Guldfiskar.
Guldfiskar.
Foto: Joel Rafkin/Scanpix

Guldfiskföreläsning förvandlas till bisarr saga

Guldfiskföreläsning förvandlas till bisarr saga

  • Publicerad: 09-10-20 14:55
  • Uppdaterad: 09-10-20 15:01
  • Textstorlek Mindre text Större text
  • Skriv ut

”Goldfish is meant for ­dying” är föreläsningsföreställningen som förklarar varför guldfiskar är så viktiga för människan och mänskligheten.

– Jag använder guldfisken som ett medium för att tala om något större. Egentligen handlar föreställningen om mänsklig ignorans, säger Rudi Skotheim Jensen som ensam står bakom föreställningen.

Rudi Skotheim Jensen är en tjugoåttaårig norsk performanceartist som började stå på scen redan som tolv­åring. Utbildad på scenskolor i Norge och i Belgien blev han den förste att studera regi och koreo­grafi för cirkus på Ecole Supérieure des Arts du Cirque. Han har regisserat, koreograferat och uppträtt i Norge, Sverige, Tyskland, Singapore, ­Holland, Belgien, Israel, Ungern och Grönland.

I ”Goldfish is meant for dying” blandas cirkus, dans, powerpoint, filosofi, performance och humor och börjar som en föreläsning om guldfiskar.

– Sedan blir den mer och mer naturalistisk och bisarr tills den plötsligt är ett äventyr för vuxna. Den är som en fabel.
På scen finns bara Skotheim Jensen och en jättelik uppblåsbar guldfisk.

– Guldfisken och jag har ett samtal och han är fruktansvärt politiskt inkorrekt och en artistisk karaktär.
När Skotheim Jensen började intressera sig för guldfiskar och gjorde research till föreställningen åkte han runt i Asien och fick bland andra möta Singapores guldfiskordförande. Han tog med Rudi på guldfiskfarmar och berättade hänförande historier om den flera tusen år gamla fisken.

– Det finns enormt mycket historia kring guldfiskar och de har fantastiska liv. Det är så mycket man inte vet, som att de har ett minne på tre månader och att man kan träna upp dem till att göra helt bisarra saker, säger han.

Föreställningen visar guldfiskarnas mångfald, historia, deras psyken och människans kärlek och fascination för guldfisken genom historien. Tanken är att vi genom att se guldfisken med nya ögon även kanske kan se världen med nya ögon.

”Goldfish is meant for dying” har Sverigepremiär på Weld på tisdagen. Den har redan visats i Singapore och Norge, och ska snart vidare till Peking och Hongkong. Speciellt för Stockholm har ljud- och ljuskonstnärerna Andy Lim och Jeffrey Yue flugits in från Singapore.

– Man kommer att kunna extremt mycket om guldfiskar när man går från föreställningen. Det är en tribut till det oviktiga, säger Rudi Skotheim Jensen.

”Goldfish is meant for dying”, Weld, Norrtullsgatan 7, i kväll kl 19. Framförs även den 22 och 23 oktober.

Michaela Möller

michaela.moller@dn.se
  • Publicerad: 09-10-20 14:55
  • Uppdaterad: 09-10-20 15:01
  • Textstorlek Mindre text Större text
  • Skriv ut
Måns Wallgren får veta mer om artister
  • Lars hos Lasse
    Alla som sett Lars Lerins akvareller vet vilken häpnadsväckande artist med penseln han är. Nu har han skrivit boken ”En liten konstnär” om sin uppväxt i Munkfors och den inte alltid lätta vägen till vuxenlivet. Om detta samtalar han med Lasse Anrell.
    ABF-huset, Sveavägen 41, t Rådmansgatan, tisdag 20 oktober kl 18.
  • Klas om Monica
    Monica Zetterlund hade inte bara en fascinerande röst, hennes liv var också speciellt. I eftermiddag berättar Klas Gustafsson om sin biografi ”Enkel, vacker, öm – om Monica Zetterlund”.
    ABF-huset, Sveavägen 41, t Rådmans­gatan, torsdag 15 oktober kl 14.

plus Zilversurfarn berättade en gång hur det kunde gå till när han repade med sitt band Mare Nostrum i den lilla fiske­byn Estorninhos i Portugal: fiskarna i bandet åkte ut med båten på morgonen och när de återvände fixade de mat av fångsten som bandet och deras familjer åt vid långbord. Sedan spelade man. Vilket trevligt sätt att repetera. Den Dag Vag-pensionerade gitarristen bor nu åter i Portugal och har gjort en ny skiva, ”Howling Dogs & Lost Souls”. På Kägelbanan på fredag kl 21.30 spelar han med Mare Nostrum. Jättefin worldfolkrock!

Måns Wallgren skriver om Mer på stan. Mejla honom på: mans.wallgren@pastan.nu

Fråga På stan!

Var kan jag klappa grisar? Hur mycket ska man ge i dricks? Svar på dessa, och många andra, läsarfrågor.

Fråga På stan: Varför är kvällsmaten dyrare?

Veckans lantis

Oksana Andersson och andra icke-nollåttor om sin relation till landets första stad.

Veckans lantis: Oksana Andersson

Nu finns På stan i din iPhone

Läs mer om vår hyllade iPhone-app.

Enklare än någonsin att hitta rätt!

Vad betyder symbolen? De olika symbolerna
  • Hjärtat

    På stanredaktionens favorit.
  • Gulddraken

    Restaurang, bar eller kafé som vunnit pris i På stans tävling.
  • Betyg

    Fem är det högsta betyget på DN:s skala. Noll är det lägsta.
  • Pratbubblan

    Bra. Dåligt. Märkligt. Anmärkningsvärt.
  • Här är det!

    Knappnålen visar var på stan det händer.
  • Stjärnorna

    Läsarnas betyg, insamlade på Påstan.nu.
Parship