Fem punkter

Fem punkter för världen

Publicerat 2009-09-25 00:21

I New York samlas denna vecka världens ledare. Flera diktatorer har gjort skandalösa framträdanden. Också på 2000-talet är skiljelinjen mellan demokratier och diktaturer avgörande. Den insikten borde prägla Sveriges utrikespolitik.

1 Demokratier måste hålla ihop
En av de viktigaste lärdomarna från 1900-talet är att fria länder måste samarbeta. Det var ur denna insikt som organisationer som EU och Nato föddes efter andra världskriget.
Det är när demokratiska stater håller ihop som de kan påverka utvecklingen i världen och förhindra katastrofer. Utan EU och Nato hade Europa varit en farligare världsdel i dag. För Sverige borde det vara självklart att delta fullt ut i dessa organisationer.
Demokratiernas samverkan är också avgörande för att minska diktaturernas inflytande. Svängrummet för en kärnvapenmakt som Kina minskar om den fria delen av världen håller sams. Kremls ledare blir försiktigare om de vet att Europa och USA är enade i sitt motstånd mot ockupationen i Georgien – ett aktuellt exempel på rysk maktpolitik.
Konflikten mellan demokratier och diktaturer är fortfarande den avgörande utrikespolitiska skiljelinjen. Någon neutralitet mellan dessa styrelseskick är inte möjlig. Om fler länder blev politiskt fria skulle antalet krig och svältkatastrofer i världen minska.

2 Alla människor har rätt till frihet
Det har gått 60 år sedan FN antog sin deklaration om de mänskliga rättigheterna. Men fortfarande lever drygt hälften av jordens befolkning i länder som organisationen Freedom house kallar för ofria eller halvt fria. På sistone har utvecklingen dessutom gått tillbaka – under 2008 försämrades villkoren för människor runt om i världen.
Stats- och regeringschefer måste med mycket större beslutsamhet hävda de grundläggande fri- och rättigheternas universella giltighet. De gäller för alla människor, inte bara för invånare i rika och utvecklade länder. Nationsgränser innebär ingen rätt för stater att bete sig hur som helst.
Att förtrycka och terrorisera människor får aldrig bli ett lands inre angelägenhet. När exempelvis den sudanesiska regimen utlöser ett massmord i Darfur har omvärlden en skyldighet att skydda befolkningen.
Mänskliga rättigheter kommer att kränkas även i framtiden. Men omfattningen kan minska om demokratierna ingriper oftare och ställer förövarna till svars.

3 Nykter syn på FN
Förenta nationerna har länge haft ett gott anseende i Sverige. Det går att förstå om man tar hänsyn till de ädla mål som FN har för sin verksamhet.
För svenska politiker har medlemskapet i organisationen också gett en känsla av trygghet och förutsebarhet – stora länder har inte ensamma kunnat diktera avgörande frågor för världen.
Men som veckans möte i New York visat är FN också ett forum för några av världens mest veder­värdiga regimer. Det hade inte behövt vara en svaghet om deras inflytande begränsade sig till skandalösa framträdanden i generalförsamlingen, som Libyens diktator gav prov på i onsdags. Problemet är att diktaturerna alltför ofta tillåts påverka och prägla organisationen, exempelvis i arbetet med de mänskliga rättigheterna. Viktiga reformer och resolutioner blockeras av stater som inte alls står bakom FN:s mål.
Det behövs en större realism i Sverige om FN:s roll och dess tydliga begränsningar.

4 Förhindra spridning av katastrofvapen
Det blev aldrig någon kärnvapenkonfrontation mellan USA och Sovjetunionen. Ömsesidig avskräckning bidrog till att det kalla kriget avslutades fredligt.
Ändå är riskerna för att något allvarligt ska inträffa förmodligen större i dag än för 30 år sedan. Att FN i går antog en resolution om nedrustning är välkommet, men det är långt från ord till handling. Antalet kärnvapenmakter är fler. Nordkorea har genomfört provsprängningar och mycket talar för att den iranska regimen är på väg att utveckla en egen bomb.
Samtidigt tilltar spridningen av andra massförstörelsevapen, vilket ökar risken för att stridsmedlen ska hamna hos någon terrorgrupp. Kunskapen om kemiska och biologiska vapen når fler.
Sverige bör ge frågan högre prioritet i utrikespolitiken, även om vi i bästa fall bara kan påverka utvecklingen på marginalen.

5 Stå upp för frihandeln
Världens ledare har i krisens spår upprepade gånger lovat att inte hemfalla åt protektionism. Men trots de stora orden har i princip alla ledande nationer ändå vidtagit åtgärder för att skydda den egna industrin. Bilfabrikanter och bönder har skrikit högst och fått de största checkarna från sina re­spektive regeringar. Den stigande arbetslösheten ökar pressen på politikerna.
Som EU-ordförande har Sverige en unik möjlighet att driva på för att handeln mellan länder kan börja växa igen. De strandade frihandelssamtalen inom den så kallade Doharundan måste väckas till liv, inte minst om fattigdomen ska minskas.
Minnet av trettiotalets många skyddstullar, som ledde till en långvarig ekonomisk tillbakagång över hela världen, förskräcker. Vägen ut ur krisen stavas mer handel, inte mindre.

