Autentificare
User:
Pass:
Inregistrare | Login
Newsletter
e-mail'ul dumneavoastra
| Inregistreaza
Inregistreaza-te la newsletter
wwwoteaza
Consideraţi că gripa porcină e mediatizată excesiv în România, după cum susţine ministrul Bazac?
Da
Nu
Nu știu/Nu mă interesează
Voteaza| Rezultate
Arhiva
L M M J V S D
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Alege luna si anul
Mai
2009
EVZ Special
Omul care l-a făcut miliardar pe Patriciu
 
Catalin Balan
Marţi, 01 Iulie 2008
Ioan Sturza, „creierul“ vânzării Rompetrol - tranzacţie care l-a făcut pe Dinu Patriciu cel mai bogat român -, are „fir roşu“ cu Moscova. Acest lucru îl recomandă ca membru al grupului de iniţiativă care negociază cu discreţie accesul României în proiectul Southstream. „Afacerile mari se fac în linişte, nu la TV“, recunoaşte Sturza în interviul acordat EVZ, primul după trei ani de tăcere. El poate avea un rol decisiv şi în marile proiecte care implică România: negociază intrarea ţării noastre în South Stream şi poate facilita „legăturile directe“ cu Moscova.

După Dinu Patriciu, Ioan Sturza este cel mai important om din Rompetrol. Fost premier al Republicii Moldova în perioada „romantică“ a politicii de peste Prut şi purtător al blazonului Sturzeştilor, managerul de 48 de ani al Rompetrol este omul-cheie al miliardarului român. El poate avea un rol decisiv şi în marile proiecte care implică România: negociază intrarea ţării noastre în South Stream şi poate facilita „legăturile directe“ cu Moscova.

Vânzarea celei mai mari afaceri private din România (anul trecut, 75% din Rompetrol a intrat în proprietatea KazMunaiGaz pentru 2,7 miliarde de dolari - n.r.) a fost gândită de el, iar integrarea companiei Rompetrol în KazMunaiGaz (KMG) este următoarea sarcină pe care o are.

Vicepreşedintele Rompetrol a salvat compania petrolieră de la o prăbuşire pe care nimeni nu o anticipa. A venit cu o strategie diferită de cea a lui Dinu Patriciu şi a avut câştig de cauză.

Interviul acordat EVZ vine după mai mult de trei ani de la ultima apariţie în presă. „Cred că averile mari se fac în linişte, nu la TV“, este de părere Sturza, managerul care a intrat în Rompetrol în 2002.

De la preşedinte de bancă în Republica Moldova, la administrarea celei mai mari afacerilor cu sucuri şi conserve de peste Prut, Sturza este printre cei mai bogaţi oameni din Basarabia.

EVZ: Ce înseamnă şi ce presupune integrarea companiei Rompetrol în KMG?
Ioan Sturza:
Această tranzacţie este ceva aparte: nu se încadrează în canoanele clasice ale achiziţiilor. Pe de-o parte, avem o companie dinamică, antreprenorială, pe de alta, o companie care, deşi a avut în ultimii ani un management profesionist şi intrări la bursa londoneză, este tot o companie de stat. Încercăm să eliminăm această diferenţă. Mai există o problemă care ţine de cultura de business, pentru că acolo sunt manageri care vin din vechiul sistem şi mai păstrează amprenta economiei planificate.

Pentru noi însă, Kazahstanul este o oportunitate de a ne extinde în zona Asiei Centrale, deoarece banii cei mulţi nu se fac pe pieţele mature, ci pe cele noi.

Şi ce se va întâmpla cu Rompetrol? Vor învăţa toţi angajaţii limba rusă?
E firesc ca un acţionar cu 75% din companie să-şi integreze şi formal, şi informal subsidiara din România, dar integrarea se va face în primul rând la nivelul businessului. De exemplu, în domeniul logisticii vrem să integrăm cele două companii în operarea cu volumele de ţiţei şi produse, adică peste 10 milioane de tone. Asta presupune intrarea într-un ciclu unic al procedurilor de descărcare, încă rcare, a transportului maritim, a comercializării produselor. Pe platforma Rompetrol se va concentra tot tradingul cu petrol al KMG şi al companiilor afiliate. De aceea construim azi terminalul maritim petrolier, unul dintre cele mai mari la Marea Neagră.

