Albert Camus.
Albert Camus.
Foto: Scanpix

Helkväll för Albert Camus berömda roman

Helkväll för Albert Camus berömda roman

  • Publicerad: 09-10-21 13:54
  • Textstorlek Mindre text Större text
  • Skriv ut

Camus "Främlingen" fortsätter att fascinera läsare än i dag. På onsdagen arrangeras en kväll som helt kretsar kring romanen.

– Albert Camus’ ”Främlingen” är min generations roman. Han skrev den samma år som jag föddes och jag läste den när jag var 16, säger Jean-Claude Arnault, som arrangerar en kväll runt romanen, som just kommit ut i ny översättning av Jan Stolpe.

– ”Främlingen” har ett språk som inte är okomplicerat men ändå klart som källvatten, det rinner in i döden. Camus’ tydliga antirasism och avsky för kriget ställde den existentiella frågan om vad som händer med människan mitt i allt detta, säger Jean-Claude Arnault.

– De existentiella frågorna kring ”jag och världen” var centrala på 50- och 60-­talen, och jag tror och hoppas att de är på väg tillbaka.

Fyra författare har bjudits in för att fritt reflektera över ”Främlingen”: Kristina Lugn, Peter Kihlgård, Malte Persson och Sara Danius.

– I allas författarskap känner jag att de måste ha ett förhållande till ”Främlingen” Något alla för övrigt borde ha, säger Jean-Claude Arnault och påminner om att när man studerar franska är det minst två böcker man läser: ”Främlingen” och ”Lille prinsen” av Antoine de Saint-Exupéry.

Skådespelaren Johan Holmberg läser delar ur Camus’ roman och Joakim Milder accepterade omedelbart förfrågan att komponera musik för Forums Camus-kväll. Han framför den själv på saxofon tillsammans med Svante Henryson på cello, Max Schultz på gitarr och André Ferrari på slagverk.

– Det vi vill åstadkomma på Forum är inte redovisande föreläsningar utan i stället kreativa möten mellan text, reflektion och musik. Musiken spelar rollen av ett slags tankeexercis som berör tankegångarna på annat sätt – den poetiska texten, musiken och reflektionen är tänkta att beröra olika delar av huvudet, säger Jean-Claude Arnault.

Albert Camus föddes i Algeriet 1913 och han var den yngste någonsin som fått Nobelpriset i litteratur, det var 1957. Tre år senare omkom han i en bilolycka. Vid sidan av Sartre räknas han till de viktigaste existentialisterna, och de följde varandra länge. Men senare uppstod en avgörande schism dem emellan.

Camus arbetade under slutet av trettiotalet som tidningsman och under andra världskriget var han redaktör för den olagliga Paristidningen Combat.

”Främlingen”, Forum, Sigtuna­gatan 14, onsdag 21 oktober, kl 19.30.

Calle Pauli

calle.pauli@pastan.nu
  • Publicerad: 09-10-21 13:54
  • Textstorlek Mindre text Större text
  • Skriv ut
Måns Wallgren äter mat
  • Bullfest
    Det är kanske bäst att poängtera: Det är färskt bröd som serveras på Historiska museet i helgen. Några av stans bästa bagerier är där med smakprov, konditor Jan Hedh avslöjar sina trick, ett tiotal ambassader visar prov på internationell brödkultur. Man kommer också att få lära sig göra surdeg och festbröd. Bland mycket annat. Och för dem som vill att museet ska göra skäl för sitt namn blir det också guidad visning i gräddningsmetoder från stenåldern.
    Brödfestival, Historiska museet, Narvavägen 13–17, t Karlaplan, 23–25 oktober.
  • Kulinarisk historia
    Här är en krogrunda som passar även nykterister. Peter Frisk leder en vandring runt Stockholms krogar och berättar hur man åt och drack förr, från Fimmelstången på 1600-talet till 1980-talets Bacchi Wapen.
    Krogrundan, samling vid Obelisken utanför Slottet, t Gamla stan, lördag 24 oktober kl 15.

Kravmärkta svar
I somras gick fyra professorer från SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, ut och kritiserade ekologisk odling, som de hävdade utarmade markens näringsförråd. Johan Cejie, regelutvecklingschef på Krav, gick i svaromål. Man får anta att han har en del att säga om ämnet när han nu föreläser under rubriken ”Kan man lita på Kravmärkningen?” i Naturskyddsföreningens serie ”Mat för ett bättre klimat”.
”Kan man lita på Kravmärkningen?”, Medborgarplatsens bibliotek, t Medborgarplatsen, torsdag 22 oktober kl 19.

Måns Wallgren skriver om Mer på stan. Mejla honom på: mans.wallgren@pastan.nu

Fråga På stan!

Var kan jag klappa grisar? Hur mycket ska man ge i dricks? Svar på dessa, och många andra, läsarfrågor.

Fråga På stan: Varför är kvällsmaten dyrare?

Veckans lantis

Oksana Andersson och andra icke-nollåttor om sin relation till landets första stad.

Veckans lantis: Oksana Andersson

Nu finns På stan i din iPhone

Läs mer om vår hyllade iPhone-app.

Enklare än någonsin att hitta rätt!

Vad betyder symbolen? De olika symbolerna
  • Hjärtat

    På stanredaktionens favorit.
  • Gulddraken

    Restaurang, bar eller kafé som vunnit pris i På stans tävling.
  • Betyg

    Fem är det högsta betyget på DN:s skala. Noll är det lägsta.
  • Pratbubblan

    Bra. Dåligt. Märkligt. Anmärkningsvärt.
  • Här är det!

    Knappnålen visar var på stan det händer.
  • Stjärnorna

    Läsarnas betyg, insamlade på Påstan.nu.
Parship