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ADVISORY OPINTION

SUBJECT: REQUIREMENTS FOR LASER RADIATION EMISSION INDICATORS WHEN THE
_ LASER AND LASER ENERGY SOURCE ARE HOUSED SEPARATELY:
21 CFR 1040.10(f) (5) (iidi)

QUESTION: A company manufactures a laser product consisting of a Class II
Helium Neon laser packaged with its high voltage supply, a #15 volt power
supply and other electronic measurement equipment including a computer and/or
calculator with optional display units (See Diagram). Power is supplied to
the laser/high voltage package by the +15 volt power supply which derives its
power from the electrical mains. The laser/high voltage package is housed in
a single separate component located 6 ft to 100 ft from the +15 volt power

supply.
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The laser is turned on with the other electronic measurement equipment when
power is turned on to the +15 volt power supply. It would be possible to
operate the laser from a separate +15 volt power supply but the laser, power
supply and other electronic measurement equipment are sold as a complete
system. An emission indicator is required on the laser/high voltage package.
The guestion is whether the +15 volt power supply is considered a laser
energy source and as such is required to have an emission indicator, or is it
considered a general energy source and therefore, is not required to have

an emission indicator.

Policy Statement #3



The Standard is a performance standard rather than a design standard.
Thus, indicator lights of a specific color are not required, nor does
the Standard prohibit an indicator consisting of a combination of two

or more lights as long as there is one indicator and its meaning and
significance are clear. An emission indicator fails to comply with

the Standard if it is not visible through protective eyewear recommended
by the manufacturer of the laser product or through other available
protective eyewear generally considered as suitable for laser radiation
emitted by the product. Laser product manufacturers should make every
reasonable effort to assure visibility of emission indicators when used
with all the protective eyewear which can be expected to be used with the
laser product.
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