Hitta.se
Gajdo
SvD

Publicerat 20 juni 2007 00:00

Förra året satte kören Chorus Stockholmia musik till stadsvandringar med körtema. I år bjuder de in publiken i sången.

Trallande promenader i historien

Spöken, partyhistoria och sång. Udda stadsvandringar är en allt vanligare syn på Stockholms gator och i år erbjuder såväl Kulturfestivalen som Stadsmuseet promenader. SvD följde med på den senaste satsningen: allsångsvandring.

Tipsa en vän om artikeln:

Sommarvandring

Lista

Stockholms stadsmuseum

1. Street art 28 juni.

2.Blockmakarens hus och häxorna i Katarina, 10 juli & 14 augusti.

3.Le parkour, 12 juli & 2 augusti.

4.Gycklarvandring i Gamla stan, 26 juli & 28 augusti.

5.Queer arkitektur, 31 juli & 9 augusti.

6.Det medeltida Stockholm, 15 augusti.

ABF

1.Vandringar om Carl von Linné, Moa Martinson och August Strindberg.

2.Nio Södervandringar.

3.Torsdagskvällar om arbetarrörelsens historia.

4.Sex stadsvandringar i samband med Anders Fogelströms 90-årsdag, 22 augusti.


Stockholms kulturfestival, 14–19/8

1.Med Strindberg på Riddarholmen och i Gamla Stan.

2.Från hästryggen till Citybanan – om förflyttning i Stockholm förr och nu.

3.Från Jakob och Grågås – om personerna och händelserna bakom gatunamnen.

4.Gå på tak – stadsvandring på höjden.

5.Lokalpatriot Syd – Marika Lagercrantz.

6.Stockholms utelivshistoria – klubbar, krogar och kändisar 1957–2007.

7.Stora eländesturen – nu ännu värre.

Privata arrangörer

Det blåser snålt i Cornelisparken, en ostadig junikväll bland Söders kulturhus. Men det finns musik i vinden.

Kring den nyinvigda Cornelisstatyn med röda hängslen står ett 40-tal människor i vindjackor och bekväma skor, och sjunger en av Vreeswijks bittraste visor ur allsångshäften.

"Somliga går med trasiga skor tills dom har slutat gå.
Djävulen som i helvetet bor
Får sig ett gott skratt då"

Det är premiär för Stockholms stadsmuseums senaste satsning – en stadsvandring på Södermalm med allsångstema. Med jämna mellanrum lämnar guiden Elisabeth Brenning över ordet till kören Chorus Stockholmia som leder sången med hjälp av en ensam gitarr.

–Jag sjunger i kör och jobbar på Stadsmuseet och tyckte att ”det här måste vi pröva”. Vi gör ju stadsvandringar och berättar, och varför inte ta med sig en kör också? säger Elisabeth Brenning.

Cornelisparken är den sista anhalten på allsångsvandringen. Vi har sjungit vemodiga Bort allt vad oro gör utanför Bellmans hus på Urvädersgränd 3. Evert Taubes Stockholmsmelodi har klingat intill det hus vid Södermalmstorg där trubaduren – påhejad av hustrun Astri – skrev den dramatiska tangon.

Det är de klassiska visorna som dominerar. På stencilerna finns inga verk av Orup eller Lars Winnerbäck – Cornelis är yngst på repertoaren. Och när kören stämmer upp i fyrstämmigt i föga kända Bellmanvisan Vid korpral Bomans grav på Katrina kyrkogård är det inte utan att man känner sig lite bortkommen.

–Stan är så vacker att man nästan vill brista ut i sång ibland, säger körledaren Eva Boström. Och det är något speciellt med Söder. Östermalm och Vasastan är ju inte lika besjunget, Söder har väl en speciell plats i många poeters hjärtan.

Allsångsvandringen är bara ett exempel på de hundratals stadsvandringar som anordnas i Stockholm i sommar. Många går traditionsenligt i fotspåren av kända stockholmare, som Strindberg och Fogelström. Men allt fler satsar på nya koncept – från queervandringar och hälsosamma stavvandringar till färgstarka djupdykningar i forna tiders snusk, våld och misär.

Bland allsångsvandrarna finns lågstadieläraren Carina Rodin. Hon brukar göra egna stadsvandringar med sina elever, och då är eländeshistorierna populära.

–Det är en sådan skillnad från vår tid och det fascinerar, att det är samma stad men ett helt annat liv. Och barn är ju så oerhört intresserad av allt sånt där.

”Stora eländesturen – nu ännu värre” är ett av dragplåstren på årets upplaga av Stockholms kulturfestival. Festivalen satsar stort på gratis stadsvandringar, med plats för cirka 1500 vandrare, och programmet innefattar allt från Stockholms partyhistoria till en vandring på gamla riksdagshusets tak.

