Haagtribunalen

Krigförbrytaren Plavsic släpps

Publicerat 2009-10-22 09:59

Foto: AFP Biljana Plavsic 1996

Regeringen släpper krigsförbrytaren Biljana Plavsic. Plavsic har suttit fängslad i Sverige sedan hon 2003 dömdes för brott mot mänskligheten i forna Jugoslavien.

Regeringen beslutade på torsdagen att släppa krigsförbrytaren Biljana Plavsic, ett väntat beslut som DN.se kunde rapportera om i går.

Plavsic har suttit av två tredjedelar av sitt straff den 27 oktober. Och svensk rättspraxis säger att dömda bara behöver avtjäna två tredjedelar av ett straff. Hon har tidigare två gånger fått avslag på nådeansökningar hos regeringen.

Själva frisläppandet kommer att ske på tisdag i nästa vecka.

- Hon är enligt svenska regler villkorligt frigiven den 27 oktober och då ska vi verkställa regeringens beslut att frige henne, säger Kriminalvårdens chef Lars Nylén till TT.

Normalt övervakas de villkorligt frigivna av Kriminalvården under den tid som återstår av de ursprungliga straffet men i fallet Plavsic är läget annorlunda.

- Genom regeringens beslut upphör verkställigheten i Sverige. Det betyder att vi inte kommer att ha henne under övervakning. Vi har inget fortsatt ansvar för Plavsic, förklarar Lars Nylén.

Hur Biljana Plavsic ska transporteras från Sverige är inte bestämt.

Biljana Plavsic flyttades redan på onsdagen från kvinnoanstalten Hinseberg till Kronobergshäktet i centrala Stockholm. Enligt Plavsics advokat, Peter Althin, var flytten ett första steg i frigivningen.

- Jag tycker det är ett rimligt och riktigt beslut, eftersom hon har avtjänat sitt straff och erkände sig skyldig vid rättegången i Haag, säger Peter Althin till DN.se.

Han är kritisk till att myndigheterna inte gett Plavsic något tydligt besked om vad som varit på gång.

- Hon visste inte varför hon flyttades till häktet. Det är ju viktigt för den som ska friges att man får förbereda sig.

Peter Althin säger sig inte ha någon närmare kunskap om Plavsic planer för den närmaste tiden.

Biljana Plavsic var president i den bosnienserbiska utbrytarrepubliken Republika Srpska och var en drivande kraft inom partiet SDS som organiserade etnisk rensning av bosnjaker och kroater under kriget 1992-1995. Kriget krävde nästan 100.000 dödsoffer.

Efter kriget bytte Plavsic fot och samarbetade med väst. Hon gav sitt stöd till det bosniska fredsavtalet som undertecknades i Dayton i Ohio i USA.

Hon lämnade den bosniska politiken år 2000 och överlämnade sig i januari 2001 frivilligt till FN:s krigsförbrytartribunal i Haag. I februari 2003 dömdes hon till elva års fängelse och i juni fördes hon till Sverige för att avtjäna sitt straff.

I samband med domen uttryckte domstolen uppskattning av att Plavsic erkände sig skyldig och att hon arbetat för fred och försoning efter kriget.

Plavsic dömdes för brott mot mänskligheten. Inför beslutet av frigivning har regeringen haft samråd med tribunalen. Den 14 september sade den ja till villkorlig frigivning vid två tredjedelar av strafftiden, vilket är huvudregeln i svensk rätt.

Tribunalen anförde att villkorlig frigivning vid två tredjedelar av strafftiden överensstämmer med tribunalens praxis vad avser andra personer som dömts för brott mot mänskligheten, skriver justitiedepartementet i ett pressmeddelande där man förklarar varför Plavsic nu villkorligt friges.

Tribunalen hänvisade även till Plavsics återanpassning, höga ålder (79 år) och hennes sviktande hälsotillstånd, som skäl för frigivningen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt uppger att det regeringen hade att ta ställning till i sitt beslut var om Plavsic hade misskött sig i fängelset eller inte. Så var inte fallet.

- Hon fick ett straff på elva år av en internationell tribunal, och med verkställigheten i Sverige så innebär det att om man inte allvarligt missköter sig blir man frigiven efter två tredjedelar av tiden och dessutom kommer hon att få lämna Sverige, säger Reinfeldt.

TT: Tror du att folk blir upprörda i Bosnien?

- Det är inte vi som har bedömt vilket straff hon skulle tilldömas. Jag tror att den internationella domstolen tog flera hänsyn. Bland annat att hon samarbetat med domstolen. Och det har varit tydligt för alla att vi har två tredjedels-frigivning i Sverige.

I samband med rättegången i Haag 2002 vittnade Carl Bildt, tidigare fredssamordnare i Bosnien, till Plavsics förmån och beskrev hennes agerande efter kriget som modigt. Men efter beslutet om att hon ska frisläppas kom idag har han ingen uppfattning om det är rätt eller fel.

- Jag ska inte ha någon uppfattning om det och det har jag inte heller. Det är krigsförbrytartribunalen som fattat beslut om strafftiden och hur länge det ska verkställas, så det är egentligen bara Sverige som verkställer beslut som fattats av tribunalen, sade han efter regeringssammanträdet.

Folkpartiet argumenterade emot en frigivning.

- Det här var inte prioriterat och jag har argumenterat emot, säger FP:s ledamot i justitieutskottet Johan Pehrson.

