Fem punkter

Fem punkter för hälsa

Publicerat 2009-09-26 00:05

Svenskarna lever längre än någonsin. Vi blir friskare, men upplever oss allt sjukare. Perspektiven behöver förändras. Framtidens vård måste mer än i dag inrikta sig på att behandla sjuka – inte att sjukförklara friska.

1 Bromsa medikaliseringen
Ökade kunskaper om riskfaktorer för sjukdom har vänt upp och ned på perspektiven. Snart är ingen människa frisk – bara otillräckligt undersökt. Men risken att insjukna måste alltid vägas mot chansen att inte göra det.
Att läkemedelsbolagen trycker på för att pressa ihop gränsvärden så att blott en minoritet av befolkningen är ”frisk” är en sak. Att politiker och profession varit så dåliga på att hålla emot är en annan. Här måste en förändring till.
Medikaliseringen har vunnit nya landmarker. Snart kan man med ett blodprov undersöka sannolikheten för att man i framtiden kommer att insjukna i den ena eller den andra sjukdomen. Vad man nu än ska med den kunskapen till.
Men vad människor gör med sina egna pengar är deras ensak. Vad landstingen gör med våra är allas sak.
Ledstjärnan måste vara att behandla sjuka, inte friska som eventuellt kan komma att bli sjuka. Vilket vi alla till slut ändå blir. Om vi inte hinner dö innan.

2 Bejaka forskning och framsteg
Parallellt med utvecklingen mot ökad medikalisering finns också den mot ökad professionalisering – där vården blir bättre på att behandla vissa grupper av sjuka. Det är bra även om det innebär ökade kostnader.
Men det finns pengar att spara. Till exempel genom att sluta massbehandla svenskar med läkemedel som i tester bara visat marginellt bättre effekt – om ens det – än sockerpiller. I pipeline ligger läkemedel som däremot kan revolutionera livet för allvarligt och kroniskt sjuka. Dem ska vi självklart se till att ha råd med.
Det trippla huvudmannaskapet är ett aber. En bra medicin kan kanske spara en sängplats åt landstinget eller kostnaden för personliga assistenter åt kommunen, samt förstås förbättra livskvaliteten för den sjuke. Staten får bära hela kostnaden medan kommun och landsting kammar hem vinsten.
Detta får aldrig bli ett hinder för den enskildas rätt till adekvat behandling.

3 Galen uppdelning ger ovärdig vård
Uppdelningen mellan vård och omsorg (landsting respektive kommun) blir ibland väl konstruerad. Om hemtjänsten missat att ge en diabetiker ordentligt med mat så kan inte undersköterskan – som kommer efter – ge något insulin.
Sveriges äldre blir inte bara äldre. De blir fler och sjukare också, och kommer i praktiken att behöva både vård och omsorg.
Behoven flyter ihop. Därför måste äldreboenden, precis som boende eller service till funktionshindrade eller andra behövande, organiseras så att människor slipper tillbringa sin sista tid i livet med att åka skytteltrafik mellan boende och akutmottagning. Att dö i en ambulans eller på en brits på en akutmottagning är inte värdigt en människa som är mer gammal och slut än akut sjuk.
Primärvården borde knytas närmare hemtjänst och annan omsorgsverksamhet. De som vill bör beredas möjlighet att både vårdas och dö hemma.

4 Bygg städerna för rörelse
Dagens barn rör sig för lite och äter fel. Det går aldrig att vrida klockan tillbaka till en tid utan datorspel, dvd-filmer och internet. Men man behöver inte göra saken värre.
Det är just vad politikerna ofta gör vid stadsplaneringen i stora städer. Fotbollsplaner och andra platser för spontanidrott ges ringa utrymme. Den organiserade idrotten är otillräckligt utbyggd. I Stockholm får barn stå i kö för att lära sig simma. Efter en kursomgång får de, trots full betalning, ställa sig i kö för att få simma vidare.
Det är bättre att, om nödvändigt, höja avgifterna och säkra tillgången till simhallar, skridskobanor och fotbollsplaner.
Maten i landets skolor måste ockå förbättras. Ut med halv- och helfabrikat.
In med riktiga kockar, riktiga råvaror och en riktig matkultur.

5 Värna sjukförsäkringen
Ohälsotalen har fallit till tidigare nivåer. Men fortfarande varierar hälsoläget i landet: sett till spädbarnsdödlighet, medellivslängd, andelen långtidssjukskrivna och förtidspensionerade. Fortfarande sjukskrivs människor för annat än arbetsoförmåga, som till exempel konflikter på arbetsplatsen eller svårigheter i privatlivet. Detta gagnar ingen, varken den sjukskrivne, samhällsekonomin eller sjukförsäkringssystemet.
Den som värnar ett system måste också se till att det håller tätt. Sjukförsäkringen ska inte användas för annat eller mer än det var tänkt.
Läkarna måste i högre grad peppa människor att själva kämpa vidare i de uppförsbackar som hör livet till. Och i mindre grad plocka fram receptblock och sjukskrivningsintyg.

