Fråga om etikett

DN:s folkvettsexpert Magdalena Ribbing svarar på frågor om hyfs och stil. Ett urval frågor och svar kan läsas på DN.se. De som inte lämnar rätt e-postadress eller har full mejlbox nås inte av svaret på sina frågor. Ställ din fråga till etikett@dn.se
Prenumerera på RSS

Dyrkalas om igen

Skrivet av Magdalena Ribbing 09:14, 20 oktober 2009 i kategori Inbjudningar, Fest

Fråga: Stort tack. Magdalena, för dina goda råd i olika medmänskliga frågor. Du är en sann humanist.
Min fråga rör en företeelse som jag uppfattar som mer och mer vanlig.

Det gäller inbjudningar till födelsedagskalas och andra festligheter av jubileumskaraktär där de inbjudna förutsätts att betala sin närvaro i form av kostnader för resor, mat/dryck och presenter.
Nyligen blev min fru och jag inbjudna till ett femtioårskalas i ett annat land i Europa.
Jubilaren, en gammal vän, bor precis som vi i Sverige men tyckte att det skulle vara trevligt att fira sin dag utomlands. I inbjudan framkom att gästerna skulle bjudas på mat och dryck, men inget annat.
Kostnaden för två vuxna gäster som skulle resa från Sverige skulle uppgå till mellan 10 000 och 15 000 SEK beroende på hur länge man stannade i i festlandet.
Min fru och jag har inte de ekonomiska möjligheterna att delta.
Hur bör man lämpligen svara på en inbjudan av detta slag?

Svar: Roligt att spalten är till nytta!

Som du som läsare av min spalt vet så motarbetar jag idogt dessa allt vanligare och allt mer pretentiösa inbjudningar som kostar gästerna pengar. De är och förblir fel, om man ser dem ur gästfrihetens synvinkel, och det ska man verkigen göra som inbjudare.

Tacka nej, och säg precis som det är "Tack för vänlig och spännande inbjudan till firandet i X-land, som vi tyvärr måste avböja av ekonomiska skäl".

Men skicka ett soligt lyckönskningskort ändå.

Magdalena Ribbing

Skriv kommentar

Helt ok att bjuda till fest utomlands men då får man också räkna med att inte alla, även sådana som verkligen vill, inte kan komma och man kan definitivt inte bli besviken för det. Har själv blivit bjuden på bröllop utomlands (paret bor i Sverige) där endast festen ingick och den var barnfri. Stor besvikelse att inte kunna åka pga barnvaktsproblematik och prioritering av semester med familjen i stället för "vuxenresa" till, om än trevligt, bröllop.

sofia, 09:17, 22 oktober 2009. Anmäl

Jag tycker i det här fallet att det är OK att meddela att man måste avböja 'av ekonomiska skäl.' Det är inget att skämmas för och har man unga barn kanske de också måste följa med. Det är ganska själviskt att tro att andra (vänner, släkt, arbetskamrater osv) ska behöva punga ut med 10-15,000:- för att få nöjet att vara med och fira en jubilar utomlands.
Vore jag i jubilarens sits och prompt ville ha mina vänner på mitt bröllop/till mitt födelsedagsfirande etc. i främmande land, skulle jag försöka planera in det under semestertider, då många iallafall kanske far på semester utomlands i någon vecka och kan tänka sig att boka upp sig på just den utvalda destinationen oh göra detta långt i förväg. Känner ett par i Eskilstuna som skulle fira mannens 60-årsdag och inbjöd alla vänner och släktingar till att fira jubilaren på Cypern. De blev visst högst 6-7 personer inkl. jubilaren med fru.

Maggie, 16:19, 21 oktober 2009. Anmäl

Jag tycker att man självklart får ha kalas i långt borta, men då ska man absolut inte bli förvånad (eller sur, eller besviken) om det bara är 3-4 stycken gäster som kommer. Det handlar om prioriteringar, vissa vill ha så många som möjligt av de närmaste vännerna runt omkring sig när de fyller år att så många som möjligt kan komma på och andra nöjer sig med att fira med ett par stycken. Rimliga förväntningar, man kan inte kräva att folk ska komma på ens bröllop eller 50-årsfester och sura över att de flesta inte kommer, särskilt inte om det medför enorma kostnader. Jag skulle tackat nej ungefär såhär "Tack för inbjudan, men tyvärr kan vi inte åka med till ... ser fram emot att gratulera dig när du kommer hem igen!" eller något liknande, som visar att man gärna vill fira jubilaren, men att man inte kan på grund av att de förlagt kalaset så långt borta.

