Prezentarea companiei
    Misiune
    Localizare
    Istoric
    Galerie foto
    Conducere
    Contact
    Produse si servicii
    Produce comercializate
    Sector Transport CFU
    Activitate metrologica
    Informatii publice
    Mediul si comunitatea
    Anunturi
Prezentare companie > Istoric

ISTORIC

Scurt istoric al preparării cărbunelui în Valea Jiului

  În anul:

  • 1857 La Uricani s-a pus în funcţiune fabrica pentru producerea de cocs iar la Lupeni - fabrica pentru cocsificarea zăcămintelor de lignit terţiare, prima de acest fel din Europa.
  • 1883 Se porneşte la Lupeni construcţia pentru o instalaţie modernă de preparare a cărbunelui.
  • 1897 Se construieşte separaţia de la mina Dâlja.
  • 1900 Se efectuează prima încercare industrială de folosire a cărbunelui de la Lupeni la fabricarea cocsului. S-a construit o instalaţie de cocsificare cu secţii pentru prepararea subproduselor.
  • 1930 Se dă în exploatare la Lupeni cea mai mare şi modernă instalaţie de sortare şi spălare a cărbunilor din ţară.
  • 1931 Se construieşte la Petrila o preparaţie modernă, cu o capacitate de 270 tone/oră, care era considerată ca una din cele mai mari din lume.
  • 1932 Se construieşte la Petrila fabrica de brichete.
  • 1963 S-a construit Preparaţia Cărbunelui Coroeşti.
  • 1986 Intra în funcţie Preparaţia Livezeni.
  • 1989 Intră în probe tehnologice Preparaţia Uricani, obiectiv menit asigurării preparării cărbunelui din partea vestica a Văii Jiului.
  • 1990 Se opreşte activitatea Preparaţiei Uricani, strategia CNH reconsiderând perspectivele legate de dezvoltarea exploatării cărbunelui în partea vestică a bazinului carbonifer Valea Jiului.
  • 1996 Îşi încetează activitatea Preparaţia Livezeni.
  • 1999 Se demarează Proiectul ITOCHU pentru retehnologizarea Preparaţiei Coroeşti în vederea eficientizării activităţii de preparare şi creşterii calităţii produselor de cărbune comercializate de către CNH.
  • 2003 Se finalizează procesul de retehnologizare a Preparaţiei Coroeşti şi se concentrează către aceasta întreaga activitate de preparare a cărbunelui din Valea Jiului, o dată cu încetarea activităţii la Preparaţia Petrila.
  • 2004 Îşi încetează activitatea Preparaţia Lupeni.

Istoricul Exploatării de Preparare a Cărbunelui Valea Jiului

  Actuala Exploatare de Preparare a Cărbunelui Valea Jiului a fost înfiinţată în anul 1996, ca subunitate a Regiei Autonome a Huilei Petroşani şi era denumită Exploatarea de Preparare Petroşani (constituită în conformitate cu HG 1212/1990 prin transformarea fostei Întreprinderi de Preparare a Cărbunelui Valea Jiului), având în componenţă patru uzine de preparare, respectiv Petrila, Livezeni, Coroeşti şi Lupeni precum şi un sector de transport, Căi Ferate Uzinale (cu menţiunea că cea mai nouă preparaţie, Uricani, a fost închisă deja din anul 1990), cu un efectiv mediu de 3939 angajaţi. În perioada 15 ianuarie-15 august 2003 Exploatarea de Preparare Petroşani s-a transformat în Departament de preparare şi ecologizare în cadrul C.N.H.SA - activitate proprie, pentru a fi reînfiinţată ca Exploatarea de Preparare a Cărbunelui Valea Jiului, cu sediul la Vulcan, în 15 august 2003.

  În anul 1997 a fost închisă preparaţia Livezeni, în 2003, preparaţia Petrila şi în martie 2004, preparaţia Lupeni, după care, singura preparaţie pentru procesarea huilei în Valea Jiului a rămas preparaţia din localitatea Vulcan, denumită Uzina de Preparare Coroeşti, ca sector de activitate al Exploatării de Preparare a Cărbunelui Valea Jiului Vulcan. Închiderile succesive de preparaţii au avut în principal ca şi criteriu cel economic coroborat cu diminuarea cărbunelui necesar a fi supus preparării.

  Sectorul principal de activitate al Exploatării de Preparare a Cărbunelui Valea Jiului este reprezentat de Uzina de Preparare a Cărbunelui brut provenit de la unităţile miniere din Valea Jiului.

  În urma procesului de preparare rezultă o mixtă energetică ce este vândută de către Exploatarea de Preparare a Cărbunelui Valea Jiului către S.C. Electrocentrale Deva S.A., S.C. Termoelectrica S.A.-S.E. Paroşeni şi S.E. Doiceşti precum şi alte sorturi comercializate către diverşi beneficiari (huilă energetică spălată, huilă energetică superioară, huilă hidrociclonată, şist cărbunos filtrat).

  De asemenea în urma procesării cărbunelui brut rezultă un cărbune spălat superior destinat încălzirii locuinţelor din Valea Jiului.

  În producerea şi distribuirea acestui cărbune conducerea Exploatării de Preparare a Cărbunelui Valea Jiului s-a preocupat permanent de asigurarea calităţii corespunzătoare precum şi de respectarea Regulamentului stabilit de către Compania Naţională a Huilei S.A. Petroşani în acest sens.

  În obiectul de activitate al Exploatării de Preparare a Cărbunelui Valea Jiului intră şi sectorul “Transport Căi Ferate Uzinale” care manevrează vagoanele de la unităţile miniere Vulcan şi Paroşeni la uzina de preparare. Manevrarea şi transportul cărbunelui de la celelalte unităţi miniere este efectuat de o firma externă cu care s-a încheiat contract de prestări servicii în urma licitaţiei organizate de către C.N.H.-S.A.

  Nu în ultimul rând Exploatarea de Preparare a Cărbunelui Valea Jiului este cea care face recepţia cantitativă precum şi livrarea către beneficiari a cărbunelui sortat de la unităţile miniere.

  Cu sprijinul Companiei Naţionale a Huilei – Petroşani s-a reuşit în timp implementarea unui sistem de camere video cu circuit închis, asigurându-se astfel monitorizarea permanentă şi eficientă a activităţilor desfăşurate în cadrul incintei preparaţiei. Urmărirea activităţii de producţie şi desfacere, 24 de ore pe zi, a fost punctul de pornire pentru organizarea şi exploatarea maximă a resurselor de producţie şi transport existente, fapt ce asigură obţinerea unor rezultate competitive.

Copyright © [Compania Nationala a Huilei S.A. Petrosani]