφιλους, Μάρτυρες του Ιεχωβά, Ρομά και Σίντι [Αθίγγανους], πολιτικούς κρατούμενους, κ.ά.), καθώς και από άλλους αυτόπτες μάρτυρες, ιδίως συμμάχους στρατιωτικούς απελευθερωτές. Περισσότερες από 300 συνεντεύξεις διενεργήθηκαν στην Ελλάδα και στα ελληνικά, ενώ άλλοι 601 συνεντευξιαζόμενοι έχουν τόπο γέννησης την Ελλάδα. Η χρήση του αρχείου βασίζεται στον κατάλογο ονομάτων και σε ταξινομικό σύστημα (με 50.000 “keywords”) που επιτρέπει στο χρήστη να ψάξει όλο το αρχείο δίνοντας ένα όνομα-κλειδί που συνδέεται με μια συνέντευξη. Η κατά μέσο όρο διάρκεια κάθε μαρτυρίας είναι δύο ώρες και καλύπτει εμπειρίες της προπολεμικής, της πολεμικής και της μεταπολεμικής περιόδου.

Τα δικαιώματα του αρχείου για την Ευρώπη έχει το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (FUB). Χάρη σε σύμβαση συνεργασίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο (η οποία ξεκίνησε, τον Απρίλιο του 2010, από ερευνητικό ταξίδι του Χάγκεν Φλάισερ με 17 προ- και μεταπτυχιακούς φοιτητές μας στο FUB και σε τόπους μνήμης της ναζιστικής Γερμανίας), έχουμε πρόσβαση στην εν λόγω τεράστια βάση δεδομένων. Στο εργαστήριο πληροφορικής του Τμήματος (Φιλοσοφική Σχολή, 8ος ορ.) υπάρχουν πέντε υπολογιστές ειδικά διαμορφωμένοι για την πρόσβαση στο αρχείο.

Κατά το χειμερινό εξάμηνο διεξάγεται άλλωστε κάθε Πέμπτη μεταπτυχιακό σεμινάριο Ευρωπαϊκής & Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας (με διδάσκοντα τον Χάγκεν Φλάισερ), όπου φοιτητές διαφορετικών ειδικοτήτων θα εξοικειωθούν με το ψηφιακό αρχείο και θα εξερευνήσουν συγκριτικά τις δυνατότητες και πληροφορίες του.
http://www.arch.uoa.gr/metaptyxiakes-spoydes/pms-tmimatos/seminaria/istorias/eyrwpaiki-istoria.html

Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου και την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο του σεμιναρίου, το λόγω κατάληψης αναβληθέν επιμορφωτικό workshop σχετικά με την πιο αποδοτική χρήση του αρχείου με συμμετοχή της κ. Verena Nägel, project manager του FUB. Επίσης θα συμμετάσχει εκπρόσωπος τοu  USC Shoah Foundation Institute,  ενημερώνοντάς μας για την ιστορία, την τρέχουσα δουλειά και τους περαιτέρω στόχους του ιδρύματος. 

Για μια πρώτη γνωριμία με το αρχείο μπορείτε να συμβουλευτείτε τα παρακάτω links:

http://dornsife.usc.edu/vhi/cms/files/global/VHA_6.1_User_Manual_revised.pdf

http://dornsife.usc.edu/vhi/cms/files/global/Cataloguing_Guidelines.pdf

http://dornsife.usc.edu/vhi/clipviewer/

http://www.youtube.com/user/USCShoahFoundation

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με:

Χάγκεν Φλάισερ hagenfl[at]arch.uoa[dot]gr

Άννα Μαρία Δρουμπούκη annmar777[at]yahoo[dot]gr