DN.se-bloggen

Här tar utvecklingsgruppen upp nyheter och frågor kring DN.se och mobil.dn.se - mejla gärna!
Prenumerera på RSS

Fel tid i Nobelartiklar

Skrivet av Charlotta Friborg 18:04, 8 oktober 2009 i kategori Teknik

Vi har fått flera frågor om tidsstämpeln på några av våra artiklar om litteraturpristagaren Herta Müller. Dessa artiklar låg länge med en tidsangivelse som angav en tid före tillkännagivandet som ägde rum kl 13.

Förklaringen till detta är att en av våra reportrar skrev en allmän införtext på morgonen om att priset delas ut i dag. När pristagaren tillkännagavs skrevs denna artikel över, men vi missade att uppdatera artikelns publiceringstid, något som i vårt webbverktyg måste göras manuellt.

Ett liknande problem hade vi med det artikel-id där vår kulturchef Maria Schottenius kommenterade valet av pristagare. Vår reporter förberedde först ett antal frågor som kunde användas för vilken pristagare som helst. Sedan gav Maria Schottenius en snabbkommentar i samma artikel-id. Även här missade vi i stressen under dagen tidsuppdateringen.

Det är förklaringen till oklarheterna kring tidsstämpeln.

Frågesport: Tävla med dina vänner på Facebook

Skrivet av Björn Lilja 11:59, 6 oktober 2009 i kategori Utveckling, Funktion

Frågesport i olika former är väldigt populärt på DN.se, där det återkommande nutidstestet alltid tillhör veckans mest besökta. Därför provar vi under en period att publicera ännu fler frågesporter på DN.se – De senaste dagarna har du exempelvis kunnat göra testet om tyfoner och orkaner och nobeltestet.

En samlingssida för alla våra frågesporter hittar du här.

Nytt sedan igår är också att du i slutet av nutidstestet kan publicera ditt resultat till Facebook i en lite mer attraktiv paketering är vanligt. Vår förhoppning är att fler ska hitta till våra tester den vägen och givetvis ge dig möjligheten att glänsa genom att slå kompisarnas eller kollegornas resultat…

Nutidstestet publicerat på Facebook

Prova gärna att publicera ditt resultat på Facebook och berätta för oss vad du tycker!

Webbläsare, IE6

Skrivet av Lina Forsström 08:55, 5 oktober 2009 i kategori Utveckling, Teknik

Från idag uppmanar vi alla som använder Explorer 6 att uppgradera sin webbläsare då den börjar bli förlegad. De webbläsare vi kommer testa DN.se i hädanefter är:

  • Internet Explorer 7
  • Internet Explorer 8
  • Firefox 3 och uppåt
  • Safari 4 och uppåt
  • Google chrome
  • Opera


Har du några problem eller frågor kring din webbläsare? Mejla vår webbsupport så hjälper de dig.

Sluta jaga sidvisningar

Skrivet av Rune Gyldenløve 13:35, 24 september 2009 i kategori Utveckling

Det finns ett antal konkreta exempel på hur vi som jobbar med utvecklingen av mediebranchens digitala distributionskanaler lägger krokben för oss själva när vi försöker bedriva den innovation som efterfrågas i bland annat Paula Marttila inlägg Tradition är inte en affärsmodell i SVDs bloggstafett. Ett av de mest uppenbara exemplen är jakten på sidvisningar.

Sidvisningar är den enda hårdvaluta som mediabranchens annonssäljare-/köpare förstår. Det är med andra ord fundamentet för hela vår digitala affär i dag. Det finns ett antal anledningar till varför det är olämpligt.

Vi bygger medvetet sämre produkter
Uppdraget att generera sidvisningar går stick i stäv med ambitionen att förenkla användarupplevelsen. Fler sidvisningar är lika med en sämre upplevelse för våra läsare av den enkla anledningen att sidan laddas om. Som läsare måste jag vänta på att sidan laddas och varje gång en sida laddas om måste jag åter ta in helheten för att orientera mig. Det är svårt att få till ett ordentligt flow i läsningen av mer än en artikel. (Jmf med känslan som infinner sig när man använder Googles Fast Flip).

Vi mäter fel saker
Antalet sidvisningar per besök kan hjälpa oss att förstå vilken typ av sajt vi har: sökbaserad = många sidvisningar - typ Blocket, redaktionell = färre sidvisningar - typ DN.se. Om vi tvingar fram flera sidvisningar på DN.se genom att till exempel bygga om våra bildspel så de inte bara laddar nästa bild utan laddar om sidan för varje visning kommer den kortsiktiga effekten av vara en ökning av antalet sidvisningar. Den långsiktiga effekten kommer vara att färre tittar på bildspelen och att de som tittar väljer att se färre bilder. Det i sin tur innebär att vi har kortare tid på oss att exponera annonser för färre besökare.

