Fem punkter

Läsarnas punkter ett år före valet

Publicerat 2009-09-27 00:05

Ledarsidans serie inför riksdagsvalet har väckt många reaktioner. Debatten pågår i mejl och på DN.se/opinion. Vi avslutar i dag våra punkter med att tacka för engagemanget och ge ordet till läsarna.

Lärarna är inte odugliga
Läste med bestörtning och ilska ledarsidan om kunskap i fredags! Vem är det som säger att de kompetenta lärarna är få, att de är som isolerade öar i havet?
Även om det finns ett antal outbildade människor som arbetar i skolan betyder inte det att i stort sett alla lärare är odugliga! Var har ni fått det ifrån, ni som sitter och skriver ner lärarkåren på bästa plats i Dagens Nyheter?
Ann-Marie Arrefelt
Huddinge

En bra lärare är A och O
Skönt med en debatt om kunskap och att ni satt ”bättre lärare” som första punkten. Det är verkligen så att en bra lärare är A och O för hur intresset för ämnet, engagemanget från eleverna ska bli. Låt elever, åtminstone på gymnasienivå och uppåt, utvärdera kurs­innehåll och sina lärare.
Framför allt skulle det också skapa en känsla av att ”min” åsikt faktiskt har en betydelse, vilket också är väldigt viktigt. Många unga i dag har redan tappat hoppet om att de kan förändra något i det här samhället, vilket är för­ödande för oss alla.
Marie Unéus Bergh

Glöm inte språket
Mycket bra initiativ med de fem politiska punkterna. Men i starten (18/9) saknades en mycket viktig punkt, nämligen språkkunskaper. Matematik och övriga punkter, visst. Men utan goda kunskaper i även andra språk än engelska står vi oss slätt i den internationella konkurrensen. Dessutom är vi inte så bra på engelska som vi ofta tror.
Suzanne Frigren

Malmö har vad Stockholm saknar
Jag har bott i Stockholm i 40 år. 2002 fick familjen nog av bilköer, klotter i tunnelbanan, fastighetsskatt, smutsiga och oplogade gator, Robin Hood-skatt och flyttade till Malmö. Här saknas det som finns i Stockholm: bilköer. Man kan ta sig vart som helst på 10 minuter. Underbara cykelbanor över precis hela staden. Och det är fantastiskt, både när man arbetar, är med barnen och på fritiden.
Thomas Eliasson
Malmö

Utvidga snarare än förtäta
Amalgambyggandet som Stockholms politiker genomför i staden just nu genom att täppa igen varenda skolgård och fri yta som finns med nya trista nyfunkishus tillför ingenting mer än några ynka ytterligare bostadsrätter. Staden förfulas. Allt byggs för att tillfredsställa de enskilda politikernas ego. Visst behöver staden växa, men satsa i stället på att utvidga staden och satsa på att förbättra kollektivtrafiken mellan områden. Slå exempelvis ihop Solna med Stockholm – inte lätt kanske men rätt.
Ann-Charlotte Englund

Orimlig maktfördelning
Jag tycker ert initiativ i skattefrågan är mycket bra och välformulerat. Det är svårt att få en bra debatt om skatterna eftersom de flesta skatter är dolda för oss medborgare.
En sak som skulle bli en ögonöppnare för de flesta är om man på lönebeskedet kunde se att man bara får en tredjedel i plånboken av arbetsgivarens lönekostnad. Att andra bestämmer över vad två tredjedelar av ”lönen” ska spenderas på är en helt orimlig maktfördelning.
Sune Larsson

Platt skatt löser många knutar
Kör stenhårt med förslaget om platt skatt. Det skulle lösa upp så många knutar och problem med dagens skattesystem. Det blir enkelt, tydligt och förutsägbart, samtidigt som principen att den som tjänar mer betalar mer i skatt finns kvar. Jag kan inte förstå varför platt skatt inte verkar vara något som politikerna vill behandla seriöst.
Anders Holgersson
Stockholm

Fel skattedebatt
Som vanligt för man i Sverige helt fel debatt. Ett allmänt gnällande på att skatterna är för höga. Vad är ett rätt skattetryck? Rätt skattetryck är de skatter man kan förankra hos befolkningen och som människor är villiga att betala.
Problemet med skatterna i Sverige är att staten inte står upp och försvarar dessa. Taktiken är i stället att försöka göra dessa så osynliga som möjligt, då behöver man inte gå igenom en sådan besvärlig process.
Zoya Grigorova

Blott två ting
Det behövs bara två punkter för att vi företagare skall våga anställa: Utöka provanställningsperioden och sänk eller avskaffa arbetsgivareavgifterna – kompensera på moms/marginalskattesidan.
Daniel Moström

