Epsteins STHLM

Möt Stockholm och stockholmarna tillsammans med Lars Epstein - passionerad fotoboksamlare, DN-fotograf sedan 25 år och urstockholmare.
Prenumerera på RSS
RSS

Endast inlägg från kategorin "City"

Fredsmarschen närmar sig Stockholm

Skrivet av Lars Epstein 15:11, 17 oktober 2009 i kategori Utanför innerstan, City

Fred i världen. Finns det någon viktigare fråga? Knappast. Ändå är det långt dit. En värld fri från våld och konflikter känns avlägsen. Går den uppnå? Svårt att tro om man blickar ut över världen eller ser tillbaka på historien. Men hoppet dör inte och kampen tar aldrig slut. Just nu pågår en världsmarsch för fred som startade i Nya Zeelands huvudstad den 2 oktober (Gandhis födelsedag), en dag som har gjorts till dagen för icke-våld av Förenta Nationerna.

Under lördagen stod Kena Orue utanför riksdagshuset och delade ut broschyrer inför fredsmarschens ankomst till Stockholm den 29 oktober och några engagerade ungdomar målade fredsbanderoller. Marschen i Stockholm kommer att gå från Raoul Wallenbergs torg till Sergels torg. Alla fredsälskande människor inbjuds att deltaga.

Fredsmarschen som slutar den 2 januari 2010 i Andernas bergskedja (Punta de Vacas, på Aconcagua i Argentina) genomförs på initiativ av organisationen Värld utan krig.
En permanent mångkulturell grupp av människor av olika nationaliteter är med på hela resan.

Jimmy Carter, Dalai Lama, Pedro Almodóvar, Mikael Wiehe, Arja Saijonmaa, Maj Britt Theorin är bara några av alla människor världen runt som uttalat sitt stöd för fredsmarschen. Själv stöder jag den till 100 procent och kommer att gå med i Stockholm den 29 oktober. Vi ses väl i ledet?

Billig Ingmar Bergmanbok för 15.000

Skrivet av Lars Epstein 12:36, 10 oktober 2009 i kategori Östermalm, City

På Bukowskis Ingmar Bermanauktion nyligen kunde man köpa en papperskorg för 11.000 kronor som den store regissören kastat skräp i. Mot den bakgrunden måste Ingmar Bergmans debutbok ”Jack hos skådespelarna” med egenhändig dedikation till Uno Myggan Ericson för 15.000 kronor anses vara ett fynd. Det kan göras på Antikvariatsmässan på Konstakademin i helgen. 25 antikvariat och några bokbindare ställer ut.

Förutom böcker kan andra fynd göras. Gunnar Ekelöfs resväska från 1920-talet är till salu. Priset är inte satt än. Även hans sista cigarrettpaket från 1967 kan beskådas i en monter (dock ej köpas). Det kan däremot böcker som varit i Gunnar Ekelöfs ägo. Inträdet till mässan är gratis. Det kostar heller inget att lyssna på professor Johan Svedjedal när han berättar om Carl Jonas Love Almqvist i dag (lördag) kl 15 eller på Nils Claesson när han berättar om sin far Stig ”Slas” Claesson i morgon kl 15.

 

Taxiprotester på Vasagatan

Skrivet av Lars Epstein 16:14, 7 oktober 2009 i kategori City

Biltutorna brölade i kapp på Vasagatan vid 15-tiden på onsdagseftermiddagen. Taxichaufförer från de mindre taxibolagen och friåkare körde på ett långt led under ljudligt bruk av signalhornen. De protesterade mot den aviserade nyordningen på Arlanda där de stora taxibolagen ska gynnas på de mindres bekostnad.  Jag förstår att de klagar. Det luktar diskriminering. Varför ska de stora gynnas på de smås bekostnad? Om några av de små skulle ha misskött sig i något avseende bör väl de skyldiga tas i upptuktelse, inte de oskyldiga drabbas.



 

Adelswärdska huset och Västra City

Skrivet av Lars Epstein 02:49, 3 oktober 2009 i kategori City, Vasastan

Adelswärdska huset mellan Rosenbad och Sagerska palatset.

Mellan statsminister Fredrik Reinfeldts arbetsplats och bostad (Rosenbad och Sagerska palatset) ligger Adelswärdska huset på Strömgatan 20 (och Drottninggatan 2). Byggherren Theodor Adelswärd (1860-1929) lät sin gamle vän (den sedermera så berömde) arkitekten Isak Gustaf Clason få fria händer att rita ett hus i kvarteret i slutet av 1880-talet. I G Clasons första förslag var ett ”venezianskt palats” som dock var 6 fot (knappt 2 meter) högre än tillåten höjd.

Adelswärdska huset som det skulle ha sett ut om det inte varit 1,8 meter för högt.

