HomeCollectiesOnderwijsExpertiseOrganisatieWerk in uitvoeringEnglish
De muziekcollectie

De handelsplatencollectie
Geen enkele collectie van Beeld en Geluid wordt intensiever gebruikt dan de handelsplatencollectie. Hoewel de naam nog stamt uit het platentijdperk, bevat de collectie inmiddels meer dan 150.000 cd's met populaire en klassieke muziek. Dagelijks lenen talloze programmamakers en muzieksamenstellers platen en cd's met bekende en minder bekende muziekopnamen uit binnen- en buitenland. De kans is zeer groot dat de muziek die nu op de radio te horen is, afkomstig is uit de muziekcollectie van Beeld en Geluid.

In de collectie zit veel materiaal dat in iedere cd-winkel te koop is, maar ook zeer zeldzaam materiaal. Zo herbergt de collectie een grote verzameling 78-toerenplaten met bijzondere opnamen en een enorme collectie 45-toeren singles en stereo en mono-LP's.
Sinds 1999 is bij Beeld en Geluid ook het Nationaal Muziekdepot ondergebracht, waarin van alle cd's  die door Nederlandse platenmaatschappijen worden uitgebracht één exemplaar achter slot en grendel wordt opgeborgen. Op die manier blijft dit unieke materiaal ook voor volgende generaties zorgvuldig bewaard.
Sinds november 2003 is een speciale muzieksite van Beeld en Geluid actief: www.fonos.nl. Via deze site kunnen bezoekers Nederlandse muziek bestellen die niet meer leverbaar is via de reguliere kanalen, maar nog wel aanwezig is in de muziekcollectie van Beeld en Geluid.

De collectie MOZ
Een bijzondere collectie binnen de muziekcollectie is de MOZ-collectie, een collectie van muziekopnamen die zijn gemaakt door de publieke omroepen, de zendgemachtigden. Het gaat hierbij om opnamen die de omroepen maakten van bijvoorbeeld het Concertgebouworkest, het Residentie Orkest en het Groot Omroepkoor en festivals als North Sea Jazz en Pinkpop. Ook de opnamen van de legendarische radioserie Twee Meter Sessies, maken deel uit van deze collectie.
Het MOZ-materiaal is veelal niet op plaat of cd uitgebracht, maar was wel ooit geheel of gedeeltelijk te horen op de radio. Zo worden van bijvoorbeeld het North Sea Jazz Festival en Pinkpop veel meer opnamen gemaakt dan ooit op de radio gedraaid kunnen worden. Beeld en Geluid bewaart en conserveert dit waardevolle materiaal zorgvuldig.

De collectie achtergrondmuziek
Een aparte collectie binnen de muziekcollectie vormt de collectie achtergrondmuziek, ook wel library music genoemd. Daarbij denken de meeste mensen aan de "muzak" die supermarkten en telefoondiensten draaien. Dat is niet het geval: het gaat om muziek die specifiek is bedoeld als ondersteuning van film- of televisiebeelden.
De muziek verscheen oorspronkelijk niet in de handel, maar werd aangeboden aan productiebedrijven voor wie het gebruik van library music goedkoper was dan het inhuren van een componist.
Het oudere materiaal uit deze collectie wordt niet meer uitsluitend gebruikt als ondersteuning van film- en televisiebeelden maar is uitgegroeid tot een stijl op zich. En zo kan het dat materiaal uit de collectie achtergrondmuziek tegenwoordig gewoon te koop is in de platenwinkel en ook is terug te vinden in de collectie handelsplaten van Beeld en Geluid.


Julius Röntgen
De muziekcollectie
Fragment uit de collectie achtergrondmuziek, geschreven en uitgevoerd door Johnny Hawksworth.
Jane Bond theme

RealOne breed|smal
WinMedia breed|smal
Lied van Jack Bulterman door Willeke Alberti en het orkest onder leiding van Jack Bulterman.
Bij de halte van lijn 9

RealOne breed|smal
WinMedia breed|smal
Hoffnung van Julius Röntgen (1855-1932) en Anna Ritter (tekst), uitgevoerd in 2001 door het Groot Omroepkoor onder leiding van Peter Dijkstra.
Hoffnung

RealOne breed|smal
WinMedia breed|smal
Verras je familie en vrienden met een muzikale groet of een filmpje uit ons archief!
Nieuw binnengekomen of
(her)gevonden