Epsteins STHLM

Möt Stockholm och stockholmarna tillsammans med Lars Epstein - passionerad fotoboksamlare, DN-fotograf sedan 25 år och urstockholmare.
Prenumerera på RSS
RSS

Endast inlägg från kategorin "Gamla stan"

Avsågade lindar på Kornhamnstorg

Skrivet av Lars Epstein 23:15, 24 november 2009 i kategori Gamla stan

Avsågade på mitten står ett tiotal före detta lindar på Kornhamnstorgs trottoar närmast Lilla och Stora Nygatan. Vad är det som händer? Ska träden försvinna? Nej, tvärtom. På Kornhamnstorg pågår operation trädräddning. De nedsågade lindarna ska ersättas av nya, mer likformade. Ute på själva Kornhamnstorg är grävskopor och plattsättare i full gång. Alla träden där får en ny växtbädd för att kunna ta upp vatten och näring ur jorden och inte sakta kvävas till döds. Stadens kostnad är 100 000 kronor per träd för att få dem att leva vidare och frodas till glädje för oss Stockholmare. Läs mer i Eva-Karin Gyllenbergs artikel.

 

Ge Carl Bildts farfars farfar ett gatunamn i Stockholm!

Skrivet av Lars Epstein 03:13, 23 november 2009 i kategori Då&Nu, Gamla stan

Tage Erlander och Bertil Ohlin efter en Vasaparksduell inför kommunalvalet 1954. FOTO: ROLAND JANSSON, DN

Två av efterkrigstidens stora profiler i svensk politik, statsminister Tage Erlander (s) och hans värste antagonist oppositionsledaren (och nobelpristagaren i ekonomi) Bertil Ohlin (fp), sätter snart avtryck i Stockholms geografi. Nytt gatunamn för en del av Mynttorget blir Tage Erlanders plats. Saltmätargatans förlängning bakom Handelshögskolan döps till Bertil Ohlins gata.

Gillis Bildt.

Jag tycker att också Carl Bildts farfars farfar Gillis Bildt (1820-1894) borde hedras med ett gatunamn, självklart i Gamla stan. Den nedre delen av Slottsbacken, utanför Myntkabinettet, där gamla överståthållarämbetet var beläget, borde döpas till Gillis Bildts backe.  Gillis Bildt var nämligen överståthållare i Stockholm på 1860-talet (långt innan han blev statsminister). Som överståthållare var Gillis Bildt statens förlängda arm i huvudstaden. Det var under sin överståthållartid som Gillis Bildt hindrade att hela Gamla stan (utom slottet, kyrkorna och börshuset) revs och ersattes av snörräta gator och hyreskaserner.

Det ödesdigra förslaget för Gamla stan som Gillis Bildt stoppade.

Bakgrund. Byggmästaren August Emanuel Rudberg hade på eget initiativ ritat en ny stadsplan (kartan ovan). Han ville riva hela Gamla stan därför att den var ”genomträngd av sex seklers orenlighet”. Så skrev han i motiveringen. Vilka bodde då i gränderna på Rudbergs tid? Jo ”lastens och brottets idkare”. Hur skulle den utländske turisten som kom till Gamla stan reagera?  ”När han ser allt detta, krusar säkert ett föraktfullt leende hans läppar medan de framviska ordet: Barbarer!”, skrev han vidare. Han ställde ut sitt förslag i gamla Operahuset 1863. Presskommentarerna var gynnsamma. Hans plan för Gamla stan ansågs så bra att han fick uppdraget att vara med och arbeta fram en regleringsplan för hela Stockholm.

Varför satte då Gillis Bildt stopp för Rudbergs planer för Gamla stans totalomvandling när han samtidigt utsåg Rudberg till planreglerare för staden? Det fanns en avgörande orsak. Penningbrist. Det skulle bli för dyrt att genomföra. Staten skulle belastas med för höga kostnader. Därför stoppade Gillis Bildt Rudbergs planer. Och därför ser Gamla stan än i dag ut som den gjort i sekler. Tack för det.  

August Emanuel Rudberg tog bakslaget hårt och gjorde dessutom konkurs trots att han fått låna pengar av August Blanche. Han gick ned sig totalt och hamnade som fattighjon (som det hette på den tiden) på Norra försörjnings- och arbetsinrättningen (Grubbens) på våren 1869. På hösten dog förre byggmästaren August Emanuel Rudberg endast 39 år gammal.

Kommersen igång på Stortorget

Skrivet av Lars Epstein 14:17, 21 november 2009 i kategori Jippon, Gamla stan

Tomteorkestern har tutat runt på Stortorget. Julmarknaden är invigd. Stockholmarna flockas runt stånden med halmstjärnor, glögg och sockervadd. Korven är lite dyr, 20 kronor för en kokt med bröd. Men smörknivarna kostar bara 7 kronor styck. Årets nyhet är handgjorda emaljskyltar och chokladservering från Stortorgspumpens innandöme på helgerna. Tomtar i allehanda material finns till salu. Och även kransar av lingonris förstås. Mistlarna kommer inte förrän nästa vecka. Då tänds också granen mitt på torget.

