Hitta.se
Gajdo
SvD

Publicerat 28 september 2007 00:00

betyg5

Vårt dagliga bröd

Genre: Dokumentär

Regi: Nikolaus Gayrhalter

Medv: Kycklingar, grisar, tomater, ­solrosor m fl

Raffinerat omänskligt

KÖTTBULLENS URSPRUNG Den extrema mekaniseringen i det moderna jordbruket vill vi inte gärna se, den väcker jobbiga frågor. En omtalad dokumentärfilm öppnar våra ögon.

Tipsa en vän om artikeln:

Våra tankar och föreställningar om vad vi varje dag stoppar i oss är fyllda av förvirring och motsägelser. Å ena sidan är maten och ätandet ständigt på den kollektiva tapeten och utgör ett outtömligt stoff för alarmerande löpsedlar och ångestsvettiga självanklagelser. Å andra sidan är alienationen från jordbrukets och boskapshanteringens faktiska rea­liteter i det närmaste total. I den mån bondens villkor uppmärksammas, handlar det om trånande ungkarlars tv-sända sökande efter kvinnligt sällskap. Om kycklingens vardag och köttbullens ursprung är okunnigheten däremot omfattande.

Till en del handlar det om ett aktivt blundande. Visserligen strävar de flesta av oss efter hög kvalitet, men den ska ju helst inte kosta så mycket. Och visserligen uppskattar vi alla det som är vällagat, men det måste samtidigt vara enkelt och gå snabbt. Alltså kompromissar vi, vilket underlättas av en selektiv informations­inhämtning. Det känns bättre att välja det billiga och enkla så länge det går att inbilla sig att man inte har valt bort något väsentligt.

Den österrikiske dokumentärfilmaren Nikolaus Gayrhalter vill få oss att öppna ögonen, varken mer eller mindre. Han talar inte om för oss vad vi ska tycka eller hur vi ska välja, och han vägrar konsekvent att göra jobbet åt den late betraktaren. Men genom att konfrontera oss med en bortträngd sida av verkligheten försvårar han åtminstone hyckleriet något. Frågan om hur maten hamnar på bordet i vårt samhälle får nya dimensioner. All billig indignation blir poänglös.

Vårt dagliga bröd innehåller följaktligen varken kommentarer eller intervjuer; ingen säger ­någonting in i kameran. Istället erbjuder filmen en räcka stramt och effektfullt komponerade tablåer som rent formellt och temperamentsmässigt kan föra sven­ska tankar till Roy Andersson.

Kameran är i regel orörlig, oförtrutet registrerande. De åkningar som förekommer är majestätiskt makliga och inskärper den exakta symmetrin genom ideliga upprepningar. Här ligger, till exempel, en nyförlöst sugga med en kull diande kultingar, instängd i en metallbox stor som en ordinär resväska. Och så en till, och en till, och så vidare. På det här sättet produceras numera animaliskt protein så effektivt som möjligt i automatiserade fläskfabriker. Mysfaktorn ligger bra nära noll.

Filmen informerar aldrig om var i Europa vi befinner oss. Ibland går det att uppfatta någon enstaka fras på ett igenkännligt språk, men i princip kan det vara var som helst och det kan kvitta lika. Växthustomaterna får hur som helst aldrig se solen, och de regionala skillnaderna är, får man förmoda, försumbara. Slakterierna, hönserierna och de industriella grönsaksodlingarna är sig lika från det ena hörnet av kontinenten till det andra.

Den gemensamma nämnaren är maximal mekanisering och oklanderlig hygien. Gayrhalter lyfter fram vad man kunde kalla en raffinerad omänsklighet i hanteringen. Det har inte med någon brutalitet att göra, tvärtom, utan snarare just med den hyperrationella maskinmässigheten. Det är med skräckblandad fascination man ser hur kycklingarna liksom ”skördas” när det är så dags med hjälp av en sorts gigantisk dammsugare med roterande gummiarmar.

