Alkoholundervisning i skolorna skrotas

Publicerat 2009-10-18 00:24

Det är bortkastade pengar att undervisa om ­alkohol i skolorna. Därför arbetar Folkhälsoinstitutet för att den traditionella drogundervisningen ska skrotas. Nu vill myndigheten att skolan ska lägga större ansvar på föräldrarna.

Testa dig: Vad vet du om alkohol?

ENKÄT: Vad minns du av alkohol- och drogundervisningen?

Thomas Lundgren, 39, Haninge: "Jag tror inte att vi pratade om alkohol över huvud taget, men det kom en polis och visade hasch."

Alexandra Nilsson, 18, Kungsholmen: "Vi hade mental träning för att lära oss att stå emot, men det handlade aldrig om riskerna med droger och alkohol."

Gabrielle Jacobsson, 28, Uppsala: "Vi gjorde grupparbete som vi redovisade för elever i yngre klasser parallellt med den vanliga undervisningen."

Anna Hagman, 26, Uppsala: "En före detta missbrukare kom på besök. Han var rätt öppen och sa att drogandet också var underbart. Det kändes ärligt."

André Adobati, 22, Vallsta: "Jag minns nästan inget av den kursen och jag tror inte det hjälpte bättre om föräldrarna var med, då var alla tysta." 

Alkohol bakom många olyckor

Nya undervisningen: Bekämpa mobbning, stärk elevernas självkänsla, lär ut om grupptryck, håll lugn i klassrummen, det ger studiero och bättre studieresultat som borgar för minskad risk för hög alkoholkonsumtion. Engagera föräldrarna.

Mellan 5.000 och 7.000 svenskar dör varje år på grund av sjukdomar eller skador som har samband med alkohol.

Omkring en femtedel av alla patienter som tas in på akuten har alkoholproblem. Inom den psykiatriska vården är andelen alkoholfall omkring 40 procent.

20–30 procent av alla som dödas i trafiken har alkohol i blodet. På sjön är andelen ännu större – åtta av tio av alla som drunknar har alkohol i blodet.

Källa: CAN.

Många minns kanske en före detta narkoman eller alkoholist som berättade skräckhistorier om missbrukarlivet under en temadag. Nu vill Folkhälsoinstitutet få bort den typen av undervisning.

– Den har ingen effekt på individens drickande. Man kan få en 11–12-åring att skjuta på alkoholdebuten lite, men på 14–15-åringar har den liten inverkan, säger Sven Bremberg, läkare och ansvarig för hälsofrågor på Folkhälsoinstitutet, FHI.

För att trumma in det nya budskapet ska FHI rekrytera en projektledare som ska ta fram nytt material för alkohol- och drogundervisningen i skolorna. Man skriver också kontrakt med länsstyrelser och regionförbund som ska få rektorer att börja använda de nya metoderna.

– De får lite extra pengar för att uppvakta rektorer, säger Sven Bremberg.

Projektet är ett regeringsuppdrag som pågår under 2010 och kostar fyra miljoner. FHI vill att skolorna fokuserar på föräldrarstöd och att eleverna stärker sin egen självkänsla.

– Man behöver inte prata om alkohol alls, i stället vill vi att man undervisar om socialt emotionellt lärande, att barnen förstår sina egna känslor, säger Bremberg.

Föräldrarna är en viktig nyckel till framgång. De ska involveras i barnens undervisning och myndigheten vill att skolorna förser föräldrarna med goda argument mot alkoholkonsumtion i unga år. Vetskapen om att enbart information om droger och alkohol inte fungerar har funnits i flera år.

Är detta ett uppvaknande och paradigmskifte?

– Ja, vi befinner oss i ett läge där fler börjar känna till de nya metoderna, men många använder fortfarande den traditionella undervisningen med temadagar om alkohol och narkotika. Men det kommer att ta några år innan alla lärare arbetar på det nya sättet, säger Sven Bremberg.

IOGT-NTO stöder omsvängningen.