Cât de mult vor conta diferenţele culturale în acest proces?

Ca mentalitate, noi suntem foarte apropiaţi de ei. Cu toate astea, este nevoie de „translatori“ între cele două părţi nu atât pentru limbă, cât pentru emoţii. În timpul tranzacţiei cu KMG erau dezacorduri între români şi kazahi, chiar dacă toţi vorbeau în limba engleză, adică aceeaşi limbă. A trebuit să elimin aceste neînţelegeri dintre părţile care, deşi voiau acelaşi lucru, puneau alte emoţii în exprimarea lor. „Nimeni nu va putea elimina spiritul românesc din Rompetrol“

Va deveni Rompetrol o companie kazahă?

Deşi este preluată de o companie străină, nimeni nu va putea elimina spiritul românesc din compania Rompetrol, decât odată cu ultimul român care va pleca de aici.

Vor veni mulţi manageri kazahi să lucreze în România?
Mulţi ar dori să vină aici, dar astăzi avem de-a face cu situaţia inversă, adică mulţi manageri din România vor pleca în Kazahstan. Ei au nevoie de mulţi ingineri, mai ales că au interesul să preia controlul unor mari zăcăminte de petrol care au fost exploatate mulţi ani de companiile străine. Din România vor pleca mii de specialişti în Kazahstan, iar mulţi vor fi recrutaţi din alte companii petroliere din România. Avem şi un program de aducere a inginerilor români din Orientul Mijlociu şi Africa.

Mulţi spuneau că Dinu Patriciu este păstrat de kazahi provizoriu ca preşedinte al companiei şi ar urma să fie înlocuit...
Eu am o relaţie cu Dinu Patriciu mai profundă decât cea formală dată de ierarhie. Am recunoscut mereu poziţia lui de lider şi, dacă, la un moment dat, Dinu Patriciu va decide să plece din managementul Rompetrol sau chiar din acţionariat, eu voi accepta cu plăcere să merg cu dumnealui în alt proiect.

În cât timp estimaţi că se va finaliza această integrare?
Cred că în Rompetrol s-a exagerat considerându-se perioada de tranziţie ca fiind una simplă. Va mai dura, dar nu mult pentru că acţionarii nu au timp pentru o eternă lună de miere. Oamenii se mai plictisesc, dar sperăm ca până la sfârşitul anului procedura formală să se realizeze. Mai puţin formal, va fi un proces de integrare la nesfârşit.

Cum au decurs negocierile cu KMG? Cine a făcut parte din echipa de negociere?
Toate poveştile frumoase, cum este şi proiectul Rompetrol, în care managerii luau de acasă bani şi îi aduceau în companie, au un sfârşit. Rompetrol îşi epuizase resursele în termen de creştere, iar anul trecut ne-a fost clar că, fără o injecţie de capital, nu puteam face faţă pe piaţă.

Dar, acţionarii au ajuns la un punct în care trebuiau să decidă: ori atrăgeam capital masiv din piaţă, dar asta era practic imposibil pentru că aveau un nivel ridicat de îndatorare, ori atrăgeam un partener strategic care să aducă nu numai bani ci şi integrarea pe verticală: logistică, resurse de ţiţei, capacitate financiară. La acel moment erau doar doi potenţiali investitori în Rompetrol: fondurile de investiţii americane şi companiile naţionale petroliere care au „poftă“ de extindere şi sunt pregătite să plătească mult. Fondurile s-au prăbuşit în scurt timp şi, dacă făceam o înţelegere cu ele, probabil scaunul meu de la birou era astăzi bucăţi, iar Rompetrolul era tăiat şi vândut la fier vechi.