Åsa, 15:39, 21 oktober 2009. Anmäl

Jag håller med resenär och AnnaB. När i hela fridens dar får man då ordna ett kalas i ett annat land om man inte får när man fyller 50 år och börjar ha en v ettig ekonomi? Det är förbjudet menar en del eftersom inte alla kan vara med. Alla kan inte göra allt av olika skäl, men det måste vara frivilligt både att komma och att gå. Den som fyller år måste få bestämma tycker jag. Om frågeställaren inte kan delta pga ekonomiska skäl så är det väl bara att tacka nej, sända ett kort och en blomma i stället. Att skriva till Magdalena verkar med förlov sagt lite gnälligt.

Cajsa, 13:42, 21 oktober 2009. Anmäl

Efter att ha läst frågan en gång till är jag beredd att hålla med Magdalena en smula. Att ordna en fest på ett sådant sätt att det vållar gästerna stora kostnader att delta är inte speciellt omtänksamt, men jag tycker ändå att det blir lite småaktigt att älta sin ekonomi och sina prioriteringar i svaret.
"Vi är tyvärr förhindrade att delta men sänder våra varmaste gratulationer och lyckönskningar" tycker jag är ett bättre svar.
Även människor med små resurser kanske har drömt om att resa till X-land men inte riktigt kommit sig för, men att nu få erbjudande om att resa med vänner och dessutom gå på fest kanske det kan prioriteras ändå?

A.Jonsson, 12:35, 21 oktober 2009. Anmäl

@A.Jonsson, ditt förslag är toppen. Ger en fantastisk möjlighet, utan krav och för var och ens tillgàngar :o). Och @Snobb, de har "bara" lägenhet i MC ;o)

Christina GVA, 11:07, 21 oktober 2009. Anmäl

Om jag ska ordna fest och vill ha alla mina vänner som gäster så arrangerar jag naturligtvis festen så att alla ska ges möjlighet att komma. Inte bjuder jag in en massa människor och räknar kallt med att en del inte kommer att ha råd att komma.
Jag förstår inte hur somliga i den här debatten tänker, är inte det viktiga med en fest att träffa sin vänner och ha roligt ihop med dem? Det är sällskapet som gör festen, inte platsen eller mängden mat och dryck.

Conny, 10:14, 21 oktober 2009. Anmäl

Att ange ekonomiska skäl till att inte komma tycker jag låter tarvligt och småaktigt. Det är inget krav att komma på en fest, men det är däremot ett krav att svara med åtminstone ett minimum av hyfs och fason.
På den tiden jag hade sämre ekonomi hade jag funnit det mer förolämpande att inte bli bjuden för att inbjudaren förutsatt att "han har ändå inte råd".

A.Jonsson, 10:09, 21 oktober 2009. Anmäl

Hur ska man göra då?
Min fästmö och jag planerar just nu vårt bröllop och då vi kommer från olika länder kommer vi att ha två ceremonier och fester, en i varje land. Vi har valt att bjuda våra vänner till båda festerna. De av våra vänner som tycker att det kan vara kul med en semesterresa till min fästmös hemland kan ju passa på då och samtidigt få lite mer kontakt med lokalbefolkningen än vad man skulle fått med Vingresor. Vill man hellre komma till min hemby i Norrland går det bra också.
Alla borde bli nöjda, eller?

A.Jonsson, 10:04, 21 oktober 2009. Anmäl

Men herregud "Oskari, 08:49" troligtvis förväntar sig inte inbjudaren att alla ska delta. Det är en inbjudan! Den som vill/har möjlighet att åka dit och delta i festen tackar ja. Övriga tackar nej. Hur kan man tycka att en sådan inbjudan är egotrippad eller preteniös? Slappna av lite och gläds åt att ni är välkommna (om ni vill och kan vill säga).

Teres, 10:04, 21 oktober 2009. Anmäl

Instämmer med MR att det känns pretentiöst och jag skulle inte åka, även om jag hade råd. Egentligen behöver man inte ange något skäl.
Lite annorlunda om inbjudaren i fråga härstammar från ett annat land och gärna vill ha festen där. Det kan jag förstå. Däremot kan inbjudaren inte förvänta sig att alla ska delta.