Raymond Björlings Schubertframträdande värt en större publik

Skrivet av Lars Epstein 01:59, 17 november 2009 i kategori Gamla stan

Finns det inga Schubertälskare kvar i Stockholm? Endast ett tiotal personer hade sökt sig till Raymond Björlings konsert i Skeppar Karl Salong i Gamla stan på måndagskvällen. Alla andra missade tillfället. Raymond Björling framförde tillsammans med pianisten André Baraula Franz Schuberts sångcykel Winterreise (med text av Wilhelm Müller). Ett mycket hörvärt framträdande med en avspänd sångare i högform i en intim lokal som mer upplevs som ett vardagsrum än en konsertlokal. Det kändes som vore man hemma hos Raymond Björling själv när han sjöng och interfolierade sina sånger med korta berättelser om Schuberts olyckliga kärleksliv. Han berättade också om farfar Jussi Björling att självaste Giacomo Puccini en gång hade hört Jussi Björling som gosse sjunga Puccini och att denne då sagt ”Nu förstår jag hur mina sånger ska låta”. Inget dåligt betyg till den blivande världstenoren, vars sonson hade varit värd en större publik vid måndagskvällens framträdande.

Raymond Björling sjunger ikväll på Skeppar Karls Salong

Skrivet av Lars Epstein 01:55, 16 november 2009 i kategori Gamla stan

Skeppar Karls Salong (ett före detta litet garveri) var till i går kväll en för mig totalt okänd liten konsertlokal på Skeppar Karls gränd 4 i Gamla stan. Inte fler än ett 30-tal åhörare ryms i lokalen med sin Steinwayflygel i ena hörnet. Skönsjungande och skickligt spelande elever från Birkagårdens musiklinje trollband på söndagskvällen publiken med tonsatta Shakespearetexter och Beethovenstycken. I kväll (måndag 16 november klockan 19) sjunger Raymond Björling Schubert och Bellman.  Intimare än på Skeppar Karls salong, som drivs av sångerskan Maria Baczynski (övre bilden) kan det knappast bli. Men vem var Skeppar Karl? Skeppar Karl var en skeppare som 1564 blev ägare till ett hus vid denna gränd, upplyser boken Stockholms gatunamn som härleder alla gatunamn i Stockholms stad mer eller mindre utförligt.

Nyheter från STHLM

Träffa smådjur året runt

Träffa smådjur året runt

Nytt Lill-Skansen på gång. Här har man länge kunnat gosa med kattungar eller titta på kaniner och marsvin- men bara på sommaren.

”Min man är skadad för resten av livet”

Helenas man skadades svårt i byggraset i Kista 2008. Hon är arg och förtvivlad. Samtidigt måste hon vara stark för att orka ta hand om sin man och deras barn. På fredag avslutas rättegången. Läs mer 61

Fyra ungdomar anföll 30-åring

Två flickor och två pojkar greps i Hovsjö i Södertälje. Det är oklart vad som var upprinnelsen till misshandeln.

Syskonskara plågades av föräldrar

Fem barn slagna med skohorn och stuckna med knivar. Föräldrarna har nu häktats misstänkta för grov misshandel och grov fridskränkning. 1

Pub i hus för hemlösa Foto: Simon Andrén

Pub i hus för hemlösa

Verksamheten ska stoppas. Ställer till det för personer med alkoholproblem. 28

STHLM

Här går saneringsgränsen

Ny satsning i city. Drottninggatan har blivit flera nyanser ljusare, men det är inte många som sett hur det gått till.

Odenplan blir byggarbetsplats.

Odenplan blir byggarbetsplats. Bygget av Citybanan kring Odenplan startar i januari. Platsen påverkas i tre år. 53

En tyst minut för Lennart Olsson, AIK:s störste supporter."

Följ Epsteins STHLM

Rörlig grafik:

Rörlig grafik: Så gick det spektakulära helikopterrånet i Västberga till.

Helikopterrånet.

Helikopterrånet. Hela rapporteringen om det uppmärksammade brottet.

Kronprinsessans bröllop.

Kronprinsessans bröllop. Två veckors fest på olika håll i Stockholm. 127

Nyheter från Förstasidan

Spring dig smart Foto: Anders Wiklund / Scanpix

Spring dig smart

Ny stor undersökning. Den skolchef som vill ha bra resultat bland sina elever bör inte dra ned på antalet idrottstimmar i skolan.

Tränar du regelbundet?

Se resultat

Iran grep brittiska sjömän

Seglade fel med yacht. De fem besättningsmännen uppgavs vara vid god hälsa enligt ett uttalande från det brittiska utrikesdepartementet.

Hultfredsfestivalen räddad Foto: Beatrice Lundborg

Hultfredsfestivalen räddad

Musikfest nästa år också. På måndagens fullmäktigemöte röstades förslaget om att kommunen ska gå in och rädda festivalen igenom.

Många punkter när styckmål tas om

Inleddes på måndagen. Bortsett från den ekonomiska ersättningen hoppas de två före detta läkarna på att bli rentvådda från anklagelserna om att ha styckat Catrine da Costa för 25 år sedan. 12

Hårdare krav för att få låna

Hårdare krav för att få låna

Här är de nya kraven. Storbank skärper reglerna för bolån. 25

Världen

Fredlig kamp med brodyr

För allt vad tygen håller. Palestinska kvinnor har broderat världens största klänning - 32,6 meter lång.

Dawit Isaak har suttit fängslad
 dagar,  tim,  min och  sek.

Testa dig!

Allt om Barn Har du koll på jul- kalendrarna som visats i tv? Testa dig!

Fråga På Stan.

På Stan Här kan man stilla suget efter espressodrycken Cortado och hitta ståupp på engelska. Fråga På Stan.

Tonårsexperten svarar.

Allt om Barn "Hur ska jag kunna hjälpa min 13-åring att tro på sig själv?" Tonårsexperten svarar.

Kan nån kan Kanye

På Stan Kanye West tittade förbi Stockholm i helgen. På Stan har kartlagt besöket. Kan nån kan Kanye