În Rompetrol era o concurenţă internă între strategia lui Dinu Patriciu şi a mea, căci eu am sus- ţinut a doua opţiune. Cu fondurile americane se simţea confortabil şi Morgan Stanley - consultantul nostru (consultantul KMG era ABN Amro - n.r.), iar companiile naţionale au căzut în sarcina mea. Eu am negociat cu mai multe companii, nu doar cu kazahii, inclusiv cu una dintre cele mai mari companii petroliere din lume. Au fost la început zece companii, apoi au rămas patru şi, în final, două, între care KMG şi un mare fond american care a intrat în probleme financiare apoi.

LEGĂTURI

Rompetrol are „fir roşu“ cu Moscova

Se vorbeşte des despre resursele kazahe pentru alimentarea conductelor transeuropene Nabucco şi South Stream. Ce proiect preferă kazahii?
Niciun gazoduct nu este realizabil dacă nu ia în considerare gazul din Iran şi Turkmenistan. Ţările Caspice nu pot susţine singure un asemenea proiect. Mai fezabil este proiectul care trece şi prin Caucaz, Marea Neagră, Crimeea, România şi care este cu 1.000 de kilometri mai scurt (gazoductul Southstream - n.r.)

Dar România nu intră în acest proiect...

Eh, dar noi lucrăm la acest lucru. Noi, adică un grup de iniţiativă (râde). Trebuie să înţelegeţi că toate afacerile pe care aparent le fac oamenii politici au în spate astfel de negocieri. Politicienii spun că, dacă au probleme cu un vecin, acesta trebuie ocolit de un gazoduct de exemplu, dar nu toate aceste idei sunt fezabile economic.

Aţi fost preferat pentru negocierile din cadrul vânzării Rompetrol pentru că aveaţi relaţii în spaţiul ex-sovietic şi cu Rusia?
Dacă ai doar relaţii, poţi fi servit cu o cafea. Aici îţi trebuie „valoare adăugată“. Eu am fir roşu cu mulţi oameni din spaţiul ex-sovietic. Mulţi din România spun că au relaţii la Moscova, dar pot fi văzuţi doar în staţiile de metrou de acolo. Eu discut cu toţi şefii de companii petroliere din Rusia, inclusiv cu patronii lor politici. Oamenii de acolo s-au schimbat mult, nu mai sunt „directorii roşii“ de după 1990: vorbesc toţi limbi străine, beau vinuri de calitate, umblă în costume Armani şi preferă o viaţă aşezată.

Rompetrol schimbă sigla


Cum este conectat Rompetrol la Rusia?
În primul rând la sursele energetice primare. Cumpărăm o parte din petrol de acolo, avem o structură bine plasată prin care facem analize şi cercetarea oportunităţilor de investiţii.

Dacă v-ar solicita Călin Popescu- Tăriceanu, premierul român, să zicem, intermedierea relaţiei cu oamenii de afaceri ruşi, aţi face acest lucru?
Cu plăcere, dar asta e de domeniul fantasticului, pentru că, pentru România, tot ce este peste Prut este văzut în cel mai bun caz cu neutralitate. Unii vor să ne strivească în îmbrăţişări, iar alţii ne văd ca pe fratele mai mic. Important este că noi avem experienţă cu fratele mare, ştim cum să ne acomodăm.

Ce planuri de investiţie are Rompetrol?

Avem proiecte de investiţii între 5-6 miliarde de dolari, bani pe care urmează să-i folosim numai în achiziţii de rafinării în vestul Europei şi pentru reţele de benzinării. De asemenea, este posibil să existe inclusiv o reţea de benzinării Rompetrol în Kazahstan, dar cu un brand nou. Acum suntem într-un proces de reanalizare a brandului de retail Rompetrol, proces care a început înainte de vânzarea către KMG. Motivul ar fi că toate companiile mari au făcut acest pas, iar publicul fie nu mai vrea să vadă în numele companiei cuvântul „petrol“, fie unii nu mai vor să vadă în denumire particula „rom“.

Este posibilă şi o schimbare a siglei, dar nu cum se aşteaptă unii să vadă sigla KMG.

