Hitta.se
Gajdo
SvD

Publicerat 11 oktober 2007 12:26

SAKNADE ORD

Som vi alla vet räcker det befintliga ordförrådet inte alltid till. Nya ord behövs. I kulturredaktionens nya serie Lexikala Luckor kommer medarbetarna framöver att fylla luckorna. Nya ord kommer att finnas här då och då. Återkom!

Tipsa en vän om artikeln:

LÄSARTIPS!


Tipsa oss

Vilket ord saknar du? Tipsa oss, och kommentera redaktörernas ord. Skriv in ditt tips nederst i dokumentet.

Språkspalten

Läs också

LITTORINEXAMEN

Littorinexamen (substantiv), påhittad ogiltig akademisk examen som kan köpas per postorder hos ett fiktivt universitet, oftast ett brevlådeföretagi USA. Avsikten är att inför omvärlden förbättra sin merit förteckning. Ursprungligen efter en arbetsmarknadsminister 2007 som uppgav sig ha avlagt en dylik mastersexamen. Jfr uttrycket "att ståta med lånta fjädrar".
Tore Frängsmyr

RESSENTIMENTAL
Ressentimental (adjektiv). Ett exempel på vad Lewis Carroll i sin roman "Through the Looking Glass" (1871) kallade för en portmanteau eller "kappsäcksord" - två välkända ord som smälts samman varpå ett tredje och nytt dito uppstår. I detta fall: "ressentiment" (bitter hågkomst, agg) och "sentimental".
Beteckningen används med fördel för att beskriva magsura uttryck av trött och automatiserad konservatism, kanske särskilt i estetiska frågor.
Jesper Olsson

FRIZONERA (3/9)

Frizonera [verb], att genom skapandet av en inre frizon kombinerad med yttre skygglappar välsigna sig med en integer och isolerad zon av frihet från all världens dumhet, slask-tv, telefonförsäljare, ”fundraisers” på gatan, dokusåpor, mobiltelefoner, människor i city med kortbyxor, skvalmusik i hissar och på restauranger etc. De frizonerande frizonörerna är numera en internationell rörelse, inspirerad av den franske filosofen och författaren Montaigne som drog sig tillbaka till sitt torn för att – redan på 1500-talet, mon Dieu – slippa vulgäritetens larm och dån.


FÄRST (21/8)

Färst [superlativ av adjektivet få], benämning på förteelse i plural, som i jämförelse med andra, liknande företeelser (även de i plural) har uppnått en grad av fåtalighet som sätter det i särklass. Ex: "I går kom få personer hit, men i dag var de färre. Allra färst kan vi antagligen förvänta oss i morgon."
Dick Harrison

ÅSKÅDESPELARE (17/8)

Åskådespelare [substantiv], översättning av engelskans spectactor bildat efter spectator och actor, betecknande publik vid teaterföreställning som aktivt deltar i spelet, som i jultidens Pantomimes. Det svenska ordet föreslogs i Stellenbosch, Sydafrika, av teaterprofessorn Willmar Sauter den 14 juli 2007. Kan till exempel användas om barnpublik och om dem som deltar i föreställningar där publiken svarar, häcklas och dras upp på scenen.
Sara Granath

SLADDPOST

Sladdpost [substantiv] Svengelskan är ett oskick, och ingen vet längre om man bör skriva e-mail eller e-mejl. Det nordiskt klingande ordet sladdpost rekommenderas. Termen har länge förekommit på Gutamålsgillets ordlistor, men det hindrar inte att den upptas även i rikssvenskan. Datorer må ha eller sakna sladd, fördelen med elektronisk post är i alla händelser att den går fortare än meddelanden med snigelpost.
Thure Stenström

PYSSELSÄTTNING

Pysselsättning [subst.] ~ en ~ ar [något nedsatt] 1 (ändamålslös) aktivitet på heltid som i det debila syskonsamhället ersätter det forna fritidsbegreppet sysselsättning (som allmänt sett antas vara behäftat med en otidsenlig grad av intention och innebörd) 2 samlingsnamn för diverse läggspel och pussel: hobbymosaik är det minst glädjedödande bland ~ar.
MARTIN LAGERHOLM

PINGVINISK

Pingvinisk [adjektiv] – t, mjukt oformlig; vanligen syftande på begränsad rörlighet, otydliga reaktioner o. dyl. på grund av tjocka kläder (om vintern). Ofta i samband med svårighet att hinna svara i mobilen. Allmänt: oförmögenhet att komma till skott; tendens att glida undan arbete. Även pingviniker (subst. jämför de fyra temperamenten); inbäddad, något beskedlig karaktär.
Erik Bergqvist



