Gamla utsläppsrätter kan stjälpa klimatuppgörelsen

Ett berg av outnyttjade utsläppsrätter i Ryssland och östra Europa ställer till problem för EU:s klimatförhandlare vid Köpenhamnsmötet i december.

Andreas Carlgren, Sveriges miljöminister, är ordförande i förhandlingarna mellan EU:s miljöministrar.

Andreas Carlgren, Sveriges miljöminister, är ordförande i förhandlingarna mellan EU:s miljöministrar. Foto: EU-kommissionen

Taggar

Taggar kan liknas vid nyckelord och gör det lätt att hitta innehåll som hör samman. Klicka så får du se:

EU:s miljöministrar har nu enats om vilken ståndpunkt EU ska ta vid FN:s klimatkonferens i Köpenhamn den 7-18 december.

Det är i Köpenhamn som världens länder ska försöka enas om en ny global klimatöverenskommelse efter att det så kallade Kyotoprotokollet löpt ut 2012.

EU-länderna är helt inriktade på att få till stånd ett internationellt system med utsläppsrätter för att reglera utsläppen av växthusgaser.

Assigned Amount Units
Men vid gårdagens möte i Stockholm stod det klart att länderna i östra Europa sitter på ett berg av outnyttjade utsläppsrätter, som ”blivit över” när lågkonjunkturen fick ländernas tunga industrier att gå på sparlåga.

Den typen av utsläppsrätter heter AAU, Assigned Amount Units.

Det är en fråga som måste lösas före Köpenhamnsmötet. Om länder med outnyttjade utsläppsrätter utnyttjar dessa fullt ut när industrikonjunkturen förbättras kan det göra EU-ländernas nedskärningar verkningslösa.

Rysslands överskott lika stort som EU:s nedskärning
Enbart Ryssland har upparbetade, outnyttjade utsläppsrätter som motsvarar 5 miljarder ton koldioxid. Det är lika mycket som alla EU-länderna till samman väntas minska sina utsläpp med mellan 2013 och 2020.

Ett förslag som diskuteras är att länder med överskott av utsläppsrätter bara ska kunna få utnyttja dem efter ett i förväg fastställt kvotsystem.

Den frågan ska vara löst till nästa möte den 29-30 oktober.

Detta är vad EU:s miljöministrar kom överens om i Stockholm i går:

1. EU minskar sina utsläpp av växthusgaser med 80-95 procent av 1990 års nivå till 2050.

2. Industrialiserade länder ska minska sina utsläpp med 25-40 procent till 2020.

3. Utvecklingsländer ska minska sina utsläpp med 15-30 procent jämfört med att inga åtgärder hade vidtagits.

4. Internationellt flyg och sjöfart dras in i överenskommelsen. Flyget måste minska sina utsläpp med 10 procent från 2005 års nivå till 2020 och sjöfarten med 20 procent under samma tid.

5. Måttstocken för när andra länders utsläppsbegränsning bedöms ska vara att den globala temperaturhöjningen inte får överstiga 2 grader.

6. EU ska tydligare definiera sin syn på hur avskogningen i världen ska bekämpas och hur hållbart skogsbruk och jordbruk ska bedrivas.

Fler artiklar av: Lars Anders Karlberg

Annons

Bloggar som länkar hit

Kommentarer

Skriv ny kommentar Senaste inlagd av Magnus A idag, 11:39 Sortera: Senaste överst

eller avbryt

Miljövänner

Utsläppsrättigheter på utsläppsrättigheter.

Svara
Anmäl

Svindleri

Varför får inte jag en utsläppsrätt som jag senare kan sälja på marknaden?
Är det samma intressen bakom detta som de som tagit sig rätten att skapa pengar?

Svara
Anmäl

Svar till Signe

Kanske skulle du starta något företag eller något sånt.

Svara
Anmäl

Miljökammrater

Det är väll från öster vår ideologi kommer ifrån. varför dä stjäpa detra sammhälle ?

Svara
Anmäl

?

Utsläppsmängderna bör väl fastställas för att långsiktigt klara miljön så om utsläppen sker ett par år senare kan knappast spela någon roll snarare bättre än om de hade kommit tidigare.Det kan väl aldrig vara så att det skall bestraffas att vara bättre än målet ?

