En fråga om kultur

Publicerat 2009-10-21 00:07

Sjukvårdsreformen: Kortare liv till högre pris – ska det vara något att slåss för.

DN Teman i artikeln

Washington. Amerikanska tidningar fylls med artiklar om den tilltänkta sjukvårdsreformen. Läsarna får följa var i processen frågan befinner sig, hur den malts sönder och samman under resans gång samt vilka möjliga rester som i bästa fall kan bli slutresultatet.
Tv bombarderar tittarna med reklam från båda sidor. Motståndare och anhängare till förslaget lägger ned enorma summor på att propagera för sin sak. En miljon dollar om dagen är en summa som nämnts här.

Sprängkraften har många förklaringar. Dels handlar det om den amerikanska skräcken för staten och tilliten till marknaden (att jämföra med vår tillit för staten och skräck för marknaden). Dels om att 85 procent uppger att de är nöjda med sin hälso- och sjukvård och inte vill ha några förändringar. Dels om kostnader, men också förstås, om politik.
President Obamas framtid står och faller med reformen, menar Daniel Hamilton vid centret för transatlantiska relationer, ett forskningscenter knutet till Johns Hopkins-universitetet. Det blir ett test på hans mandat för förändring. Utan framgång i denna fråga blir det inget med vare sig klimat eller Afghanistan.

Och vad är då en framgång, frågar jag med tanke på hur hårt kongressen redan bitit på de ramar Barack Obama lämnade ifrån sig för att fylla med politiskt innehåll. Allt det går att sätta en signatur på, svarar Daniel Hamilton.
Andra jag frågat har gett liknande svar. En lagstiftning, hur den än ser ut, kommer att presenteras som en framgång. Även om den inte gör något åt den ohållbara situation sjukvården står inför.

Amerikanerna spenderar nästan dubbelt så mycket som svenskarna av sin BNP på hälso- och sjukvård. Och andelen växer. 15 procent av befolkningen är oförsäkrade och många andra underförsäkrade. Den som kommer till en akutmottagning i ambulans måste tas emot. Det betyder att oförsäkrade som vill träffa en läkare ringer ambulans och att akutmottagningar används som vårdcentraler, vilket förstås gör vården dyrare än den skulle behöva vara.

Men även för de försäkrade blir vården allt mer kostsam. Christopher Gulde är barnläkare i Texas och driver en mottagning med fyra läkare och arton andra anställda. Han berättar hur sjukvårdspremierna för hans anställda ökat med tio procent årligen, medan han i andra änden hos de försäkrade barn han tar emot, inte sett motsvarande utflöde.

Försäkringsbolagen bestämmer vad de vill betala för en tjänst, oavsett om det gäller en enkel vaccination eller en svår operation. När det gäller vaccinationerna är priset färdigställt från början. Och det är konstigt, säger Christopher Gulde, hur alla bolag hamnar på eller alldeles strax över inköpskostnaden för själva vaccinet. Inget eller möjligen någon enstaka dollar blir över för läkarkontakten. Och så här ser det ut på område efter område. Han misstänker att försäkringsbolagen är för stora och för få och att de har osunt mycket kontakt med varandra.

Christopher Gulde berättar hur hans klinik valt bort barn för vissa behandlingar beroende på var de är försäkrade. Det kan vara en exklusiv försäkring som formellt täcker allt men som alltså med sin ersättningspolicy för vissa åkommor får läkare att nobba dem.
Och det är här jag inte förstår amerikanernas förnöjsamhet. De kan ha betalat
3 000 kronor i månaden för en fulltäckande försäkring och så visar det sig att den inte är fulltäckande eftersom försäkringsbolagen ersätter läkarna så dåligt att ingen vill ta emot dem.

Christopher Gulde nämner inte ordet kartell men konstaterar att marknadskrafterna uppenbart inte fungerar eftersom det inte finns något annat, mer anständigt försäkringsbolag för besvikna kunder att vända sig till.

Det är här Barack Obamas idé om statligt försäkringsalternativ blir intressant. En aktör som kan vrida premiespiralen nedåt och som förhoppningsvis tycker att ansvaret sträcker sig längre än till att teckna en försäkring. Som ett slags statlig inblandning för att säkra den konkurrens de få aktörerna uppenbart inte mäktar med.