Odată cu petrolul kazah care va trece prin Rompetrol, se vor ieftini carburanţii în România?

Nu trebuie să aşteptăm nicio scădere spectaculoasă de preţ. Nimeni nu va subvenţiona consumatorul din România, pentru că aici avem de-a face cu condiţiile de piaţă bazate pe cerere şi ofertă.

CARTE DE VIZITĂ

Petrolist de viţă nobilă

Ioan Sturza îşi aminteşte râzând că a câştigat primii bani în liceu, când a deschis „o agenţie de turism clandestină şi, împreună cu un vecin şofer, făcea excursii cu copii la Chişinău“. A absolvit Facultatea de Economie la Universitatea de Stat „Lenin“ din Chişinău. În februarie 1999, Sturza este numit premier în Republica Moldova, dar nu stă în această funcţie decât până la finele anului, fiind demis pe motivele lipsei de strategie în administrarea sectorului energetic. „Cred că era o perioadă când în discuţiile neformale privind integrarea în UE eram percepuţi înaintea României. Deşi Radu Vasile ne invidia, nu eram decât o jucărie favorabilă a Occidentului, o iluzie de democratizare şi europenizare“, aminteşte el. Ioan Sturza spune că păstrează o relaţie strânsă cu ramura francezoelveţiană a Sturzeştilor. „Avem o tradiţie a reuniunilor de familie de peste 10 ani. Ne întâlnim la petreceri sau la bisericile din Iaşi ctitorite de Sturzeşti şi pe care noi le finanţăm“, spune managerul.

INFLUENT





 
Articole din aceeasi categorie:
Gripa porcină ameninţă omenirea. PSD continuă tradiţia "micilor electorali".
„Am pledat pentru minim 3 ore de educaţie fizică”
Asistenta care a zdruncinat sistemul, tratată ca un paria
De ce Garcea nu-i Cattani
1 MAI cu aromă de seceră şi ciocan
EVZ îţi dă invitaţii la Depeche!
„Voronin? O struţo-cămilă, reprezentantul eşuat şi toxic al sovietizării”
Profesorul de coşari şi-a deschis şcoală de profil
[vezi toate]
Comentarii | Spune-ti parerea
  1. Ne suim singuri in bratele rusilor.

    de Nenea Iancu, luni, 30 iunie 2008 - 22:45

    Nu mai e nevoie sa intre rusii cu armata la noi, incet-incet pun mina pe rezervele noastre strategice sau ne fac dependenti de ale lor intr-o masura foarte mare. Daca americanii se dau de ceasul mortii sa faca legea in petrol, Moscova o sa o faca pe gaze, ramine de vazut care are rezerve mai multe si cui i se va goli primul paharul. Cit despre noi, nu stiu daca intram in vreo socoteala, dar ca de obicei cred ca vom iesi prost. Oricum, liniste si pace nu va mai fi multa vreme ca prea s-au adunat multe si trebuie "spuse". Americanul de rind se vede nevoit sa mearga la sala, europeanul se vede in somaj dar patronul isi dubleaza profiturile in Europa de est...e cazul ca cineva sa dea cu pumnul in masa si sa se traga noi frontiere.

  2. "Eu am fir rosu cu multi oameni din spatiul ex-sovietic"

    de Nae Camionagiu, luni, 30 iunie 2008 - 23:14


    O sa para incredibil dar tara lui Dracula a dat de dracul... Tot mai multe afaceri, mai mult sau mai putin curate dar in mod sigur banoase, sunt legate de rusii si evreii din Basarabia.
    ...
    Ma intreb cat timp va mai trece pana cand Rusia va vace din Romania o colonie(era sa scriu "gubernie"...)... - moderna, bineanteles!...
    ...