Svara
Anmäl

Friktion i planekonomisk vendetta

Förvånande nog har Nya Sovjetunionens planekonomi problem.

Svara
Anmäl

Svar till Magnus A

Apropå planekonomi så skällde Carlgren häromveckan på Kina, att de borde använda sina femårsplaner för att minska utsläppen.

Enn liknande uppmaning har jag nog inte hört sedan -- möjligen -- Brezjnev.

Svara
Anmäl

Svar till Magnus A

Apropå planekonomi vädjade Carlgren häromveckan till Kina att de borde använda sina femårsplaner för att minska fossil energi.

Enn liknande uppmaning har jag nog inte hört sedan, möjligen, Brezjnev.

Svara
Anmäl

Planekonomi

Det är ganska intressant att ett marknadsekonomiskt experiment, som utsläppsrätter, havererar. Då skyller man på planekonomi!! De som har utsläppsrätter har ju fått rätt att utnyttja dem. Dessutom har ju någon idiot i EU gett dem rätt att SPARA dem, vilket gör att de kan påverka systemet i tiotals år framåt! Det är marknadsekonomins fel, inte planekonomin!!

Svara
Anmäl

Svar till Nils Lennart

Miljöfanatiker räknar alltid fel.
Det blir heller aldrig som de tänkt.

Svara
Anmäl

Svar till Nils Lennart

Nej, utsläppsrätter är ett slags produktionstak på energi -- visserligen i form av en slags marknad på just utsläpp -- och därmed är det planekonomi.

Utsläppsrätter är politikernas beslut om exakt vad som ska släppas ut av den fullkomligt rena samt för växter och naturen livgivande gasen CO2.

Och det är även viktigt att se att priset på utsläppsrätter fluktuerar så kraftigt vid konjunkturändringar att de gör det omöjligt för näringsidkare att planera sin verksamhet och enbart därmed pressar ner ekonomi och tillväxt. Men det beror på att det är en av politiker skapad "marknad" där politiker dogmatiskt anger produktionsnivå. Såna här oönskade effekter var exakt något som man hade problem med i Sovjetunionen.

Vidare skapar utsläppsrättshandel mygel och korruption. vilket visas i många rättsliga fall. Även det följer i spåren av planekonomi.

Svara
Anmäl

Svar till Magnus A

Nja Magnus, de största fluktationerna vi haft på utsläppsrätter är, när under föregående period, de föregående öststaterna hade massvis av utsläppsrätter över och reade dessa. Då ksotade en utsläppsrätt i princip ingetting. Tyvärr är det är marknadsexperiment som leder fel. Fram för planekonomi.

Svara
Anmäl

Svar till Nils Lennart

Eftersom öst hade ett kraftigt överskott som tydligen ännu inte tömts har vi inte fått nämnda fluktiationer, men alla ekonomer varnar för att normalfallet utan denna buffert, där verklig brist råder, ger extremt volatilt pris på utsläppsrätter.

Utsläppsrätter är en av politiker skapad "marknad" vars enda mål är att politikerna ska styra energiproduktionen med ett tak för det.

Kan du försvara planekonomi med något exempel? Min erfarenhet är iofs att troende på vad som helst menar sig kunna försvara det och det finns finns säkert oräkneliga texter på nätet som visar planekonomins överlägsenhet. Men de flesta vet bättre.

Svara
Anmäl

Nyheter/Energi

Glas på porös vägg spar energi

Glas på porös vägg spar energi

En trist grå kasernbyggnad förvandlades på kort tid till ett solenergihus där ljuset speglar sig i glasfasaden. (9 kommentarer)

Nytt förslag sälja egen el

Regeringen föreslår att det ska bli billigare och enklare att sälja el för den som har ett litet vindkraftverk på tomten eller solceller på taket. Men förslaget möts redan av kritik. (24 kommentarer)

Ökad verkningsgrad i serietillverkad solcell

Ökad verkningsgrad
i serietillverkad solcell

Sharp har utvecklat tillverkningstekniken för solceller och höjt verkningsgraden till rekordnivå. (33 kommentarer)

