Fem punkter

Fem punkter för välstånd

Publicerat 2009-09-21 00:05

Ett år kvar till valet. I dag debatterar riksdagen finansminister Anders Borgs fjärde budget. Säkert hamnar fokus på fördelningspolitik. För att det ska finnas mer att fördela krävs insatser som får företagare, arbetslösa och anställda att våga mera. DN:s fempunktsserie handlar i dag om välståndet.

1. Se individerna

Individuell lönesättning har det talats om länge. Men det har alltför sällan fått praktiskt genomslag. Politikerna kan inte lagstifta om detta, men de kan uppträda som föredömliga arbetsgivare och se till att människor inte måste byta arbetsuppgifter eller bli chefer för att få rejält mer på lönekontot.

Att vara en mycket duktigt undersköterska, skattehandläggare eller lärare ska betala sig bättre. När man som arbetande vet att det finns möjlighet till ordentlig löneutveckling är det lättare att acceptera lägre ingångslöner, vilket skulle göra det lättare för oerfarna att få in en fot.

Den som tappat fotfästet måste uppmuntras att pröva nytt, att flytta eller byta yrke. Reglerna för att få a-kassa behöver inte skärpas i detta avseende utan måste tillämpas. På många håll finns en tyst överenskommelse mellan kommunpolitiker och arbetsförmedlare om att det är bäst att folk bor kvar, en utflyttad betalar inte skatt medan det blir några kronor från den arbetslösa. Den lilla lokala vinsten ger en större nationell förlust.

2. Se företagarna

Denna regering har liksom sina föregångare lovat att minska krånglet och byråkratin. Snällt sagt återstår mycket att göra. Ta livsmedelslagstiftningen som exempel, den har fått till följd att dagiskök försvinner i rasande takt och att lågt räknat 75 procent av krogarna får underkänt – det är inte rimligt. Man måste kunna skilja på stort och smått.

Ett civiliserat samhälle är ett reglerat samhälle. Men tron att man med lagar och förordningar kan motverka varje fara och garantera hög kvalitet är felaktig. När reglerna blir för många och detaljerade blir det antingen så att företagarna struntar i dem i en grad de inte gjort om de varit färre. Eller så blir följden att man tvingas ägna en massa tid åt att göra regelrätt i stället för rätt. Man får läsa in förordningar och fylla i blanketter i stället för att satsa på sin affärsverksamhet, med färre jobb som följd.

Företagarnas organisationer kommer alltid att klaga på brist på riskvilligt kapital. Men den dag alla får låna hur mycket de vill står katastrofen för dörren. Problem med snårig byråkrati kan däremot åtgärdas.

3. Se arbetsgivarna

Arbetsförmedlarnas viktigaste uppdrag är att ha tät kontakt med arbetsgivarna. Vet man vad som efterfrågas blir det lättare att hitta och erbjuda arbetssökande med rätt kompetens. I dag är efterfrågan på arbetskraft dessvärre liten, men arbetsgivarna vet vad man önskar när det vänder. Med nära samarbete blir det enklare att utbilda arbetslösa i rätt saker.
Dessutom går det lättare att ordna vettiga praktikplatser och lönebidragsanställningar om arbetsförmedlare och arbetsgivare har en förtroendefull relation.

Den statliga Arbetsförmedlingen har inte monopol. Men privata alternativ måste finansiera sig själva, vilket gör att de är få och små. Våga pröva att upphandla hela AF-kontor och inte bara coachingtjänster.

Håll igen på pysselsättningsprojekt. Och sätt inte siffror på hur mycket det ska vara av den ena eller andra arbetsmarknadsåtgärden – det kortsluter byråkratin.

4. Se nykomlingarna

Reformera eller avskaffa las. Stora arbetsgivare har inget problem med lagen. De små anser sig ha det och kan inte kommenderas till tvångs­terapi för las-fobi. Men de största avigsidorna med las är inte förskräckta arbetsgivare. Det är att en massa missnöjda anställda stannar kvar på arbetsplatser där de vantrivs – på ett nytt jobb åker jag ju först – vilket ger sämre arbetsprestationer och fler sjukskrivningar.

Dessutom bidrar las till ett långt arbetsliv i osäkerhet för dem som är nya på arbetsmarknaden, ungdomar och invandrare. Invandrare måste få bli sedda som de yrkesmänniskor de är och snabbt erbjudas kombinerade yrkes/svenskkurser. Det har funnits flera lyckade projekt, som av outgrundlig anledning inte fått bilda skola.

5. Agera rättvist

Stat och kommuner bör upphandla mera – vård och omsorg till exempel – och det på klara villkor. Däremot bör det allmänna inte ägna sig åt företagande, inte bygga industrihus för privata näringsidkare och inte tillverka fordonsbränsle eller äga bolag som importerar etanol.
Kommuner ska konkurrera om företagsetableringar med hög kvalitet i skola och barnomsorg, snabb och serviceinriktad byråkrati i planprocesser och inspektionsverksamhet. Och gärna ett intressant kulturliv. Flest och dyrast sporthallar är ingen vinnare.