    1. lui Nae

      de Garfield, motanu, marţi, 1 iulie 2008 - 02:02

      Imi sta pe buze... ma rog, pe mustati, o intrebare... nu stiu cum sa-i dau drumul... ca peretii au urechi! In sfarsit, ce-o fi o fi:
      Dar KGB-ul, cu ce se ocupa, dle?... Ca nu-l vad pe aproape, dar ii simt mirosul! Snif, snif!
      Garfield, motanu

    2. @Garfield, motanu:

      de Nae Camionagiu, marţi, 1 iulie 2008 - 02:19


      "Dar KGB-ul, cu ce se ocupa?"
      ...
      ... e om la toate...
      ...

    3. lui Nae

      de Garfield, motanu, marţi, 1 iulie 2008 - 02:54

      Esti sigur ca... tu... hm... deloc-deloc!
      Cand e vorba de KGB... eu nu sunt sigur de mine... daramite de tine!
      Garfield, motanu :)):)):))

  3. ROMPETROL, HOLDING OLANDEZ

    de tatiana, luni, 30 iunie 2008 - 23:37

    Eu cred ca din aceasta afacere este castigata si OLANDA. Faceti un reportaj in OLANDA si intrebati orice olandez ce crede despre ROMPETROL. O sa va spuna : ESTE HOLDING OLANDEZ si tranzactia este o afacere incheiata intre statul olandez si cel rus. Romania este doar un punct de lucru. D-ul Paturica nu plateste IMPOZIT PE PROFIT in ROMANIA.

    1. @Tatiana:

      de Nae Camionagiu, marţi, 1 iulie 2008 - 00:32


      Rompetrol e un balaur cu 7 capete.
      Olanda nu face decat sa incaseze chiria pe spatiul birourilor sediului administrativ. "Bataliile" mari, conduse din sediul operativ Bucuresti cu inspiratie de la Moscova, se dau pe teritorii mai prolifice cum ar fi Romania, Moldova, Bulgaria si Albania.
      In 2007, ROMPETROL, a avut intrari de circa 9 miliarde de dolari, asa ca, vanzarea pe 2,7 miliarde catre Kazaci, e praf in ochi... e un mod de a face Romania sa inchida ochii... de parca i-ar fi avut deschisi...
      ...

    2. interesant

      de ioana dark, marţi, 1 iulie 2008 - 02:37

      inseamna ca petrom e balaurul cu 12 capete?:)

  4. Mai bine ai discuta, Dle, iesirea Rusilor din Moldova

    de Ioan, luni, 30 iunie 2008 - 23:52

    Daca ai firul asa de rosu. Sau rosul ala inseamna altceva. Inseamna ca vrei sa bagi Romania in gura lupului cu acel South Stream. Noi trebuie sa impingem in UE la strategia de reorientare energetica a Uniunii, nu puparea in bot a mafiei Rusesti cu care ai Dumneata firul rosu.
    P.S. Ai un singur fir rosu, sau mai multe (ca pari o marioneta de lemn)

    1. Alfabetul chirilic revine?

      de Un Trecator Grabit, marţi, 1 iulie 2008 - 02:14

      Alfabetul chirilic revine?

  5. Lobby....

    de Spartacus, marţi, 1 iulie 2008 - 03:49

    Astiora trebuie sa li se puna zabala....
    Cea facut Strutzul ,sau Sturza ptr romanul de rand?
    Nimic..

    1. Dar romanul de rind pentru el insusi...

      de Florin Scepticul, marţi, 1 iulie 2008 - 09:19

      ...cam tot nimic.Hai sa asteptam sa faca altii pentru noi cite ceva.Sa ne mai dea si noua o ciosvirta acolo poate mai stam o luna la spart seminte.vezi stimabile filosofia asta e aia care ne omoara.Tot stam sa faca unul si altul pentru noi cite ceva.Daca fiecare ar face pentru el cite ceva inainte sa astepte minuni de la politicieni sau pomeni de la unii si altii am fi fost departe acum.La noi tot timpul trebuie sa vina cineva sa faca.