– Jo, det låter ju helt vansinnigt, medger Karin Axelsson, festivalens stadsvandringsproducent. Men det är en häftig idé, för från det här taket ser man stora delar av Stockholm. Man kan visa utifrån ett fågelperspektiv hur staden har utvecklat sig. Och så blir det ett spänningsmoment också, att man får klättra högt upp och ha säkerhetslina.

Varför satsar festivalen på stadsvandringar?

–Det handlar ju om att upptäcka sin stad på olika sätt, knyta an till olika teman och fenomen. Vad är det som gör en stad levande? Det är en viktig del i festivalen, att diskutera vad Stockholm är för något.

En trend i europeiska och amerikanska storstäder är spökvandringar – kusliga promenader med en utklädd guide och skådespelare som skrämmer upp vandrarna längs vägen. I Stockholm arrangeras spök- och mordvandringar av Mike the Poet, alias Mikael Andersson. Han utgår från stadens historia och kända spökhistorier, men försöker också skapa en suggestiv stämning.

–Jag vill få publiken att vara i nuet, jag ber dem att stänga av mobiltelefonerna så att det inte blir några störningar. Jag försöker få dem att stanna till och uppleva tystnaden. Det är rätt så fantastiskt när man kan få 90 personer att vara så tysta att man hör en skata spatsera över Stortorget.

Hur mycket av det du berättar är sant?

–Jag berättar om sådant som andra människor har upplevt. Men en spökhistoria är ju rätt luddig och då gäller det att göra den levande med mycket historisk fakta.

Mikael Andersson har även tagit stadsvandringskonceptet ett ­ steg längre och utvecklat promenadteater. I Gamla stan har hans teatergrupp satt upp Romeo och Julia, och i våras satte han upp Robin Hood utanför Skatteverket.

–Promenadteater är som en blandning mellan gatuteater och stadsvandring där publiken följer med i gränderna – Gamla stan är scenrummet, berättar han.

Stadsvandringar i Stockholm har en lång historia. Redan på 50-talet visade journalisten och aktivisten Vera Siöcrona runt turister och stockholmare i sitt älskade Gamla stan. Stockholms stadsmuseum plockade upp tråden på 60-talet och numera är utbudet enormt – från föreningar och museer till egenföretagande guider och entusiaster. Många företag har upptäckt stadsvandringar som ett alternativ till go-cart och whiskyprovning på konferensresan.

Karin Axelsson på Stockholms kulturfestival tycker att en bra stadsvandring måste ha en tydlig koppling till den tid vi lever i nu.

–Man ska kunna se att de frågor vi diskuterar i staden i dag också har en koppling till historien, och har diskuterats långt tillbaka. Det är viktigt att hitta den bryggan, det får inte bara handla om hur det var förr.


Detta är en utskrift från Svenska Dagbladets nätupplaga, SvD.se

Bloggkommentarer till artikeln

Det finns 1 bloggkommentar på artikeln.

Blogglänkar från Twingly

Anmäl en olämplig bloggkommentar

Bloggarna är ingen del av SvD.se och SVD ansvarar inte för innehållet i bloggarna. Du kan ändå anmäla lämpliga blogginlägg till oss, vi kan då överväga att ta bort länkning till vissa bloggar.

Du vill anmäla bloggkommentaren från bloggen

Fyll i din e-postadress nedan samt motivera varför du vill att bloggkommentaren ska tas bort.

SvD.se är medlem i Bitos Etiska Råd och följer Bitos Etiska Råds regler och rekommendationer

Tipsa SvD
Tipsa SvD

Nära inpå

En ny bok om al-Qaida tar också upp ledarnas liv, med fruar, barn och älskarinnor. 

Psykotisk virrpanna?

Elfriede Jelineks kritiker får vatten på sina kvarnar. 

Allt på en gång

Ulf Lundell kommer att höras mycket den närmaste tiden. 

Guillous kvarter

I moderattäta Östermalm trivs Jan Guillou. "Här finns en väldresserad överklass som tolererar mig". 

"Pissa mig i örat"

SvD:s Lars Ryding hittar skatter i finlandssvenskan 

På toppen

Talangen som chockade Storbritannien med sin röst toppar nu albumlistan. 

Vårt dagliga bröd

De flydde från Iran och Irak och slöt fred över vaniljhjärtan och drömmar. 

Roligare fibrer

Tasteline.com Fiberrika, goda mellisar är perfekta alternativ till fiberpasta.

Nytt ord igen

Vilka ord saknas i språket? SvD-skribenter avslöjar sina - tipsa om dina också. 

Guiden

Det händer i Stockholm. 

SvD Kultur i Pdf

Korsord

Mer på SvD.se

Senaste dygnet Nyheter

Senaste dygnet Kultur / Nöje