Du er her: Forside  > Arbeidsomr... > Naturområder > Nasjonalpa... > Nasjonalpa... > Stabbursdalen
English
Utskrift
Om organisasjonen
Nyhetssaker fra forsiden
Kontakt
Ansatte
Arrangement
Offentlig journal
Skjemaer
Ledige stillinger
Høringssaker
Anbudskonkurranser
Publikasjoner
Sørviserklæring
Grønt DN
Lover og forskrifter
Barn og unge
Ung ute


Eksterne linker:
Miljøstatus
Miljøforvaltningen
Klimaløftet
Regelhjelp
Veiviser i miljølovverket
Jegerregisteret
Flere lenker...
Naturområder  Nasjonalparker  Nasjonalparkene  Stabbursdalen


Logo Stabbursdalen nasjonalpark - Copyright: DN

Verdens nordligste furuskog
I Stabbursdalen nasjonalpark finnes verdens nordligste furuskog. Stabbursdalen er også nordligste leveområde for flere dyre- og fuglearter, og har i tillegg mange av Finnmarks typiske landskapsformer. Den karakteristiske fjellrekka, gáissene, rager over det ellers slake finnmarkslandskapet. Stabburselva som renner gjennom nasjonalparken, er en god lakseelv.

Les om:




Naturopplevelser

Landskap

Plante- og dyreliv

Historie


Stabburselva. Foto: Kristin S. Karlsen.

________________________________________________________________________________

Naturopplevelser:

Laksefiske i Stabburselva


Laksetrapp ved Stabbursfossen (Rávttosgorzi).
Foto: Kristin S. Karlsen.

Etter bygging av laksetrappen i Stabbursfossen er Stabburselva lakseførende opp til Njakkafossen. Laksen var tidligere en viktig matressurs og ble fisket med garn og tradisjonelle stengsler. I dag har sportsfiske overtatt, og mange søker til Stabburselvas stryk og kulper i håp om å få laksen på kroken. Elva har også gode bestander av sjørøye

og sjøørret. Det er til tider stor ferdsel ved fiskeplassene, og alle må vise hensyn for å begrense slitasjen på naturen.

Området er også tilrettelagt for fjellvandring, med merkede stier, åpne hytter og gammer. Det er mulig å drive småviltjakt i nasjonalparken. Husk fiskekort og jaktkort.




Landskap:

Formet av is og breelver

I Stabbursdalen nasjonalpark finnes mange av Finnmarks typiske landskapsformer: karrig høgfjell og åpne vidder, trange elvegjel, fjellbjørkeskog og furumoer.


Flommarkspartiet Luobbal.
Foto: Kristin S. Karlsen.

Stabburselva er drygt 60 km lang og få større vassdrag i Norge har et så uberørt preg som elva. Den er for en stor del nedskåret, og danner en trang, delvis canyonpreget dalgang. Elva har et variert løp gjennom nasjonalparken, der stryk og fosser veksler med dype kulper. På slettelandet ved munningen av Stabbursdalen går elva stilleflytende og danner en serie av krokete sjøer. Dette

flommarkspartiet Luobbal (Lompola) hører til de rikeste områdene i hele Stabbursdalen.

I sørøst reiser det karrige høyfjellsområdet Gáissene seg, mens landskapet i nord og vest har et mer avrundet viddepreg. Gáissene er skyvedekker, rester av enorme havbunnsplater som ble skjøvet inn over land for 4 – 600 millioner år siden, og går opp i høyder på over 1000 meter. Fjellene synker mot Porsangerfjorden i øst og danner her ei vidstrakt høyslette for det meste mellom 400 og 700 moh. Området er svært karrig, og har vidstrakte blokk- og grusmarker med svært beskjeden vegetasjon. Deler av fjellområdene i sør kan beskrives som en "fjellørken". Planteveksten er svært sparsom og store arealer gir et grått og nakent inntrykk.

Stabbursdalen er rik på spor fra isavsmeltingen. Ved slutten av siste istid, for ti tusen år siden, flommet store breelver fra sør og vest, først under isen, senere fra isfronten i sør. Det mektige gjelet Rávttosávzi i hoveddalen og flere gjel i sidedalene ble gravd ut av smeltevannet. Breelvene førte med seg store grusmasser som ble avsatt i et grusdelta ned mot Porsangerfjorden. Her kan mange av istidens spor avleses i terrenget. Etter istiden har Stabburselva gravd seg ned i grusmassene og former fortsatt det storslåtte terasselandskapet.




Plante- og dyreliv:

Furuskog i karrig natur


Gammel og tørr furu. Foto: Kristin S. Karlsen.

I varmeperioden for ca. 7500-5000 år siden, hadde Finnmark sammenhengende furuskogbelter som strakte seg fra innlandet langs dalførene og fjordene ut til kysten. Da klimaet ble kaldere, trakk skogen seg tilbake, men holdt stand i enkelte lune dalfører, slik som Stabbursdalen. Her vokser verdens nordligste furuskog med opptil 500 år gamle trær. Furuskogen er

nordligste utpost for flere fuglearter, og er en sårbar naturperle i et karrig landskap.

Furuskogen er åpen med lave, buskete trær. Trærne vokser langsomt her nord, og er utsatt for frost- og vindskader. Tørt og karrig jordsmonn gir lite næring til plantelivet og bidrar til en fattig undervegetasjon av lav og lyng.

I kontrast til den karrige naturen, ligger Luobbalområdet som en frodig våtmarksoase. Langs elva står starr- og vierbelter omkranset av vakker furuskog. Området har et rikt fugleliv og er viktig som hekkeplass, spesielt for andefugler. Hule trær i den gamle furuskogen gir reirplass for hulerugere som kvinand og laksand. Storfugl (tiur og røy) har sitt nordligste leveområde i Stabbursdalen.




Historie:

Tradisjonell naturbruk

Stabbursdalens naturressurser har vært en viktig del av næringsgrunnlaget for den sjøsamiske befolkningen. Her er lange tradisjoner for jakt og fiske så vel som fôrsanking. Starrbeltene i Luobbal ble før i tiden slått til vinterfôr, og gamle stubber i furuskogen vitner om tidligere hogst til båt- og husbygging. Fangstgraver er spor etter eldre tiders villreinfangst, som på 1600-tallet ble avløst av tamreindrift. Reinen har i dag vår-, sommer- og høstbeite i området. I samenes før-kristne religion hadde landskapet en sentral plass i det religiøse livet. Enkelte fjell og innsjøer ble ansett som hellige, og sieidesteiner eller offersteiner var viktige religiøse symboler.




Last modified: 17.09.2007


Fylker: Finnmark
Opprettet: 1970, utvidet 2002
Areal: 747 km2




Verneforskrift
Fotogalleri
 
 Kartutsnitt Stabbursdalen nasjonalpark - Copyright: DN
Kartutsnitt (med vei-info)
PDF-kart (utskrift)
 
Mer informasjon:
Fylkesmannen i
   Finnmark 




Tilbake til nasjonalparkforsiden