HOMENATGE AL PRINCEP JORDI DE HESSEN DARMSTADT

a l'Església dels Josepets de Gràcia

Barcelona, 17 de setembre de 2005

 

El grup de l'IPECC davant l'altar de l'Església dels Josepets Ofrena floral

A Barcelona a l´església dels Josepets de Gràcia, l´IPECC organitza un homenatge al Príncep Jordi de Hessen Darmstadt, amb una ofrena floral i un petit recital de cançó a l´orgue, que fou enterrat exactament fa 300 anys, en un dia com avui, a aquesta església.

Primer parla el rector de la parròquia Mossèn Ricart que ens dóna la benvinguda. Després es fa una ofrena floral amb un plafó de la bandera catalana de flors i a continuació hi ha un parlament d´Enric Garriga que relaciona sis actes fets amb anterioritat en record del Príncep Jordi. S´acaba amb un recital de dos peces musicals de la soprano Olga Miracle acompanyada a l´orgue per Ramon Beltran. La primera peça és l´ària barroca de J. S.Bach, Bist Du Bei Mir i la darrera el Cant dels Ocells. L´actuació musical de la soprano i de l´organista és magnifica.

A l´acte hi assisteixen 37 persones malgrat no haver fet cap tramesa de convocatòria per carta. Tothom satisfet i a fora plovisqueja. No ha vingut cap autoritat del govern d´ara ni d´abans, ni del Consolat d´Alemanya.

 

DISCURS D'ENRIC GARRIGA TRULLOLS

Benvolguts amics,

Per segon cop ens reunim aquí per tributar un homenatge a la Memòria del Príncep Jordi que morí en la batalla de Montjuïc el 13 de setembre de 1705. En igual data d´avui, 17 de setembre, fou enterrat aquí fa exactament 300 anys.

La majoría dels assistents d´avui també assistiren a la inauguració de la placa, fa set anys, el 29 de juny del 1998, per tant coneixeu el tema i no cal que sigui necessari d´insistir-hi massa.

La trajectòria del Príncep Jordi tots els historiadors l´han descrita i queda patent i notori el sentiment de profunda estimació que tenia per Catalunya i també l´ amor i admiració dels catalans vers el Príncep.

L´ IPECC també ha demostrat la seva estimació vers el príncep Jordi, que ha tractat en el context de la Guerra de Successió, amb un seguit d´actes realitzats en els diferents escenaris que delimiten la seva brillant trajectòria.

El primer acte del trajecte començà el dissabte 6 de setembre del 1997 a Darmstadt, a la cripta de l´església, Stadtkirche, on es guarda en un reliquiari el seu cor.

El segon acte de la sèrie fou la inauguració de la placa ja esmentada abans, el 29 de juny del 1998. Ja que el cos i la tomba han desaparegut de l´església i calia deixar-hi constància i això ho ha fet l´IPECC.

El tercer acte es féu el setembre de 1998, en una visita a Viena on el Príncep Jordi cercava un nou rei pels catalans i visitarem les tombes de l´emperadriu Cristina i l´emperador Carles, que foren els nostres reis.

El quart acte es fa el 6 de desembre del mateix any 2002, amb una expedició de 40 persones de l´IPECC a Gibraltar, on som rebuts pel govern, per recordar els 350 catalans que conquistaren Gibraltar sota el comandament del Príncep Jordi.

El cinquè acte fou el viatge a Utrech, el 11 de setembre del 2003, on es signà el Tractat nefast per Catalunya el 1713. A la mateixa sala on es signà el Tractat nosaltres cantàrem els Segadors i forem rebuts amb honor i poguerem expressar els mateixos sentiments de llibertat que tenia el Príncep Jordi vers Catalunya.

El sisè acte es fa el 30 d´octubre de 2004 un altre cop a Gibraltar però per lliurar un a gran placa de bronze que commemora el 300 aniversàri de la participació dels 350 catalans comandats pel Príncep Jordi a la conquesta de Gibraltar.

