Bortom Luther

Publicerat 2009-10-18 00:05

Illustration: Magnus Bard

Frihet handlar inte bara om arbete. Valet mellan arbete och fritid bör vara individens eget – så länge man försörjer sig själv.

Arbetslinjen är i grunden riktig. Vuxna friska människor ska i möjligaste mån inte gå på sjukkassa eller a-kassa. Trygghets­sy­s­­temen är till för dem som inte kan – inte för dem som vill avstå från att arbeta. Att försörja sig själv är dessutom bra både för den egna utvecklingen och för självförtroendet.

I den politiska retoriken har det dock emellanåt varit mer Luther än John Stuart Mill. Att arbeta i sitt anletes svett har framstått som viktigare än egen försörjning. Det är ingen frihetlig linje. Arbetsplikt hörde hemma i Sovjetunionen.

Valet mellan materiell standard och fri tid bör vara individens eget. För frihet kan lika gärna handla om att arbeta mindre som att arbeta mer – som DN:s Insidan visat i en serie reportage under veckan.

Att ha kontroll över sin egen tid är viktigt för många. Tid är pengar – men pengar är också tid. Viljan att leva enkelt kopplas gärna ihop med kritik av konsumtionssamhället och jakten på prylar och status. Något ligger det i det.

Den brittiske nationalekonomen John Maynard Keynes förutspådde på 1930-talet att den ekonomiska tillväxten skulle ge oss ett överflöd av ledig tid. Så blev det inte. I stället har vi snarast fått mindre tid ju rikare vi blivit.

Hur kan det komma sig? Förre handels­ministern och professorn i national­ekonomi Staffan Burenstam Linder (M) försökte i boken ”Den rastlösa välfärdsmänniskan” reda ut denna paradox. Hans huvudtes är att varuproduktionen ständigt blir billigare, men att billigare prylar inte gör att vi konsumerar mindre, utan mer. Större hus, fler apparater och prylar tar i sin tur väldigt mycket tid i anspråk.

Man behöver inte moralisera över shoppingkulturen för att försvara rätten att byta materiell standard mot mer tid till vänner, familj, ideellt arbete eller självförverkligande. Valet är individens.

Problemet är att den svenska modellen snävat in valmöjligheterna. Jobbskatte­avdraget har visserligen gjort det lättare att gå ned i arbetstid – även om motiveringen varit den motsatta. Skattenivån är dock fortfarande hög och de offentliga systemen utgår från löneanställning och fast heltidsarbete. Las håller tillbaka utbudet av tillfälliga påhugg. Det socialdemokratiska kravet om ”rätt till heltid” skulle om det blev verklighet kraftigt reducera antalet deltidsjobb.

Att arbeta mindre är därför inte lätt. En rad andra regleringar gör det dyrt att leva. De svenska byggnormerna skapar exempelvis höga boendekostnader. Bo­hemer göre sig icke besvär.

Även småföretagandet är styvmoderligt behandlat. Visserligen arbetar många företagare hårt, men friheten att få jobba åt sig själv, och kontrollera sin tid, är en viktig drivkraft för många av dem som startar eget.

Den svenska modellen har över lag gynnat konsumtion framför produktion. Omfördelningen av ekonomiska resurser har motiverats med att låginkomsttagare spenderar mer av sin inkomst. Möjligheten att spara sig till ett oberoende har däremot motverkats. Till allt detta har staten låst in stora delar av tjänstesektorn så att svenskarna spenderar oproportionerligt mycket av sina pengar på varor i stället för på tjänster.

Politiken har därför bidragit till att göra Sverige materialistiskt. För många ger dock skapande och produktion större lycka än högre materiell standard och statuskonsumtion. Att inte leva på andra är en rättvisefråga. Men möjligheten att utforma sitt eget liv är en fråga om frihet och välbefinnande. Arbetslinjen i all ära – politiken skulle också må bra av större frihetspatos.

DN 18/10 2009

Bloggat om artikeln(0)

(Vad är Twingly?)

Visar  (av totalt ).

Vill du ha en bra start på dagen?

Läs Dagens Nyheter. Klicka för ett bra erbjudande.

Nyheter från Opinion

KD vill förenkla spritförsäljning

KD:s högsta ledning. "Vi vill förändra reglerna kring alkoholförsäljningen".

SD-ledaren Jimmie Åkesson lägger ut texten i Ljungbyhed. Foto: Björn Lindgren SD-ledaren Jimmie Åkesson lägger ut texten i Ljungbyhed.