Oskari, 08:49, 21 oktober 2009. Anmäl

Att bjuda på fest på Rivieran utan att betala gästernas resa är som att be dem ta med eget dricka. Husrum är ju inget problem, både villan och yachten är rymliga.

Snobb, 23:16, 20 oktober 2009. Anmäl

För egen del blev jag inbjuden på ett "överklassbröllop" i södra Frankrike. Inget ingick utom en bröllopsmiddag, allt annat förutsattes gästerna själva betala.... Jag arkiverade den inbjudan direkt. I runda arkivet.....

Nisse i Hökarängen, 22:22, 20 oktober 2009. Anmäl

Nytt rekord i ego-tripp: "Hur kan inbjudaren med att bjuda in mig till en fest som jag inte vill gå på?!"
Alldeles strålande! : )
Men Vagabond, AnnaB, Resenär, A, Maria, med flera har fattat hur man har kul! Så, vart ska vi dra någonstans? ; )

För böfvelen, 20:09, 20 oktober 2009. Anmäl

Om man vill ordna en fest i ett annat land och vill att ens vänner skall tacka ja bör man meddela detta i god tid. Man behöver inte precisera allt, men i alla fall ge de gäster som vill följa med en möjlighet att planera/spara inför resan. Skickar man en inbjudan en till tre månader innan festen är det kanske så att man egentligen inte vill att alla inbjudna skall komma.

Nattugglan, 19:07, 20 oktober 2009. Anmäl

Tycker som flera andra, helt ok med denna typ av inbjudningar så länge arrangören fattar att många kanske inte kommer att ha råd/prioriterar annat.
Själv skulle jag aldrig tacka ja om inte festen var på en plats jag väldigt väldigt gärna ville se. Det finns så många spännande platser i världen så varför "slösa bort" värdefulla semesterdagar på något halvintressant resmål. :)

Vagabond, 16:46, 20 oktober 2009. Anmäl

En arbetskamrat sa att vi var välkomna när som helst att hälsa på i hans sommarstuga i norra Finland..

Givmild, 16:37, 20 oktober 2009. Anmäl

Resenär, inga problem att ordna dyra tillställningar utomlands. Frågan är vem det är som pröjsar för gästernas logi, flygresa och andra utgifter. Gästerna eller inbjudaren?

Deborah, 16:29, 20 oktober 2009. Anmäl

Brukar inte Magdalena skriva att man bara ska tacka nej? Inte att man ska förklara varför.

Gabriella, 16:02, 20 oktober 2009. Anmäl

anjomoo, jag gissar att du måste varit lättad då dessa gäster reste hem. Ytterst påfrestande med släktingar som har sådana enorma pretentioner. Hoppas att det var de som betalade notan för kaffet och alla andra grandiosa utsvävningar som säkerligen hade dugit till och med för kungafamiljen.

Deborah, 15:55, 20 oktober 2009. Anmäl

Resenär: Preciiis! Visst finns det de som har mycket ont om pengar, men väldigt många svenskar reser utomlands både en och flera gånger om året och betalar troligen ofta mer än 10-15000 kronor för sin semester. Om man då i god tid får reda på att en fest ska hållas på någon trevlig, europeisk ort kan man ju anpassa sin sommarsemester efter det. Om man vill. Och om man inte vill, eller kan, tackar man helt enkelt nej till den vänliga inbjudan.

AnnaB, 15:47, 20 oktober 2009. Anmäl

Magdalena har uttryckt det bra: att man inte ska skapa problem för sina önskade gäster. och det gör man på det här sättet . Självklart få man åka vart man vill på sin födelsedag men då exkluderar man många tänkta gäster. Långt ifrån alla har den ekonomin, den som tror det har dålig inlevelseförmåga och bristande kunskap om människors levnadsvillkor! .

Lyckoslanten, 15:46, 20 oktober 2009. Anmäl

Ekonomin är ju olika. Jag tycker egentligen inte att en resa för 10 000 är jättemycket, förutsatt att det är en resa jag skulle vilja göra i alla fall. Jag ser inget fel i att fråga mina vänner om de vill och kan följa med (jag kan ju inte bara fråga de som jag vet har råd, eller hur?), men jag skulle naturligtvis inte heller ta illa upp om de tackade nej.
Eller menar ni att man aldrig, aldrig någonsin får ställa till med dyrt firande utomlands så länge det finns risk att någon inte har lust/råd att åka?