Över en middag träffar jag en politisk tjänsteman från kongressen. Vi pratar om sjukvårdssystemen i våra respektive länder. Han suckar och konstaterar: Vi betalar mer och lever kortare. Den här debatten handlar mer om kultur än om någonting annat.

Bloggat om artikeln(0)

(Vad är Twingly?)

Visar  (av totalt ).

Vill du ha en bra start på dagen?

Läs Dagens Nyheter. Klicka för ett bra erbjudande.

Nyheter från Opinion

DN Debatt 25 oktober

"Dags för en ny skattereform"

Skatteexperter: Storstadsbor i normalvillor drabbas av nya S-politiken.

Världen smälter

Huvudledare 25 oktober. Vägen till klimatmötet i Köpenhamn kantas av förhoppningar. Många riskerar att bli besvikna. Så borde det inte vara.

DN:s fem punkter-serie

DN listar de viktigaste frågorna inför nästa mandatperiod

Det kommande riksdagsvalet blir en duell mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin. Men hur de ska lösa Sveriges verkliga problem är oklart. Därför reder DN ut begreppen i en serie.

Signerat: Peter Wolodarski.

Signerat: Peter Wolodarski. Söndag: Låt största blocket regera.

Signerat: Rikard Westerberg.

Signerat: Rikard Westerberg. S-förslag: Säg hej till krångel och skattefrälse.

Kolumnen: Lena Andersson.

Kolumnen: Lena Andersson. Berörings- skräck: Om att sälja ut frihetliga värden.

Signerat: Håkan Boström.

Signerat: Håkan Boström. Storbritannien: Fascisten som log.

Signerat: Henrik Berggren.

Signerat: Henrik Berggren. Försvars- högskolan: Att tänka rätt.

Nyheter från Förstasidan

AIK med Pavey i spetsen jublar med fansen. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix AIK med Pavey i spetsen jublar med fansen.

Pavey sänkte Bajen

AIK allt närmare guldet. Inhopparen Kenny Pavey avgjorde derbyt med sitt 2-1-mål och Hammarby är nu nära nedflyttning.

Elfsborg borta från guldstriden. Häcken kvitterade i sista minuten.

Seger i ingemansland. Gefle slog Trelleborg med 2-1.

"Explosionen förstörde allt, det var som en jordbävning", säger ett vittne till Reuters. Karim Kadim / AP "Explosionen förstörde allt, det var som en jordbävning", säger ett vittne till Reuters.

Blodigt terrordåd skakade Bagdad

Minst 130 döda. Attacken är den värsta i Iraks huvudstad på månader.

DN:s Nathalie Besèr: Målet är att förhindra det planerade irakiska valet.

Jazz + Kent = sant Foto: Anna Ledin

Jazz + Kent = sant

Carolina Wallin Pérez fastnade först för Kent, sen för jazz. Nu gör hon jazz av Kents låtar. Söndagsprofilen.

Spetsat snus skapar starkare beroende

Spetsat snus skapar starkare beroende

Texten på dosan avslöjar ingenting. Men snuset från Swedish Match innehåller ett tillsatsmedel som ökar mängden fritt nikotin.

Snusar du?

Se resultat

NHL-spelare illa skadad Foto: Matt Slocum / AP

NHL-spelare illa skadad

Medvetslös i flera minuter Floridas David Booth på sjukhus efter våldsam tackling.

Nya poäng av Loui Eriksson. Mål och assist när Dallas slog St Louis.

Livsstil

Humorn allt svartare

Våldtäkt och Förintelsen. Komikerna tar upp tyngre ämnen och humorn blir mer cynisk. Frida Hallberg skämtar om våldtäkt.

Dawit Isaak har suttit fängslad
 dagar,  tim,  min och  sek.

Från avrättningsplats till livsstilsoas.

På Stan Nytorget har haft många faser. På stan tillbringade en dag vid torget. Från avrättningsplats till livsstilsoas.

Hoppa över Arlanda.

Hoppa över Arlanda. Nu storsatsar charter- arrangörerna på resor från mindre flygplatser.

Hummus så in i Libanon!

Hummus så in i Libanon! Laddade med 1.350 kilo av huvudingrediensen satsade 250 kockar på världsrekord.

Du har väl ställt om klockan?

Du har väl ställt om klockan? Från och med den 25 oktober är det vintertid som gäller.