– Vi tror inte heller att det hjälper att åka runt i skolorna och prata om alkohol och droger. Det är bättre om skolan vänder sig till föräldrarna, gärna tillsammans med en organisation, säger ordföranden Anna Carlstedt.

Ett gemensamt beslut i en föräldrargrupp om att barnen inte ska dricka alkohol har stor betydelse, hävdar Carlstedt.

– Man höjer debutåldern från 11–12 år till 15–16 år.

Varför har undervisningen inte ändrats tidigare?

– Det är enkelt att ha en temadag, bjuda in en nykter narkoman, och så kan skolan kryssa av det på listan över måsten, säger Carlstedt.

Island är ett föregångsland på området. Där får föräldrarna brev hem om att barnen ska undervisas i livskunskap.

– Vi vill förbereda föräldrarna på barnens frågor om alkohol och droger. Barnens undringar kommer inte alltid i skolan och då är det bra om föräldrarna är förberedda, säger projektledaren Rafn M Jonsson vid The Public Health Institute of Iceland.

Flera svenska forskare hävdar att skolorna bör integrera den nya undervisningen med övriga ämnen.

– Som sexualundervisningen, den är återkommande vilket ger bättre effekter, men då måste man satsa större resurser, säger läkaren och forskaren Henriettæ Ståhlbrandt.

Bloggat om artikeln(0)

(Vad är Twingly?)

Visar  (av totalt ).

Vill du ha en bra start på dagen?

Läs Dagens Nyheter. Klicka för ett bra erbjudande.

Nyheter från Förstasidan

Jimmie Åkesson Foto: Janerik Henriksson / Scanpix Jimmie Åkesson

SD-text kan vara hets mot folkgrupp

Debattartikel i Aftonbladet. Tidningens chefredaktör Jan Helin tar risken att dömas för att visa vad SD egentligen står för.

Ingen Pirate Bay-rättegång i år

Skulle upp i hovrätten i november. Men rättegången blir troligtvis inte av förrän nästa sommar.

Se bilderna Burma vill stoppa

Filmarna riskerar livet. DN.se har träffat Joshua, en av filmarna som lyckats sprida sina videoklipp från demonstrationerna i Burma 2007.

Norge bäst på styrelsekvinnor

Från 7 till 40 procent. Fler kvinnor i styrelserna har lett till högre utbildningsnivå och farhågor om bolagsflytt har kommit på skam.

S vill låna Norges modell. Sahlins löfte i somras.

Storbolag - helt utan kvinnor. Bara män i Sandviks ledning.

Bör Sverige lagstifta om kvinnor i börsstyrelserna?

Se resultat

Hungrig på nya tonvärldar Foto: Jonas Eriksson

Hungrig på nya tonvärldar

”Attitude & Orbit Control” är en musikalisk färd i rymden. Res- kamrat? Engelska pop­excentrikern Robert Wyatt. Jeanette Lindström byter spår.

Betyg 5 Jeanette Lindström ”Attitude & orbit control” Börjar personligt och landar bland stjärnorna, skriver DN:s Johanna Paulsson.

På Stan

Alla spöken skräms inte

På vita duken. Det finns faktiskt ännu larvigare spöken i filmhistorien än Laban, skriver Fredrik Strage.

Dawit Isaak har suttit fängslad
 dagar,  tim,  min och  sek.

10 tips.

Allt om Barn Att man vill ge sina barn en lycklig barndom är en självklarhet. Men vad krävs för att lyckas? 10 tips.

Hej konsument!

På Stan En väska för 12.000 kronor är det dyraste skivaktuella Nejra någonsin köpt. Hej konsument!

Pensla på!

Pensla på! Bra redskap gör sminkningen roligare och snyggare. Här är bästa tipsen!

Min man dog i en bilolycka.

Min man dog i en bilolycka. "Jag har bitit ihop och kämpat, men nu börjar jag få panikattacker." Insidans panel svarar.