Resenär, 15:22, 20 oktober 2009. Anmäl

RE: anjimoo, 11:58, 20 oktober 2009.
Undrar vem det är som är egocentrerad här, med tanke på att du kräver tolkningsföreträde.
Hur vore det om du istället fattade att de flesta jubilarer resonerar: "Jag fyller år och vill fira ordentligt på den och den platsen. Det vore roligt om mina vänner följer med, men jag har inte råd att betala för dem. Skall jag strunta i att fråga de som inte har råd, eller skall jag fråga alla och bli glad om någon väljer att följa med?".
Det är väl ingen som UTGÅR ifrån att folk tänker "släppa allt" när man bjuder in dem? En inbjudan är en enkel fråga, en artighet - inte ett krav.
Undrar just var de dumma människorna är.

Annelie, 15:17, 20 oktober 2009. Anmäl

@Anjimoo, inte Syrier, hon gàr gärna pà normalt café men tack för ett gott skratt. Definitiva datum ej bestämda men jag slutade räkna efter en summa över 45K... Och dà har jag inte ens lagt till bröllopspresent, förlàt tvà bröllopspresenter eftersom tvà bröllop.... @Maria, det blir bönor i hur mànga mànader? :o) men visst hade det varit roligt...

Christina GVA, 14:31, 20 oktober 2009. Anmäl

Alltid behöver det inte vara negativt att fira utomlands. Bor i Finland och har två gånger på de senaste åren varit på 60-årskalas i Tallinn. Jubilarerna har släktingar i både Sverige och Finland och alla träffas i Tallinn för fest. Resan dit med en övernattning är ju inte speciellt dyr.

Haje, 13:36, 20 oktober 2009. Anmäl

Christina GVA, 12:47- Jag kan mellan raderna utläsa att din vännina inte är svensk. Troligtvis av samma nationalitet som min make, kristen syrian.
Vi har under sommaren haft besök av hans släkt/vänner. Och värre materialister och egotrippade kvinnor har jag inte träffat på år o dag.
En ansåg att fika på cafe var uteslutet. Så det var bara att trava iväg till Grand hotel för att dricka kaffe. Shopping på NK. Hennes var billigt plagiatskräp. Maten skall vi inte prata om och om dessa kvinnor fått sin vilja igenom så hade även vårt porslin fått bytas ut.
Åka vår bil gick ju an, eftersom den är ganska ny.
Din väninna är helt klart av liknande kaliber som min makes kvinnliga släktingar.
Sätter det matriella framför vänskap, och i detta fall, familjeband.
Om du inte duger som du är, så ifrågasätt vad er vänskap bygger på.
Pengar, status och senaste modet. Eller minnen, känslor och en ömsesidig respekt för varandra. HON hyser nog ingen större respekt för dig, genom att hon ansatt dig s

anjimoo, 13:11, 20 oktober 2009. Anmäl

Har samma om än värre problem nästa àr.. Bästa väninnan som gifter sig. Civilt i Monaco och kyrkligt i Beyrut. Jag ska vara vittne och hotellet i BEY är 4 stjärnigt och vi ska vara där i en vecka och se Libanon och Syrien. Blev utskälld när jag nämnde att bo pà ett alternativt hotel pg ekonomi. Accepterar hon inte att jag "endast" àker till ett bröllop riskerar vàr vännskap med denna JAG människan att inte hàlla...

Christina GVA, 12:47, 20 oktober 2009. Anmäl

Som jag sa tycker jag man absolut kan avböja av ekonomiska skäl, men jag förstår inte varför endel gnäller på inbjudaren. Gör man fel om man bjuder in någon som bor långt borta på fest? Man skulle ju tro att inbjudaren nog inser att risken är stor att vännen långtbortifrån (samma eller annat land) inte vill/kan sätta alla sina pengar på resan och därför inte kommer (det är inte oartigt, det är realism) men man ger i alla fall vännen chansen. Endel kan ju se det som en orsak att få åka på en liten resa, åtminstone jag har ett par gånger åkt på bröllop utomlands och samtidigt passat på att semestra (två flugor i en smäll, ser ingen större orsak att annars lägga ut 1000 kronor på någons bröllop). Några andra gånger har jag tackat nej av tids- och pengabrist, trots att det varit frågan om goda vänner.