EU-projekt ger ofta tillfälliga jobb. Men när Brysselpengarna är slut står kommunen där med en anläggning man inte har råd att driva. Skattesänkningar ger fler varaktiga jobb än egeninsatser i EU-projekt.

Läs mer: Fem punkter för jämställdhet

Bloggat om artikeln(0)

(Vad är Twingly?)

Visar  (av totalt ).

Vill du ha en bra start på dagen?

Läs Dagens Nyheter. Klicka för ett bra erbjudande.

Nyheter från Opinion

”EU:s strategi för Östersjön håller på att vattnas ur”

Debatt 26 september. Kända entreprenörer: Viktigt att den svenska regeringen inte tappar tempo utan med kraft lotsar Östersjöns miljöfrågor ända in i mål under ordförandeskapet.

Ett år kvar till valet

Ledare

Fem punkter för hälsa

Svenskarna lever längre än någonsin. Vi blir friskare, men upplever oss allt sjukare. Perspektiven behöver förändras. Framtidens vård måste mer än i dag inrikta sig på att behandla sjuka – inte att sjukförklara friska. Läs mer

Vad tycker du? Skicka förslag och synpunkter till DN:s ledarredaktion.

Signerat: Johannes Åman.

Signerat: Johannes Åman. Tyskland: Dags för ny regering och tydliga alternativ.

Signerat: Hanne Kjöller.

Signerat: Hanne Kjöller. Ledarskap: Reinfeldt regerar.

Signerat: Malin Siwe.

Signerat: Malin Siwe. Lärarrollen: In med katedern.

Signerat: Rikard Westerberg.

Signerat: Rikard Westerberg. G 20: Huvudet halvt i sanden.

Kolumnen: Göran Rosenberg.

Kolumnen: Göran Rosenberg. Om svårigheten att få syn på kapitalismens kris.

Nyheter från Förstasidan

Översvämning i Filippinerna. Foto: Scanpix Översvämning i Filippinerna.

Världen röstar om framtidens miljö

Inför Köpenhamnsmötet. För första gången deltar 5.000 människor i ett globalt, demokratisk projekt om miljön. De ska röstar om de avgörande klimatfrågorna.

Se röstningen. Under dygnet röstar flera av världens länder.

Drömmen om medalj sprack Foto: Jonas Lindkvist

Drömmen om medalj sprack

Emma Johansson orkade inte. Drabbades av både kedjeproblem och hjulbyte och slutade elva. VM-guldet gick till Tatiana Guderzo.

Estoniamonument i Galärparken i Stockholm. Foto: Scanpix Estoniamonument i Galärparken i Stockholm.

Estonia - 15 år sedan katastrofen

Årsdagen. Sara Hedrenius hjälper krisdrabbade. "Ibland när jag håller föreläsningar så kan jag använda mig själv som exempel.", säger hon.

Turerna kring Estonia. 2001 avslog regeringen kraven på en ny haveriutredning.

Merkel, Steinmeier, Westerwelle, Lafontaine. Montage Arne Jönsson / DN Merkel, Steinmeier, Westerwelle, Lafontaine.

Merkel segertippad

Tyskland går till val. Men vem som får regera tillsammans med Kristdemokraterna är ovisst inför söndagens val.

Testa dig själv.

Testa dig själv. Vad kan du om Tyskland? Gör DN:s quiz.

Prästdottern från öst Här är kandidaterna som utmanar Merkel.

Partierna i valet. CDU tonar ner sakfrågorna och fokuserar på Merkel.

I Rågsved diskuteras både för- och nackdelar. Foto: Benkt Eurenius I Rågsved diskuteras både för- och nackdelar.

Segregationen ökar

Invandrartäta förorter. I Stockholms redan invandrartäta områden, ökar andelen invånare med utländsk bakgrund kraftigt.

Kultur och Nöje

Om bilden av sig själv

Se webb-tv. Anna Anka väckte stor uppmärksamhet med sina uttalanden om jämställdhet och svenska män.

Dawit Isaak har suttit fängslad
 dagar,  tim,  min och  sek.

Örike inför hajreservat.

Örike inför hajreservat. En av världens minsta nationer är först i världen med totalförbud av kommersiell hajfångst.

Djurgårdsbron stängs av.

Djurgårdsbron stängs av. Helgtrafiken över Djurgårdsbron stängs av på prov. Avstängningen ger upprörda känslor.

NUTIDSTESTET VECKA 39.

NUTIDSTESTET VECKA 39. Helikopterrånet dyker självklart upp i veckans omgång av Nutidstestet.

Läs mer

Allt om Motor Snacka om andrahands- värde. Indiska Tata Nano kostar mer som begagnad än ny. Läs mer