Den nya medicinen?

Publicerat 2009-08-22 00:20

Kolumnen: P C Jersild om vad vi kan vänta oss om 20 år.

För snart 50 år sedan ska medicinprofessorn Gunnar Biörck ha frågat sina docenter vad de trodde om den medicinska utvecklingen. Var och en fick lägga sitt svar i ett kuvert som förseglades och låstes in. Tio år senare sprättades breven. Ingen – så går historien – gissade rätt.

Överraskningarna, negativa som positiva, tycks inte ha avtagit. Gentekniken förutspåddes en lysande framtid som behandlingsmetod. Blev människans gener kartlagda, skulle det bli möjligt att gå in och plocka bort sjuka gener eller lägga till friska. Särskilt högt i tak stod optimismen då George Church och J.Craig Venter 2001 presenterade en närmast fullständig karta över människans genom. Men det visade sig att det inte räcker med kartan.

Kartritarna har fått lägga till en upptäckt som för bara några år sedan ansågs inte bara omöjlig, utan rent skrattretande. Det har visat sig att Darwin och Mendel hade fel, förvärvade egenskaper kan ärvas, åtminstone på marginalen. Generna är försedda med ”strömbrytare”, epigener, som slår av och på. Denna kontrollmekanism kan påverkas av miljöfaktorer, förändringar som sedan går i arv. Cancerforskarna är redan på väg att använda epigenetiken i jakten på nya behandlingar.

Går det att med någon säkerhet förutsäga medicinens utveckling? 1987 fick jag DN:s uppdrag att resa till USA och intervjua genforskare. En av dem som stod på min lista var Leroy Hood. I likhet med J.Graig Venter är Hood en frifräsare, en medicinens maverick. Det var Leroy Hood som uppfann en apparat för massframställning av dna-kopior, en förutsättning för kartläggningen av människans genom.

Nu dyker Leroy Hood upp igen, denna gång som spågumma i Newsweeks temanummer (6–13 juli) om medicinens framtid. 2018, påstår Hood, kommer det att räcka med en enda blodsdroppe för att göra inte mindre än 2 000 olika laboratoriebestämningar. Några år senare kommer medicinen att ha övergivit sin kurativa roll. I stället inträder den preventiva eran. Med en snabb och billig kartläggning av generna kan det mesta förutsägas. Du kanske har 30 procents risk att utveckla äggstockscancer före 30 års ålder, eller 50 procents risk att utveckla prostatacancer före 50. Den som har hög risk ska sedan botas så att säga i förväg.

Att ställa tidiga diagnoser är förvisso viktigt – förutsatt att det finns effektiv behandling. Om inte bör man nog tänka sig för. Vad har jag för nytta av att få veta att jag om några år kommer att drabbas av en svår, obotligt sjukdom? Den vetskapen vill jag nog vara utan.

Inte bara diagnoser utan också varje människas individuella reaktion på läkemedel kan enligt Hood förutses. Vilket onekligen är ett framsteg. Alla kommer att vid behov få en exakt personlig pillerdos, inte som nu en schablonmässig. I framtiden, lyder Hoods mantra, kommer medicinen inte längre att fokusera på sjukdomar, utan uppgiften blir att vidmakthålla vår hälsa och förlänga livet. Eftersom gentesterna blir billiga, kommer Den Nya Medicinen att sprida sig också till utvecklingsländerna. Hood talar om en sjukvårdens universella demokratisering.

Inte illa – men är det realistiskt? Om vi ser tillbaka på vår egen historia, den som de fattigare länderna nu är mitt uppe i: vilka faktorer ligger då bakom de senaste hundra årens kraftigt ökade livslängd? Rent vatten, tillräckligt med föda, utbildning, politisk stabilitet, demokratisering och vaccinationer. Förebyggande medicin har hittills handlat ganska litet om just medicin. Och så är det fortfarande: rök inte, motionera och lägg inte på dig för många kilon.

För några decennier sedan uppstod en våg av allmänna hälsokontroller. Med standardiserade metoder skulle männi­skan köras genom en biologisk bilprovning och komma ut på andra sidan med ett hälsobesked i handen. En del doktorer tjänade grova pengar på den verksamheten. Men ganska snart återstod bara några få riktade kontroller, som mammografin. En verksamhet som för övrigt just nu är föremål för diskussion. Hälsokontroller har i själva verket spelat en ganska blygsam roll, skärmbildsundersökningar möjligen undantagna.

Inom den kliniska medicinen finns ett fenomen som kallas Odysseussyndromet. Tar man tillräckligt många tester på en person, upptäcks nästan alltid något prov som verkar skumt. Går man då vidare med nästa testbatteri kanske man upptäcker en annan avvikelse. Sätter man inte stopp i tid kan patienten, likt Odysseus, kastas ut på en virtuell resa som kanske aldrig tar slut. God läkekonst kan inte utövas av datorer, det krävs mänskligt förnuft och inte minst erfarenhet för att tolka en växande hög data.