Vi ökar våra kostnader i teknikledet
Varje anrop som görs mot våra servrar innebär en belastning. En artikel på DN.se innehåller i runda slängar hundra request mot frontservrarna (Varje gång vi hämtar en bild, ett javascript eller andra objekt blir detta ett eget request mot servern). Att byta ut en bild i ett bildspel innebär 1 ny request. Om vi skulle applicera principen till all uppdatering av innehåll på sidan skulle mängden anrop mot servrarna minska avsevärd.

Så länge vår affärsmodell är baserad på att locka våra läsare till att läsa vårt material på våra sajter är det faktum att vi har en snabbare, enklare sajt än konkurrenterna viktigt. Ett bra gränssnitt är en konkurrensfördel.

Att medvetet försämre upplevelsen för våra läsare är som att kissa i byxorna för att få upp värmen. Först varmt och ljuvligt - sedan kallt och jävligt.

Skulle du vilja ha en personligare DN.se?

Skrivet av Björn Lilja 12:28, 22 september 2009 i kategori Utveckling, Funktion, Läsarmedverkan

Hur skulle innehållet på DN.se se ut om du fick bestämma? Mer kulturnyheter? Mindre sport?

Mina tankar går så här: Den redaktionella nyhetsvärderingen är en av tidningarnas stora styrkor. Man surfar in på DN.se bland annat för att själv slippa sortera bland de tusentals nyheter som når redaktionen varje dag. Det arbetet ska vi självklart fortsätta med.

Samtidigt finns det ju nyanser. Kanske vill jag att DN.se fortsätter föreslå vad jag borde läsa, men bara inom de områden som intresserar mig. I mitt eget fall skulle det exempelvis innebära att jag bara vill se klassiska sportnyheter då det hänt något riktigt stort (så som att Bolt slagit världsrekord, igen!). Övriga dagar vill jag dölja eller tona ned dem.

DN.se vänder sig till en mycket bred publik och kommer aldrig tvinga dig aktivt att välja, eller välja bort, något. Men jag undrar ändå om det inte skulle vara en värdefullt för vissa att ha det valet.

Därför vill vi veta vad du tycker: Skulle du använda dig av möjligheten att personalisera nyheterna på DN.se? Kanske ser du andra önskvärda funktioner eller möjligheter på samma tema?

Personalisering eller inte? Skriv vad du tycker i kommentarerna nedan! Det går självklart också bra att maila mig direkt.

Branschen måste vakna ur Törnrosasömnen

Skrivet av Charlotta Friborg 15:00, 21 september 2009 i kategori Utveckling, Funktion

Finns det det något av Dagens Nyheters material som vi kan ta betalt för på nätet eller i mobilen? frågar Bosse Hedin på Mindpark.se i SvD.se:s bloggstafett om betalning på nätet. Javisst. Men då är väl saken klar? Då är det ju bara att lägga ett betalsteg framför artiklarna, så får vi ordning på webbfinanserna.

Så enkelt är det inte, vilket också Bosse Hedin konstaterar. Det är inte någon naiv ”information-vill-vara-fri-på-nätet-idealism” som gjort att de flesta sajter valt annonsfinansiering hellre än betalmodellen. Utan en insikt om att medieföretagens gamla ekonomiska modell inte fungerar lika väl i den digitala världen.

Visst finns det betalningsvilja på nätet. Men breda allmänna nyhetssajter har haft svårt att få rejäla intäkter genom att ta betalt för läsningen av nyheter. Några har försökt (framför allt under förra lågkonjunkturen), men sedan släppt betalspärren efter trafikfall som sänkt annonsaffären. Den ekonomiska krisen det senaste året har åter gjort betalfrågan het.

För att trycka en tidning och distribuera den till en publik krävs enorma investeringar. Få aktörer har den styrkan. På webben är trösklarna minimala. Vem som helst som har en internetuppkoppling och en dator kan skriva och nå ut, inte bara i det egna närområdet utan över hela världen.

Skiftet är hisnande. Tidningen är inte längre med självklarhet det viktigaste demokratiska torget, där de flesta relevanta samhällsdebatter startas och förs. Nyheter, opinionsbildning, trender och rykten sprids på nätet snabbare än influensavirus. Den öppenhet, den rikedom på information och de olika perspektiv som internet ger är revolutionerande och sant demokratiserande. Även om det innebär stora ekonomiska utmaningar för många mediebolag (inklusive mitt eget). Informationsoligopolet är en gång för alla borta.

