Korrespondent i Ramallah.
Korrespondent i Ramallah.
Foto: Paul Hansen

Utrikeskorre – drömjobb som kan ge mardrömmar

Utrikeskorre – drömjobb som kan ge mardrömmar

  • Publicerad: 09-10-14 11:11
  • Textstorlek Mindre text Större text
  • Skriv ut

Utrikeskorrespondent är ett jobb som lockar många. Men det är också ett yrke fyllt av faror, enligt den nya boken "Skjut inte på journalisten!".

På ett sätt låter det som ett drömjobb. Att få betalt för att bo i intressanta länder, resa och vara med om äventyr. Tyvärr är det inte riktigt så enkelt. Att vara utrikeskorrespondent innebär även att ha ett av världens farligaste jobb. Det inser man när man läser nya boken ”Skjut inte på journalisten!” där 19 svenska utrikeskorrespondenter skildrar de faror och svårigheter de möter i sitt arbete.

– Många korrespondenter vittnar om att det blivit betydligt tuffare sedan kriget i Bosnien där journalister plötsligt blev lovliga måltavlor. Det är väldigt tydligt om man tittar på krigen i Afghanistan och Irak där många reportrar har råkat oerhört illa ut, säger Urban Löfqvist på Reportrar utan gränser, som ger ut boken tillsammans med bokförlaget Atlas.

Flera av journalisterna beskriver de rädslor och faror de tvingas hantera som rapportör i krigs- och konfliktzoner, medan andra beskriver hur de trotsar hinder i länder där auktoritära regimer beskär yttrandefriheten.

Bland annat berättar TV4:s Rolf Porseryd personligt om hur det var när hans kollega Ulf Strömberg dödades i Afghanistan år 2001. Dagens Nyheters Afrikakorre Anna Koblanck skildrar den vånda som plågar henne i Zimbabwe, där den som pratar med journalister kan råka väldigt illa ut. Torbjörn Pettersson som är korre i Asien berättar om censur och en säkerhetspolis som försöker kontrollera hans arbete, medan Richard Swartz beskriver hur Säpo försökte få honom att dela med sig av information under hans tid som korrespondent i Wien.

– Man måste inte vara intresserad av just journalistik för att läsa boken. Det är spännande läsning ändå, där man får lära sig mycket om konflikter runt om i världen, säger Urban Löfqvist.

Vill du veta mer ska du gå på Pressklubben Desken på torsdag kväll. Där samtalar Anders Rydell om boken med utrikeskorrespondenterna Marianne Kihlberg, Bitte Hammargren och Fredrik Önnevall.

Bakfickan Kåken (följ mattan genom restaurangen), Restaurang 1900, Regeringsgatan 66, t Hötorget, torsdag 15 oktober kl 18–20.

Pernilla Ahlsén

pernilla.ahlsen@pastan.nu
  • Publicerad: 09-10-14 11:11
  • Textstorlek Mindre text Större text
  • Skriv ut
Måns Wallgren väljer författare
  • Lovande fransyska
    ”Panikexorcism” var ett sätt för DN:s Ulrika Milles att beskriva Claire Castillons novellsamling ”Insekter” när den kom 2007. Andra recensenter har liknat den franska författaren vid både Kafka och Marguerite Duras. Nu kommer det 34-åriga löftet – som började skriva som 12-åring på en släktings begravning – till Kulturhuset för att prata med Kerstin M Lundberg om sitt både makabra och svart humoristiska sätt att skriva. ”Mina böcker berättar om sådant som folk inte har lust att se hemma hos sig”, har hon sagt.
    Claire Castillon, Hörsalen, Kulturhuset, Sergels torg, t T-Centralen, torsdag 8 oktober kl 19–20.30.
  • Lycka till
    Personligen funderar jag sällan i termer av lycka och olycka, men blev ändå nyfiken på boken ”Den eviga matchen om lyckan. Ett idéhistoriskt referat” av den liberale påläggskalven Johan Norberg. Boken avhandlar vår syn på lycka genom seklen. I kväll, torsdag, samtalar han med biskop emeritus Jonas Jonson om bokens innehåll.
    S:ta Katharinastiftelsen, Sturegatan 54, t Stadion, torsdag 8 oktober kl 19.

exclamation Vår egen Fredrik Strage berättar om sin nya bok ”Strage/Text” på Akademibokhandeln, Mäster Samuelsgatan 28, t Hötorget, torsdag 8 oktober kl 17.30.

Måns Wallgren skriver om Mer på stan. Mejla honom på: mans.wallgren@pastan.nu

Fråga På stan!

Var kan jag klappa grisar? Hur mycket ska man ge i dricks? Svar på dessa, och många andra, läsarfrågor.

Fråga På stan: Varför är kvällsmaten dyrare?

Veckans lantis

Oksana Andersson och andra icke-nollåttor om sin relation till landets första stad.

Veckans lantis: Oksana Andersson

Nu finns På stan i din iPhone

Läs mer om vår hyllade iPhone-app.

Enklare än någonsin att hitta rätt!