Päivitetty 24.10.2007

Kymmenen kysytyintä kysymystä

1. Olen ostamassa loma-asuntoa järven rannalta. Mitä tarkoittaa, että kiinteistöllä on osuus yhteiseen vesialueeseen?

Yhteinen vesialue tarkoittaa, että useat kiinteistöt omistavat vesialueen yhdessä. Melkein kaikkien yhteisten vesialueiden sijainti ja omistus on selvitetty. Maanmittaustoimistoista saa tiedon, missä vesialue sijaitsee ja mikä on oman kiinteistön omistusosuus. Käytännössä omistusoikeus tuo mukanaan kalastusoikeuden ko. vesialueilla.

2. Olen aikeissa pitää 50-vuotisjuhlani kesämökilläni. Vieraista monikaan ei tunne paikkaa. Löytyisikö Karttapaikalta apu ongelmaan?

Kansalaisen Karttapaikalla www.karttapaikka.fi on Tee karttalinkki -palvelu, jonka ohjeet löytyvät Kansalaisen Karttapaikan käyttöohjeista. Karttalinkkiin voi itse määritellä kohdan kartalla ja liittää siihen selitetekstin. Linkin osoitteen voi lähettää sähköpostilla, faksata tai kirjoittaa korttiin. Karttalinkin URL-osoitteen voi sijoittaa myös omalle kotisivulleen. Karttalinkin katsomiseen tarvitaan WWW-selain.

3. Ostin kiinteistön. Kauppakirjassa on henkilötunnukseni. Kuinka Maanmittauslaitoksessa käsitellään henkilötietojani?

Julkisen kaupanvahvistajan tulee selvittää tämä asia, kun kauppakirja allekirjoitetaan ja vahvistetaan. Henkilötunnusta käytetään viranomaistarkoituksiin omistaja- ja osoitetietojen tunnistamiseen. Markkinallisiin tarkoituksiin ei osoitetietoja luovuteta, ellei henkilö ole erityisesti antanut siihen lupaa.

4. Kesämökillemme johtava tie on yhteinen saman tien päässä sijaitsevien muiden mökkien omistajien kanssa. Miten jaamme tienpitokustannukset?

Tienpitokustannusten jakamisesta on erityiset valtakunnalliset ohjeet. Julkaisua niistä myydään maanmittaustoimistoissa. Toki kustannukset voi jakaa ohjeita soveltamatta, jos osapuolet niin sopivat.

Kustannukset ositellaan käytön suhteessa. Jokaiselle tienkäyttäjälle määritellään omat tieyksiköt, jotka perustuvat käytettyyn matkaan ja käytöstä aiheutuvan vuotuisen liikenteen painoon. Yleisimmille liikennelajeille on ohjeissa määritetty ohjearvot. Yleisimpiä liikennelajeja ovat loma-asumisesta, vakituisesta asumisesta, metsätalouden harjoittamisesta ja viljelemisestä aiheutuva liikenne.

Tienpitokustannusten osittelulaskelman voi tehdä itse, jos vain osaa ja kaikki osapuolet sen hyväksyvät. Maanmittaustoimistot tekevät tilauksesta laskelmia. Muista mahdollisista tekijöistä saa tietoa mm. kunnan tielautakunnan sihteeriltä. Laskelmia tehdään myös yksityistietoimitusten ja muiden kiinteistötoimitusten yhteydessä.

5. Perikuntamme omistaa vanhan maatilan pihapiirin. Miten saisin siitä oman mökkitontin sisarusteni vastustamisesta huolimatta?

Asian hoitamiseen on useita vaihtoehtoja. Periaate on, että yhteisomistuksen saa tavalla tai toisella purettua.

Yksinkertaisinta on ostaa sisarusten osuudet yhteisestä pesästä tai siihen kuuluvasta kiinteistöstä. Sisarusten pitää olla halukkaita myymään osuutensa.

Jos yhteiseen pesään kuuluu vain pihapiiri, se muodostaa yhden käyttöyksikön. Jakaminen useammalle voi olla mahdotonta. Käräjäoikeuden määräämällä pesänjakajalla on valtuudet ratkaista yhteisomistuksen purkaminen.

Jos perikunnan tilaan kuuluu tiluksia enemmän, on muitakin vaihtoehtoja. Sisaruksia voi vielä taivutella ja saada sopimus aikaiseksi. Sopimuksessa määritellään mökkitontin sijainti, muut ominaisuudet ja saamisen ehdot. Sopimuksessa määritetty alue muodostaa määräalan. Lainhuudatuksen jälkeen se lohotaan itsenäiseksi kiinteistöksi.

