Övning ger mästerskap

Publicerat 2009-10-15 00:05

Kolumnen: Lena Andersson om förklaringen till Bill Gates snille.

Till livets många orättvisor kan man foga ytterligare en: vilken tid på året man är född. I den ungdomsidrott där jag danades var det självklart att de som var att räkna med var födda tidigt på året. Om någon tillhörde de bästa i sin åldersklass och var född på hösten var det så ovanligt att det väckte uppmärksamhet. ”Men nånstans måste man ju dra gränsen”, minns jag en cykelpappa uppgivet säga, förbittrad över att hans decemberfödde son var dömd att ligga efter.

Samma sak i skolan. De som är födda 1 januari anses lika gamla som de födda 31 december, fast det skiljer ett år. Man kan anta att det präglar uppväxande varelser att under hela den tid då kroppen och psyket formas vara upp till ett år yngre än de skulle kunna vara och ändå tillhöra samma grupp. Men nånstans måste som sagt gränsen dras om man inte delar in klasser efter mer fininställda kriterier än årgång.

Vikten av födelsedatumet bekräftas av den i USA verksamma journalisten Malcolm Gladwells senaste bok ”Outliers – The story of success”. Gladwell har specialiserat sig på att med dristig intellektuell kreativitet lägga i dagen svindlande samband mellan företeelser som inte verkar höra ihop, och få dem att verka plausibla. I ”Outliers” identifierar han vad som krävs för framgång och det vi kallar genialitet. Klart är att medfödd begåvning inte räcker.

Gladwell finner att kanadensiska och tjeckiska ishockeyspelare på juniorlandslagsnivå i förbluffande hög grad är födda i januari, februari och mars. Nästan ingen är född under årets andra halva. Förklaringen tror han ligger i att dessa pojkar alltid har varit äldst i sin årsklass och därför haft utvecklingsmässiga fördelar som gjorde dem duktigast när de var små. Vilket gjorde att de blev uttagna, satsade på – och fick mer träningstid.

Ty det som avgör hur långt man går är träningsdosen. Oavsett område krävs det tio tusen timmars koncentrerad övning för att nå mästarklass. Skillnaden mellan musikvirtuosen och den som inte når lika långt trots att de går på samma konservatorium är, visar en undersökning, att den förra har övat två tusen timmar mer. I undersökningen fanns ingen som övat tio tusen timmar och misslyckats med att nå långt, och ingen som nått yttersta eliten med färre än tio tusen timmar. En neurolog i boken hävdar att tio tusen timmar tycks vara den tid hjärnan behöver för att nå fulländning, det må gälla konståkning, pianospel eller skrivande.

I ett system med tidig selektion får vissa utvalda möjligheten att öva mer. Det är nödvändigt för att just de individerna ska kunna nå sina tio tusen timmar under den formbara åldern. Men systemet kan missgynna dem som är födda sent på året och barn till icke-akademiker. De utvalda kan vara utvalda på oklara eller felaktiga grunder men får möjlighet till mer träning och kommer därför att göra skäl för uttagningen. Urvalskriterierna gör dock att man har gått miste om många som skulle ha blommat om de bara getts samma möjlighet att träna.

Anledningen till att Bill Gates blev den han blev är, enligt Gladwells idéer, att han var född vid exakt rätt tidpunkt i historien, 1955, för att kunna bli en pionjär inom just dataområdet. Därtill hamnade han, tack vare förmögna föräldrar men också genom tur, på en skola där eleverna hade fri tillgång till en datasal. Han avstod från gängse tonårsnöjen och programmerade femton timmar per dygn. När han kom ut ur datasalen i mitten på 70-talet var han ett snille på dataprogrammering, inte i första hand för att han var född sådan utan för att han hade programmerat kolossalt mycket, ungefär tio tusen timmar. Varpå han grundade Microsoft.

The Beatles är ett annat exempel. De var okända och knappast lysande när de 1960 bjöds in för att spela i Hamburg under flera långa vistelser. På dessa klubbar måste de spela nätterna igenom i stället för någon timme då och då som de var vana vid från spelningarna hemma i Liverpool. De bar på en potential för nivån de nådde som inte alla bär på. Men de skulle inte ha utvecklat den utan dessa särskilda betingelser som gav dem de nödvändiga träningstimmarna.

Tiotusentimmarsregeln illustrerar väl också delvis varför kvinnor så sällan blir ”genier” och grundare av världsberömda företag. De behöver helst avstå från barn och till ett högt pris bryta med könsrollsförväntningarna för att frigöra all den tid som krävs. En kvinnlig nörd har ännu sämre status på sex- och äktenskapsmarknaden än en manlig; hon blir en av grabbarna.