Läs mer: Fem punkter för världen

Bloggat om artikeln(0)

(Vad är Twingly?)

Visar  (av totalt ).

Vill du ha en bra start på dagen?

Läs Dagens Nyheter. Klicka för ett bra erbjudande.

Nyheter från Opinion

”Fler säkerhetskontroller är nödvändiga i våra domstolar” Foto: Paul Madej

DN Debatt 29/10

”Fler säkerhetskontroller är nödvändiga i våra domstolar”

Nytt lagförslag i dag: Uniformerade vakter och fasta säkerhetskontroller behövs för att klara säkerheten i domstolarna.

Huvudledare 28 september

Apparatens fånge

Svensk polis har problem med effektiviteten. Justitieminister Beatrice Ask har blivit systemets gisslan och låter organisation och arbetssätt förbli som de är.

Signerat: Malin Siwe.

Signerat: Malin Siwe. Hoppsan: Björklund gör om.

Signerat: Johannes Åman.

Signerat: Johannes Åman. Tyskland: Ännu lite mer som andra demokratier.

Signerat: Rikard Westerberg.

Signerat: Rikard Westerberg. Jobben: Krismedvetenhet efterlyses.

Signerat: Hanne Kjöller.

Signerat: Hanne Kjöller. Ledarskap: Reinfeldt regerar.

Signerat: Malin Siwe.

Signerat: Malin Siwe. Lärarrollen: In med katedern.

Nyheter från Förstasidan

Elmander kan missa den viktiga VM-kvalmatchen mot Danmark. Foto: Maja Suslin / Scanpix Elmander kan missa den viktiga VM-kvalmatchen mot Danmark.

Johan Elmander lårskadad

Fick kliva av reservlagsmatch. Landslagsanfallaren kan missa den viktiga VM-kvalmatchen mot Danmark.

DN.se granskar

Lärarupprop: Vi är skrämda till tystnad

"Läget är akut". Facket kräver snabbt agerande från utbildnings- förvaltningen efter ny larmrapport från Solbergaskolan i Stockholm.

Personal flyr. Sju biträdande rektorer har lämnat skolan.

13-årige Fredrik fick rätt. Får tillbaka sin plats på resursskolan.

Therése Eriksson har startat föreningen Maskrosbarn. Foto: Andreas Apell Therése Eriksson har startat föreningen Maskrosbarn.

Chatta om "maskrosbarn"

Klockan 13 chattar Therése Eriksson med DN:s läsare, men du kan redan nu ställa din fråga. Till chatten!

Växte upp med en psykiskt sjuk och missbrukande mamma. Nu har Therése skrivit en bok för att hjälpa and­ra unga.

Den svenska polisen kommenterar i nuläget ingenting. Foto: Pontus Lundahl / Scanpix Den svenska polisen kommenterar i nuläget ingenting.

Helikopterrånet i Västberga

Nya misstankar mot helikopterrånare

Misstänks för ett annat väpnat rån. Rånade värdetransport i Kärrtorp i södra Stockholm för knappt två veckor sedan.

Serbiska polisen tipsade den svenska polisen om rånet. "Vi gav dem informationen. Varför de inte reagerade vet vi inte."

Sex sitter anhållna. En har smaragdkupp i bagaget, flera nolltaxerar.

Tipsa DN.se. Har du sett något eller tagit bilder, kontakta Dagens Nyheter.

Joshua French och Tjostolv Moland är dömda till döden. Foto: Scanpix Norge Joshua French och Tjostolv Moland är dömda till döden.

Nekas att lägga fram nya bevis

Hävdar att de har bevis för att de är oskyldiga. Norrmännen nekas av den kongolesiska rätten att lägga fram nya bevis när domen ska omprövas.

Dömdes till döden i Kongo. Fälldes för mord på en chaufför och spioneri för Norges räkning.

Bokrecensioner

En av de riktigt stora

Recension av "Glitterscenen". Jan Arnald läser Monika Fagerholms nya och får rysningar av välbehag.

Dawit Isaak har suttit fängslad
 dagar,  tim,  min och  sek.

Läs mer

Allt om Motor Här är veteranbilen för den miljömedvetne - en eldriven Porsche 356 Speedster från femtiotalet. Läs mer

Baske mig!

Baske mig! Var är debatten om den globala uppvärmningen?

"Stopp där!"

"Stopp där!" Kolleger vill av omtänksamhet utesluta tjockis ur fikagruppen - Ribbing tycker till.

Med samma budskap.

Med samma budskap. En skådespelare och en dansare delar på en helafton.