Karl XII:s grav får öppnas igen

Publicerat 2009-10-21 13:35

Foto: Fredrik Funck

Det är nu klart att en grupp forskare får öppna Karl XII:s grav. De hoppas att med senaste rättsmedicinska teknik kunna avslöja materialet i den kula som ändade kungens liv 1718.

Fakta: Karl XII

Kung Karl XII föddes 1682 och var son till Karl XI och Ulrika Eleonora.
 

Han blev kung som 14-åring och vann som 18-åring sitt första stora slag vid Narva 1700. Framgångarna fortsatte fram till den 28 juni 1709, då den svenska armén förlorade slaget vid Poltava. Efter slaget flydde Karl XII tillsammans med cirka 1 000 karoliner till Turkiet där han under flera år försökte övertala turkarna att inleda krig mot Ryssland.
 

Han dödades 1718 vid Fredrikstens fästning utanför Halden då han med 40 000 man försökte erövra Norge.
 

Med kungens död kollapsade krigsföretaget, armén retirerade och Karl XII:s lik fördes skyndsamt hem till Stockholm. Strax därefter godkändes kungens syster, Ulrika Eleonora, som Sveriges drottning. Råd och riksdag tog över taktpinnen och enväldet avskaffades.

Men projektet står och faller med den ännu olösta finansieringen.

Riksmarskalksämbetet ger grönt ljus till att kungens sarkofag i Riddarholmskyrkan i Stockholm får öppnas. Det slutliga klartecknet ges dock först sedan forskarna lämnat in ett detaljerat förslag på hur arbetet ska gå till.

Det var när Karl XII:s trupper 1718 försökte erövra Norge som den svenske kungen den 30 november träffades av ett skott i vänster tinning och föll ner död utanför norska Halden. Sedan dess har historiker stridit om dödsorsaken: var det en norsk kula eller ett skott från en svensk lönnmördare?

I fjol begärde en grupp forskare att få göra en historisk och rättsmedicinsk undersökning av Karl XII:s kvarlevor, begravda i en sarkofag i Riddarholmskyrkan i Stockholm. Graven har öppnats tre gånger, senast 1917. Men sedan dess har tekniken revolutionerats.

Med ett elektronmikroskop tänker experter vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) leta efter metallfragment och metalloxider på lösa benbitar runt kulans in- och utgångshål i kraniet. Hittar de järn- eller blyrester styrks teorin om att kungen dödades av en norsk kula. Om man finner mässingsrester får lönnmordssteorin större tyngd. Enligt sägnen ska en mässingsknapp från kungens uniform ha gjorts om till en kula.

- Vi vill en gång för alla fastställa vilket material kulan bestod av och få slut på alla spekulationer om vad som orsakat kungens död, säger en av initiativtagarna Bengt Grisell, tidigare forskningsingenjör vid KTH i Stockholm.

Men projektet, där man också ska göra DNA-analyser, står och faller med finansieringen. Det går enligt Grisell löst på 700 000—800 000 kronor, merparten för att genomföra det svåra och riskfyllda lyftet av det ett ton tunga marmorlocket.

- Den första uppgiften nu blir att försöka hitta någon som kan betala, säger Bengt Grisell.

Om forskarna får fram pengarna beräknas gravöppning och analyser kunna genomföras någon gång nästa år. Om allt går enligt ritningarna kan undersökningen klaras av på 14 dagar.

Bloggat om artikeln(0)

(Vad är Twingly?)

Visar  (av totalt ).

Vill du ha en bra start på dagen?

Läs Dagens Nyheter. Klicka för ett bra erbjudande.

Nyheter från Förstasidan

Jan Guillou hade kontakt med KGB Foto: Jessica Gow

Jan Guillou hade kontakt med KGB

Under fem år. Det framgår av tidigare hemligstämplat Säpo-material.

Styrkan i Afghanistan utökas

Ett 50-tal svenska soldater skickas i början av november. Syftet är att förstärka det svenska förbandet inför den andra valomgången.

Abdullah avvisar Karzai-koalition. Afghanistan går till val om två veckor.

Boklördag 24 oktober

Nya Sturebiblioteket i Stockholm påminner om en bokhandel. Foto: Lina Alriksson Nya Sturebiblioteket i Stockholm påminner om en bokhandel.

Siffrorna tar över i hyllorna

Siffrorna har ersatt bokstäverna på biblioteken i Stockholm. Blir det svårare att hitta nu? Pontus Dahlman berättar historien om det nya sättet att sortera böcker. Melville Deweys system.

Korståg mot fantasilösheten

Korståg mot fantasilösheten ”Ett civiliserat samhälle är en ansträngning. Det råkar inte bara finnas." Möt brittiska författaren Jeanette Winterson.

"Ingen har rätt att strunta i barnens egna rättigheter" Foto: Tobias Röstlund

DN Debatt 24 oktober

"Ingen har rätt att strunta i barnens egna rättigheter"

Kattis Ahlström om SVT:s ”Ett fall för Louise”: Cynisk journalistik med barn som offer måste stoppas. Läs mer

Johan Croneman: "Jag tror inte att man kan fråga nioåringar om de vill vara med i tv."

STHLM

Får stort, nytt köpcentrum

Flemingsberg. Med närhet till miljonprogrammets regnbågsfärgade byggnader, ska nytt köpcentrum byggas.

Dawit Isaak har suttit fängslad
 dagar,  tim,  min och  sek.

Åtta tips till föräldrar.

Allt om Barn Genom att blir mer ”mindful” som förälder kan du glädjas mer. Åtta tips till föräldrar.

NUTIDSTESTET VECKA 43.

NUTIDSTESTET VECKA 43. Nutidstestet engagerar sig för Apotekets framtid. Och i sex andra frågor, förstås!

Höstlov för stora och små.

Höstlov för stora och små. Dan Lucas London. Varje vecka tipsar DN:s korrespondent om vad som är på gång i den brittiska huvudstaden.

Veckans modeblogg på DN.se.

Veckans modeblogg på DN.se. "Ja, den är äkta". Här är veckan på Colorelle.se.