Byggnadsnämnden vägrade att ge dispens eftersom huset skulle bli för högt. I G Clason kunde inte kompromissa och få in sitt venezianska palats på ”bara” 68 fots höjd istället för som han ansåg nödvändiga 74 fot. Han såg sig därför tvingad att rita ett helt nytt hus som sedan byggdes i något som betecknats som svensk barockstil. Det prisade huset i natursten stod klart 1890 och står kvar än i dag. Det inrymde från början mest stora moderna bostäder men också kontorslokaler (Gumaelius annonsbyrå hade ett antal år sin verksamhet i huset). Apropå den höga standarden i huset hände det ibland att (den blivande finansministern) byggherren Theodor Adelswärd hejdades av vänner på gatan som undrade om det verkligen var sant att han låtit inreda badrum i varje våning ”nu när Sturebadet är klart”. Jo, det hade han. Hiss och elektricitet också.

På 1930-talet kontoriserades hela huset. Bröderna RAgnar och TOrsten Söderbergs förvaltningsbolag RATOS blev ägare och är det fortfarande.

Bisarr scen framför det Adelswärdska huset.

För övrigt är det mest berömda fotografiet som jag känner till där det Adelswärdska huset finns med i bakgrunden, fotografen Ferdinand Flodins dokumentärbild av den bisarra scenen med greve Eric von Rosen poserande bredvid sina åtta skjutna björnar som ligger uppradade på trottoaren längs husfasaden en vinterdag 1904.

Några (kanske lite långsökta, men i mitt tycke ändå relevanta) reflektioner apropå det Adelswärdska huset och dess historia.

Förr i tiden var stadens politiker uppenbarligen angelägna om att nya hus skulle samspela med den befintliga bebyggelsen till en helhet. Inga skyskrapor lite här och där mitt i stan som stack ut som så kallade ”landmärken” tolererades. Till och med en dispensansökan om att få bygga Adelswärdska huset 1,8 meter över tillåten höjd avslogs.

Adelswärdska huset har liksom mängder med bostadshus i Stockholms innerstad under de senaste decennierna kontoriserats och förvandlats till advokatbyråer, tandläkarmottagningar, arkitektkontor osv. Detta trots politikernas försök under åren att motverka denna utveckling. Ambitionen att avkontorisera hus i innerstan är sedan länge uppgiven.  

Kontorshuset Kungsbron 2.

Kontorskomplexet Kungsbrohuset under byggnad.

Kungsbrohuset som det ska se ut när det är klart.

I dessa dagar presenteras storslagna planer på en kraftig exploatering av spårområdet mellan Centralen och Karlbergs station, en mycket kostsam överdäckning med hus på mellan 8 och 15 våningar. Om denna storslagna satsning som går under namnet Västra City skulle tillföra Stockholm en övervägande andel garanterade bostäder skulle jag se ljust på projektet. Men tillåt mig tvivla. Jag anar att den exploatering av kommersiella mastodontbyggnader som redan påbörjats med Stockholm Waterfronts kongress- och hotellanläggning i söder och de nya kontorskomplexen vid Kungsgatan och Centralen (Kungsbron 2 och Kungsbrohuset) bara kommer att fortsätta i en kanske än högre skala längs Klara sjö. Om de sammanlagt cirka 44 000 kvadratmeter kontor i de båda sistnämnda husen hade varit trerumslägenheter på 70 kvadrat så hade 625 tvåbarnsfamiljer kunnat flytta in i City, alltså runt 2 500 människor. Nu blir det inga bostäder i de båda husen. Därför är jag fortsatt skeptisk till de storstilade planerna på ett Västra City.

Varför måste alla kontor ligga i innerstan? Gör som i Kista, tillför i dag renodlade bostadsområden utanför tullarna nya arbetsplatser och bygg bostäder i innerstan där många vill bo, som på Norra station, Norra Djurgården och i Värtan till exempel.

 

Ompröva planerna på Västra City!

Skrivet av Lars Epstein 11:36, 1 oktober 2009 i kategori City, Vasastan


Höga hus (8 till 15 våningar) planeras på en överdäckning av järnvägsspåren mellan Centralen och Karlbergs station. Statliga fastighetsbolaget Jernhusen visar på en skärm inne på Centralen hur det hela är tänkt. ”Visionen” är att det ska vara klart 2030. Som jag förstår det byggs en barriär upp mellan Vasastan och Kungsholmen utan att särskilt många nya bostäder tillkommer. Förmodligen blir det mest kontor om det ska gå att få ekonomi i det kostsamma projektet som är döpt till Västra City.


Svenska Dagbladets redogörelse i ord och bild i onsdagens upplaga ger en aning om hur hela stadsbilden i centrala Stockholm förvanskas om idén blir verklighet. Stockholms stadsbyggnadsdirektör Susanne Lindh är positiv till planerna. Till Svenskan säger hon:

– Med det här får vi möjligheter att överbrygga barriärer och skapa samband mellan city och stadsdelarna Vasastan och Kungsholmen.

Tidigare stadsbyggnadsdirektörer är mer kritiska.

– Om man tycker att det är ett arkitektoniskt grepp att lägga en ny ås hela vägen till Karlberg, att sätta ny skala, så måste man ju också fråga sig vart människorna nere på gatan ska ta vägen, säger Ulrika Franke.