Män är också diskriminerade
I Sverige är män minst lika ofta diskriminerade. Män får hårdare straff än kvinnor, i skolan råder ingen kvotering eller krav på att anställa män trots att det är en kvinnovärld, kvinnor har stor fördel i vårdnadstvister bara av sitt kön, kvinnor har speciella stödpengar för att starta företag, män drabbas mer av arbetslöshet och så vidare.
Det finns mycket som är ensidigt i denna debatt och det gör att vi inte får en trovärdig diskussion. Allt fler blir tvärtom anti­feminister.
Åke Brännström

Genuskunskap i utbildningen
För att verkligen skapa god grogrund för jämställdhet bör det läggas in genus- och jämställdhetslära i förskolläreutbildningen. Min spontana känsla är att många förskollärare är mycket okunniga. De allra flesta är överens om att jämställdhet mellan små flickor och pojkar är en självklarhet, men ofta har jag fått upplevelsen att förskolepersonalen inte uppfattar ojämlikhetstecken och då heller inte aktivt kan arbeta mot dem.
Bodil Lidén

Män har svårt att välja kvinnor
En av orsakerna till att män dominerar i styrelser är att ledande män har lättare att ta sig an and­ra män som adepter och ge dem informell kunskap, del i ”bastubeslut” och presentation inför andra toppar.
Självklart finns det många som helt enkelt osynliggör kvinnor, men det är också så att om en manlig chef tar sig an kvinnliga adepter kan det misstänkliggöras och tolkas sexuellt till både hans, men framför allt kvinnornas, nackdel.
Miriam Tiljander Hollmer
Miljöpartiets jämställdhetskommitté

Inget fel med övervakning
När jag ser en övervakningskamera så blir jag snarast tacksam över att det är lite koll på offentliga platser. Min så kallade personliga integritet bekymrar mig inte det minsta.
Fler poliser gör i alla fall att de kanske kunde synas lite mer på offentliga platser. Vad är det för fel på gatupatrullering som det var förr? Numera tycks man helst sitta och häcka i små polisbussar. Är det kanske här som motivationen skulle höjas?
Per Olof Nordström

Förändra polisutbildningen
Det sägs att det är dags att polisverksamheten på allvar baseras på forskning och beprövad erfarenhet. Det är uppenbart. Men det kan inte ske utan en uppgradering av utbildningen, som i dag inte är en regelrätt högskoleutbildning.
Högskoleverkets kvalitetskriterier, bland annat att utbildningen ska baseras på forskning och beprövad erfarenhet, gäller varken utbildningen vid Polishögskolan (trots namnet) eller uppdragsutbildningarna vid Umeå och Växjö universitet.
Det finns en utredning på justitieministerns bord med förslag på att polisutbildningen ska bli en treårig högskoleutbildning. Men ministern verkar inte entusiastisk inför den föreslagna förändringen. Förvånande nog.
Marianne Håkansson

Polisens civilanställda sägs upp
Ni påpekar att poliskulturen måste utmanas och att fler ekonomer, jurister och ingenjörer tas in som utredare. Vi kan inte annat än hålla med. Den ensidiga satsningen på 20 000 poliser är ett problem. I övriga delar av offentliga verksamheter uttalar regeringen vilka resultat som ska uppnås – inte hur många som ska anställas. Av regeringens budget framgår dessutom att satsningen på 20 000 poliser delvis ska finansieras genom en neddragning av antalet civilanställda.
Edel Karlsson Håål
Förhandlingschef Jusek

Hur ökar Nato säkerheten?
Ett bra initiativ inför valet som kommer att belysa många viktiga frågor, som annars kanske gått rampljuset förbi i kristider som dessa.
Det skulle dock vara intressant att se om ni har några forskningsresultat eller utredningar som backar upp behovet av upprustning och medlemskap i Nato.
Finns det egentligen någonting som tyder på att säkerheten ökar i och med att man ökar den militära aktiviteten samt utökar sina militära samarbeten?
Gustaf Haglund
Student i Växjö

FN-chef med integritet
FN ska utgöra världens mest respekterade plattform. Hur stärker vi då organisationens (o)politiska status och inflytande? Starttips: Byt ut generalsekreteraren Ban Ki moon vid femårsperiodens slut – helst redan innan.
Vår globala arena kräver en FN-bas som har integritet och genomslagskraft, kan sätta avtryck och samtidigt ha välutvecklade känselspröt.
Indonesiens nyligen omvalde president Susilo Bambang Yudhoyono har byggt upp ett demokratiskt samhälle genom pur handlingskraft, envishet och övertygelse. Någon av den kalibern är rätt man för FN:s tyngsta post.
Monica Erikson
Konsult och skribent Stockholm

