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ADVISORY OPINION

SUBJECT:'.VISIBILITY OF LASER RADIATION EMISSION INDICATORS THROUGH
'~ PROTECTIVE EYEWEAR: 21 CFR 1040.10(£) (5) (iv)

QUESTION: What kind of visual laser radiation emission indicator would
be acceptable to use in conjunction with protective eyewear? For a

HeNe laser emitting a 632.8 nm wavelength there are several types of laser
safety glasses which would safely attenuate the emitted laser beam.
However, if a yellow light-emitting diode is used as the visible emission
indicator it would not necessarily be visible through blue laser safety
eye glasses, and similarly, a green light-emitting diode is not necessarily
visible through other laser safety eye glasses with limited transmission
in selected regions of the visible light spectrum. Is either a yellow

or green light-emitting diode acceptable as an emission indicator for

a Class II HeNe laser? If either one individually is not acceptable,

then can both be used, or is it a requirement that an incandescent light
bulb lamp be used as the laser radiation emission indicator?

ADVISORY OPINION: Section 1040.10(f) (5) (iv) of the Federal performance
standard for laser products states that, "Any visible signal required by
paragraphs (f) (5) (1) or (ii) of this section shall be clearly visible
through protective eyewear designed specifically for the wavelength(s)

of the emitted laser radiation." The phrase "protective eyewear designed
specifically for the wavelength{(s) of the emitted laser radiation" means
protective eyewear which:

1. Attenuates laser radiation predominately at the wavelength(s)
or within the wavelength range(s) of the emitted laser radiation.

2. Transmits sufficient luminous flux at visible light wavelengths to
allow visibility of emission indicators.

Policy Statement #4



The Standard is a performance standard rather than a design standard.
Thus, indicator lights of a specific color are not required, nor does
the Standard prohibit an indicator consisting of a combination of two

or more lights as long as there is one indicator and its meaning and
significance are clear. An emission indicator fails to comply with

the Standard if it is not visible through protective eyewear recommended
by the manufacturer of the laser Product or through other available
protective eyewear generally considered as suitable for laser radiation
emitted by the product. Laser preduct manufacturers should make every
reasonable effort to assure visibility of emission indicators when used
with all the protective eyewear which can be expected to be used with the
laser product.
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