Elise, 12:39, 20 oktober 2009. Anmäl

Ja du Anjimoo, så gräsligt egoistiskt att lägga en massa tid och kanske även pengar på att planera en trevlig resa för sina vänner i samband med sin födelsedag. Är det i så fall också oförskämt att t.ex. åka på skidsemester och fråga kompisgänget om de vill komma med? För skillnaden är ju bara den associerade bemärkelsedagen. Och ifall det är där skon klämmer så tycker jag att det är de inbjudna som visar hur egoistiska de är, som blir sura för att nån ordnar fest, men inte tillräckligt nära, billigt och behändigt för att de ska kunna (tycka att det är värt att) gå. Jag håller med AnnaB, det är väl kul att nån tar ansvaret för att ordna en resa för kompisarna, även om jag själv inte har råd eller har andra prioriteter. Såklart varken inbjudan eller evnetuella nej-tack bör framkalla sura miner. Så till frågeställaren: helt klart OK att tacka nej som föreslagits, de förstår helt säkert!

A, 12:33, 20 oktober 2009. Anmäl

Glöm inte att det även kan vara dyrt, vad det gäller resor och boende, inom landet. Har varit på flera kalas både i Sverige och utomlands som lätt hade kunnat bli ganska dyra. Problemet har lösts genom att den som bjudit in på olika sätt har ordnat med boende hos personer på orten och kommit med förslag på billigt resande, ibland samåkning. Har aldrig själv behövt betala mer än för tåg- eller bussbiljett eller billigt flyg.

Gunnar, 12:20, 20 oktober 2009. Anmäl

För det första tycker jag att det är en fräckhet utan dess lika att helt sonika utgå från att folk tänker släppa allt enbart för att åka till ett annat land för en födelsedagsfest!
För det andra så visar detta på den egotrippade värld som sprider sig som ringar på vattnet. "JAG fyller år och JAG vill att ni kommer för att JAG gillar att resa och JAG har råd och JAG är faktiskt så schysst att jag bjuder er på mat! Allt annat får ni själva betala för att JAG vill visa att JAG minsann har råd"
JAG hade inte åkt för principens skull. Däremot hade jag skickat ett vackert vykort med skriften" Gratis på din stora dag! Hoppas att ni får det trevligt! Ring när ni är tillbaka så tar vi en fika på stan så att jag kan överräcka dig en tjusig blomsterkvast!"
Dumma människor!

anjimoo, 11:58, 20 oktober 2009. Anmäl

Jag gissar att Maria 11.04 medvetet vill provocera en aning, men jag måste ändå svara på den kommentaren. Man lever verkligen i sin egna lilla värld om man tror att "alla" kan lägga undan 10000-15000 kr till en festresa och att man annars VÄLJER alternativet att vara tråkig och ruttna hemma...

Marty, 11:28, 20 oktober 2009. Anmäl

Hmm... Tveksamt ens om jag hade varit miljonär att jag lagt 15000 på ett födelsedagskalas... Jesus...

e, 11:27, 20 oktober 2009. Anmäl

Majsan: håller med om att flaggning i förväg är viktigt. Den fest jag var på i somras fick jag inbjudan till under våren, men mejl om tid och plats hade skickats nästan ett år i förväg. På så sätt kunde de som ville planera sin semester runt festen, man kunde spara till resan, leta billiga biljetter etc. Och den som ändå inte kan eller vill har frihet att strunta i det hela.
Maria: MÅSTE man prioritera festen? Man gör väl precis som man vill! En del fester är värda att äta bönor för, men inte alla och inte alla inbjudna prioriterar så. Var och en får själv avgöra var den vill ha fest och de inbjudna får avgöra om de vill komma.

AnnaB, 11:26, 20 oktober 2009. Anmäl

Nikki kl 10:26. Tycker det är helt ok att hänvisa till ekonomin. Ekonomi handlar för de flesta om prioriteringar, och är inget att skämmas för. Om inbjudaren ifrågasätter beslutet är det väl bara att säga att man måste prioritera annat. Frågar personen igen, får man väl upprepa sitt svar: vi är tvungna att prioritera annat. F.ö är det verkligen hutlöst att "bjuda" på detta sätt!

