Foto: Geir Seljeseth Danilovklostret i Moskva. Fader Feganost till höger.

Rysslands ”påve”

Hans höghet patriark Kirill av Moskva och hela Ryssland, så lyder partiarkens officiella titel. Kirill föddes 1946 i Leningrad (nu S:t Petersburg) som Vladimir Gondjajev. Hans far var präst och modern lärare i tyska. Hans farfar fängslades och sändes till straffarbetsläger för religiösa aktiviteter under 20-, 30- och 40-talet. Kirill blev präst 1969 och steg sedan raskt i kyrkans hierarki. Den 1 februari 2009 blev han kyrkans överhuvud.

DN

Rysk-ortodoxa kyrkan på frammarsch

Publicerat 2009-11-07 20:59

Danilovklostret i Moskva är den rysk-ortodoxa kyrkans motsvarighet till Vatikanen. Fader Feganost visar stolt upp hjärtat i den kyrka vars makt har växt kraftigt under den nye ledaren, partiark Kirill.

Danilovklostret är en oas mitt i en av Europas största städer. Utanför murarna hörs skramlande spårvagnar, tutande bilar. Väl inne på klosterområdet lägrar sig en oväntad tystnad. Här är tempot lugnare.

Klostret, med anor från 1200-talet, är administrativt högkvarter för den rysk-ortodoxa kyrkan, och här syns att det är en kyrka på frammarsch. Bara den katolska kyrkan är större bland kristna trosriktningar. Inte ens 70 år av förtryck lyckades knäcka gudstron.

– Innan kyrkan fick klostret tillbaka 1983 användes det som fängelse för barn. Det är först nu vi börjar få fason på lokalerna, säger fader Feganost, en munk som är patriarken Kirills personlige hovmästare.

Kirill, som tillträdde i februari i år, har i motsats till sin företrädare Alexij II valt att bosätta sig i Danilovklostret.

– På väggen i hans nya residens finns en mycket speciell guldmosaik. Det tog tre år att färdigställa den, berättar fader Feganost.

DN bjuds på te och bakverk i det rum som vanligtvis används under kyrkoårets stora högtider och för mottagningar med de kyrkliga ledare och staschefer från hela världen som besöker patriarken.

– Som ni ser är detta ett rum för högtider. I högsätet får bara patriarken sitta. Dagligdags äter han i sitt residens där han har ett litet hushåll, säger fader Feganost som ansvarar för Kirills måltider när denne är hemma i Moskva.

Klostret har en personalstyrka på 120 personer som får sitt dagliga bröd här. Utöver själva klostret har kyrkans folk lagt beslag på en rad andra byggnader alldeles utanför murarna.

– Av de 120 är 40 munkar som bor här. Resten är tjänstemän, eller munkar och präster på tillfälligt besök.

Patriark Kirill var känd i Ryssland långt innan han blev kyrkans överhuvud. Han har synts regelbundet på den stora tv-kanalen ORT sedan 1994. När han installerades var det i president Dmitrij Medvedevs och permiärminister Vladimir Putins närvaro – en ära som ingen av hans föregångare rönt.

– Ändå blev kyrkans förhållande till staten bättre under Sovjetunionens sista årtionden. Sedan basilikan renoverats på 80-talet deltog flera av kommunistpartiets toppar i gudstjänster här. Men de satt på en balkong så att ingen skulle se dem, säger munken.

Under Kirills ledarskap har det blivit allt tydligare att kyrkans roll sträcker sig utöver det rent religiösa. Patriarken hamnar regelbundet på topp tio i tidningen Vedomostis lista över landets mäktigaste personer. Under en resa i Ukraina i somras retade han upp sina värdar med kommentaren att ryssar och ukrainare egentligen är samma folk. Hemma i Moskva rapporterade han omedelbart till en nöjd president Medvedev.

Kirill har träffat världsledare som Barack Obama och Fidel Castro. Den sistnämnde berömde honom för hans ”kamp mot USA-imperialismen”. Han ses som konservativ i religiösa frågor och politiskt som en övertygad nationalist. Vid ett besök nyligen i den nordvästryska varvsindustristaden Severodvinsk mottogs patriarken som en världsledare. Hans budskap till de arbetare som bygger Rysslands nya ubåtar påminde inte alls om Bibelns påbud att ”smida om svärd till plogbillar”:

– Ni ska inte skämmas för att gå till kyrkan och lära era barn den ortodoxa tron. Det är bara genom detta vi kan ha något att försvara med våra missiler, sade patriarken enligt Radio Liberty.

