Heidi Andersen är trebarnsmamma, samtalsterapeut och utbildad mindfulnessinstruktör. Nu är hon aktuell med boken ”Mindfulness för föräldrar” som hon har skrivit tillsammans med journalisten Anna-Maria Stawreberg.

Berätta, Heidi, vad innebär egentligen mindful parenting?
– Det är ingen metod utan ett förhållningssätt som hjälper dig att njuta mer av dina barn och av att vara förälder, som ju är det mest fantastiska man kan vara med om, men som också kan vara det svåraste och mest frustrerande man kan uppleva.

Heidi använder i sitt liv de tre A:na; Andas, Acceptera och Agera. Andas står för att du i varje situation ska stanna upp och andas - innan du reagerar på ett negativt sätt. Om du är nära att tappa tålamodet för att barnen envisas med att bära för årstiden helt fel kläder till förskolan när du har bråttom till ett viktigt möte, stanna upp och andas. Acceptera sedan situationen som den är och därefter – agera. Kanske kan ni kompromissa med klädvalet? Sommarklänningen kan gå att använda även på vintern med ett par tjockare strumpbyxor och en kofta över.
– Vi använder alldeles för mycket tid till att försöka göra om situationer vi hamnar i.

Mindfulness ligger väldigt rätt i tiden. Varför har det blivit så populärt just nu, tror du?
– Jag tror att vi har en jättelängtan efter ett annat förhållningssätt. Vi jobbar, jobbar och jobbar samtidigt som vi hela tiden längtar efter nästa semester, nästa bil och nästa hus. Sen längtar vi efter barn, men när vi fått dem så tycker vi att det är jobbigt ibland så då längtar vi efter att de ska börja skolan. Vi missar lite poängen med livet, tycker jag. Vi har svårt av att njuter av våra barn och vår liv- det har alltid varit de små sakerna som ger livet mening.

Kan du ge ett exempel på hur du själv använder mindful parenting i vardagen?

– Jag försöker att titta mina barn i ögonen varje morgon, även om jag har bråttom, och att krama om och lukta på dem. Det tar inte lång tid att göra, men det ger mycket.


Heidis åtta tips – så blir du mer mindful som förälder

1. Väck barnen med en sång, massera deras ryggar i någon minut och säg barnens namn.’

2. När du blir arg, stanna upp och andas och ins att det ofta inte handlar om barnen och vad de har gjort utan din egen frustration. Jag erkänner det för barnen så behöver de inte bära skulden.

3. När barnen vill något, bekräfta att du hört dem. Det får dem att känna sig värdefulla, även om de inte alltid får som de vill.

4. När du säger nej till barnen, stanna upp och reflektera över varför du reagerade på det sättet. Var öppen för att du kan ha fel och bekräfta dig själv när du känner att du har rätt.

5. Var snäll mot dig själv när du gjort något mindre bra. Jag bekräftar för mig själv att ja, nu gjorde jag ett misstag, och ja, jag är en människa. Misstag ingår i livet. Jag gör det bästa utifrån min situation och mina barn gör sitt bästa. Visa dig själv och dina barn empati.

6. Titta på dina barn innan de går hemifrån på morgonen. Känn verkligen in dem och tillåt dig själv att känna tacksamhet för att de finns i ditt liv.

7. Visa barnen empati istället för frustration när de begår misstag. Ibland kanske de glömmer gympakläderna, glasögonen eller mobiltelefonen. Ibland begär vi mer av våra barn än av oss själva – visst glömmer du också saker ibland?

8. Öva på att lägga märke till när ditt huvud är upptaget av annat när de pratar med dig. Visa barnen samma respekt som du visar andra vuxna.