LAICISM

Laicism [substantiv], offentliga institutioners oavhängighet från religiösa auktoriteter. Begreppet existerar inom de flesta latinska språk, liksom tyskan, engelskan och turkiskan och översätts vanligen med ”sekularism” eller ”anti-klerikalism”. Dessa översättningar är dock missvisande då laicism i sig inte innebär en negativ syn på religionen. Laicismen är inte minst en garant för att andra religioner än majoritetskulturens skall få existera fritt.
Jayne Svenungsson


TÖLPIFIERING

Tölpifiering [substantiv] En omkring 1845 inträdande, för det svenska samhället karakteristisk ännu pågående utveckling av individuellt uppträdande, särskillt tilltalsskick, bordsseder, klädedräckt och språkbruk. T., som i svagare varianter uppträder även utanför Sverige, genomgick åren 1968-1975 en särskillt intensiv fas. Ordets allmänna innebörd framgår av dess första stavelse; om närmare definition råder inte enighet.
Stig Strömholm

TANKEJUN

Tankefjun [subst.] ~et = 1. spirande idé, insikt eller visshet av snarast sinnlig natur, som ännu inte – och kanske aldrig någonsin – låter sig klart och redigt formuleras, och därmed inte heller kan bemötas och vederläggas, men likafullt och på något gåtfullt vis känns viktig och riktig; 2. ett myller av 1, snarlikt en spröd och krusig hårväxt (kan inrama den kontemplativt besjälades ansikte som en osynlig skepparkrans).
Per Holmer

BLEM

blem [subst], "emblem", en av flera potentiella kortformer som uppstått ur den utbredda erfarenheten av existensens dränage på närvaro. Ordet betecknar de slags digitala och datormanipulerade bilder som inte refererar till sina tillkomstomständigheter och såtillvida saknar synliga spår av sin historia. Jfr divid, ärlek, xualitet och verige.
Ulf Eriksson

SKRYLLING

Skrylling [substantiv] -en ~ar; Person till vilken släktförhållandet är så avlägset att ingen riktigt mäktar med att reda ut begreppen. Har visat sig synneligen användbart vid tillräckligt avancerad släktforskning, men även i sammanhang då man vill skryta med ett avlägset släktskap som egentligen bara existerar i fantasin, eftersom ingen begriper vad man pratar om. Exempel: "Så hur känner ni Per Gessle?" "Han är min skrylling".
Åsa Johansson

SNARKOFAG

Snarkofag [substantiv]; plats varifrån tonåringen- som från de döda - återvänder till de levande någon gång när solen står i zenit. S. kan vara en säng, en luftmadrass, ett liggunderlag eller bara en filt utlagd direkt på backen. S. omges av en osynlig mur, ett taggtrådsstängsel, vaktorn som skjuter på allt som rör sig. En likaledes osynlig förbudsskylt varnar för ord som inte får uttalas: "Är det inte dags att stiga upp nu?"

BORTLÄNGTAN

Bortlängtan [substantiv] från danskans bortvé. Uttryck myntat av HC Andersen. Tillstånd av intensivt begär att ge sig av befria sig från oönskad närhet, iver att känna doften av en främmande luft. B. eliminerades av Andersen genom upplevelser som andlösheten förknippad med den första ångloksfärden. Kan i våra dagar avhjälpas med känslan då jumbojetens pilot drar på alla motorerna för att lyfta. Motsats: hemlängtan (danska:hjemvé)

NYMFOLEPSI

Nymfolepsi-n [substantiv] Ordled: nymfo-lepsi-n. Extatisk längtan efter det oåtkomliga. Vid sidan av sexualitet och aggressivitet (enligt Freud) den tredje omedvetna driften att skapa.
Ordet har sitt ursprung i den grekiska mytologin. Den som hade sett en nymf, alltså en kvinnlig naturgudomlighet, som förkroppsligade den fria naturens alstring och liv, drabbades lätt av åkomman.
Marianne Jeffmar

DRACULARISERA (12/7)
Dracularisera [verb], att förmedla en klichéartad, grovt förenklad bild av ett land eller ett folkslag, vanligtvis med utgångspunkt i en reell eller fiktiv företeelse som tillskrivs symbolvärde (exempelvis Dracula för Rumänien). All form av dracularisering förutsätter allvarliga kunskapsbrister, avsaknad av genuin nyfikenhet och, framför allt, fastlåsning i individuella eller kollektiva statiska föreställningar om den andre.
Jeana Jarlsbo

MOTROAD (10/7)
Motroad [adjektiv], det tillstånd då man skrattar åt, eller låter sig roas av, det man egentligen inte tycker är roligt. Lämnar ofta eftersmak av varierande bitterhetsgrad. Tillståndet är vanligt förekommande i ungdomen men drabbar alla åldrar. Uppkommer gärna i de situationer som är förknippandet efter en partner, exempelvis krogrundor, fester och fikaträffar. Jfr engelskans I´m laughing but I´m not amused.
Paulina Helgesson

