Svininfluensan

Karin Bojs: Vi visste att svininfluensan kan döda

Publicerat 2009-08-31 21:09

Självklart skulle även Sverige drabbas av dödsfall i den nya pandemin H1N1. Det har bara varit en fråga om tid.

Det har stått klart ända sedan i april, när sjukhusen i Mexiko började få in ett stort antal unga människor med livshotande lunginflammationer, och forskare kunde konstatera att det handlade om ett virus som är nytt för mänskligheten.

Sedan dess har smittan spridits till nästan alla länder i hela världen. Många länder har drabbats av dödsfall. Enligt den senaste statistiken är antalet döda i världen 2010. Storbritannien rapporterar 65 döda, Brasilien 557 och Argentina 465, för att ta några exempel.

Frågan som alla vill ha svar på är förstås: hur stor är risken att dö. Något sådant svar finns inte än.

Ingen vet hur många som kommer att smittas. Men uppskattningarna ligger upp till var tredje eller till och med varannan människa – eftersom smittan är ny och människornas immunsystem är oförberett.

En japansk studie visar att bara människor som är över 90 år och har upplevt spanska sjukan 1918, har antikroppar i sitt blod som skyddar mot den nya smittan. Ytterligare ett problem är att ingen vet hur många som har smittats redan nu. Bara de värsta fallen kommer in till sjukhusen, de lindriga är svåra att räkna. Myndigheterna försöker efter bästa förmåga räkna antalet sjuka med statistiska metoder.

Storbritannien räknar exempelvis med drygt 13.000. Det skulle innebära att risken för en smittad britt att dö är ungefär en på tvåhundra. Det ligger lite högre än uppskattningarna från Mexiko, som räknar med ungefär en död per 250 smittade. Andra forskare tror att dessa siffror ligger i överkant, med tanke på det stora mörkertalet smittade.

Men mycket pekar mot att svininfluensan är snäppet farligare än den vanliga säsongsinfluensan. Den brukar döda ungefär en på tusen. Och det handlar nästan uteslutande om gamla, svaga och sjuka människor.

Svininfluensan däremot dödar nästan bara yngre personer. Ytterst få av de avlidna är över 65. Drygt hälften av dem som har dött tillhör olika riskgrupper: de har hjärtsjukdomar, astma, diabetes, är kraftigt överviktiga eller gravida.

Men fyrtio procent av de avlidna är tidigare helt friska barn och unga vuxna. De dör därför att viruset plötsligt börjar angripa deras lungor och andra vitala organ – ofta på sjukdomens femte eller sjätte dag.

Den 40-årige mannen från Uppland död är förstås en stor tragedi för hans närstående. För många andra kan det kännas som om svininfluensan och dess hotbild har kommit närmare, när någon har dött även i Sverige.

Men egentligen har ingenting ändrats, i fråga om riskbedömning och beredskap. Vi visste det här. Det är därför myndigheterna har satt igång den största massvaccineringen i Sveriges historia.

Läs mer: Konspirationsteorier gör människor rädda i onödan

Bloggat om artikeln(0)

(Vad är Twingly?)

Visar  (av totalt ).

Vill du ha en bra start på dagen?

Läs Dagens Nyheter. Klicka för ett bra erbjudande.

Nyheter från Förstasidan

"Iran är rustat att bygga atombomb"

Det slås fast i en läckt IAEA-rapport. FN-organets övertygelse bygger på underrättelser samt egen granskning, uppger The New York Times.

FN får inspektera kärnanläggning. IAEA ges tillträde till den kärntekniska anläggningen nära Qom i Iran.

John Gotti Louis Lanzano John Gotti

Grymma detaljer i stor maffiarättegång

Italiensk-amerikansk maffia inför rätta. John ”Junior” Gottis närmaste man vittnar mot sin forna chef, som misstänks för minst tre mord.

Vem tar hem Nobelpriset? Foto: Peter Dasilva

Vem tar hem Nobelpriset?

Så kan du förutsäga vinnarna. Det finns knep för den som vill gissa kvalificerat. Karin Bojs avslöjar några av metoderna.

"Mindre ädla men roligare."

"Mindre ädla men roligare." DN:s Karin Bojs om 2009 års IgNobelpris.

Vad kan du om Nobelpriset?

Vad kan du om Nobelpriset? 11 frågor om medaljer och pristagare.

Dödsdömd sjuk i malaria Foto: Vegar K. Vatn / Scanpix

Dödsdömd sjuk i malaria

Tjostolv Moland sitter fängslad i Kongo. Norrmannen "kommer inte att få uppsöka sjukhus".

Spiondömd begär resning Foto: Björn Elgstrand / Scanpix

Spiondömd begär resning

Bertil Ströberg ger inte upp kampen för sin heder. Dömdes mot sitt nekande 1983 till sex års fängelse för grovt spioneri.

Fotboll

Beckham har Italien i sikte

På väg till Milan igen. ”Ett avtal är nära”, bekräftar den 34-årige engelsmannen.

Dawit Isaak har suttit fängslad
 dagar,  tim,  min och  sek.

Söndagsintervjun.

Söndagsintervjun. "Att gå ut med hiv-smittan är det bästa jag har gjort", säger dubbelt aktuelle Andreas Lundstedt.

Här finns Stockholms öppna scener

På Stan Gör karriär som Regina Spektor - skaffa spelvana på små barer och kaféer. Här finns Stockholms öppna scener

Lucas London.

Lucas London. På festivalen Food & Drink Innovation Network bevisas att det engelska köket har oförtjänt dåligt rykte, tipsar DN:s korrespondent i London.

Läs mer

På Stan Pyret Moberg, 62 år, vill ha en ungdomsgård för seniorer i Stockholm. Läs mer