Han konstaterar att Plavsic skött sig i fängelset men tycker inte att det är skäl nog för att frige henne. Han köper inte heller rådande praxis med frigivning efter avtjänade två tredjedelar av straffet.

- Det borde ha skett en individuell prövning, säger han och hänvisar till att det inte är vilket brott som helst som Plavsic dömts för, menar Johan Pehrson.

Fem olika bosniska förbund har skrivit ett brev till regeringen för att protesta mot frigivningen. Sadeta Muric är ordförande i Bosnisk-Hercegovinska Riksförbundet i Sverige.
- Det är ett hån mot alla offer och anhöriga att hon släpps. Hon har erkänt och dömts till elva års fängelse, då ska hon avtjäna hela sitt straff oavsett hur gammal hon är. Det är inte Guantanamo, utan i Sverige som hon sitter, sa Muric till DN.se på onsdagen.

Enligt Sadeta Muric har förbundet tagit emot många samtal och reaktioner från medlemmar.
- De undrar vad vi har gjort och jag säger att vi är maktlösa, säger hon.

Även Kroatiska Riksförbundet i Sverige är kritiska till frigivandet av Plavsic.

- Det handlar om brott mot mänskligheten. Det har begåtts fruktansvärda saker och hon har ett politiskt ansvar, säger Diana Vukusic, talesperson för Kroatiska Riksförbundet i Sverige, som har många medlemmar som fördrevs från sina hem i Bosnien.

För Diana Vukusic är Biljana Plavsic en av hjärnorna och en av de drivande krafterna bakom de storserbiska ambitioner som ledde till mord och etnisk rensning. Hon kan inte skylla ifrån sig på Radovan Karadzic eller Radko Mladic.

- Som politisk ledare kan man inte frånsäga sig ett ansvar för vad de militära ledarna har gjort, säger Vukusic till TT.

Den pensionerade översten Bo Pellnäs har träffat Biljana Plavsic under sin tid på Balkan. Han tror inte att Plavsic kommer spela någon politisk roll i dagens Serbien.
- Hon har varit borta alldeles för länge, men i vissa nationalistiska kretsar kommer man att säga att frisläppandet var på tiden. Kanske blir det reaktioner i Banja Luka (red anm, där Plavsic var president) men troligen inte i Belgrad. Men man vet aldrig, jag har haft fel förr, sa han till DN.se dagen innan frisläppandet.

Är frisläppandet rätt?
- Ja, med tanke på hennes ålder tycker jag att det är rätt, säger Pellnäs.

I början av året träffade tidningen Vi Biljana Plavsic på Hinseberg. Hon fick då frågan om vad hon ska göra när hon friges.

- När jag blir fri ska jag återvända till min lägenhet i Serbien, i Belgrad där jag numera bor. Den står och väntar på mig, sade Plavsic.

Läs mer: Krigsförbrytare släpps av den svenska regeringen

Bloggat om artikeln(0)

(Vad är Twingly?)

Visar  (av totalt ).

Vill du ha en bra start på dagen?

Läs Dagens Nyheter. Klicka för ett bra erbjudande.

Nyheter från Förstasidan

För att visa Flash-innehåll på DN.se behöver du installera en flashspelare.

Hämta Adobe Flash Player

Svårt hitta strategi mot högerextrema

Intensiv debatt. I många länder i Europa har det varit lätt för de främlingsfientliga partierna att växa sig starka.

Stabilt partisystem motgift i Sverige. Hör till den halva av EU-länder som inte har något främlingsfientligt parti i riksdagen.

Knivmord utanför Borås

En man i 35-årsåldern är gripen. Flera personer ska ha funnits på platsen där dådet ägde rum.

Din Ekonomi

Råden som kan bli dyra Foto: Patrick Degerman

Råden som kan bli dyra

Fler klagar på de finansrådgivarna. Många förstår inte hur riskfyllt sparande de har.

DN:s Maria Crofts. Goda råd får man inte gratis.

Fick rätt – men inga pengar. Vivi Ann Eklund fick dyra råd.

Skarpaste kameran

Skarpaste kameran

Åtta kompaktkameror testade. Den billigaste fick det bästa resultatet. Läs testet

Ett 7jäkla bra system

Din Ekonomi har provat nya Windoms. Får högt betyg - men är för dyrt.

25 döda i tågolycka Foto: Tarek Ali / AP

25 döda i tågolycka

Kollision i Egypten. Kraschen ägde rum på den stora järnvägsrutten söderut, men det fanns inga uppgifter om utlänningar ombord.

Svår trafikolycka i Sundsvall

En död och flera skadade Två bilar och minst sju ungdomar var inblandade i olyckan.

Musik

Morrissey till sjukhus

Andningsbesvär. Den brittiske sångaren fördes till sjukhus med efter att ha kollapsat på scen.

Dawit Isaak har suttit fängslad
 dagar,  tim,  min och  sek.

Hummus så in i Libanon!

Hummus så in i Libanon! Laddade med 1.350 kilo av huvudingrediensen satsade 250 kockar på världsrekord.

Åkte ut trots juryns jubel.

Åkte ut trots juryns jubel. Två gossar satt löst i fredagens ”Idol”: Eddie Razaz och Nicklas Hocker.

Åtta tips till föräldrar.

Allt om Barn Genom att blir mer ”mindful” som förälder kan du glädjas mer. Åtta tips till föräldrar.

NUTIDSTESTET VECKA 43.

NUTIDSTESTET VECKA 43. Nutidstestet engagerar sig för Apotekets framtid. Och i sex andra frågor, förstås!