Spargrisen, 11:26, 20 oktober 2009. Anmäl

"utan pengaslukande intressen eller ansvar för vad det nu vara månde" // skulle det stått

rami, 11:20, 20 oktober 2009. Anmäl

Intresssant - hur ska man tolka inläggen - är det bara de som har "en årslön på banken" som läser denna spalt..? Om jag är ensamstående, högavlönad, utan pengaslukande ... Då är det en sak. Har festföremålet bara sådana vänner? Om inte, så är det väl ganska magstarkt att skicka ut en sådan inbjudan? Har han bara sådana vänner, så väl bekomme! :-)

rami, 11:19, 20 oktober 2009. Anmäl

Klart man ska ha fest på en annan ort. Man få anstränga sig att fixa så att man kommer, man prioriterar, kan man inte det få man sitta hemma och ruttna , det finns ingen så fattig att han kan inte avstå från andra saker och samla pengar till resa. Man kan äta bönor sen hela månader men det kan vara värd.

Maria, 11:04, 20 oktober 2009. Anmäl

Klart man kan avböja av ekonomiska skäl. Den som inte förstår att 10000-15000 kronor är mycket pengar även för förvärvsarbetande är en idiot.

Elise, 11:03, 20 oktober 2009. Anmäl

Om man nu har för avsikt att hålla kalas utomlands kan man ju redan ett år innan flagga så folk har en chans att spara ihop till resan. Det kommer ju inte som en överraskning att man fyller femtio.
Inbjudaren bör ju veta på ett ungefär vad ens vänner har för ekonomi.

Majsan, 11:01, 20 oktober 2009. Anmäl

Nikki kl 10:26. Tycker det är helt ok att hänvisa till ekonomin. Ekonomi handlar för de flesta om prioriteringar, och är inget att skämmas för. Om inbjudaren ifrågasätter beslutet är det väl bara att säga att man måste prioritera annat. Frågar personen igen, får man väl upprepa sitt svar: vi är tvungna att prioritera annat. F.ö är det verkligen hutlöst att "bjuda" på detta sätt!

Spargrisen, 10:58, 20 oktober 2009. Anmäl

Jag förstår inte att det alltid ska ses som så fel att ha fest på annan ort. Själv tycker jag att det är kul. En inbjudan är ingen kommendering, passar det inte så tackar man nej. Var i somras på en fantatisk fest som varade i dagarna tre under en helg i en sydeuropeisk stad. Några hundra gäster bjöds storståtligt på mat, dryck och dans samt en sightseeingtur. Jag betalade gärna för dyra flygbiljetter och för rum på det lyxhotell där festerna hölls, andra reste billigare och bodde på närbelägna B&B. En del var säkert tvungna att tacka nej av ekonomiska skäl, men varför skulle det hindra oss övriga från att ha en kul helg?

AnnaB, 10:52, 20 oktober 2009. Anmäl

Om festföremålet börjar bråka för att man väljer att inte lägga 10 papp på hans/hennes fest utomlands, så är det nog inte en så stor förlust att gå miste om den festen.

MT, 10:30, 20 oktober 2009. Anmäl

Den som hänvisar till sin ekonomi får nog vara beredd på att det kan ifrågasättas av inbjudaren. "Men båda jobbar ju, hur kan de tycka att de inte har råd?" Fullt förståeligt för mig att man inte vill lägga en sån summa på någon annans firande men det kanske mer handlar om att vilja ha pengarna till annat (tex egen semester eller reparera taket) än att inte kunna få loss pengarna alls och då kan man enligt min erfarenhet hamna i en trist diskussion om detta om man säger anger ekonomin som skäl. Ger man inga speciellt skäl så behöver man inte försvara sitt beslut.

Nikki, 10:26, 20 oktober 2009. Anmäl

Jag tycker tvärtom, att man ska tillägga att ekonomin inte tillåter det. De som bjuder in till såna kalas, behöver förstå att alla inte har lika mycket att rör sig med som dem. En fin pik med andra ord.

Louise, 10:21, 20 oktober 2009. Anmäl

Visst ska man markera att det är av ekonomiska skäl. Hur ska annars inbjudarna förstå att man bär sig dumt åt.

ao, 10:18, 20 oktober 2009. Anmäl

Tacka artigt nej men utan "av ekonomiska skäl". . Plånboken är privat och behöver inte luftas offentligt.

Lia, 09:33, 20 oktober 2009. Anmäl

Nyheter från Mat & Dryck

Fisk på spett Foto: Charlie Drevstam

Fisk på spett

Laga Lätt Jättegoda fiskspett serveras med chilihet tomatbuljong. Använd kolja eller långa. .

Bästa halvflaskorna

Kronstams vin

Bästa halvflaskorna

Smått & gott. Många av Systemets småflaskor håller inte måttet, men Kronstam tipsar om favoriterna.