I en enkel värld

Jimmie Åkesson låter alltmer som andra politiker. Tittar man närmare syns alltjämt SD:s rötter i en världsbild där främlingar representerar allt ont.

Bortom Luther

Huvudledare 18 oktober. Frihet handlar inte bara om arbete. Valet mellan arbete och fritid bör vara individens eget - så länge man försörjer sig själv.

"Odell & Borgs kritik av bankanställda är orättvis"

Finansanalytikern Peter Malmqvist: Det är deprimerande att höra ministrarnas USA-inspirerade skällande på bankernas bonussystem.

Motståndet mot Googles gigantiska nätbokhandel har hårdnat. Foto: Jens Meyer / AP Motståndet mot Googles gigantiska nätbokhandel har hårdnat.

Digitalt monopol

Googles ursprungliga idé att skapa ett världsomspännande digitalt bibliotek var bra. Men projektet har blivit ett hot mot författare och bokförlag.

Signerat: Peter Wolodarski.

Signerat: Peter Wolodarski. Ekon från 1984.

Signerat: Johannes Åman.

Signerat: Johannes Åman. Nätläsning: Mediemogulernas sista strid.

Signerat: Annika Ström Melin.

Signerat: Annika Ström Melin. Burkadebatten: Europeiska lärdomar.

Signerat: Malin Siwe.

Signerat: Malin Siwe. Reklam: Myndighet + företag = stor olycka.

Kolumnen: Richard Swartz.

Kolumnen: Richard Swartz. Tyst, trulig, kortklippt - om ett personligt möte med Herta Müller.

Nyheter från Förstasidan

Statsvetaren Marie Demker. Foto: Sara Mac Key Statsvetaren Marie Demker.

"SD är på väg högerut"

"Enda sättet att ha en rimlig chans i valet". SD:s debattartikel i Aftonbladet kan vara ett första tecken på att partiet nu söker sig till högerflanken.

DN:s kulturchef: "Groteskt". Byt ut ordet muslimer mot judar, och läs.

Aftonbladets Jan Helin:

Aftonbladets Jan Helin: "Det är viktigt att visa vad SD har för värderingar".

Professor om debattartikeln.

Professor om debattartikeln. "Värre naziutspel än Dansk Folkeparti".

Sveriges unga muslimer: ”Det har blivit okej att kritisera muslimer”.

Mariam Osman Sherifay:

Mariam Osman Sherifay: "Därför anmäler jag Aftonbladet."

Thorbjörn Larsson:

Thorbjörn Larsson: "DN publicerar inte rasistiska debattinlägg"

Analys. De gamla ränderna har inte gått ur SD, skriver Staffan Kihlström.

Några av de bilder som EU tagit fram. Foto: EU-kommissionen Några av de bilder som EU tagit fram.

Skräckbilder på cigarettpaket

Införs i Sverige. "Vi tittar på det och räknar med att bli klara nästa år".

Surfande äldre är smartare äldre Foto: Laura Leyshon

Surfande äldre är smartare äldre

Ny forskning. Äldre som använder internet kan få skärpt hjärnkapacitet och bli bättre på att fatta beslut. Förändringar syns efter bara en vecka.

"SVT stjäl filmidéer"

Anmäls till Konkurrensverket. Film- och tv-producenterna: SVT stjäl idéer och lämnar skambud som filmare måste ta. SVT själva slår ifrån sig kritiken.

Lagrell har pratat med Svennis Foto: Scanpix

Lagrell har pratat med Svennis

En favorit till jobbet. Lars-Åke Lagrell bekräftar att han pratat med Sven-Göran Eriksson om förbundskaptensjobbet.

Blir Svennis en bra förbundskapten?

Se resultat

Vetenskap

Nya planeter upptäckta

Hela 32 stycken. Forskare har funnit planeterna runt andra stjärnor utanför vårt eget solsystem.

Dawit Isaak har suttit fängslad
 dagar,  tim,  min och  sek.

Tvillingarnas tuffaste match.

Tvillingarnas tuffaste match. Bröderna Olsson har alltid delat allt. Men nu hotar cancer den starka gemenskapen.

Till testet.

Allt om Motor Toyota Verso kopplar greppet på Kia Carens. Till testet.

10 tips.

Allt om Barn Att man vill ge sina barn en lycklig barndom är en självklarhet. Men vad krävs för att lyckas? 10 tips.

Hej konsument!

På Stan En väska för 12.000 kronor är det dyraste skivaktuella Nejra någonsin köpt. Hej konsument!