Och skälet till att naturromantiska fördömanden bara är dumma och barnsliga, är förstås att hela det samhälle där såväl journalister och dokumentärfilmare som hantverkare och miljöaktivister kan äta sig mätta, ytterst vilar på de resurser som det moderna jordbrukets överskottsproduktion frigör. Inga gränsdragningar i det här sammanhanget är självklara.

Denna ofta vackra, ibland skrämmande och alltid intelligenta film avstår från bekväma förenklingar.


Detta är en utskrift från Svenska Dagbladets nätupplaga, SvD.se

Bloggkommentarer till artikeln

Det finns 2 bloggkommentar på artikeln.

Blogglänkar från Twingly

Anmäl en olämplig bloggkommentar

Bloggarna är ingen del av SvD.se och SVD ansvarar inte för innehållet i bloggarna. Du kan ändå anmäla lämpliga blogginlägg till oss, vi kan då överväga att ta bort länkning till vissa bloggar.

Du vill anmäla bloggkommentaren från bloggen

Fyll i din e-postadress nedan samt motivera varför du vill att bloggkommentaren ska tas bort.

SvD.se är medlem i Bitos Etiska Råd och följer Bitos Etiska Råds regler och rekommendationer

Tipsa SvD

Sätt ditt eget betyg

Vårt dagliga bröd

Det finns 17 läsarrecensioner.

Läsarnas snittbetyg:

Visar 1 till 5:

174,1

En speakerröst hade faktisk...

Inlagd av: Fredde, 4/10 08:15

En speakerröst hade faktiskt förhöjt filmens innehåll. Till exempel vore det bra att poängtera att kycklingar äter fiskmjöl vilket leder till utfiskning, att kossor äter kraftfoder (om de inte äter varandra vill säga) som leder till avskogning osv. Efter att ha sett filmen har jag lovat mig själv att aldrig handla något animaliskt som inte är kravmärkt och bara i undantagsfall köpa frukt och grönt som inte är det.

Så fruktan(svärt) bra att s...

Inlagd av: Rebecka.Troell@gmail.com, 3/10 20:21

Så fruktan(svärt) bra att svenska folket får se behind the doors. Kanske börjar folk fatta & blir veganer.

Det är vansinnigt att produ...

Inlagd av: Skarpsynt, 28/9 23:33

Det är vansinnigt att producera mat i vårt klimat. Sedan Nya Världen upptäcktes så har europeiska bönder emigrerat dit för att odla mat. Den trenden stannade först på 1960-talet när vår sEUjetunion reglerade jordbruket, alltså förbjöd handel med mat och införde total centralplanering. De frukterna skördar vi idag. Se hur matpriserna har flerdubblats uppåt sen dess!

Billig mat kunde vi få geno...

Inlagd av: Skarpsynt, 28/9 23:30

Billig mat kunde vi få genom att öppna gränserna för handel med mat. Avskaffa alla former av jordbrukspolitik så kommer matpriserna att störta på samma sätt som hemelektronikpriserna, klädpriserna, möbelpriserna och annat som produceras marknadsmässigt. Med dagens EU-centralplanerade matkommunism så är matens Kamprad ersatt av korrumperade plandiktat, till miljöns och ekonomins förfång.

Om vi bojkottar storindustr...

Inlagd av: Roger S., 28/9 22:47

Om vi bojkottar storindustrin och bara handlar ekologiskt kanske vi kan få stopp på dessa jätteanläggningar, rena vansinnet att de får hålla på.

Skriv en recension

Respekten för andra debattörer och de personer vi skriver om är en huvudregel på SvD.se. Det är inte heller tillåtet att skriva mer än 500 tecken.De flesta artiklar är öppna för kommentarer i tre dygn.Läs reglerna i sin helhet

Anmäl ett olämpligt inlägg

SvD.se är medlem i Bitos Etiska Råd och följer Bitos Etiska Råds regler och rekommendationer

Du vill anmäla kommentaren inlagd av

Fyll i din e-postadress nedan samt motivera varför du vill att inlägget ska tas bort.

Tipsa SvD

Mer på SvD.se

Senaste dygnet Nyheter

Senaste dygnet Kultur / Nöje