Sofi Fahrman.
Sofi Fahrman.
Foto: Axel Öberg

Sofi Fahrman – från blogg till inbunden bok

Sofi Fahrman – från blogg till inbunden bok

  • Publicerad: 09-10-21 09:27
  • Uppdaterad: 09-10-21 09:46
  • Textstorlek Mindre text Större text
  • Skriv ut

Sofi Fahrman är moderedaktören som fick ett eget tv-­program och en egen ­tidning. När Stockholm kändes trångt åkte hon till New York och skrev sin debut­roman.

För en bred ­allmänhet blev Sofi Fahrman känd när Aftonbladet för några år sedan hämtade henne från tidningen Elle för att skriva om mode. Syftet var att konkurrera med Ebba von Sydow, som fått stor uppmärksamhet i Expressen, och det gick rätt bra. Med shoppingtips och helfigursbilder på sig själv som vapen blev Sofi Fahrman så småningom även programledare för tv-programmet ”Sofis mode” och i början av 2008 startade Aftonbladet bilagan med samma namn.

Hon har, liksom sina skribentkolleger och den växande armén av modebloggare, fått kritik för ytlighet och för att uppmuntra till överkonsumtion, men inget verkar bita på svenskens intresse för nya kläder.

Senaste åren har Sofi Fahrman åkt fram och tillbaka mellan Stockholm och New York. Huvudsysselsättningen är fortfarande ”Sofis mode” men i våras slog hon sig ned mer varaktigt i New York, med ambitionen att skriva en bok. Fyra månader tog det och nu ligger boken ”Elsas mode” färdig – därmed hann hon före konkurrenterna Ebba von Sydow och Blondinbella, som också uppges vara på gång med debutromaner. Att skriva bok är inte bara ett prestige­projekt utan med lite tur också lönsamt eftersom det här är böcker som riktar sig till de riktigt breda massorna – unga bloggläsare.

Bokens huvudperson heter Elsa och har flera likheter med författaren. Boken börjar när Elsa återvänder från New York, får jobb i Stockholm och startar en modeblogg som tar henne allt längre in i den modevärld hon fascineras av. Persongalleriet består dels av personer som nämns med sina riktiga namn och dels av påhittade karaktärer eller verkliga personer som fått nya namn. Målet har enligt Sofi Fahrman varit att boken ska kännas ”på riktigt”.

– Boken handlar inte om att göra ned någon ... Jag har bara berättat om hur det fungerar, inte skrivit elaka saker. Men för att det ska bli verklighetstroget måste man plocka in riktiga personer.

Är det därför du nämner så många varumärken också?
– Ja, absolut! Mina läsare vill veta vilka boxershorts jag sover i. Varumärkena används för att få den känslan som bloggläsare vill ha, att man kommer under ytan. Att droppa märken i boken sätter också Elsa på kartan och berättar om henne som person.

Hur tror du boken tas emot, räknar du med att den ska sälja bra?
– Jag räknar med att den blir nedskriven så blir det en gladare-än-innan om någon hyllar den. Det är viktigare att läsarna gillar den än bokkritikerna. För de flesta saker jag är inblandad i är målet att få så höga siffror som möjligt. Jag är en tävlingsperson.

Den effektiva personligheten visar sig även i bok­skrivandet. Redan innan boken hunnit komma ut har Sofi Fahrman börjat ­planera vidare. Hon har redan synopsis för bok nummer två och tre där Elsa ska få bli proffsigare, äldre och förmodligen också börja jobba på någon kvällstidning.

Medan ”Elsas mode” handlar om hur en tjej upptäcker Stockholm har Sofi Fahrman just nu motsvarande upplevelser fast i New York. Helt nyligen flyttade hon in i en lägenhet på Femte avenyn.

– Den riktiga vardagen har jag inte kommit in i ännu, vi får se hur det blir när man sitter ensam i november­mörkret. Jag gör ett test med boendet fram till jul för att se hur det ­funkar, säger Sofi Fahrman.

Efter att i ett antal år ha varit tillsammans med Metrochefen Per Gunne blev Sofi Fahrman nyligen singel och det ser hon som en fördel, inte minst för bokskrivandet.

– Det händer väldigt mycket när man är singel, det är bra research­mässigt. Min agent jublade när jag berättade att jag blivit singel.

”Elsas mode” handlar trots all romantik och ­allt mode först och främst om det sena nollnoll-talets Stockholm.­ Staden är i Elsas ögon stor, glittrig och spännande men lite svår att komma in på livet. Fast det Stockholm som skildras behöver Sofi Fahrman inte vara på plats för att beskriva.

– Stockholm kan jag innan- och utantill, jag har det inne i hjärnan.

Läs om Sofi Fahrmans eget Stockholm här!

David Djuphammar

david.djuphammar@pastan.nu
  • Publicerad: 09-10-21 09:27
  • Uppdaterad: 09-10-21 09:46
  • Textstorlek Mindre text Större text
  • Skriv ut
Måns Wallgren äter mat
  • Bullfest
    Det är kanske bäst att poängtera: Det är färskt bröd som serveras på Historiska museet i helgen. Några av stans bästa bagerier är där med smakprov, konditor Jan Hedh avslöjar sina trick, ett tiotal ambassader visar prov på internationell brödkultur. Man kommer också att få lära sig göra surdeg och festbröd. Bland mycket annat. Och för dem som vill att museet ska göra skäl för sitt namn blir det också guidad visning i gräddningsmetoder från stenåldern.
    Brödfestival, Historiska museet, Narvavägen 13–17, t Karlaplan, 23–25 oktober.
  • Kulinarisk historia
    Här är en krogrunda som passar även nykterister. Peter Frisk leder en vandring runt Stockholms krogar och berättar hur man åt och drack förr, från Fimmelstången på 1600-talet till 1980-talets Bacchi Wapen.
    Krogrundan, samling vid Obelisken utanför Slottet, t Gamla stan, lördag 24 oktober kl 15.

Kravmärkta svar
I somras gick fyra professorer från SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, ut och kritiserade ekologisk odling, som de hävdade utarmade markens näringsförråd. Johan Cejie, regelutvecklingschef på Krav, gick i svaromål. Man får anta att han har en del att säga om ämnet när han nu föreläser under rubriken ”Kan man lita på Kravmärkningen?” i Naturskyddsföreningens serie ”Mat för ett bättre klimat”.
”Kan man lita på Kravmärkningen?”, Medborgarplatsens bibliotek, t Medborgarplatsen, torsdag 22 oktober kl 19.

Måns Wallgren skriver om Mer på stan. Mejla honom på: mans.wallgren@pastan.nu

Fråga På stan!

Var kan jag klappa grisar? Hur mycket ska man ge i dricks? Svar på dessa, och många andra, läsarfrågor.

Fråga På stan: Varför är kvällsmaten dyrare?

Veckans lantis

Oksana Andersson och andra icke-nollåttor om sin relation till landets första stad.

Veckans lantis: Oksana Andersson

Nu finns På stan i din iPhone

Läs mer om vår hyllade iPhone-app.

Enklare än någonsin att hitta rätt!

Vad betyder symbolen? De olika symbolerna
  • Hjärtat

    På stanredaktionens favorit.
  • Gulddraken

    Restaurang, bar eller kafé som vunnit pris i På stans tävling.
  • Betyg

    Fem är det högsta betyget på DN:s skala. Noll är det lägsta.
  • Pratbubblan

    Bra. Dåligt. Märkligt. Anmärkningsvärt.
  • Här är det!

    Knappnålen visar var på stan det händer.
  • Stjärnorna

    Läsarnas betyg, insamlade på Påstan.nu.
Parship