Jos sopua ei synny, perinnönjaolla voidaan määritellä jokaisen perikunnan osakkaan omistusosuus murtolukuna. Omistusosuuden lainhuudattamisen jälkeen voi hakea maanmittaustoimistosta halkomista. Siinä maanmittaustoimiston kiinteistöjen arviointiin perehtynyt toimitusinsinööri määrittää  omistajille omistusosuutta vastaavan kiinteistön.

6. Minkälaisia karttatuotteita Maanmittauslaitoksesta saa?

Painetut kartat ovat Maanmittauslaitoksen omaa tuotantoa tai muiden kustantajien julkaisemia. Tyypillinen Maanmittauslaitoksen omaa tuotantoa oleva kartta on maastokartta 1:20 000. Muut kustantajat julkaisevat esimerkiksi tiekarttoja kotimaasta tai ulkomailta, vesistökarttoja ja retkeilykarttoja.

Karttatuotteita on nykyisin entistä enemmän digitaalisessa muodossa. Digitaalisesta aineistosta voidaan valmistaa asiakkaan toiveiden mukaisia karttatulosteita. Aineistoja voi katsella ja muokata tietokoneella itsekin.

7. Voinko katsella Internetissä eri mittakaavaisia karttoja?

Maanmittauslaitoksen Karttapaikka-palvelussa voi selata eri mittakaavaisia maastokarttoja koko Suomesta. Palvelu on osoitteessa http://www.karttapaikka.fi/ .  

Karttapaikka-palvelussa on kaksi osaa: Kansalaisen Karttapaikka ja Ammattilaisen Karttapaikka. Kansalaisen palvelu on kaikille avoin ja ilmainen. Ammattilaisen karttapaikka on maksullinen ja siellä voi karttojen lisäksi hakea kiinteistö- ja kauppahintatietoja.

8. Kesämökkikunnassamme tehdään ilmakuvaus tulevana keväänä. Miksi tonttimme rajamerkit kannattaa signaloida ja miten se tehdään?

Ilmakuvaukseen ja siinä näkyvien signaalien perusteella laadittu kartta on paras mahdollinen. Signaloiduille rajamerkeille saadaan määritettyä tarkat koordinaatit. Kiinteistöjen pinta-alat saadaan luotettavasti selvitettyä. Rajamerkit, joiden koordinaatit ovat tarkat, vähentävät työtä  ja asiakkaan laskua kiinteistötoimituksissa.

Signaali rakennetaan muoveista, joita saa maanmittaustoimistoista. Muovin mukana saa ohjeet signaalin rakentamisohjeet. Signaalit rakennetaan X-, T-, ,V- tai L-muotoisiksi, signaloitava kohde on kulmassa tai risteyskohdassa.

9. Maastokartassa näkyy tie. Saanko käyttää sitä?

Maastokartalla on kuvattu maastossa olevat tiet. Käyttöoikeuden kanssa niillä ei välttämättä ole mitään tekemistä. Tilapäisesti tietä voi käyttää jokamiehen oikeuden perusteella, säännöllinen käyttö edellyttää kiinteistölle tai elinkeinon harjoittajalle myönnettyä käyttöoikeutta, jota sanotaan tieoikeudeksi. 

Vanhempi polvi käyttää usein termiä karttatie. Se viittaa maanmittaustoimituksen kartalla olevaan tiehen, jolla voi olla tieoikeus. Se voi olla aikanaan yhteiseksi erotettu tie, jotka on lakkautettu lailla 1970-luvun loppupuolella.

Tieoikeudet selviävät maanmittaustoimitusten asiakirjoista.

10. Olen harkitsemassa muuttoa ja oman asunnon ostoa. Miten selvitän jollain paikkakunnalla vallitsevan kiinteistöjen hintatason?

Maanmittauslaitos ylläpitää valtakunnallista kauppahintarekisteriä, jossa on kaikki kiinteän omaisuuden kaupat vuodesta 1986 lähtien.

Kauppahintarekisteriä voi tutkia itse Karttapaikan tilauspalveluasiakkaana. Palvelu on maksullista ja edellyttää kirjallista sopimusta. Kauppahintarekisteristä saa tietoja myös maanmittaustoimistojen asiakaspalvelupisteistä.