Bör den här utvecklingen hejdas? Kan den ens stoppas genom betalsteg på ett antal (eller alla) mediesajter? Nej.

I ett öppet, demokratiskt samhälle är det omöjligt att återskapa forna tiders nyhetsbrist. Någon annan kommer att rewrita papperstidningarna eller det som finns bakom betalstegen. Webben ger omedelbar access till oändliga mängder källmaterial över hela världen.

Någon brist på allmänna nyheter och senaste nytt kommer vi inte längre att ha. Men i en tid som präglas av extremt informationsöverflöd finns det andra saker som blir bristvaror. Såsom tid. Sammanhang. Analys. Förklaring.

Alla berättar vad som hänt. Men varför hände det? Vad tror initierade bedömare kommer att hända härnäst? Och hur berätta ett komplicerat skeende på ett begripligt och medryckande sätt? Här närmar vi oss det som är kärnan i det journalistiska uppdraget. Vanan att göra korrekta nyhetsbedömningar. Perspektiven. Sakligheten. Oberoendet. Det relevanta urvalet. Och kontinuiteten.

Bilden av det journalistiska affärsvärdet har i många traditionella medieföretag blivit synonymt med den befintliga produkten, tidningen, tv-tablån, sajten. Men värdet sitter inte där, utan i huvudet (och hjärtat) hos engagerade journalister och i rutinen hos slipade redaktörer.

Papperstidningens affärsmodell har varit sagolikt framgångsrik, men framgången har också försatt branschen i en törnrosasömn, där affärsutvecklingen inte krävt mycket mer än en årlig formjustering av tidningen och, när man riktigt slagit på stort, en ny bilaga.

Om man i stället tar som utgångspunkt att medieföretagens egentliga affärsvärde ligger i ett journalistiskt hantverkskunnande, parat med kunskap om och respekt för läsarnas behov och intressen öppnar sig möjligheter för en betydligt mer innovativ produkt- och affärsutveckling.

Hur kan medieföretagen erbjuda nyhetsförmedling och analys på ett sätt som funkar för läsare med olika livsvanor och preferenser? Tidning på frukostbordet, javisst, men du ska också kunna lyssna på opinionsmaterialet på väg till jobbet. Få biotipsen i mobilen. Träta med tv-kritikern Croneman i kommentarsfälten, men då och då även in real life. Sippa pinot noir med Kronstam. Tipsa vännerna om Hanne Kjöllers senaste artikel. Eller kanske få serierna på frukostflingpaketet.

Musiktjänsten Spotify är gratis för den som accepterar reklamen. Den som betalar slipper annonserna. Men inte många var betalande lyssnare. Tills häromveckan då Spotify lanserade en mobiltjänst som krävde betalmedlemskap. Samma dag drog jag själv fram Visa-kortet. Exemplet visar att man inte tvärsäkert kan påstå att människor alltid kommer att bete sig på ett visst sätt. Ny teknik och nya affärsidéer ändrar hela tiden förutsättningarna. Och paketeringen av tjänsten är helt avgörande.

Därför tror jag inte på en enda saliggörande affärsmodell för medieföretagen, utan på flera. Ett betalsteg för unika och kvalificerade artiklar på webben eller i mobilen skulle kunna ge en liten intäkt som adderar till de befintliga. Men det är inte något alexanderhugg som räddar ekonomin. Och är därför inte högsta prio.

Jag skickar bloggstafettpinnen vidare till Paula Marttila: Vad krävs för att få fart på innovationskraften och affärsutvecklingen i medieföretagen? Vad är du själv beredd att betala för på nätet? Paula Marttila svarar på bloggen samesamebutdifferent.se.

Äntligen ett bättre bostadssök

Skrivet av Björn Lilja 16:10, 10 september 2009 i kategori Utveckling, Funktion

Vi har under en tid haft problem med sökfunktionen på DN.se/bostad. Tack vare bättre möjligheter att tekniskt arbeta med vår samarbetspartner Hemnet så har vi nu gjort mycket trevligare och robustare sökupplevelse än tidigare.

Här ser du exempelvis sökresultatet för 2:or i Stockholm eller villor i Sollentuna.

Bild på sökresultatet

Förändringen märks först när du kommer till resultatlistan, men vi räknar med att modernisera och förbättra även övriga delar av vårt bostadssök inom en snar framtid.

Vilka funktioner skulle du vilja se i ett förbättrat bostadssök? Tyck gärna till i kommentarerna nedan eller via e-post.

Nu kan du bläddra bland citaten!

Skrivet av Björn Lilja 15:45, 10 september 2009 i kategori Funktion

Längst upp, till höger om DN.se-logotypen, roterar vi sedan tidigare nya inlägg från våra bloggare och krönikörer. Många har påpekat att det kan upplevas frustrerande när rubriken byts ut innan man hunnit klicka på det inlägg som man vill läsa.

