Ekon från 1984

Publicerat 2009-10-18 00:05

Foto: Anders Holmström / Scanpix Olof Palme agiterade mot privata daghem.

1984 var Thomas Bodström 22 år gammal. Hans far Lennart satt i regeringen och Sveriges statsminister hette Olof Palme.

En stundtals hård debatt fördes om privat barnomsorg. På Saf-kongressen gick Palme till attack mot dem som ville utmana det offentliga monopolet inom välfärdssektorn. ”Det är en ofantlig skillnad mellan barn och sopsäckar”, sade stats­ministern och åberopade erfaren­heter från företagsdrivna daghem i USA. En del av dessa hade dålig kvalitet och avfärd­ades som ”Kentucky Fried Children”.

I centrum för angreppen från ledande socialdemokrater stod den nystartade förskolan Pysslingen – samma företag som Thomas Bodström (S) år 2009 sitter i styrelsen för. Den ideologiska motviljan mot privata dagis var så stark att Socialdemokraterna drev fram den så kallade lex Pysslingen, som förbjöd statsbidrag till daghem med vinstsyfte. Lagen revs senare upp av den borgerliga Bildtrege­ringen.

I dag, 25 år senare, finns skäl att undra om Socialdemokraterna lärt något av 80-talsdebatten kring Pysslingen. Hätskheten i argumentationen är inte lika påtaglig. Men inför den stundande S-kongressen finns fortfarande ett ”isberg av doktriner” – för att låna Kjell-Olof Feldts uttryck – som inte smält.

Kritiken mot Bodströms engagemang i Pysslingen bottnar i dessa övervintrade antipatier. Allt som andas vinst och inte drivs kommunalt framställs på nytt som suspekt och främmande för en svensk modell.

Då som nu bortser kritikerna från vilken avgörande roll enskilda välfärdsalternativ spelat genom historien. Som DN:s tidigare chefredaktör Anders Johnson visar i boken ”Samhällets stötte­pelare” har de offentliga välfärdsinstitutionerna i Sverige fortlöpande utvecklats med privata initiativ som förebild.

Förskolan är bara ett av många exempel. Pionjärerna inom den svenska barnomsorgen var Ellen och Maria Moberg, som 1899 startade en kindergarten i sitt hem i Norrköping. Några år senare öppnade de den första verksamheten i landet för arbetarklassens barn. Systrarna Moberg bildade också Fröbelinstitutet.

En annan nydanare var HSB:s grund­are Sven Wallander. Med inspiration från Wien etablerade han barnstugor och senare Socialpedagogiska seminariet, där Alva Myrdal var rektor. För att finansiera lekstugorna skänkte hans sina personliga patentintäkter från HSB:s sopnedkast, som han själv uppfunnit.

En tredje banbrytare var KFUK:s pedagogiska institut. Det bildades av Sveriges första kvinnliga doktor i barnpsykologi Carin Ulin.

När de offentliga välfärdsmonopolen växte fram under efterkrigstiden, med hjälp av statliga subventioner, ersatte de en flora av verksamheter som blommat under decennier. Kommunernas daghem växte vidare på något som redan fanns. Deras roll var att göra verksamheten tillgänglig för flertalet.

Men att döma av den pågående vinst­debatten är denna historia praktiskt taget okänd. Välfärdstjänster framställs som en kommunal uppfinning från vilken privata företag bara vill dränera pengar. Knappt något sägs om den unika roll som enskilda aktörer spelat i utvecklingen.

De som angriper Pysslingen och liknande företag missar att bolaget ingår  i en lång tradition av privata experiment och initiativ. På 1980-talet var Pysslingens idé ganska unik. Man strävade efter att höja andelen utbildade förskollärare, samtidigt som föreståndaren fick ett större ansvar och personalen gavs löpande fortbildning. Pengar sparades på lokaler och administration. Målet var att ha fem procents lägre utgifter än kommunen.

Pysslingen blev en succé, både ekonomiskt och innehållsmässigt. Mängder av kommunala daghem inspirerades att bli bättre och mer kostnadsmedvetna. Men om Socialdemokraterna fått som de velat hade företaget inte funnits i dag.

Nu väcker ledande socialdemokrater med Stockholmspolitikern Carin Jämtin i spetsen åter frågan om framtiden för de privata alternativen. Angreppen riktas denna gång mot vinstutdelning, men i förlängningen äventyras möjligheten att över huvud taget få starta företag inom vård, skola och omsorg. Det har mer fundamentala verkningar än frågan om utdelning.

Ytterst handlar det om experimentens vara eller icke vara inom välfärden. Om S-kongressen sätter stopp för vinstutdelning, då stänger ombuden också möjligheten för åtskilliga privata entreprenörer att testa nya banbrytande idéer, som kan förändra hela sektorn till det bättre. Den som tar risker måste ha chansen att göra vinster.