Festligt vardagsvilt Foto: Tomas Yeh

Festligt vardagsvilt

Kocken Leif Mannerström är en hängiven jägare och aktuell med kokboken ”Mannerströms viltkokbok”. Där finns allt från enkla vardagsrätter till ren festmat. Mannerströms tips & recept

Gorgonzolaspäckad älgfilé. En riktig godbit. Läcker gräddsås med vin och gin serveras till och gärna hemgjorda pommes.

Sök recept

Fler alternativ

Rätter

Huvudingredienser

Tillagningstider

Högtider

Vin

Här är de bästa garantivinerna

250 viner är garanterade hyllplats i Systembolagets samtliga butiker. Bengt-Göran Kronstam har provat alla och valt ut de bästa. Se webb-tv

50 favoriter. Läs mer om Kronstams favoriter i standardsortimentet.

Recept

Alltid gott med en kaka

Skurna chokladbröd. Gammaldags godsak till kaffet: snedskurna chokladkakor med mandel och socker.

Middag med DN:
Meny vecka 43
Meny vecka 42

"Piiip!"

"Piiip!" Herre med viss rondör gillar inte andras pillande och kommentarer. Magdalena Ribbing ger råd.

Etikett: Veckans mest kommenterade.

Etikett: Veckans mest kommenterade. "Det här är ju så vanligt att det till och med har en egen veckodag, onsdagen."

Bröllopstestet.

Bröllopstestet. Har du koll på vad som gäller vid bröllop? Vårt etikettest ger svaret.

Etikettestet.

Etikettestet. Umgängesgeni eller social drulle? Testa vad du vet om traditionella etikettregler.

Nyheter från Förstasidan

Arlandas infarter kan blockeras Foto: Scanpix

Arlandas infarter kan blockeras

Taxistriden trappas upp. Fackförbund hotar med att blockera in- och utfarter på Arlanda. Samtidigt JO-anmäls Luftfartsverket.

Bilar som går som tåget

Bilar som går som tåget

Allt om Motor Bilen som kör sig själv är inte så långt borta. Teknik för bilar som kör i konvoj på motorvägen ska testas i ett EU-projekt. Läs mer

Stefan Ingves, riksbankschef. Foto: Jonas Ekeströmer / Scanpix Stefan Ingves, riksbankschef.

När är reporäntan uppe i 4 procent?

Läs svaret från Ingves. Riksbankschefen har chattat med DN-läsarna.

Riksbanken rör inte räntan. Kvar på 0,25 procent.

Het bomarknad kan driva upp räntan.

Het bomarknad kan driva upp räntan. Swedbankanalytiker om räntebeskedet.

"Räkna med låg ränta".

"Räkna med låg ränta". DN:s Johan Schück svarar på frågor om räntan.

Är du orolig för räntehöjningar?

Se resultat

Här är LO:s lönekrav

Kräver reallöneökningar. Vill också ha tydlig minskning av skillnaderna mellan kvinnors och mäns löner.

Lokalt förbud mot dubbdäck Foto: Scanpix

Lokalt förbud mot dubbdäck

Allt om Motor "Ett kraftfullt verktyg för de kommuner som har stora problem med höga partikel- halter." Regeringsbeslut i dag.

Trafikborgarråd Ulla Hamilton på Newsmill:

Trafikborgarråd Ulla Hamilton på Newsmill: Därför dubbdäcksreglering.

"Lömskt mot fotgängare."

"Lömskt mot fotgängare." Det skriver Lennart Strandberg.

Är det rätt att förbjuda dubbdäck på vissa gator i Stockholm?

Se resultat

Ekonomi

Hästens stämmer Ikea

Ikea har jämfört sängar. Testresultaten är ofullständiga, hävdar Hästens sängar.

Dawit Isaak har suttit fängslad
 dagar,  tim,  min och  sek.

De får Nobelpris - garanterat!

De får Nobelpris - garanterat! Tre av tio författare i boken "Wittness Literature" som inte fått pris eller plats i akademien.

"Vi bråkar om allting".

"Vi bråkar om allting". Hur hanterar man olikheter på ett bättre sätt?

Utställning.

På Stan Konstnären Ronen Eidelman vill se en judisk stat i tyska Thüringen. Utställning.

Hellsing-favoriter ställs ut.

Hellsing-favoriter ställs ut. Huvudperson i Junibackens nya utställning.