Därför har vi nu gjort det möjligt att bläddra för hand mellan de olika inläggen. Håller du musen över ett inlägg stannar den roterande funktionen och du kan med hjälp av pilar till höger och vänster bläddra mellan de olika inläggen.

Tack för alla förslag som hjälper oss att göra DN.se bättre!

Nu kan du följa nyhetsdygnet i bilder

Skrivet av Björn Lilja 15:43, 10 september 2009 i kategori Funktion

I högerspalten på vår förstasida hittar du idag en ny funktion på DN.se – Nyheter i bilder. Där sammanställer vi löpande bilder från aktuella nyheter och händelser under det senaste dygnet.

Exempel på nyheter i bilder

 Vi hoppas att detta ska vara ett bra och lite annorlunda komplement till vår övriga rapportering, för dig som vill njuta av DN:s bildjournalistik eller snabbt uppdatera dig kring nyhetsflödet.

Du kan även välja att se bilder från gårdagen eller valfri dag under veckan som gått. Ett bra sätt att ta del av vad som hänt för dig som varit borta från datorn ett tag.

Har du förslag på hur vi kan arbeta vidare med och förbättra nyheter i bilder? Hör gärna av dig med en kommentar nedan eller via e-post!

Ny leverantör - nytt SMS-nummer

Skrivet av Daniel Génetay 09:56, 27 augusti 2009 i kategori Teknik

Från och med nu använder vi ett nytt SMS-nummer för tävlingar och nyhets-SMS. Numret är 72444 och ersätter det gamla 72580.

Alla som prenumererar på nyhets-SMS:en (även kallade nyhetsflashar) ska ha fått ett SMS-meddelande om bytet.

Prenumerera på nyhets-SMS

Du startar din prenumeration på våra nyhets-SMS genom att skicka ett SMS med texten NYHETER till 72444.

Avsluta prenumerationen på nyhets-SMS

Du avslutar tjänsten genom att skicka ett SMS med texten NYHETER STOPP till 72444.

Nyheter från Förstasidan

Icas stora prisbluff Grafik: DN

Icas stora prisbluff

Ica Maxi bland vinnarna i PRO:s prisjämförelse. Men DN:s granskning visar att många ändrar priserna i samband med undersökningen.

"Väldiga fluktuationer på kött" Så förklarar handlarna skillnaderna.

"Svenska medier leker på Sverigedemokraternas villkor"

DN Debatt 21 oktober. Kulturjournalist på SVT: Jimmie Åkesson måste vara världens lyckligaste politiker i dag.

Islamic Center-vd:

Islamic Center-vd: "Bra att Åkesson äntligen kom ut och visade vem han är."

Aftonbladets Jan Helin:

Aftonbladets Jan Helin: "Det är viktigt att visa vad SD har för värderingar".

Statsvetare: "Ett första tecken på att SD söker sig till högerflanken".

Mariam Osman Sherifay: "Därför anmäler jag Aftonbladet."

Flera anmälningar mot Aftonbladet. Skarp kritik efter SD:s debattartikel.

Guantanamofångar kan föras till USA Foto: Haraz Ghanbari

Guantanamofångar kan föras till USA

Beslut i senaten. Ytterligare ett steg mot stängning av det kontroversiella fånglägret.

"Poliser har fått ringa 112 med sina privata mobiler." Foto: Fredrik Persson / Scanpix "Poliser har fått ringa 112 med sina privata mobiler."

Poliser i nödläge kan inte slå larm

Problem med kommunikationssystemet Rakel. Larmen går inte fram. Täckningen är usel. Och många vet inte hur de ska hantera tekniken.

15 döda i tågolycka i norra Indien

Expresståg körde in i ett stillastående tåg. Olyckan inträffade nära staden Mathura i norra Indien

STHLM

Här får fladdermöss fristad

DN besökte fladdermusreservaten med egen ingång. Det kallas Bat forts och är den största satsningen hittills i Sverige.

Dawit Isaak har suttit fängslad
 dagar,  tim,  min och  sek.

Galleri Zetterling.

Galleri Zetterling. Satirtecknaren Leif Zetterling kommenterar samtiden.

Baske mig!

Baske mig! Fagerman kommer med ett tips som kan leda till att bin Laden grips.

Indieklassiker.

På Stan Klubben Baba Sonic fyller snart nio år. En evighet i klubbvärlden, men än syns inga ålderstecken. Indieklassiker.

Barnläkaren svarar.

Allt om Barn "Barnen får inte sova ute på dagis och nu är dom sjukare." Barnläkaren svarar.