    2. Pe scurt ...

      de Ioan, marţi, 1 iulie 2008 - 10:49

      Nici acest purtator intamplator de nume 'Sturza' nu are cu ce se lauda (desi s-ar parea ca e tare mandru), pentru ca nu a contribuit la societatea Romaneasca cat mai ales la cea patricio-ruseasca. Si nici majoritatea romanilor de rand care inca n-au iesit din inertia impusa de fosta dictatura (debilitarea comunista) si asteapta sa faca altii pentru el. Sigur, viata este grea pentru cei mai multi, si pentru acestia deja supravietuirea proprie este un succes si o contributie la societate. DAR E CAZUL SA INCEPEM SA VREM MAI MULT, MAI ALES CEI DE CONDITIE MEDIE.

  6. Mai "discret" decat stolojan?Puterea oculta inseamna tacere.

    de ursu, marţi, 1 iulie 2008 - 09:03

    Absolvent al unei facultati leniniste, aceasta "vita nobila"napadita de rugina bolsevica isi face afacerile in tacere,afaceri oculte,afaceri procoruptie tipic kgb-ta?
    (Nu uitati patriociu s-a imbogatit intr-o tara masinata de coruptia comunist-kgb-ist-iliist-OSD-ta)
    Cu alte cuvinte marea privatizare liberal-PSD-ist-patriceneasca are consultanta si girul si s-a facut cu acordul si pentru comunistii bolsevici?Vrand, nevrand patriciu ni se dezvaluie asa cum este,un monstru securisto-comunist.

  7. ...dar muntele Ceahlau ???

    de DiStefano, marţi, 1 iulie 2008 - 09:16

    ...la carpa asta KGB-ista cu scoli in tara vecina si pretina i-a dat guvernul Romaniei muntele Ceahlau ???
    ...ca sa faca cu el ca acolo nu-i petrol ???

  8. firul rosu

    de Bruno Castellano, marţi, 1 iulie 2008 - 09:55

    fericire mare lume buna... firul rosu a ajuns din nou in Romanica. de fapt el a fost preluat de baietii destepti.
    chiar ei o spun; si asta este o mindrie...
    eu unul bagam capul in pamint si nu spuneam asa ceva, dar, baietii nu au nici o treaba. ei inca mai cred, mai cred in lacrimile rusilor.
    cind au vindut PETROM-ul nu a investigat nimeni cum se face aceasta tranzactie. din contra politicienii acelor vremuri s-au laudat cu marile lor realizari. ba chiar au fost laudati si de presa.
    Nastase se bucura si el de parteneriatul oamnilor nostri de afaceri cu rusii.
    acesti infractorii cu diploma, au tupeul sa ne rida in fata de ispravile lor.
    mai ramine sa ne vinda si pe noi...
    cind si la ce pret vom vedea...

  9. Un personaj bine pregatit profesional.

    de Sofia Nadejde, marţi, 1 iulie 2008 - 10:09

    Am citit comentariile acestui articol - care reflecta o realitate posibila. Cine se asteapta ca un mare om de afaceri sa dezvaluie secretele afacerii, este un mare naiv. Presupunerile, insinuarile si acuzele fac parte din carcoteala noastra de oameni ai acestui popor si nu numai. Un lucru este evident si clar : NU AVEM INSTITUTII ALE STATULUI ROMAN. Se actioneaza individual, iar ROMANIA este jucata la ruleta, poporul roman fiind o componenta neglijabila. Oricate vorbe am avea, RUSIA are marii psihologi care au stiut sa valorifice relele adunate in componenta marilor reprezetanti ai politichiei de carton romanesti si acestea sunt rezultatele. Cat priveste "dragostea" americana, oare inca nu v-ati convins, ca in spatele declaratiilor si a zambetului deschis, exista aceleasi interese de afaceri ? U.E. nu este organizatia salvatoare pentru Romania, ci alta forma de exploatare. Noi vom decide ce este mai usor pentru acest popor.