De moment, acabem la sèrie avui, amb el setè acte per commemorar la mort del Príncep a la Batalla de Montjuïc, a Barcelona, el 14 de setembre de 1705, contra les forces borbòniques de Felip V.

Els historiadors diuen que el 17 de setembre de 1705, a les vuit del vespre, en un sumptuós carro funerari, enmig d´ una impresionant processó amb milers d´atxes, fou portat al convent dels Josepets de Gràcia el cos del Príncep Jordi, a l´església del qual, i en una capella lateral tocant a l´altar major, fou enterrat. Abans havia estat exposat tres dies a l´església de Sarrià.
Amb ell s´enterrava la nostra llibertat.

Mai més hem tingut un dirigent que ens portés cap a la llibertat. Només sóm capaços de fer estatuts que ens lliguen amb Espanya.
Desitjo que la memòria del Príncep Jordi ens faci més valents.

Visca Catalunya lliure i independent

.
ENRIC GARRIGA TRULLOLS
PRESIDENT DE L´IPECC

 

ASSISTENTS A L'ACTE

ENRIC GARRIGA TRULLOLS
NÚRIA BAYÓ MAÑOSA
RICARD GONZALEZ PARDO
FUENSANTA REGUERA
MONTSERRAT GARRIGA TRULLOLS
FRANCESC CANO
NÚRIA GARRIGATRULLOLS
JOSEP COLOMER ROCA
M. JESÚS MUÑOZ VILLEGAS
RICARD COLL ANTONIETTI
ISABEL HERNANDEZ TORROJA
EMILI PLANES JAUMIRA
M. DOLORS LÁZARO PALAU
ELSA CASTELLÀ LÁZARO
XAVIER MISSES
ANTONI CUNILLERA
MARIA GINÉS
JOAN CERVERA
AURORA VILA
MONTSERRAT GARCIA
ANTONI GOMEZ
M.TERESA SOL
OLGA MIRACLE (SOPRANO)
RAMON BELTRAN(ORGANISTA)
ANGEL SELLÉS BALLESTER
MOSSÈN RICARD MASCLANS(RECTOR)
ALEXANDRE CALVO CRISTINA
M. VICTÒRIA VERDERES BLACH
ORIOL CALVO VERDERES
CLEMENTINA GOMEZ
JOAN CENTELLES
GERMÀ GARRIGA CASTILLO
EDUARD CARDONA ROMEU
JOAQUIM ULLAN (FEHC)
PILAR SEGURA
MONTSERRAT QUEROL
i algú més

 

ADHESIONS

JOSEP BARGALLÓ, CONSELLER PRIMER DE LA GENERALITAT
MIQUEL PUEYO, SECRETARI DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA
JOAN PUIGCERCÓS, DIPUTAT AL CONGRÉS
ALBERT ROYO MARINÉ, SECRETARIA COOPERACIÓ EXTERIOR
XAVIER TUDELA PENYA, DE BARCELONA
TIL STEGMANN, D´ALEMANYA
DENIS KING, DE GIBRALTAR
MIQUEL PONSETÍ, DE BARCELONA
MIQUEL ANGEL ESTRADÉ, DE LES BORGES BLANQUES
FUNDACIÓ D´ ESTUDIS HISTÒRICS DE CATALUNYA (FEHC)
ADRIÀ BAS FORNS, DE BARCELONA (CAT RÀDIO)
JAUME FARGUELL, DE BERGA
ROSA SANS CARDONA, DE BARCELONA
ROSA BRUGUERA BELLMUNT, DE BARCELONA
JOAN VALLVÉ RIBERA, DE BARCELONA
XAVIER BADA, DE ST. ANDREU DE LLAVANERES
ANTÒNIA DONADEU, DE ST. ANDREU DE LLAVANERES
FREDERIC RICART, DE BARCELONA
ANNA VALLÈS, DE BARCELONA