Men kanske får Leroy Hood rätt, kanske står medicinen inför en revolution i västvärden. Beträffande hans förhoppning om medicinens globala demokratisering är det väl mera tveksamt. I stället för att rika och fattiga närmar sig kan klyftorna vidgas. De rika satsar på att nå allt högre ålder – medan de fattiga fortfarande står i kö för att hämta vatten ur sina förorenade brunnar.

Med de raderna tackar jag för de här åren.

Bloggat om artikeln(0)

(Vad är Twingly?)

Visar  (av totalt ).

Vill du ha en bra start på dagen?

Läs Dagens Nyheter. Klicka för ett bra erbjudande.

Nyheter från Opinion

Halvvägs i Göteborg

Huvudledare 3 oktober. EU:s finansministrar tar flera steg i rätt riktning för att bekämpa krisen. För att gå från ord till handling krävs dock ledarskap av den högre skolan.

DN Debatt 3 oktober

Färre myndigheter rödgrönas nya linje

De rödgröna partierna har enats: "Vi sparar miljardbelopp med ny myndighetsstruktur" Läs mer

DN:s fem punkter-serie

DN listar de viktigaste frågorna inför nästa mandatperiod

Det kommande riksdagsvalet blir en duell mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin. Men hur de ska lösa Sveriges verkliga problem är oklart. Därför reder DN ut begreppen i en serie.

Kolumnen: Richard Swartz.

Kolumnen: Richard Swartz. Pladdret efter dunsen.

Signerat: Johannes Åman.

Signerat: Johannes Åman. Kärnkraft: Tyskland följer Sverige – igen.

Signerat: Annika Ström Melin.

Signerat: Annika Ström Melin. EU:s ordförande: Dags att sluta klaga.

Signerat: Rikard Westerberg.

Signerat: Rikard Westerberg. Internet: Konkurrens bättre än reglering.

Signerat: Barbro Hedvall.

Signerat: Barbro Hedvall. Erlander: Under kalla krigets tryck.

Nyheter från Förstasidan

Livsfarligt sms:a vid ratten Foto: Magnus Hallgren

Livsfarligt sms:a vid ratten

Allt om Motor Om du sms:ar löper du 23 gånger högre risk att krocka och 93 procent av alla upphinnandeolyckor bakifrån beror på att föraren tittar bort. Läs mer

DN:s Jacques Wallner: Vi förare är den svagaste länken i bilen.

DN Debatt 3 oktober

Färre myndigheter rödgrönas nya linje

De rödgröna partierna har enats: "Vi sparar miljardbelopp med ny myndighetsstruktur" Läs mer

Boklördag 3 oktober

Drastisk betraktare Foto: Patrick Swirc

Drastisk betraktare

I Claire Castillons böcker är huvudpersonen ofta en kvinnlig ­författare. Och hon skildrar den franska familjen med kritisk blick. Nästa vecka besöker hon Stockholm. Läs mer

­Mäktig biografi.

­Mäktig biografi. Nina Björk läser om Nobelpristagaren Sigrid Undset.

"Den inbjudna."

"Den inbjudna." Simone de Beauvoirs roman från 1943 ges nu ut på svenska.

Bloggen Bokhora har fått göra det första numret av ­Norstedts nya tidskrift Album. Bloggen Bokhora har fått göra det första numret av ­Norstedts nya tidskrift Album.

Känslorna mot ­kritiken

Är 100% läsglädje rimligt? Boklördag ­undrar vad som händer när konsumentmakten flyttar in i ­biblioteket. Eller när läsarna själva får skriva.

Lundqvist räckte inte till Foto: Gene J. Puskar / AP

Lundqvist räckte inte till

NY Rangers förlorade i premiären. Pittsburgh vann med 3-2. I nattens andra match slog Philadelphia Carolina med 2-0.

Veteranen Kariya jublar efter ett av sina två mål. Foto: Bob Strong/Reuters Veteranen Kariya jublar efter ett av sina två mål.

Kungen i Globen

Paul Kariya sänkte Detroit. St. Louis vände och vann med 4-3.

NHL:s satsning går österut. Planer på matcher i Ryssland.

Men amerikansk media kritisk. Tveksam till vad NHL tjänar på det.

Betygen på svenskarna.

Betygen på svenskarna. Henrik Zetterberg underkänd.

Johan Esk:

Johan Esk: Inramningen i Globen var ännu tamare än förra året.

"Jag måste spela mycket bättre". Zetterberg var självkritisk.

"Zätas" hejarklack på plats. Njurunda-borna hördes i Globen.

På Stan

Svartklubben blev vit

Faunafest svänger om. Från kosmopolitiska svartklubbsfester med motorsågsbartendrar till Fasching.

Dawit Isaak har suttit fängslad
 dagar,  tim,  min och  sek.

DN.se bäst både på nätet och i mobilen.

DN.se bäst både på nätet och i mobilen. DN.se vann Medievärldens pris som Årets tidning både på webben och i telefonen.

NUTIDSTESTET VECKA 40.

NUTIDSTESTET VECKA 40. Hon vann i Tyskland - du kan bli en vinnare i Nutidstestet!

Se vem som ringer.

Se vem som ringer. Ny tjänst letar snabbt fram numret på webben.

Läs mer

Allt om Motor Nya Triumph Rocket III Roadster besitter mäktig kraft. Läs mer