Det finns en benägenhet att tro att just de främsta inte har behövt öva så mycket. Att det är detta som är deras begåvning. Ofta har de säkert bättre genetiska, geografiska och klassmässiga förutsättningar. Men deras största begåvning är insikten att man måste öva mer, och mer ändå.

Bloggat om artikeln(0)

(Vad är Twingly?)

Visar  (av totalt ).

Vill du ha en bra start på dagen?

Läs Dagens Nyheter. Klicka för ett bra erbjudande.

Nyheter från Opinion

Dyra gränser

Huvudledare 16 oktober. Invandring har genom historien varit en motor för utveckling. Isolering leder förr eller senare till stagnation och inskränkthet.

DN DEBATT 16 OKTOBER

”Dags att gå över till stabil europeisk penningpolitik”

Ekonom om den svenska penningpolitiken: ”Riksbanken har fått agera alltför kraftfullt. Vi måste anamma Tysklands stabilitetspolitik.” Läs mer

DN:s fem punkter-serie

DN listar de viktigaste frågorna inför nästa mandatperiod

Det kommande riksdagsvalet blir en duell mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin. Men hur de ska lösa Sveriges verkliga problem är oklart. Därför reder DN ut begreppen i en serie.

Signerat: Malin Siwe.

Signerat: Malin Siwe. EU-stöd: Den som får resebidrag kan dra en skröna.

Signerat: Johannes Åman.

Signerat: Johannes Åman. Regeringsansvar: Sverige kan följa Saarland.

Signerat: Rikard Westerberg.

Signerat: Rikard Westerberg. Mikrofinans: Räddare i nöden.

Kolumnen: Lena Andersson.

Kolumnen: Lena Andersson. Övning ger mästerskap: Bill Gates.

Signerat: Annika Ström Melin.

Signerat: Annika Ström Melin. Partiledardebatt: Jobb, jobb, jobb.

Nyheter från Förstasidan

Therese Alshammar vann finalen på 100 meter fjäril. Foto: Maja Suslin / Scanpix Therese Alshammar vann finalen på 100 meter fjäril.

Dubbel för "Tessan"

Bra svenskdag i världscuppremiären. Therese Alshammar vann både 50 meter fritt och 100 m fjäril i Sydafrika. Dessutom slog hon nytt Europarekord.

Personal får tala anonymt Foto: Christine Olsson

Personal får tala anonymt

Krisartad situation. Solbergaskolans anställda ska nu höras i en anonym undersökning.

Bostadsrättsmarknaden i Stockholm

Säljaren misstänkt för storbedrägeri

Försvann med familjen Mudas handpenning. Misstänks även ha blåst fler på pengar genom att utge sig för att hyra ut sin lägenhet.

Erik Olssons vd svarar. ”Är det vår skyldighet att informera om att säljaren var föremål för en brottsutredning?”.

"Handpenningen en förhandlingsfråga". Men det får köparen sällan veta.

"Orimligt att köparen ska bekosta mäklarens arvode." Advokat kritisk till mäklares agerande.

Familjen Muda har tvingats till andrahandsboende. Foto: Lina Alriksson Familjen Muda har tvingats till andrahandsboende.

Fastighetsmäklaren tog ut fullt arvode

Agerandet i linje med regelverket. Av handpenningens 515.000 behöll mäklaren 105.000. Från firmans vd hörs fortsatt ingenting.

Samtliga omkomna hittades livlösa i trappuppgången. Foto: Britta Pedersen / Scanpix Samtliga omkomna hittades livlösa i trappuppgången.

Lampa låg bakom branden i Rinkeby

Sju personer omkom i branden i Rinkeby i somras. Nu läggs förundersökningen ned eftersom den visat sig starta i en lampa.

Skådespelaren Hans Klinga prisas Foto: Roger Vikström

Skådespelaren Hans Klinga prisas

O'Neillpriset delas ut till ”högt förtjänta artister på Dramaten”. Hans Klinga har arbetat på Dramaten sedan han gick ut scenskolan 1969.

Film & TV

Tävling om Simpsonsfigur

Programmets 20-årsjubileum. Fansen tävlar om att skapa en ny Springfieldbo. Vinnaren lär göra världen gul av avund.

Dawit Isaak har suttit fängslad
 dagar,  tim,  min och  sek.

NUTIDSTESTET VECKA 42.

NUTIDSTESTET VECKA 42. Byggs inte ut - och Nutidstestet är också kvar i sin gamla skepnad!

"Helt sjukt"

"Helt sjukt" Washington Captialstjärnan Alexander Ovetjkin om nioårige Oliver Walstroms straffmål.

Musikalisk lantis.

På Stan Tiden som lärar- vikarie var Nils Landgrens värsta tid i Stockholm. Musikalisk lantis.

Med och utan publik.

Allt om Motor När män kör sportbilar skjuter testosteronhalten genom taket, enligt ny studie. Med och utan publik.