– Det man måste få diskutera här är: vill man verkligen bygga igen staden i det här läget? Eller vill man behålla en öppnare stadsbild med mera himmel och mera ljus?, säger Hans Wohlin.

Svenskans arkitekturkritiker Eva Eriksson är mer direkt i sin obarmhärtiga kritik:

Till de värden som gör Stockholm till ett riksintresse för kulturmiljövården hör stadssilhuetten med den begränsade hushöjden. Mot dessa värden är de nya planerna kring Centralen ett klubbslag.

Jag håller med Eva Eriksson.

Nyheter från STHLM

Pia-Lena Krischel gillar att träna, men måste ha ledsagare. Här Anna-Carin Lindgren. Foto: Anette Nantell Pia-Lena Krischel gillar att träna, men måste ha ledsagare. Här Anna-Carin Lindgren.

Sparkrav oroar handikappade

Ledsagarservicen privatiseras. Socialborgarrådet Ulf Kristersson (M) säger att det hela ”inte är särskilt dramatiskt”, men oppositionen rasar.

"Männen uppehöll sig nära depån" Foto: Scanpix

Helikopterrånet i Västberga

"Männen uppehöll sig nära depån"

Två gripna i Stockholms södra förorter. Ytterligare ett antal misstänkta kan komma att gripas inom kort.

Influensan tömmer klassrum

"Öde på skolan i dag". 40 procent av eleverna hemma efter konstaterat fall av svininfluensa på en lågstadieskola i Danderyd.

”Vaccinet går åt som smör i solsken.” Läs Lars Epsteins Stockholmsblogg.

”Skatteutjämningen kostar Stockholm 14 miljarder”

Rapport från Handelskammaren. Analytiker hävdar att huvudstadsborna betalar 7 180 kronor per person i "dold utjämningsavgift". Göteborg, Malmö och Norrköping med bland mottagarna.

Trafikkaos väntas i Stockholm Foto: Scanpix

Trafikkaos väntas i Stockholm

EU-möte under helgen. Värst väntas det bli på torsdagsmorgonen när en rad utländska delegationer ska eskorteras från innerstan.

STHLM

Här får fladdermöss fristad

DN besökte fladdermusreservaten med egen ingång. Det kallas Bat forts och är den största satsningen hittills i Sverige.

Vaccinet gick åt som smör i solsken."

Följ Epsteins STHLM

Rörlig grafik:

Rörlig grafik: Så gick det spektakulära helikopterrånet i Västberga till.

Helikopterrånet.

Helikopterrånet. Hela rapporteringen om det uppmärksammade brottet.

Södermalm får dubbdäcksförbud.

Södermalm får dubbdäcksförbud. Införs redan i år på Hornsgatan.

Utbyggnad av stadsbiblioteket stoppas.

Utbyggnad av stadsbiblioteket stoppas. Kostnaderna har skenat och projektet döms ut internationellt.

Nyheter från Förstasidan

Pia-Lena Krischel gillar att träna, men måste ha ledsagare. Här Anna-Carin Lindgren. Foto: Anette Nantell Pia-Lena Krischel gillar att träna, men måste ha ledsagare. Här Anna-Carin Lindgren.

Sparkrav oroar handikappade

Ledsagarservicen privatiseras. Socialborgarrådet Ulf Kristersson (M) säger att det hela ”inte är särskilt dramatiskt”, men oppositionen rasar.

Klädkupp i Gränna

Tjuvar stal för miljonbelopp. Ett olarmat fönster på andra våningen i en butik bröts upp. I första hand stals märkeskläder från exklusiva leverantörer.

190 biverkningar av influensavaccinet

190 biverkningar av influensavaccinet

Ett misstänkt dödsfall. Från och med torsdagen lägger Läkemedelsverket ut alla rapporterade biverkningar av vaccinet mot svin­influensan på sin hemsida.

Laddad för 17 sjömil Foto: Nimbus

Laddad för 17 sjömil

Slut på dånande motorbuller, stickande dieselångor och klimathotande koldioxidutsläpp. Den första elbåten är här. Läs mer

Läkare misstänks dödat 13 patienter

Nekar till anklagelserna. Rättegången mot den 59-åriga kvinnliga läkaren inleddes på onsdagen i tyska Hanover.

Sverige

Kan grävas upp

Karl XII:s grav får öppnas igen. Forskare hoppas kunna avslöja materialet i den kula som tog kungens liv 1718.

Dawit Isaak har suttit fängslad
 dagar,  tim,  min och  sek.

Var placerar sig Ronnie?

Var placerar sig Ronnie? De 50 bästa F1-förararna har rankats, en är svensk.

Till Sverige.

Till Sverige. Kafékedjan Starbucks kommer att öppna på Arlanda.

Sofis val.

På Stan Sofi Fahrman är moderedaktören som fick en egen tidning. Nu har hon skrivit sin debut­roman. Sofis val.

Tortilla med räkor.

Tortilla med räkor. God omelett som smakar bäst med marinerade kronärtskockshjärtan.