Tesla kommer till Skandinavien

Tesla kommer
till Skandinavien

Tesla, ett av världens mest haussade bilmärken, öppnar butik i Skandinavien. 50 eldrivna sportbilar och 1000 personbilar om året hoppas man kunna sälja. (28 kommentarer)

Ett steg närmare olika elpriser

Svenska kraftnät föreslår att Sverige delas upp i fyra olika områden, med olika elpriser. Det kan innebära ett högre pris för många svenska konsumenter. (12 kommentarer)

Solen går upp i öster

Solen går upp i öster

En ny sorts solceller har sett dagens ljus i Estland. Det årsgamla företaget Crystalsol ska nu kommersialisera den billiga och miljövänliga solcellen som är enkel att tillverka av lättillgängliga råvaror. (6 kommentarer)

Andreas Carlgren, Sveriges miljöminister, är ordförande vid de europeiska miljöministrarnas möten i höst.

Gamla utsläppsrätter
ger Carlgren
nya problem

Ett berg av outnyttjade utsläppsrätter i Ryssland och östra Europa ställer till problem för EU:s klimatförhandlare vid Köpenhamnsmötet i december. (13 kommentarer)

Tidvattenkraftverken Deep Green från Göteborgsföretaget Minesto.

Så funkar den svenska
undervattensdraken

Nu avslöjar det hemlighetsfulla Göteborgsföretaget Minesto detaljerna kring sitt tidvattenskraftverk Deep Green. Det ska testas utanför Irland och sänka priset på el från tidvatten. (42 kommentarer)

Michael Karnerfors har startat nätverket Nuclear Power? Yes Please.

"Det var jag som begärde ut Szakalos
e-post"

I dag träder han fram – Michael Karnerfors som begärde ut offentlig handling från KTH och skapade kaos i kärnkraftsdebatten. (138 kommentarer)

Kärnbränslekutsar.

Miljörörelsen: Vänta med slutförvaret!

Vi behöver inte ha så bråttom med att gräva ned använt kärnbränsle. Vänta hellre in säkrare slutförvaringsmetoder, säger Miljörörelsens kärnavfallssekretariat Milkas i dag. (18 kommentarer)

Jas 39 Gripen flyger redan i dag på hälften flygfotogen, hälften syntetiskt bränsle från förgasat kol - i Sydafrika. Nu vill försvaret testa med en Angelica Hulls helt fossilfria jetbränsle från biomassa. Grafik: Ny Teknik.

Så ska Jas Gripen bli grön

Försvarsminister Sten Tolgfors vill testa KTH-forskaren Angelica Hulls gröna jetbränsle i Jas Gripens nya motor GE 414. Ett samarbete med det amerikanska flygvapnet diskuteras. (30 kommentarer)

Peter Szakalos måste lämna ut sina mejl från nu och fem år bakåt i tiden.

Forskarmejl
spökar i
debatten om
urankapslarna

Vem har begärt ut alla mejl från den kontroversielle korrosionsforskaren Peter Szakalos på KTH? Är det kärnkraftsindustrin som står bakom? Enbart misstanken förgiftar kopparkapseldebatten ytterligare. (46 kommentarer)

Andris Piebalgs, EU:s energikommissionär, redogör för EU:s energiplan.

Han vill ha
500 miljarder
till grön
energiteknik

EU:s energikommissionär Andris Piebalgs är i Stockholm för att förklara varför det kostar ytterligare 500 miljarder kronor i ny teknik för att ta ned koldioxidutsläppen med 80 procent till 2050. (50 kommentarer)

Nord Stream fick ja i Danmark

Nord Stream får lägga ned två parallella gasledningar öst och söder om Bornholm på danskt vatten och i dansk ekonomisk zon. Det beslutade den danska Energistyrelsen i dag efter att prövat miljöfrågan.

Svensk solfångare värmer i Spanien

Det svenska rehabcentret CFS i Marbella i Spanien har bytt ut naturgas mot hybridsolfångare för att värma fastigheten, poolen och tappvattnet – och få gratis el på köpet. (6 kommentarer)

De förnyelsebara energislagens andel av framtidens elproduktion mer än fördubblas enligt KVA:s energiutskott.