  10. pe fruntea lui scrie KGB

    de calif, marţi, 1 iulie 2008 - 10:16

    un personaj foarte dubios

  11. pnl-ul si rusia

    de raul, marţi, 1 iulie 2008 - 10:42

    si uite-asa dupa psd ,ajung si liberalii agenti kgb !v-ati prins pana la urma care-i miza ciolanului romanesc?in afara de polonezi si de baltici in toate tarile foste, rusii deja au inceput sa-si recapete influenta pe tacute ,economic ,pana la politic nemaifiind decat un pas!batalie intre base si tariceanu si iliescu ?vax!sunt niste pioni cu totii!prviti global fratilor !,,bubulii '' vegheaza pt noi!

  12. Titlul... incomplet..

    de Costa, marţi, 1 iulie 2008 - 11:41

    ... si care a tradat Romania.
    Cam asa ar fi corect sa se fi scris. Un excroc a intrat in Forbes iar un popor este vandut pe veci. Halal autoritati ale statului...

  13. Pe mine ma intereseaza alteva.............

    de popescu stelian, marţi, 1 iulie 2008 - 12:24

    Pe mine ma intereseaza cat au castigat ,,smenarii,,la privatizare,ca dupa aceia era societatea lui Patriciu si facea ce vroia cu ea. Cum va explicati finantarea de catre Patriciu a PSD ? Am spus tot? Gata , acum incepeti..........

    1. Raspuns si nu prea

      de Florin Scepticul, marţi, 1 iulie 2008 - 13:12

      Pai e cam singura intrebare care se pune.Ce a facut si cum a dezvoltat apoi societatea proprietarul privest pe el personal.Cu o singura precizare,daca vrei economie de paita functionala tratamentul fiscal trebuie sa fie la fel pentru toata lumea.Datoriile catre stat se platesc,punct.daca au existat clauze in contractul initial prin care statul renunta la ele sau accepta alte variante ,tragi la raspundere pe cel care a negociat din partea statului.Din nou punct.Atit timp cit un individ fie el miliardar isi plateste toate obligatiile fata de statul in care isi desfasoara activitatea si nu incalca legile in vigoare ,modalitate prin care el isi dezvolt afacerea e problema lui pur personala.La fel e problema lui personala daca sponsorizeaza un partid sau altul.Acum iesind din cazul particular Patriciu,la noi politicienii ,presa si prin ricoseu publicul in inertia ca toti le stiu pe toate au ramas cu reflezul de a dicta la unul si la altul ce sa faca cu banii.

  14. Omul care l-a facut...

    de Popa ileana, marţi, 1 iulie 2008 - 12:45

    Acum si relatiile PATRICIU-CASA REGALA-SECURISTUL S.R.STANESCU(ziarul ZIUA)-RECONCILIEREA relatiei ILIESCU-REGELE MIHAI.Deci Mafia italiana este MIC COPIL pe langa MAFIA ROMANA.

  15. CAT CERI, NENE STURZA...?

    de GAVRILACHE, marţi, 1 iulie 2008 - 13:10

    Pentru o legatura directa cu Dumnezeu, cat ceri, nene Sturza? Sa nu-mi spui ca n-ai fir rosu cu Cel mai barosan, ca nu te cred! Iar daca, totusi, n-ai, asculta un sfat, fa-ti! Pe langa Al de Sus, Putin, Bush si Basescu sunt nimic, niste palavragii de doi bani!
    Dupa ce ai legatura, cauta-ma pe e.mail, pentru negocieri!

  16. Bull Shit!

    de Parker Parker, marţi, 1 iulie 2008 - 21:51

    Pai daca au 75 la suta din actiuni Kazahtanezii or sa tina cont de parerea Rromanilor?
    APA DE P*LOAIE! In ochii credulilor Romani.

  17. south stream

    de nicu popescu, miercuri, 2 iulie 2008 - 17:36

    pai sturza vorebste de un gazoduct care trece prin crimea si caucaz...iar jurnalistii pun in paranteze "south stream". dar south stream nu trece prin crimea si caucaz. deci stuirza se referea la cu totul alta conducta... nu la conducta promovata de rusi

Utile
Curs valutar
 
                             
Acasa |  Copyright |  Termeni si conditii |  Contact |  Publicitate |  Ringier Romania |  Regulament Forum
ziare