Läs mer: Fem punkter för säkerheten

Bloggat om artikeln(0)

(Vad är Twingly?)

Visar  (av totalt ).

Vill du ha en bra start på dagen?

Läs Dagens Nyheter. Klicka för ett bra erbjudande.

Nyheter från Opinion

”Fler säkerhetskontroller är nödvändiga i våra domstolar” Foto: Paul Madej

DN Debatt 29/10

”Fler säkerhetskontroller är nödvändiga i våra domstolar”

Nytt lagförslag i dag: Uniformerade vakter och fasta säkerhetskontroller behövs för att klara säkerheten i domstolarna.

Huvudledare 28 september

Apparatens fånge

Svensk polis har problem med effektiviteten. Justitieminister Beatrice Ask har blivit systemets gisslan och låter organisation och arbetssätt förbli som de är.

DN:s fem punkter-serie

DN listar de viktigaste frågorna inför nästa mandatperiod

Det kommande riksdagsvalet blir en duell mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin. Men hur de ska lösa Sveriges verkliga problem är oklart. Därför reder DN ut begreppen i en serie.

Signerat: Malin Siwe.

Signerat: Malin Siwe. Hoppsan: Björklund gör om.

Signerat: Johannes Åman.

Signerat: Johannes Åman. Tyskland: Ännu lite mer som andra demokratier.

Signerat: Rikard Westerberg.

Signerat: Rikard Westerberg. Jobben: Krismedvetenhet efterlyses.

Signerat: Hanne Kjöller.

Signerat: Hanne Kjöller. Ledarskap: Reinfeldt regerar.

Signerat: Malin Siwe.

Signerat: Malin Siwe. Lärarrollen: In med katedern.

Nyheter från Förstasidan

Tsunamin har slagit in över Samoa-öarna. Foto: Jean Kenyon / AFP Photo Tsunamin har slagit in över Samoa-öarna.

Tsunami i Stilla havet efter skalv

Kraftig jordbävning utanför Samoa-öarna. En tsunami har bildats.

Mejla oss! Är du på plats? Har du bilder? Hör av dig till Dagens Nyheter.

Svensk journalist gripen i Egypten Foto: Fria Tidningen

Svensk journalist gripen i Egypten

Rapporterade om fackliga konflikter. Svenska UD bekräftar att den svenske journalisten Per Björklund har hindrats från att komma in i landet.

Människor som försökte fly från stadion i Conakry på måndagen. Foto: Reuters TV Människor som försökte fly från stadion i Conakry på måndagen.

"De våldtog kvinnor offentligt"

Osedvanlig grymhet i Guinea. Dödsskjutningar, våldtäkter, plundring och misshandel. Militärjuntan i Guinea tycks ha förklarat krig mot det egna folket.

Bakgrund: Guineas mäktiga män. Placerade ut lik i huvudstaden.

"Det var en slakt". Militär dödade demonstranter i Guinea.

Omvärlden fördömer. Afrikanska unionen kräver att gripna släpps.

Helikopterrånet i Västberga

Två män släpptes

Misstankarna kvarstår dock. Två av de sex män som gripits misstänkta för inblandning i värderånet i Västberga förra veckan har släppts på fri fot.

Minister: "Svenska medier riskerar liv" Foto: Pontus Lundahl

Minister: "Svenska medier riskerar liv"

Medieforskare. "Pressens bevakning av rånet har varit heroiserande och mytologiserande."

Hjärnan bakom rånet i Serbien. Tros vara 40-årig "gangsterkung".

Newsmill:

Newsmill: "En kategori gangsters som växte fram i början på 90-talet."

Serbisk polis.

Serbisk polis. "Gav dem informationen. Varför de inte reagerade vet vi inte."

Tipsa DN.se. Har du sett något eller tagit bilder, kontakta Dagens Nyheter.

Ekonomi

Fyra mil lång rekordbro

Världens längsta bro ska byggas. Bron ska byggas i Persiska viken mellan länderna Qatar och Bahrain.

Dawit Isaak har suttit fängslad
 dagar,  tim,  min och  sek.

Läs mer

Allt om Motor Här är veteranbilen för den miljömedvetne - en eldriven Porsche 356 Speedster från femtiotalet. Läs mer

Beatles "Lucy in the sky" är död.

Beatles "Lucy in the sky" är död. Sonens teckning av Lucy O'Donnell inspirerade John Lennon till låten.

Baske mig!

Baske mig! Var är debatten om den globala uppvärmningen?

"Stopp där!"

"Stopp där!" Kolleger vill av omtänksamhet utesluta tjockis ur fikagruppen - Ribbing tycker till.