BLYGSKRYT (9/7)
Blygskryt [substantiv], att genom att framhålla sina enkla vanor, sin fantasilöshet, dåliga smak och sitt bristande kulturintresse få någon annan att känna sig som en fåfäng elitist eller snobb.
Jag har inte uppfunnit detta ord utan lärt det av poeten Axel Liffner. Han talade om ”det svenska blygskrytet”. Själv vill jag inte nationsbestämma företeelsen, men har funnit att den är sällsynt inom de franska och engelska språkområdena.
Gunnar Harding

1900-TALIST(6/7)
1900-talist [utt.nittnatalist, substantiv]. Person vars erfarenheter, minnen, värderingar och smak ohjälpligt präglats av 1900-talets historia, materiella tillväxt och kulturella strömningar.
Utmärkande för n. är tidigt val av yrkesbana och morgontidning, konventionell parbildning och en tilltagande uppgivenhet inför ny teknik. Enligt n. är Europa världens navel, Sverige bäst och all musik efter Beatles onjutbar.
Synnöver Clason


STARKSPRÅK(5/7)
Starkspråk [substantiv], det språk en flerspråkig talare anser sig behärska bäst.
Vi saknar ord i flerspråkighetssamhället. Hur benämna det språk vi kan bäst? Inte modersmål – föräldrarnas språk är inte alltid mitt eget. Förstaspråk är ett oklart begrepp: språket jag lärde först eller språket jag sätter först? Starkspråk kunde vara en neutral term. Fast för många är det förstås själva flerspråkigheten som är styrkan.
Olle Josephson


MINGELSKA(4/7)
Mingelska [substantiv], internationellt språk talat på mingelpartyn av hippa kulturpersonligheter som inte har något som helst att säga men önskar signalera att de tillhör rätt gäng och hänger med på de senaste och mest fashionabla trenderna. Ett korrekt yttrande på mingelska bör sakna tanke­mässigt innehåll men förtrolla och förstumma omgivningen genom att antyda att den talande rör sig i de bästa kretsar.
Lars Lönnroth



Detta är en utskrift från Svenska Dagbladets nätupplaga, SvD.se

Bloggkommentarer till artikeln

Det finns 17 bloggkommentar på artikeln.Visar de 5 senaste. Visa alla

Blogglänkar från Twingly

Saknade ord

Från bloggen: Lakrisalen 27/8 08:26

Anmäl en olämplig bloggkommentar

Bloggarna är ingen del av SvD.se och SVD ansvarar inte för innehållet i bloggarna. Du kan ändå anmäla lämpliga blogginlägg till oss, vi kan då överväga att ta bort länkning till vissa bloggar.

Du vill anmäla bloggkommentaren från bloggen

Fyll i din e-postadress nedan samt motivera varför du vill att bloggkommentaren ska tas bort.

SvD.se är medlem i Bitos Etiska Råd och följer Bitos Etiska Råds regler och rekommendationer

Tipsa SvD

Kommentera artikeln

Det finns 120 kommentarer på artikeln.

Visar 1 till 5:

1200

SKRYLLING

Inlagd av: danne b, 11/10 20:18

borde inte artikels skrylling bytas ut mot "förbrylling" dvs person man är släkt med men har varken tid, lust eller -säskilt-kunskap att förklara hur.....?

härföljare

Inlagd av: Simon Hedlin Larsson, 11/10 18:28

härföljare (subst. ~n äv. härföljarn, plur. ~, best. plur. härföljarna), person som följer hären någon som lätt faller för grupptryck.

yahooa (verb)

Inlagd av: BY, 11/10 17:49

Yahooa (verb). Igår kom jag på mig själv att jag hade behov av detta verb och skapade det. På grund av dess sammanhang blev det omedelbart översatt till franska: Presens av yahooir: J´yahoois tu yahoois il/elle yahooit nous yahooissons vous yahooissez ils/elles yahooissent

Föjka

Inlagd av: Kongo, 11/10 16:11

Intressant. Tänkte just skriva att det saknas ett svenskt ord för "pulling a wedgie"

Hän

Inlagd av: Ulf, 11/10 15:56

"Hän": är en genusfri syftning på en person, d v s en sammanslagning av han och hon. Återfinns i finskan vad jag förstår, saknas i svenskan.

Skriv ett inlägg

Respekten för andra debattörer och de personer vi skriver om är en huvudregel på SvD.se. Det är inte heller tillåtet att skriva mer än 500 tecken.De flesta artiklar är öppna för kommentarer i tre dygn.Läs reglerna i sin helhet

Anmäl ett olämpligt inlägg

SvD.se är medlem i Bitos Etiska Råd och följer Bitos Etiska Råds regler och rekommendationer

Du vill anmäla kommentaren inlagd av

Fyll i din e-postadress nedan samt motivera varför du vill att inlägget ska tas bort.

Tipsa SvD

Mer på SvD.se

Senaste dygnet Nyheter

Senaste dygnet Kultur / Nöje