Bloggat om artikeln(0)

(Vad är Twingly?)

Visar  (av totalt ).

Vill du ha en bra start på dagen?

Läs Dagens Nyheter. Klicka för ett bra erbjudande.

Nyheter från Förstasidan

svenska landslaget i fotboll

Ibrahimovic osäker på spel i landslaget Foto: Bildbyrån

Ibrahimovic osäker på spel i landslaget

Finns inte med i truppen i landskampen mot Italien. "Han är tveksam på att fortsätta spela med landslaget", sa Erik Hamrén på måndagen. 83

"Zlatan ger det svenska spelet en dimension extra". Reaktioner på Zlatans beslut idag. 1

Allbäck blir assisterande Foto: Bildbyrån

Allbäck blir assisterande

Hamrén presenterade sin första landslagstrupp. Marcus Allbäck blir Hamréns högra hand i matchen mot Italien den 18 november. 2

Den svenska landslagstruppen. Hamréns första uttagning. 5

Den italienska landslangstruppen. Uttagen av förbundskapten Lippi. 3

Hur går det för Sverige i Hamréns första match som förbundskapten mot Italien?

Se resultat

Katt kvävde bebis

Låg ovanpå ansiktet. Barnet hade lagts i en vagn utomhus för att sova. 32

Berlinmurens fall

Firande berlinare i mångtusental. Foto: Gero Brelör / AP Firande berlinare i mångtusental.

Följ firandet i Berlin

20 år sedan murens fall. Berlinarna samlas vid Brandenburger Tor för kvällens ceremonier och festligheter.

Clinton på plats. Se klipp från hennes möte med Merkel.

Frågor & svar.

Frågor & svar. Karin Viklund Bornhauser chattade om Berlinmurens fall. 2

Bildspel.

Bildspel. Murens uppkomst, fall och de 28 åren däremellan.

Niklas Ekdal på Newsmill:

Niklas Ekdal på Newsmill: ”Ett ondskans imperium försvann.”

DN-intervju.

DN-intervju. Irena Kukutz drömde om ett reformerat DDR. 4

DN:s Berlinmurs- quiz.

DN:s Berlinmurs- quiz. Vad vet du om muren som delade Öst och Väst?

Muren i detalj.

Muren i detalj. Se Deutsche Welles utförliga videoanimation.

Guide. Kriserna som föregick bygget och vad som fick muren att falla.

20 år har gått... Foto: Sven-Erik Sjöberg

20 år har gått...

Att muren föll var uppenbart, men få trodde på en återförening av landet. DN.se har rotat i arkiven och berättar här hur rapporteringen såg ut i november 1989. Läs mer

Minor sprängs utanför Gotland

Bygget av Nord Streams gasledning. Minorna är tyska och innehåller 150 till 220 kilo sprängämne. 3

Kommuner prioriterar miljöbil olika Foto: Volkswagen

Kommuner prioriterar miljöbil olika

Allt om Motor Vissa kommuner har bara miljöbilar, medan andra inte har en enda. Läs mer

Ekonomi

Arbetsgivarens dröm

Detta vill rekryterarna ha. De 20 vanligaste jobbannonsorden i år.

Dawit Isaak har suttit fängslad
 dagar,  tim,  min och  sek.

Fråga På stan.

På Stan Hotellrum för stor- familjer och kunniga behå- affärer efterfrågas av läsarna. Fråga På stan.

Tonårsexperten svarar.

Allt om Barn "Jag känner mig så ensam - vad ska jag göra?" Tonårsexperten svarar.

Hur ska jag må bättre?

Hur ska jag må bättre? "Jag kom till Sverige som tioåring och har mått dåligt under min uppväxt." Insidans panel svarar.

Mode + samhälle.

Mode + samhälle. Modebloggsbloggen spanar in Black and beyond där Sanna Samuelsson bloggar.