Lös programförklaring
Jag får inte ut särskilt mycket av den senaste tidens staplande av åsikter på ledarsidan, det ni kallar för ”Fem punkter”. Det är för många skilda ämnen som behandlas på en liten ledartext och det blir som om ni säger varken bu eller bä. Det liknar mer en lös programförklaring från ett parti än en tidning som vill säga något viktigt om en specifik sak.
Oskar Lind
Student Stockholm

Gör ett särtryck
Jag har med stort intresse följt DN:s fempunktsprogram och kan bara hoppas att samtliga ämnesområden så småningom kan kommas att presenteras i ett särtryck. Kan inte tänka mig ett mer principiellt välformulerat och mer genomtänkt program för alliansen och dess framtid än det som presenterats.
Axel Sjöstedt
Uppsala

Läs mer: Fem punkter för hälsa

Bloggat om artikeln(0)

(Vad är Twingly?)

Visar  (av totalt ).

Vill du ha en bra start på dagen?

Läs Dagens Nyheter. Klicka för ett bra erbjudande.

Nyheter från Opinion

Kör försiktigt

Huvudledare 14 oktober. Nästa år ska det skrivas löneavtal. Osäkerheten om krisen bottnat kommer att kvarstå. Därför bör inriktningen för år 2010 handla om andra avtalspunkter än löneprocenten.

DN Debatt 14 oktober

”DO struntar i uppenbara fall av könsdiskriminering”

Ny rättsprocess inleds i dag: Lunds universitet stäms för olaga könsdiskriminering i 31 fall. Samtidigt anmäls DO, till JO. Läs mer

DN:s fem punkter-serie

DN listar de viktigaste frågorna inför nästa mandatperiod

Det kommande riksdagsvalet blir en duell mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin. Men hur de ska lösa Sveriges verkliga problem är oklart. Därför reder DN ut begreppen i en serie.

Signerat: Johannes Åman.

Signerat: Johannes Åman. Schweiz: Frågan som leder landet vilse.

Signerat: Annika Ström Melin.

Signerat: Annika Ström Melin. Lissabonfördraget: Krigsminnenas kraft.

Signerat: Hanne Kjöller.

Signerat: Hanne Kjöller. Fredspriset: Bör ges efter facit, inte förhoppningar

Signerat: Håkan Boström.

Signerat: Håkan Boström. Pakistan: Konflikt utan gränser.

Signerat: Rikard Westerberg.

Signerat: Rikard Westerberg. Extrapris: Bästa ekonomen inte alltid ekonom.

Nyheter från Förstasidan

Förlorade drömlägenheten – och 515.000 i handpenning Foto: Lina Alriksson

Förlorade drömlägenheten – och 515.000 i handpenning

Säljaren vägrar betala tillbaka. Familjen Muda i bor nu i en andrahandslägenhet på Gärdet, med de flesta tillhörigheterna i magasin.

DN Debatt 14 oktober

”DO struntar i uppenbara fall av könsdiskriminering”

Ny rättsprocess inleds i dag: Lunds universitet stäms för olaga könsdiskriminering i 31 fall. Samtidigt anmäls DO, till JO. Läs mer

Svennis kan ta över Nordkorea Foto: Esteban Felix / AP

Svennis kan ta över Nordkorea

Engelska uppgifter. Svensken reser till Asien för samtal om att leda nationens landslag i VM i Sydafrika nästa sommar.

Delseger för Barack Obama Foto: Gerald Herbert / AP

Delseger för Barack Obama

Vårdreformen fick ja. Finansutskottet i USA:s senat godkände med 14 röster mot 9 presidentens planer på vårdreform.

Anton Strålman. Foto: Jay LaPrete / AP Anton Strålman.

Svenskar bakom Columbus seger

Mål av Strålman och Huselius. Seger hemma mot Calgary med 2-1. Detroit föll mot Buffalo trots poäng av Holmström, Kronwall och Zetterberg.

Scenrecensioner

Obegripligt uselt

”Nyhetsankorna.” Flera av TV 4:s profiler uppträder på Berns. Två timmar med paus känns som två år, skriver Jane Magnusson.

Dawit Isaak har suttit fängslad
 dagar,  tim,  min och  sek.

Hur hetero är din musiksmak?

Hur hetero är din musiksmak? Stockholm Pride fortsätter "How hetero"- kampanjen. Nu testas Spotifyanvändarna.

Ministershopping.

På Stan Justitieminister Beatrice Ask gillar pumps och keso, men tycker inte att NK är mycket att ha. Ministershopping.

Bröllopstestet.

Bröllopstestet. Har du koll på vad som gäller vid bröllop? Vårt etikettest ger svaret.

Barnläkaren svarar.

Allt om Barn "Ska vi vaccinera mot nya influensan?" Barnläkaren svarar.