Onderwerp: Energie en consumenten

Dit onderwerp bevat 5 rubrieken.

Slimme meter

De overheid wil de huidige energiemeters van consumenten en kleinzakelijke gebruikers vervangen door zogenaamde slimme meters. Dat zijn digitale energiemeters waarvan de meterstanden op afstand zijn uit te lezen.

Inzicht in energieverbruik

In 2011 hebben zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer ingestemd met de wijziging van de Elektriciteits- en Gaswet. Daardoor kan de landelijke invoering van de slimme meter van start gaan.

In 2012 is begonnen met het plaatsen van de nieuwe meters tijdens een kleinschalige uitrol. Alleen in enkele specifieke situaties wordt de meter aangeboden, bijvoorbeeld:

  • als de huidige meter aan vervanging toe is (reguliere vervanging);
  • bij nieuwbouw;
  • grootschalige renovatie;
  • bij een verbetering van het energielabel van minimaal 2 niveaus;
  • als de woning ten minste energieklasse B krijgt;
  • op aanvraag van de consument.

De kleinschalige uitrol is vooral bedoeld om ervaring op te doen met het plaatsen van slimme meters. Het is de bedoeling om vanaf 2014 de slimme meter aan alle huishoudens in Nederland aan te bieden.

De slimme meter wordt niet verplicht. Mensen kunnen de meter weigeren of weigeren dat hun gegevens op afstand worden uitgelezen.

Introductie slimme meter

Waarom een slimme meter?

De overheid heeft verschillende redenen om invoering van de slimme meter te stimuleren. Deze redenen zijn van belang voor zowel consumenten als voor netbeheerders en energieleveranciers.
1.    Nauwkeurigere eindafrekeningen
De slimme meter zorgt ervoor dat energieleveranciers nauwkeuriger jaar- en eindafrekeningen kunnen maken. Als de juiste meterstanden ontbreken, wordt nu nog met schattingen gewerkt. Dat zorgt vooral bij verhuizen of overstappen naar een andere leverancier soms voor discussie tussen leverancier en consument. De slimme meter kan dergelijke situaties voorkomen.
2.    Geen meterstanden meer doorgeven
Een slimme meter kan op afstand uitgelezen worden. Dat betekent dat een consument niet meer zelf de meterstanden hoeft door te geven. Er komt dus ook niemand van het energiebedrijf meer langs om de standen op te nemen.
3.    Meer inzicht in verbruik
Wie een slimme meter heeft, krijgt elke 2 maanden van de leverancier een overzicht van het verbruik. Hierdoor ziet de gebruiker vaker dan nu wat het verbruik en de indicatieve kosten zijn.
4.    Gemakkelijker energie besparen
Met een slimme meter krijgt de consument meer inzicht in zijn dagelijkse energieverbruik. Dat kan via de webpagina van de leverancier of bijvoorbeeld door middel van een display. Deze informatie kan mensen helpen om energie en dus geld te besparen. Zo kan iemand bijvoorbeeld ontdekken dat ’s nachts nog veel energie wordt verbruikt. Door apparaten echt uit te zetten in plaats van op stand-by, kan de energierekening omlaag.
5.    Beter beheer van het energienet
Dankzij de slimme meter kunnen energiemaatschappijen beter nagaan hoeveel energie op welk moment nodig is. Vraag en aanbod kunnen dus beter op elkaar worden afgestemd. Met deze zogenaamde slimme netten kunnen de toenemende (onvoorspelbare) hoeveelheden wind- en zonne-energie beter worden ingezet en opgeslagen.

Privacy en veiligheid

Energiebedrijven moeten hun netwerken zo goed mogelijk beveiligen. Ook gelden strenge eisen voor de manier waarop energiebedrijven met uw gegevens omgaan. 

De slimme meter meet alleen het totale verbruik. Aan de meterstanden is dus niet het leefpatroon van mensen af te lezen of wanneer zij thuis zijn. Om de persoonlijke levenssfeer van mensen te beschermen, mogen gegevens alleen in specifieke gevallen worden uitgelezen en gebruikt.

Geen extra kosten slimme meter

Wie een slimme meter neemt, is niet méér kwijt dan nu aan een gewone meter. Ook betaalt de consument geen installatiekosten. Als men eerder dan de landelijke uitrol een slimme meter wil, zijn daar wel kosten aan verbonden.

Europees beleid

Het Nederlandse beleid baseert zich op de externe link: Europese richtlijn Energie-efficiency en energiediensten. Hierin staat dat ‘alle eindafnemers op termijn moeten beschikken over een individuele meter, zodat ze beter inzicht krijgen in hun verbruik’. Daarnaast bepaalt het externe link: Derde Energiepakket van de Europese Unie dat in 2020 80% van de eindgebruikers een op afstand uitleesbare meter moet hebben.

Documenten en publicaties