"Elektricitet
är framtidens
energibärare"

Elektricitet och förnyelsebara energikällor går hand i hand. Alla förnyelsebara energikällor kan producera elektricitet, som kan förvandlas till mekanisk rörelse med nästan 100 procents verkningsgrad. (98 kommentarer)

Eldriven sportbil 
med 536 hästar

Eldriven sportbil
med 536 hästar

Med fyra elmotorer toppar den här sportkärran 250 km/h. En laddning ska räcka 30 mil. (35 kommentarer)

Ny stor hybrid från Toyota

Ny stor hybrid
från Toyota

Toyota presenterar i dag ännu en hybridbil, betydligt större än Prius. Säljstart blir det i december. (10 kommentarer)

Wavebob-aggregatet som är det tekniska hjärtat i Tonn Energy.

Nu höjer
Vattenfall
vågtempot

I dag sjösattes det svensk-irländska vågkraftbolaget Tonn Energy och välsignades av Irlands energiminister Eamon Ryan. (14 kommentarer)

Fransmän tillverkar vatten med vindkraft

Fransmän gör
vatten av vind

Normalt förknippas vindkraftverk med produktion av el. Nu hävdar ett franskt företag att man konstruerat ett vindkraftverk som framställer vatten. (55 kommentarer)

Tanka elbilen med flytande elektrolyt

Tanka elbilen med flytande elektrolyt

Glöm timslånga laddtider för elbilen. Tanka ny elektrolyt i batteriet på macken och kör vidare. (50 kommentarer)

Smart verktyg räknar ut lönsamhet på laddstolpe

Just nu utvecklas det laddstolar till elbilar över hela världen. Men när lönar det sig egentligen att installera en laddstation på sta’n? (6 kommentarer)

Högeffektiv elmotor vann pris

Högeffektiv elmotor vann pris

I våras lanserade ABB sin nya processmotor M4BP. Nu har den korats till Årets Hållbara Produkt. (13 kommentarer)

Det kinesiska kraftverksprojektet Tre Raviner är världens hittills största vattenkraftsprojekt. Energiforskarna spår att det kommer att byggas två nya i den storleken varje år de närmaste 40 åren.

Snillen spekulerar om energi

Kommer jordens energiresurser att räcka till både mat, el och bränsle om fyrtio år? Det ska några av världens främsta energiforskare ge ett svar på nästa vecka. (94 kommentarer)

Bränslecellplan satte uthållighetsrekord

Bränslecellplan satte uthållighetsrekord

Det bränslecelldrivna obemannade flygplanet Ion Tiger har satt inofficiellt uthållighetsrekord för bränslecelldrivna flygplan. (15 kommentarer)

Mats Rignell och Jeanette Skjelmose på Ikea vann Posten Logistics Award 2009.

Ikea vann på ännu plattare paket

Ikea har lyckats sänka sina priser med 20 procent de senaste sju åren tack vare transportsmart design. För den prestationen vann Ikea priset Posten Logistic Award i dag. (8 kommentarer)

Google och Al Gore i gemensam klimatkamp

Google och Gore
i enad klimatkamp

Google tar hjälp av Al Gore för att beskriva klimatförändringarna. I Google Earth visas hotet i videor och interaktiva animationer. (17 kommentarer)

Laser ska tända raketmotorn

Laser ska tända raketmotorn

Lasertändare i stället för elektriska tändstift ska bli pålitligare tändsystem för raketer i rymden. (14 kommentarer)

Solel riktar ljuset

Efter vind kommer sol

Efter framgångarna på vindkraftsidan satsar nu tyska Siemens på solenergi, men väljer en annan väg än takmonterade solceller. (44 kommentarer)

Batteriet är stort som ett mynt

Radioaktivt batteri orkar mycket mer

Batterier som drivs med radioaktivitet kan lösa problemet med strömförsörjning av mikrosystem. De är hundra tusen gånger mer energitäta än dagens batterier, som ofta är större och tyngre än systemen själva. (16 kommentarer)

Taggar

Taggar kan liknas vid nyckelord och gör det lätt att hitta innehåll som hör samman. Klicka så får du se:

Alla taggar
Annons
Annons
Annons

The bottom is nådd Chefredaktörens blogg

"The bottom
is nådd"

Annons