Diskussionen reser också frågan om rätten för föräldrar att själva få välja. Valfriheten inom skolan och vården förutsätter nämligen att staten tillåter en rad olika organisationsformer och sätt att bedriva verksamhet på. Alternativet är att åter stå med mössan i hand inför en myndighetsvägg.

I ett vidare perspektiv rör debatten framtiden för den svenska ekonomin. Utbildning och vård är två av de största och mest växande branscherna internationellt. Ska svenska politiker förhindra entreprenörskap på detta område? I förlängningen raseras då möjligheterna att bygga upp nya världsledande storföretag och skapa framtida exportinkomster.

Thomas Bodström har många goda skäl för sitt engagemang i Pysslingen – och för bolagets rätt till utdelning. Det bästa argumentet är att jämföra dagens Sverige med den verklighet som rådde på monopoltiden.

Carin Jämtin får säga vad hon vill, men 1984 års Sverige är ingen modell för framtiden.

Bloggat om artikeln(0)

(Vad är Twingly?)

Visar  (av totalt ).

Vill du ha en bra start på dagen?

Läs Dagens Nyheter. Klicka för ett bra erbjudande.

Nyheter från Opinion

Sova med fienden

Huvudledare 22 oktober. Ibland måste det bli värre innan det kan bli bättre. Kanske, kanske, kanske är det vad som sker i Zimbabwe nu.

DN Debatt 22 oktober

”Svenskt EU-initiativ stöttar lokal afghansk förvaltning”

Carl Bildt om Afghanistan och Pakistan: Påtaglig risk för att konflikterna försvåras och att den humanitära situationen försämras. Läs mer

DN:s fem punkter-serie

DN listar de viktigaste frågorna inför nästa mandatperiod

Det kommande riksdagsvalet blir en duell mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin. Men hur de ska lösa Sveriges verkliga problem är oklart. Därför reder DN ut begreppen i en serie.

Signerat: Håkan Boström.

Signerat: Håkan Boström. Populism: Demokratins kristecken.

Signerat: Annika Ström Melin.

Signerat: Annika Ström Melin. Reinfeldt: Dags att driva på.

Signerat: Johannes Åman.

Signerat: Johannes Åman. Medier: Förvridna proportioner i stället för visdom.

Signerat: Hanne Kjöller.

Signerat: Hanne Kjöller. Sjukvårdsreformen: Kortare liv till högre pris – ska det vara något att slåss för.

Kolumnen: Niklas Ekdal.

Kolumnen: Niklas Ekdal. Innanförskapets synder - om kampen mot jobben.

Nyheter från Förstasidan

Kyrkan sa ja till enkönade vigslar Foto: Hasse Holmberg / Scanpix

Kyrkan sa ja till enkönade vigslar

Klartecken för homosexuella. Det "särskilda partnerskapet" avskaffas – nu är alla välkomna att gifta sig i kyrkan.

Lokalt förbud mot dubbdäck Foto: Scanpix

Lokalt förbud mot dubbdäck

Allt om Motor "Ett kraftfullt verktyg för de kommuner som har stora problem med höga partikel- halter." Regeringsbeslut i dag.

Är det rätt att förbjuda dubbdäck på vissa gator i Stockholm?

Se resultat

Kärnvapenmöten Iran-Israel

Diskuterade möjligheten till kärnvapenfri zon i Mellanöstern. Mötena ska ha ägt rum under konferens i Kairo i september, uppger israeliska Haaretz.

Här slår polisen flyktingar

Se webb-tv. Tiotusentals pakistanier är på flykt från södra Waziristan. På torsdagen började polisen slå på köande flyktingar vid ett hjälpcenter.

Attentat i Islamabad. Brigadgeneral dödades.

Lägger av efter två perioder Foto: Scanpix

Lägger av efter två perioder

Andreas Johansson ger upp. Slog upp fotskadan - comeback i Leksand över innan den knappt hunnit börja.

På Stan

Drottning Sylvia håller hov

Jubileumskonsert. När Sylvia Vrethammar firar 40 år på scenen hyllas hon av artistkollegorna.

Dawit Isaak har suttit fängslad
 dagar,  tim,  min och  sek.

"Vi bråkar om allting".

"Vi bråkar om allting". Hur hanterar man olikheter på ett bättre sätt? undrar en läsare. Insidans panel har svaret.

Utställning.

På Stan Konstnären Ronen Eidelman vill se en judisk stat i tyska Thüringen. Utställning.

Hellsings favoriter ställs ut.

Hellsings favoriter ställs ut. Barnboksförfattaren är huvudperson i Junibackens nya utställning "En annorlunda värld".

180 filmer på tolv dagar.

180 filmer på tolv dagar. Filmfestivalen har sitt största program någonsin.